PARSONRK Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='Agata Hanel']Zgadza się PARSONRK! Te parsony siegają głową powyżej kolana:crazyeye: . Parson ma być psem którego myśliwy może łatwo wziąć na rękę (jedną:cool3: ) musi wiec być w miarę lekki i nie za duży. Selekcja psów za pomoca objęcia ich dłońmi pod przednimi łapami jest dlatego istotna. Ja Rejkę obejmę ale dłonie to też mam niezłej długości. [/quote] Ja Emira nie obejmę(mała ręka) , ale mój ojciec spokojnie i jeszcze nawet jest luz. Ale psy miezone (tzn obwód klatki) spotkałam tylko w zeszłym roku w Poznaniu i na wystawie w Niemczech, dlatego mamy takie wielgachne psy...:shake: W Czechach też były ogromne psy - jak dla mnie to były kształtu i postury drobnego posokowca bawarskiego - tylko maść sie nie zgadzała.... a dostały doskonałe oceny, kopara mi wtedy opadła. Marek był to może potwierdzić...
Ziomalka Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Obydwa parsony są po LUX-e. GIZMO u Gagi -ur. 2005.07.14 LUX Półdiable- BONY Tanenbruck SMYK Wiarus Myśliwski -2005.11.03 LUX Półdiable- SUSI Queen of Parsland :evil_lol: [B]Ludek-[/B] smyk był w szczeniakach w Krakowie to go sobie obejrzałaś w realu.
PARSONRK Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='Ziomalka']Obydwa parsony są po LUX-e. GIZMO u Gagi -ur. 2005.07.14 LUX Półdiable- BONY Tanenbruck SMYK Wiarus Myśliwski -2005.11.03 LUX Półdiable- SUSI Queen of Parsland :evil_lol: [B]Ludek-[/B] smyk był w szczeniakach w Krakowie to go sobie obejżałaś w realu.[/quote] A no tak, bo pies którego maja też jest z takich samych rodziców. link - hod "U Gagi" [URL]http://parsonrusselterrier.cieszyn.pl/[/URL] link hod "Wiarus Mysliwski" [URL]http://www.zarnik.pl/psy.htm[/URL]
kaska33 Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 jeszcze minie pare latek zanim dojdzie do wyrownania parsonów i jacków,jak by nie było wciąz są to nowe rasy i to my hodowcy musimy dokonywać właściwej ich selekcij.Sendziowie nie zawsze mają pojęcie jak powinien wyglądac wzorcowy pies,mimo,ze teoretycznie powinni znac standart rasy .Niejednokrotnie robią nam ,,krecią robotę,,dopuszczając do hodowli egzemplarze znacznie odbiegające od wlaściwego wzorca
Marmal Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='PARSONRK']Ja Emira nie obejmę(mała ręka) , ale mój ojciec spokojnie i jeszcze nawet jest luz. Ale psy miezone (tzn obwód klatki) spotkałam tylko w zeszłym roku w Poznaniu i na wystawie w Niemczech, dlatego mamy takie wielgachne psy...:shake: W Czechach też były ogromne psy - jak dla mnie to były kształtu i postury drobnego posokowca bawarskiego - tylko maść sie nie zgadzała.... a dostały doskonałe oceny, kopara mi wtedy opadła. Marek był to może potwierdzić...[/quote] LUX w Poznaniu był po prostu mocno zapasiony. Byłam, widziałam. Każdy sędzia ma inny "rozmiar" rąk i jak dla mnie takie mierzenie psa jest niemiarodajne. Sama PARSONRK to potwierdziła. Jak dla mnie LUX wcale nie jest taki ogromny, jak to wynika z powyższych opisów. Nie mierzyłam go też - to fakt. Ale parson wg wzorca może mierzyć od - do, i jeden jest w górnej granicy wzrostu inny w dolnej. Granicą rozdzielającą obie rasy jest 30 cm. i parson którzy mierzy np. 30 cm wydaje się o wiele niższy od tego "ogromnego" który mierzy np. 38 cm:cool3:
Ludek Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='Ziomalka'] [B]Ludek-[/B] smyk był w szczeniakach w Krakowie to go sobie obejrzałaś w realu.[/quote] Jeśli to ten psiak, o którym myślę, to on już w Krakowie był wyższy od Milo, co nie zmienia faktu, że ma śliczna mordkę.:) A teraz przyznawać się, kto, gdzie kiedy i w jakiej klasie będzie na swiatówce. :) Jak na nasze rasy stawka dość pokaźna. Tylu russelli na raz to ja już chyba nigdy wiecej nie zobaczę. My będziemy w klasie championów. Mam nadzieję, że ringi będą spore, bo już się boję, że Milo będzie chciał zeżreć swoich 12 konkurentów. A Milo właśnie ostrzy ząbki:evil_lol: . A tak poważnie, to ma usuwany kamień i strasznie sie denerwuję, że coś będzie nie tak.
Agata Hanel Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 My mamy numer 9550 - ring 12- klasa młodzieży suczki. Swoją drogą zawiodłam się trochę na organizacji światówki na tym etapie. Myślałam że przy tej rangi wystawie będzie też podana godzina sędziowania, co znacznie ułatwia życie. Wystaw dotychczas parę zaliczyłam z samojedem i tylko na międzynarodowej w Sopocie podali godzinę sędziowania na ringu danej rasy. Ale z powodu mojego wielkiego pecha nie mogłam tam być:angryy: .
Marmal Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='Agata Hanel']My mamy numer 9550 - ring 12- klasa młodzieży suczki. Swoją drogą zawiodłam się trochę na organizacji światówki na tym etapie. Myślałam że przy tej rangi wystawie będzie też podana godzina sędziowania, co znacznie ułatwia życie. Wystaw dotychczas parę zaliczyłam z samojedem i tylko na międzynarodowej w Sopocie podali godzinę sędziowania na ringu danej rasy. Ale z powodu mojego wielkiego pecha nie mogłam tam być:angryy: .[/quote] Ja w jackach mam w kl. ch. psa z nr 9144 ring 13 w parsonach sunia w kl. ch. z nr 9573 ring 12
Ludek Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Do mnie dzisiaj tez dotarło potwierdzenie zgłoszenia. Mamy nr 9528 ring 12, kl.ch.
Ziomalka Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Ja jeszcze w sprawie Smyka Wiarusa Myśliwskiego, spotkałam sympatyczną i bardzo przejętą właścicielkę już w Chorzowie, gdzie wygrali rasę. Właściciel hodowli niedawno zmarł i pani od Smyka, poprzez namowy śp. hodowcy stara się wypełnić jego wolę i Smyka wystawia. Udaje jej się fantastycznie i zrobili olbrzymie postępy od szczeniaków w Krakowie. W Raciborzu mieli pecha, Smyk pięknie się prezentował w odróżnieniu od starszego bardzo zestresowanego pobratymca. Boję się, że Pani się zniechęci a piesek jest cudny i sympatyczny, a że duży:razz: , to trzeba znaleźć małą suczkę.:eviltong:
Ludek Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='Agata Hanel']My mamy numer 9550 - ring 12- klasa młodzieży suczki. Swoją drogą zawiodłam się trochę na organizacji światówki na tym etapie. Myślałam że przy tej rangi wystawie będzie też podana godzina sędziowania, co znacznie ułatwia życie. Wystaw dotychczas parę zaliczyłam z samojedem i tylko na międzynarodowej w Sopocie podali godzinę sędziowania na ringu danej rasy. Ale z powodu mojego wielkiego pecha nie mogłam tam być:angryy: .[/quote] Plan sędziowania ma być umieszczony w necie.
caminada Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Podobno na Jacki ma byc 2 sedziow, czy wiecie kto i co sedziuje? Dunczycy mnie mecza bo sobie wydedukowali ,ze na jednego sedziego piesow za duzo:roll: pozdrawiam
Dropka Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 ja dostałam "newsa" aż ze Szwecji że drugim sędzią (dla Puppy i Junior )będzie pani Soleckyj-Szpunar,jak widać obcokrajowcy są lepiej poinformowani od "tubylców" he,he,he
mona_27 Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 widzę, że wielkie podekscytowanie panuje w związku z tą światówką. Tylko ten temat poruszacie. Ale skoro cały czas mówicie o wystawianiu psów to ja mam pytanie - w jakim wieku można zacząć wystawiać psa?? Zbliża się u nas wystawa i tak się zastanawiamy czy Edka tam nie pokazać. Tylko się doczytaliśmy, że najmłodsze psy jakie można tu wystawiać to dziewięciomiesięczne. Jak poczytałam obwarowania na tą wystawę, to byłam w szoku.Norwegia to dziwny kraj. Wymagają wszystkich możliwych szczepień, kwarantanny i takich tam podobnych. Życzę powodzenia wszystkim w Poznaniu i oczywiście samych wygranych !!!! witam na forum Jackiw i Zorro - fajny ten twój Zorro
PARSONRK Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 Ziomalka - jeśli pies ma mocne geny, to nawet mała suczka nic nie zmieni ;) światówka - Emir - kl ch 9527 Kropek - kl otw 9518 Mona_27 Wg FCI psy można wystawiać w klasach: [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial] -Veteran Class (from 8 and over)[/FONT] [FONT=Arial] [FONT=Arial]- Champion Class (15 months and over) [/FONT] [/FONT] [FONT=Arial] [FONT=Arial]- Working Class (15 months and over) [/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]- Open Class (15 months and over) [/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]- Intermediate class (from 15 to 24 months) [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]-Junior Class (from 9 to 18 months)[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]-Puppy Class (from 6 to 9 months)[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]-Baby Class (up to 6 months)[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]Ale klasy Baby i Puppy nie są obowiązkowe na wszystkich wystawach (czyli mogłaś akurat na taką trafić :) )[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]
mona_27 Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 no to pewnie tak jest, bo najmłodsze psy na tej wystawie to 9 miesięcy, więc musimy z Edkiem jeszcze trochę poczekać :p
Agata Hanel Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 [quote name='PARSONRK'] Mona_27 Wg FCI psy można wystawiać w klasach: [FONT=Arial]-Veteran Class (from 8 and over)[/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial]- Champion Class (15 months and over) [/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial]- Working Class (15 months and over) [/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]- Open Class (15 months and over) [/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]- Intermediate class (from 15 to 24 months) [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]-Junior Class (from 9 to 18 months)[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]-Puppy Class (from 6 to 9 months)[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]-Baby Class (up to 6 months)[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial][FONT=Arial]Ale klasy Baby i Puppy nie są obowiązkowe na wszystkich wystawach (czyli mogłaś akurat na taką trafić :) )[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [/quote] Kiedyś chciałam wystawic Rejkę w Baby na wystawie krajowej terierów. I niestety nie mogłam bo wedle organizatorki klasy baby i puppy są dopuszczane na wystawach o randze klubowej lub indywidualnej dla rasy.
PARSONRK Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 [quote name='mona_27']no to pewnie tak jest, bo najmłodsze psy na tej wystawie to 9 miesięcy, więc musimy z Edkiem jeszcze trochę poczekać :p[/quote] Na pewno na następnej będziecie najlepsi - teraz zobacz jak wystawiają psiaki, podłap różne patenty (przysmak lub coś w tym stylu ;). A potem pokażecie kto jest the best :cool3:
mona_27 Posted October 26, 2006 Posted October 26, 2006 hej!!! tak se pomyślałam - jeździcie po różnych wystawach , a do Norwegii nikt się nie wybiera ?? Wystawa będzie 17-19 listopad 2006 tu link do stronki norweskiego klubu kynologicznego [url]http://www.nkk.no/cmnkk/public/openIndex/view/page1.html?ARTICLE_ID=1130939656323[/url] stronka jest po norwesku i angielsku. Możemy pogadać o noclegu u nas, Edy napewno sie ucieszy z wizyty towarzysza do zabaw :lol:
D0minika Posted October 26, 2006 Posted October 26, 2006 A ja mam nadzieję, ze jak najwięcej parsonków zobaczymy na wystawie w Poznaniu, bo się wybieram z siostrą :) Powoli, coraz wyraźniej nam się krystalizuje, ze chcemy parsona... Nie od razu niestety, to jest kwestia roku, może niecałego... Mieliśmy Lolka wziąść, ale piesek był do oddania już zaraz, a teraz to jest niemożliwe :( I dlatego mam pytanie, bo jesteśmy ze śląska, jakie tu sa najbliższe hodowle? Bo siostra wymyśla jeżdżenie po psa na drugi koniec Polski, ale chyba muszę ją do porządku doprowadzić, bo się do końca życia nie wypłacimy :evil_lol:
Agata Hanel Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 [quote name='D0minika']A ja mam nadzieję, ze jak najwięcej parsonków zobaczymy na wystawie w Poznaniu, bo się wybieram z siostrą :) Powoli, coraz wyraźniej nam się krystalizuje, ze chcemy parsona... Nie od razu niestety, to jest kwestia roku, może niecałego... Mieliśmy Lolka wziąść, ale piesek był do oddania już zaraz, a teraz to jest niemożliwe :( I dlatego mam pytanie, bo jesteśmy ze śląska, jakie tu sa najbliższe hodowle? Bo siostra wymyśla jeżdżenie po psa na drugi koniec Polski, ale chyba muszę ją do porządku doprowadzić, bo się do końca życia nie wypłacimy :evil_lol:[/quote] Ja mam Rejkę z hodowli pani Basi Pałki- Psi Chaos w Tarnowskich Górach. Ma dwie sunie parsonki mamę z córką.
D0minika Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Agata dziękuję, już piszę maila do Psiego Chaosu żeby sie zorientować we wszystkim:) Jeszcze jakieś hodowle? Może okolice Krakowa, Wrocławia? Słowem - południe Polski...
Agata Hanel Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 [quote name='D0minika']Agata dziękuję, już piszę maila do Psiego Chaosu żeby sie zorientować we wszystkim:) Jeszcze jakieś hodowle? Może okolice Krakowa, Wrocławia? Słowem - południe Polski...[/quote] Zajrzyj jeszcze na stronę ParsonRK w linkach- ma tam zbiór hodowli parsonów. Można też zadzwonić do Związku Kynologicznego i popytać w oddziałach.
D0minika Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 [quote name='Agata Hanel']Zajrzyj jeszcze na stronę ParsonRK w linkach- ma tam zbiór hodowli parsonów. Można też zadzwonić do Związku Kynologicznego i popytać w oddziałach.[/quote] Zajrzę, zajrzę na pewno:) W ogóle psy z Mysiej nam się podobają bardzo, ale to za daleko dla nas :shake: Agata a będziecie w Poznaniu? Bo chcielibyśmy Twoja suczkę obejrzec :)
Ludek Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 [quote name='D0minika']Zajrzę, zajrzę na pewno:) W ogóle psy z Mysiej nam się podobają bardzo, ale to za daleko dla nas :shake:[/quote] A tam za daleko. Ja miałam po Milo ok. 650 km w jedną stronę:lol: .
Recommended Posts