martyska Posted August 9, 2008 Posted August 9, 2008 Intersuje mnie wasze zdanie na temat karmienia yorka Barf, ponieważ zawierzam karmić swojego yoreczka właśnie tym sposobem? Jest dobry dla yorków? Czy nic sobie nie zrobi tymi surowymi kościami z mięsem? Od jakiego wieku zacząć go tym karmić, bo w czasie gdy go odbiorę czyli w czawrtek 14.08.2008r. będzie miała 10tyg.wiem że na początku musi jeść to co w domku, ale później chcę wprowadzać Barf. Quote
Domus Posted August 9, 2008 Posted August 9, 2008 ja na twoim miejscu dawała bym mu specjalna karme dla yorków(najlepiej sucha) jest w niej wszystko co potrzeba (witaminy itp.)>Mozna dawac mu tez raz na tydzien żółtko polewana olowa z oliwek to poprawi jesgo wygląd skury.Na twoim miejscu nie stosowala bym tej motody! Quote
furciaczek Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 [quote name='Domus']ja na twoim miejscu dawała bym mu specjalna karme dla yorków(najlepiej sucha) jest w niej wszystko co potrzeba (witaminy itp.)>Mozna dawac mu tez raz na tydzien żółtko polewana olowa z oliwek to poprawi jesgo wygląd skury.Na twoim miejscu nie stosowala bym tej motody![/quote] A dlaczego York nie moze byc na Barfie??:crazyeye: Przeciez pies jak kazdy inny... No chyba ze mialas na mysli to aby nie karmic szczeniaka tym sposobem, to zwracam honor :) Quote
martyska Posted August 10, 2008 Author Posted August 10, 2008 [quote name='furciaczek']A dlaczego York nie moze byc na Barfie??:crazyeye: Przeciez pies jak kazdy inny... No chyba ze mialas na mysli to aby nie karmic szczeniaka tym sposobem, to zwracam honor :)[/quote] Nie mnie chodzi o to że ja teraz będę miała szczeniaczka i chodziło mi ogólnie yorka niue szczeniaczka. A od jakiego wieku można zacząć karmić yorka Barf? Quote
*Daria* Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Mimo, że Barfa nigdy nie stosowałam, nie sądzę, żeby rasa czy wiek była jakimś problemem ;) Po prostu będziesz musiała swojemu psu podawać mięso z mniejszymi i delikatniejszymi kośćmi (np. szyjki z kurczaka). Jeżeli i z tym psiak nie będzie sobie radził, to można potłuc tłuczkiem na drobniejsze. Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 też myśle ze miękkie kości (jak szyjki indycze, kurczaka swietnie się nadawają, szczegolnie na początek) szkoda ze tak malo jest polskojęzycznej literatury na ten temat. Po angielsku jest sporo, po niemiecku takze. Jesli mowisz po niemiecku to znam stronke, gdzie sobie mozesz zamowic broszurke o BARFie wlasnie dla szczeniakow za 5 Euro ważne by pamętać, ze BARF to nie tylko kości i gotowe:) Podaje sie też mięsko,wnętrzności, oleje, warzywa, czasem owoce, ziólka ( owoce, ziólka i warzywa zawsze potarte lub z sokowirowki sok+ miąż), ...niektórzy dają serki, jajka Quote
martyska Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 [quote name='Charly']też myśle ze miękkie kości (jak szyjki indycze, kurczaka swietnie się nadawają, szczegolnie na początek) szkoda ze tak malo jest polskojęzycznej literatury na ten temat. Po angielsku jest sporo, po niemiecku takze. Jesli mowisz po niemiecku to znam stronke, gdzie sobie mozesz zamowic broszurke o BARFie wlasnie dla szczeniakow za 5 Euro[/quote] Ja po niemiecku nie mówię. A skrzydełka i łapki są dobre? Quote
*Daria* Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 ja dla szczeniaka skrzydełka bym odradzała. Mają "kości długie" które mogą poprzebijać przełyk psu. Niby piszą, że surowe można, ale ja kiedyś z ciekawości wzięłam udko i trzasłam w kość młotkiem to się same drzazgi posypały... Albo przyniosłam do domu korpus z resztką kości ze skrzydła, to przy obróbcie mi kciuka przebiło bo nie zauważyłam tego "kikuta" wcześniej. Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='martyska']Ja po niemiecku nie mówię. A skrzydełka i łapki są dobre?[/quote] ludzie podawają. Ale ja nie dawałam (teraz pies i tak je królika tylko - kości sa tak suche i łamliwe, ze nie dostaje) skrzydełek, bo mają jednak bardzo ostre kostki na zakończeniach, lub "otwierałam" skrzydełko i usuwałam te bardzo ostre zakonczone kosci. łapki nie mam pojecia. Nie wiem tazke czy szczeniak nie powinnien dodatkowo dostawac jakis witamin czy cos. nie mam zielonego pojecia o szczeniakach i BARFie. Będę chyba musiala zainwestowac w tą ksiązeczke i wstawie te inforamcje na forum, bo szkoda ze takich nie ma. Quote
EMT Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Skrzydełka można podawać ale..mały szczeniaczek niekoniecznie sobie poradzi ze strawieniem kości w skrzydełku, zwłaszcza jesli był u hodowcy TYLKO na karmie suchej. Najlepiej odcinać ze skrzydełka 2/3 z końca i podawac a częśc z najgrubsza kostką odkładać do zamrażalnika na potem. Quote
Martens Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Do 10-12 tyg. życia przydałoby się mielić pokarm (zwykła maszynka do mięsa a korbkę podobno jest najlepsza), tylko czasem podać coś do pogryzienia w całosci. Potem mozna wprowadzać szyjki z kurczaka, kurze łapki, następnie korpusy z kurczaka, szyjki indycze... Yorki zostały wyhodowane do łapania szczurów, to są teriery, więc nie przesadzajmy, że nie zgryzą szyjki z kurczaka ;) A jeśli chodzi o sierść, to barf daje większe pole do popisu niż sucha karma - oleje roślinne i rybne (uwaga na tran, łatwo przedawkować; lepszy jest olej z mięśni ryb, np. EFA oil w kapsułkach), jajka, algi (na ładne wybarwienie)... W razie pytań chętnie pomogę też na PW ;) EDIT: Ja podaję skrzydełka, ale np. udek się nie odważyłam. Dla szczeniaka lepiej ich oszczędzić. Co do Barfu dla szczeniąt - w przypadku rasy miniaturowej w okresie wzrostu daruj sobie jakiekolwiek odliczanie dawek, karm szczenię do woli, tylko patrz, czy za mocno nie tyje. Proporcji nie musisz ustalać wagowo, tylko bardziej na przestrzeni dni. Przykładowo 2x w tygodniu dzień papki warzywno.owocowo podrobowej, reszta dni chrząstki plus ze 2 razy w tygodniu dodatkowo coś z nabiału (jajko, twaróg, jogurt nat.). W przypadku rosnącego psiaka, jeśli podajesz kości i chrząstki obrośnięte w miarę mięsem, nie podawaj dodatkowo mięsa poza podrobami w papce. Tylko jeśli kości i chrząstki są wybitnie "gołe", możesz raz w tyg. podać odrobinę mięsa (ważne, żeby nie podawać za dużo fosforu, którego dużo jest w mięsie, a znacznie mniej w chrząstkach i nabiale, które dają wapń). Co jakiś czas możesz zrobić u weta badania na poziom pierwiastków we krwi, głównie wapń:fosfor, ale szczerze mówiąc, poza drastycznymi zaburzeniami niewiele po nich można stwierdzić. Są psy, które fizjologicznie mają ilość tych składników poza normą; zdarza się też, że w okresie wzrostu kości poziom wapnia jest nieco za wysoki, a nie daje to żadnych niepożądanych skutków. Pocieszę Cię, że łatwiej spaprać barf w okrsie wzrostu szczeniaka rasy dużej niż małej, bo u dużych psów wszelkieproblemy ze stawami mają o wiele gorsze następstwa. U yorków ewentualne problemy kostno-stawowe mają zazwyczaj przyczyny genetyczne, a nie związane z żywieniem. Quote
EMT Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Jeśli szczeniaczek dostaje zróznicowane BARFowe mięsno-chrzęstno-ścięgnisto-podrobowe posiłki - i rozwija się bez żadnych problemów- to witaminy nie są potrzebne. Też jestem ciekawa co napisano w tej niemieckiej książeczce. Zawsze warto poczytać. Quote
martyska Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 Dobrze ja na początku będę podawała to co w domku czyli suchą karmę, ale od jakiego wieku można podawać pełny Barf? CO dokładnie można dawać? Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 jest tutaj cały długasny wątek na temat tego:) Edit: wlasnie zajrzalam: ta "książeczka" ma 80 stron....;) i zawiera naprawde wszystko. Od karmienia suni w ciązy, poprzez odrobaczanie naturalnymi srodkami, pielęgnacje szczeniaka az do karmienia. Niezle byloby taką ksiązke wprowadzic na nasz rynek. Ciekawe czy jest na to popyt. Quote
martyska Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 [quote name='Charly']jest tutaj cały długasny wątek na temat tego:) Edit: wlasnie zajrzalam: ta "książeczka" ma 80 stron....;) i zawiera naprawde wszystko. Od karmienia suni w ciązy, poprzez odrobaczanie naturalnymi srodkami, pielęgnacje szczeniaka az do karmienia. Niezle byloby taką ksiązke wprowadzic na nasz rynek. Ciekawe czy jest na to popyt.[/quote] A ona jest po polsku? Gdzie jest dostępna do poczytania? Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 własnie nie jest. jest po niemiecku własnie czytam ogólny poradnik o tych szczeniakach. to jedna strona internetowa. czytam między innymi, ze najwazniejsze jest odpowiednia ilosc Calcium, że nie nalezy sie wbrem powszechnej opini tym tak popularnym stostunkiem Ca/P przejmowac. Wiem, ze tutaj na forum jest troszke inaczej. Postaram się to troszke przetlumaczyc w najblizszym czasie. ...od momentu kiedy szczeniaki maja juz wszystkie ząbki można zacząc karmić je surowymi, mięsnymi koścmi. Trzeba zwrócić uwagę na to, że kości muszą być surowe i takie duże, że szczeniak nie jest w stanie połknąć je na raz, albo tak drobno pomielone, że sczeniak może je bez problemu zjeść. Najbardziej nadawają sie skrzydełka kurze( a jednak:)) i szyjki oraz mostek cielęcy. Skrzydełka kurze tylko i wyłącznie surowe- ugotowane, smazone, z gryla itd są niebezpieczne dla życia!!! Od 8 tygodnia można generalnie karmić według planu żywienia dorosłych psów. Nie zapominac o mlecznym daniu dla szczeniakow. więcej jednak nie będe tłumaczyc, bo jest to nieco inna szkoła, od tej, która jest propagowana na tym forum Szczeze mowiac yorkiem tez bym sie szczegolnie nie przejmowala. Gdybym miala wiekszego psa lub w ogole psa rasy olbrzymiej na pewno nie odwazylabym się sama (bez wyszczegolnionego indiwidualnego planu karmic szczeniaka (nawet do ukonczenia 2 lat) BARFem Quote
furciaczek Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Charly']jest tutaj cały długasny wątek na temat tego:) Edit: wlasnie zajrzalam: ta "książeczka" ma 80 stron....;) i zawiera naprawde wszystko. Od karmienia suni w ciązy, poprzez odrobaczanie naturalnymi srodkami, pielęgnacje szczeniaka az do karmienia. Niezle byloby taką ksiązke wprowadzic na nasz rynek. Ciekawe czy jest na to popyt.[/quote] A jest moze wersja angielska?? Niemiecki do dla mnie czarna magia:oops: Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 chyba nie. tzn. moze jest angielska werska jej strony,bo babka chyba jest amerykanka, czy pol amerykanka czy jakos tak. Ale jest mase stron w języku angielskim chyba;) zaraz sprawdze czy ta jej strona jest w wersji angielskiej Edit: nie ma niestety. Ale moze ona moze polecic cos lub napisac. Jak zobaczy ze są chetni. kto wie:) tu strona z kontaktem, (babka jest na urlopie do konca sierpnia) [URL]http://www.barfers.de/kontakt.html[/URL] Quote
furciaczek Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Charly']chyba nie. tzn. moze jest angielska werska jej strony,bo babka chyba jest amerykanka, czy pol amerykanka czy jakos tak. Ale jest mase stron w języku angielskim chyba;) zaraz sprawdze czy ta jej strona jest w wersji angielskiej Edit: nie ma niestety. Ale moze ona moze polecic cos lub napisac. Jak zobaczy ze są chetni. kto wie:) tu strona z kontaktem, (babka jest na urlopie do konca sierpnia) [URL]http://www.barfers.de/kontakt.html[/URL][/quote] Dziekuje, zaraz do niej napisze :) Sporo jest materialow w jezyku angielskim:loveu: ale jak wiadomo im wiecej tym lepiej;) Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 nio...:) tylko ona troszke inna szkole propaguje. W Niemczech generalnie jest inna szkoła co do BARFu. Quote
furciaczek Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Charly']nio...:) tylko ona troszke inna szkole propaguje. W Niemczech generalnie jest inna szkoła co do BARFu. Wlasnie przez nią:)[/quote] Wlasnie daltego bardzo mi zalezy... niestety tak jak juz wspomialam moj niemiecki jest gorszy od tragicznego (przez nauczycielke z podstawowki:angryy:) wiec szukam czegos o "niemieckim Barfie" w innej wesji jezykowej. Mozesz tak ogolnie napisac jakie sa roznice tej szkoly?? Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 zaraz wyszukam dokladnie. roznica polega w ilosci spozywanego miesa i kosci. podam linki do hodowczyni rodezjanow i fili Quote
furciaczek Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Charly']zaraz wyszukam dokladnie. roznica polega w ilosci spozywanego miesa i kosci. Wiec szkola ktora propaguje ta kobita i która w Niemczech wyparla szkole amerykańska (karmią tak nawet swoje mioty niektórzy hodowcy ras duzych, czy olbrzymich np. rodezjanow i Fili Brasileiro np... a widzisz:) ta hodowczyni rodezjanow ma wersje angielska-ona akurat raczej o rodezjanach pisze, ale mozna zapytac co nie?:))[/quote] Daj linka do tej wersji angielskiej, kompletnie nie potrafie sie poruszac po stronach niemieckich:evil_lol: A i najbardziej mnie interesuje zywienie duzych ras;) Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 zaraz wyszukam dokladnie. roznica polega w ilosci spozywanego miesa i kosci. wiec tak.... przyjmuje się wedlug jej szkoły (pewnie by mnie zjadla za tą szkołę...) , ze a) zywienie bez zboza 30kg niewykastrowany, srednio aktywny pies waga ciała x 0,02= 30kg x 0,02= 0,6kg= 600 gram caly dzien 100%=600 gram 1.80% produkty zwierzęce: 480 gram -50% mieso-mięśnie, 50% z 480 =240 gram -20% żwacze, płaty żołądka(?nie wiem jak to przetlumaczyc:)), =96 gram -15% wnętrzności, 15% z 480= 72gram -15% mięsne kośći, 72 gram 2.20% produkty roslinne: (warzywa, owoce), 20% z 600 gram=120 gram b) zywienie ze zbożem: (tabu jesli pies ma raka, reumatyzm, artrozę i chyba przy alergiach, ale nie jestem pewna) 1.70% produkty zwierzęce -50% mięso/mięśnie -15% zwacze i te nieszczęsne płaty zoładkowe (zapomnialam jak to sie nazywa..) -15% wnętrznosci -20% mieśne kości 2. 30% produkt roślinne -warzywa: 40% - zboże: 40% (oczwiscie ugotowane hehe) - owoce: 20% Na jej stronie są jeszcze tabelki tygodniowe. na pierwszy raz wygląda skomplikowanie, ale nie jest. I jak ona sama pisze, jesli przez 2, 3 tygodnie pies nie dostanie wszystkiego co potrzebuje, nic mu sie nie stanie (np na urlopie czy cos mozna podawac tylko miesne kosci i mieso lub suche i git) jesli chodzi o tą inna szkołe to caly watek BARF jest na ten temat:) Ostatnio dziewczyny cos wyliczaly i wyszlo ze w sumie jest podobnie...Sama juz nie wiem.. zaraz podam linka do tych hodowli. mam nadzieje ze ci fileciarze wlasnie maja angielska wersje. Bo to akurat dla Ciebie by bylo jak znalazl:) więc niby jest po angielsku ( po prawej stronie mozesz wybrac), ale zeby sie poruszac po tej stronie musisz sie zarejestrowac. Jesli klikniesz na j. angielski to zniknie mozliwosc rejestracji,hm..jest tylko login (lewa strona). nie wiem sama zobacz [URL]http://www.derfila.de/index.cfm?lang=de[/URL] (file w typie....no ze tak powiem nie CAFIB..a czy FCI..?;)) rodezjanow też zaraz znajde piękna strona, piękne psy [URL]http://www.manayakaya.com/[/URL] na temat odzywiania tylko po niemiecku, ale mozesz jej spytac z pewnoscia. Ona chyba tez preferuje więcej kosci ale nie jestem pewna. Quote
furciaczek Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Inna szkole znam prawie ze na pamiec:evil_lol:;) Nie powiem brzmi ciekawie, trzeba bedzie poszperac po necie na tan temat:diabloti: Dziekuje :) Quote
Recommended Posts