Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 i jeszcze jedna ciekawostka, o której możemy tylko pomarzyć toaleta miejska ;) i jeszcze zupełnie z innej beczki ;) wóz strażacki (to nie jest teren żadnego muzeum tylko zwykła ulica ;) ) Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 jesli dobrze pamiętam to najstarsza stacja metra w Berlinie Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 widok na stacja od zewnątrz i widok po wyjściu - to taki jakby "Nowy Świat" - ulica z markowymi sklepami.. i to gigantycznymi.. jedna marka = kilka pięter sklepu, ale o tym za chwilę o tym budynku za chwilę niby nic nadzwyczajnego, ale to miejski autobus ;) no i sklepy: Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 i przykładowe wnętrze sklepu - Nike jeden wielki rozpych i jedno ze zdjęć z autografem z całej ściany z taki obiektami Maria Sharapova Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 cd tej ulicy: fontanna i ja ;) ciekawa konstrukcja - to jakiś zegar czy coś tego typu - nie pamietam dokładnie Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 no i budynek, do którego miałam wrócić: Kościół Pamięci Cesarza Wilhelma - wybudowany pod koniec XIX wieku, zniszczony podczas drugiej wojny światowej Początkowo planowano wewnątrz ruiny wznieść szklaną świątynię. Rozpisany konkurs architektoniczny wygrał w marcu 1957 r. Egon Eiermann, który zaproponował usunięcie zrujnowanego kościoła i budowę na jego miejscu nowego. Projekt spowodował publiczną debatę. W jej wyniku pozostawiono 68-metrową ruinę głównej wieży jako symbol antywojenny. Do niej dobudowano wg projektu Eiermanna ośmiokątną nawę, sześciokątną dzwonnicę, czworokątną kaplicę i kruchtę. Architekt zaprojektował także wyposażenie: ołtarz, ambonę, chrzcielnicę, świecznik, lampy i ławki. Szklane ściany składające się z 30 000 elementów są dziełem francuskiego artysty Gabriela Loire. ruiny starego koscioła: drzwi wejściowe z dziurą od kuli kawałek nowego kościoła: Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 troche historii - w resztkach "starego" kościoła jest mini muzem Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 i troche współczesności i wnętrze nowego kościoła i alejka obok mam nadzieje, że jakiś głód zdjęciowy zaspokoiłam.. Quote
Shirai - Koki Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 Daria bardzo przyjemnie sie oglada taka wycieczke, kilka miejsc pamietam jak bylam w 2004 roku na zdjeciach w Berlinie, to byl grudzien i jednak najlepiej pamietam wyposazenie sklepow i niesamowicie piekne choinki i wystoj sklepow oraz calej reszty....niestety troszke mniej pamietam cala reszte...i troszke malo czasu bylo zeby ja zobaczyc, praca byla wazniejsza...ale jeszcze wszystko przed nami ;-)...dawaj dalej !!! Quote
Asiaczek Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 Nie odpowiem Ci na pytanie, czy u nas tez kiedys tak będzie... Nie znam odpowiedzi... Ale tak dla przypomnienia, to chciałam napisac, ze to Niemcy PRZEGRALI Ii wojnę światową, my - wygralismy. I co z tego...? pzdr. Quote
Angelika_Roser Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Widzę, że widziałam wiele miejsc które Ty tez odwiedziłaś [/FONT]:loveu: [FONT=Comic Sans MS]my niestety Poczdamu nie zdążyliśmy zwiedzić, ale następnym razem koniecznie się wybierzemy :lol:[/FONT] Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 [quote name='Shirai - Koki']Daria bardzo przyjemnie sie oglada taka wycieczke, kilka miejsc pamietam jak bylam w 2004 roku na zdjeciach w Berlinie, to byl grudzien i jednak najlepiej pamietam wyposazenie sklepow i niesamowicie piekne choinki i wystoj sklepow oraz calej reszty....niestety troszke mniej pamietam cala reszte...i troszke malo czasu bylo zeby ja zobaczyc, praca byla wazniejsza...ale jeszcze wszystko przed nami ;-)...dawaj dalej !!! haha no tak priorytety ;) <żart;)> chociaż pewnie dekerocja na tyle przytłaczały, że nie dało się ich nie zapamiętać ja z pierwszej wizyty z Niemczech (jeszcze podzielonych) pamiętam jedynie lalke barbi ;) [quote name='Asiaczek']Nie odpowiem Ci na pytanie, czy u nas tez kiedys tak będzie... Nie znam odpowiedzi... Ale tak dla przypomnienia, to chciałam napisac, ze to Niemcy PRZEGRALI Ii wojnę światową, my - wygralismy. I co z tego...? pzdr. i im sie lepiej żyje, mają lepszy "porządek", lepszy socjal i generalnie lepiej na tym wyszli.. [quote name='Angelika_Roser'][FONT=Comic Sans MS]Widzę, że widziałam wiele miejsc które Ty tez odwiedziłaś [/FONT]:loveu: [FONT=Comic Sans MS]my niestety Poczdamu nie zdążyliśmy zwiedzić, ale następnym razem koniecznie się wybierzemy :lol:[/FONT] za pewne potem będzie kilka miejsc, w których nie byłaś ;) w Berlinie byłam ponad tydzień i codziennie jeździliśmy po mieście w rózne miejsca.. a przewodnike był mój brat, który mieszka w Berlinie od wielu lat i lubi jakieś takie "zagubione" perełki architektoniczne, historyczne czy inne ciekawostki ;) dworzec ZOO i okoliczna architektura ;) Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 i teraz będzie znowu troche historii, mam nadzieje, że niczego nie pomieszam.. Dworzec Główny został już pokazany od środka - teraz od zewnątrz rzuca się w oczy to, że jest tak kupa wolnej przestrzeni, praktycznie brak zabudowy.. w okolicy przebiegał mur berliński i znajdowała się strefa "niczyja".. po zburzeniu muru zdecydowano, że nie będzie tu żadnej zabudowy mieszkalnej czy komercyjnej.. wszystkie (a przynajmniej większość) okolicznych budynków to budynki rządowe.. w okolicy przepływa również rzeka, przez którą niektórzy próbowali przedostać się do Niemiec Zachodnich - jak to się zazwyczaj kończyło można się domyślić.. to tyle ze wstępu, czas na kolejne zdjęcia symbolicznie postawiony mur (nie oryginalny) zaczęło padać i coś mi na aparat napadało :/ wspomniana rzeczka: Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 a po drugiej stronie - leżakowanie ;) troszki nam się pogoda popsuła i zaczęło padać.. Kanzleramt, siedziba kanclerza Niemiec siedziba niemieckiego parlamentu (Bundestag) taras widokowy?;) Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 i cd dzielnicy rządowej kawałek mnie ;) Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 kolejne miejsce pamięci - właśnie ludzi, którzy ryzykowali życie aby uciec z Wschodnich Niemiec miejsce po murze i przerwa od zdjęć na razie ;) Quote
Angelika_Roser Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Też mam taka fotkę :evil_lol: tzn będę mieć jak mi Agnieszka resztę zdjęć prześle :loveu: [/FONT]http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin2008/DSC09976.jpg Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 i jeszcze troszkę.. po co schodzić na dół, przechodzić przez ulicę i wchodzić na góre - lepiej zrobić "chodniczek" ;) tą budowle to chyba wszyscy znają i nie trzeba jej przedstawiać ;) Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 tuż obok ambasada amerykańska - podobno czołg by w nią nie wjechał ;) ambasadaa francuska hotel również tuż obok Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 a jak ktoś ma dużo miejsca w paszporcie to może i pamiątkową pieczątkę dostać ;) i ostatni rzut oka na bramę Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 a w pobliżu Bramy Brandenburskiej - pomnik Holocaustu troszke nam się pogoda popsuła i czekając pod drzewem aż troche przestanie padać rzut oka na ulicę ;) i można wracać do zwiedzania Quote
Agappe Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 ciekawy budynek obok i jeszcze kawałek dalej ambasada Wielkiej Brytani to na razie tyle.. dziś koniec.. jak Wam się jeszcze nie znudziła wycieczka to krzyczcie to będą kolejne zdjęcia ;) Quote
bety Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Zjęcia super, dawaj dalej. Powiem szczerze, że niektóre budynki są jakieś takie "dziwne" - nie dociera do mnie nowoczesna architektura z tymi "połamanymi" ścianami itp. - tak jakoś mi to sztucznie wygląda. Miejska toaleta - niesamowita - u nas by ją dawno rozkradli (hi hi hi). Pzdr Quote
Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 [quote name='bety']Zjęcia super, dawaj dalej. Powiem szczerze, że niektóre budynki są jakieś takie "dziwne" - nie dociera do mnie nowoczesna architektura z tymi "połamanymi" ścianami itp. - tak jakoś mi to sztucznie wygląda. Miejska toaleta - niesamowita - u nas by ją dawno rozkradli (hi hi hi). Pzdr haha faktycznie długo by taka toaleta nie postała u nas :/ no to dalej lecim z wycieczką różne pamiątkowe tablice, resztki muru (przeniesione z oryginalnego miejsca) Quote
Recommended Posts