Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Abi - sunię szorstkowłosą należy przede wszystkim trymować, kąpać tylko wtedy, gdy faktycznie gdzieś się mocno wytarza. A najlepiej to szczotkować. Pewnie, gdy jest po deszczu i łapy przypominają 4 czarne słupy to należy je wypłukać łącznie z brzuchem. Uważam też, że szamponu należy stosować jak najmniej, bo on "odtłuszcza" naturalną, ochronną sierść a to może sprzyjać powstawaniu różnych skórnych dolegliwości. Takie jest moje zdanie, być może inni mają inne doświadczenia ale moje sprawdzają się o tyle, że nigdy nie miałam "skórnych problemów. A moje psy są psami polującymi i to w różnym terenie (łącznie z błotnym) ale wtedy tylko doprowadzam do porządku łapy i brzuch - resztę szczotkuję.

• Replies 4.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote]Tak na przyszłość!!! Psa nie kąpie się na dzień przed wystawą - bo jaki to daje skutek to sama się przekonałaś!!! [/quote]

Tez na to wpadłam..... Dziś rano :lol:

Iroker srednio się uklepał. troche go zlikwidowałam czesząc trymerem.

Milo wypadał dobrze. Dostał ocenę wybitnię obiecującą. Niestety konkurencji nie miał :( . Wystawy za to nie przetrzymała ringówka i moje palce też są mocno nadwyrężone. Subaniec ciągnie niemożliwie :evil: . Nic na niego nie działa. Nawet na ringówce się wieszał, a mieliśmy taką cieniutką, bez tego rozszerzenia pod szyją.

Z parsonów była jeszcze tylko jedna suczka w klasie pośredniej, ale niestety nie ma jej w katalogu. Wiem tylko, że była z Tranowskich Gór (chyba).

Czy Parsonom podcina się ten pędzelek na ogonku? Czy powinien byc taki zaokrąglony? Ja Milo nic nie podcinałam i szczerze mówiąc taki szpicasty bardziej mi się podoba, ale wszystkie Jacki miały podcięte.
W ogóle Jacków troszkę było, no a Parsonów nie :cry: .

Posted

Ludek - końcówki ogonków zarówno u Jacków jak i Parsonów zaokrągla się, żeby nie były właśnie spiczaste. Poza tym pod brzuchem też nie mogą "wisieć" żadne frędzelki bo musi być widoczna linia brzucha. Zresztą wtedy też lepiej wyglądają. Napisz coś więcej na temat wystawy no i oczywiście russelli - kto wygrał w Jackach i Parsonach. Klasa szczeniąt nie bierze udziału w wyborze Zw.Rasy a to mnie bardzo interesuje.

Posted

Mario, alez ja wcale nie zamierzam jej kapac a wierz mi las to nasz najlepszy przyjaciel, a pogoda nie ma nic do gadania. W razie ubrudzenia tylko recznik, no chyba ze mialoby miejsce jakies tarzanko w (no wiadomo w czym :evilbat: ). Ale wlasnie chodzi mi o szczotkowanko i trymowanko, jaka szczotke kupic, jak czesto szczotkowac, jak czesto trymowac, jak trymowac, czy wystarcza palce, czy musi byc nozyk???

Posted

Miałam troszkę czasu, wgrałam parę zdjęć i zapraszam do ich oglądania :) :Dog_run: [url]http://photos.heremy.com/russele/index.php?goto=showalbum&album_id=77836[/url] :D
Na razie tylko tyle. Jak znajdę :fadein: czas to będzie tego więcej

Posted

Następny będzie Czaplinek. Tam przynajmniej będzie konkurencja :D i liczę na pomoc w okiełzaniu i przycięciu pędzelka na ogonku ( a jak tak lubie ten pędzelek :cry: )

Posted

Nie byłabym taka pewna :lol: .

Do Legionowa przyjechaliśmy o 10.30, a na ring weszliśmy ok. 15.30, a drugi raz ok. 18.00. Przez cały czas rozsadzała go energia, a położył się kilka razy dosłownie na parę sekund :evil:

Posted

PARSONRK - zdjęcia są fantastyczne!!!! Ja nie umiem wstawiać zdjęć, więc odsyłam do mojej galerii na [url]www.jackparson.prv.pl[/url]

LUDEK - fakt że te pędzelki na ogonkach są fajne, ale na wystawę trzeba niestety ciachać. Zrobimy to w Czaplinku.

Posted

[quote name='Abi']. Ale wlasnie chodzi mi o szczotkowanko i trymowanko, jaka szczotke kupic, jak czesto szczotkowac, jak czesto trymowac, jak trymowac, czy wystarcza palce, czy musi byc nozyk???[/quote]

Szczotkować można bardzo często, ja wyczesuję przede wszystkim martwy włos taką gumową szczotką a potem wygładzam normalną z włosiem. Jeżeli chodzi o trymowanie, to można kupić trymer w sklepie i przy jego pomocy, przytrzymując włos między trymerem a sierścią - trymować. Niestety jest to sztuka, którą musi ktoś pokazać (na początku) a potem sama na zasadzie prób i błędów dasz sobie radę. Tylko trzeba nabrać wprawy. Może masz kogoś kto pokazałby jak to robić?

Posted

[quote name='Malcharek Maria']przytrzymując włos między trymerem a sierścią [/quote] :wink:

[quote name='Malcharek Maria'] Może masz kogoś kto pokazałby jak to robić?[/quote] [b]zachraniarka![/b] :lol: :lol: :lol: Ona nawet labki umie skubać! :lol: :lol: :lol: :roflt:

Posted

Ech Flair, jak mi Zachraniarka wytrymuje parsona bedzie wygladal jak airedale terrier :wink: 8) . Moze w Czaplinku ktos mi pokaze.

Posted

[quote name='Abi']Ech Flair, jak mi Zachraniarka wytrymuje parsona bedzie wygladal jak airedale terrier :wink: 8) . [/quote]To Huguś już jak serdelek wygląda? :wink: :o :roflt:

Posted

Jak znajdę trochę czasu i baterie :) to zrobię zdjęcia moim potworom :evilbat: przed i po trymowanku, to będzie można porównać i podpatrzeć co i jak. :) Ogólnie ja swoje trymuję sama . Głównie ręcznie wyrywam cały włos który sam wychodzi przy łapaniu- martwy, a potem poprawiam trymerkiem i nożyczkami tu i tam- np szyjkę lub ogonek :D

Posted

Fajnie komuś radzić jak się samemu już coś umie. Ale faktycznie lepiej aby ktoś pokazał jak to się robi a potem próbować samemu. My też mieliśmy opory co do trymowania, ale życie nas zmusiło do nauczenia się. Przy iluś szt. x 60 zł to już robi się pokaźna sumka, którą można wydać na coś konkretnego.

Posted

To w Czaplinku rozstawiamy stolik i zakładamy szkołę trymowania Jack/Parsonów :lol:

A ceny są zabójcze. Mam jeszcze CTR-a i Pani zaśpiewała mi cenę 250,00 zł za strzyżenie :roll:. Kupiłam więc maszynkę i sama się nad nim znęcam. Bedzie najorginalniej ostrzyżonym ruskiem w Czaplinku, bo nie podejrzewam, żebym do tego czasu nauczyła się "prawidłowo" strzyc :lol:.

Posted

[quote name='PARSONRK']Maria
spotkałyśmy się pare razy na wystawach, zapamiętałam Olafa. Byłyśmy razem w poznaniu, w czaplinku (x2) i na paru innych wystawach :D[/quote]

Ja tylko podejrzewam kto się kryje za tym nickiem PARSONRK, bo ja niestety występuję tu z imienia i nazwiska i dlatego jestem od razu rozpoznawalna. Jak możesz trochę się ujawnić to byłabym wdzięczna a poza tym albo by się potwierdziły moje przypuszczenia albo wzięłabym "poprawkę"

Posted

[quote name='Ludek']
A ceny są zabójcze. Mam jeszcze CTR-a i Pani zaśpiewała mi cenę 250,00 zł za strzyżenie :roll:[/quote]
No to faktycznie cena super. My za wytrymowanie parsona ( ręczne +trymer + nożyczki) liczymy 70zł (z kąpielą 80).CTR wyszedł by koło 150 :D

Posted

[quote name='PARSONRK']Agnieszka Wasiukiewicz z Fanaberią Półdiable miło mi :D[/quote]

Też jest mi bardzo miło. Ale z tego wynika że dobrze kojarzyłam z imieniem (nie gniewaj się) Fanaberia. Startujesz z nią na Agility i to z sukcesami o ile mi wiadomo. To w takim razie znowu w Czaplinku? Już się nie mogę doczekać.

Posted

[quote name='PARSONRK'][quote name='Ludek']
A ceny są zabójcze. Mam jeszcze CTR-a i Pani zaśpiewała mi cenę 250,00 zł za strzyżenie :roll:[/quote]
No to faktycznie cena super. My za wytrymowanie parsona ( ręczne +trymer + nożyczki) liczymy 70zł (z kąpielą 80).CTR wyszedł by koło 150 :D[/quote]

No to ucz się, ucz. W Czaplinku będę z obydwoma psami, to będziesz miała okazję wypróbować samodzielnego strzyżenia :lol:.
Tylko Milo będę wystawiać więc musisz uważać, żeby nie przyniósł Ci wstydu.

A w ogóle jednemu Panu na wystawie Milo się bardzo podobał i chce namiary na Ciebie. Mogę mu podać?

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...