Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Abi - z tymi uszami to jest tak, że powinny być załamane!!! Tak mówi wzorzec rasy. Nie spotkałam się na wystawach z parsonami którym stały uszy. W Jackach bardzo często widziałam różne uszy: odchodzące na boki. załamane w połowie uszu ale też nie stojące. Może jeszcze się załamie to ucho, chociaż częściej się zdarza na odwrót. Obserwuj to ucho bo być może jest to tylko chwilowa "maniera" z dużych jakiś emocji.

• Replies 4.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Abi, ja zgaduję, że zostanie na stojąco i z punktu widzenia wzorca to kiepsko. Ale z punktu widzenia np. węchu :wink: nie robi różnicy.

Niestety, uszy to zmora wielu terierów - trudno jest mieć je "w sam raz", bo takie załamanie to bardzo delikatny balans. Ktoś gdzieś tutaj podawał fajny link do stronki terierów "uszatych inaczej" :wink: .

Posted

Fleir ma rację, ale jest to szczeniaczek i jeszcze może się tak zdarzyć, że to ucho mu "oklapnie".
Abi - jeżeli możesz to zamieść jego zdjęcie - zobaczymy i ocenimy.

Posted

Abi :)
Uszka były stojące u jacków starego typu, spotkałam takie na wystawie.Sędzia powiedział, że tak miały psiaki starego typu ( ten okaz nie był wystawiany :D ). Zobacz może, czy szczeniak nie dostaje za dużo wapna, bo spotkałam się też z suczką, która w ciąży i po szczeniakach dostawała b.dużo wapna i jej też ucho stanęło. :lol:
Ale u szczeniaków może jeszcze się wszystko zmienić (wiem coś o tym :lol: ) z dnia na dzień.

Posted

Ludek
Warszawę ( międzynarodówkę) przenieśli na 9-10 lipiec. :evil: Najprawdopodobniej będą tam też zawody agility :angel: . Spodziewajcie się mnie z moją parką :lol: . Może uda mi się zaliczyć i jedno i drugie :lol: Ty z małym też idziesz, nie?

Posted

[quote name='PARSONRK']Abi :)
Uszka były stojące u jacków starego typu, spotkałam takie na wystawie.Sędzia powiedział, że tak miały psiaki starego typu ( ten okaz nie był wystawiany :D[/quote]
Czegoś chyba nie rozumiem: nie ma starego typu jacków bo do 2000 r. była rasa Parson Jack Russell Terrier i ta rasa jest w tej chwili Parson Russell Terrier. Jack Russell jako rasa został uznany przez FCI dopiero w 2000 r. a wzorzec tej rasy został podany przez Australię. Tam właśnie szła hodowla Jacków (no i oczywiście w Anglii gdzie nadal jest rasą Parson Jack Russell Terrier, ale Anglia nie jest zrzeszona w FCI). Do 2000 r. na wystawach krótkonożne Parson Jack Russell Terrier nie były oceniane bo nie mieściły się we wzorcu FCI dla tej rasy.

Posted

[quote name='PARSONRK']Ludek
Warszawę ( międzynarodówkę) przenieśli na 9-10 lipiec. :evil: Najprawdopodobniej będą tam też zawody agility :angel: . Spodziewajcie się mnie z moją parką :lol: . Może uda mi się zaliczyć i jedno i drugie :lol: Ty z małym też idziesz, nie?[/quote]

Jeśli nic nam nie stanie na przeszkodzie, to oczywiście sie wystawimy w lipcu.
Zawody mają być na wystawie czy gdzieś niezależnie?

Oczywiście zapraszamy. Przynajmniej nie będziemy sami w rasie, jak to miałoby miejsce w kwietniu.

Posted

Witam
Uszka Didi sa tak samo zwariowane jak ona, wlasciwie sprawa wyglada tak, ze biale uszko klaplo (i to chyba bardziej niz powinno :P ) a brazowe stoi :o . No coz, raczej meczyc jej nie bede klejeniem uszek, bo tak jak pisze Flair na wech to nie wplywa :D . Juz na poczatku bylo widac, ze nic dobrego z tych uszek nie bedzie, ale z drugiej strony skoro uszy parsonom stoja rzadko, to moze jest nadzieje, na choc niewielka poprawe.
Dzis za to moj terrierek przegryzl mi kabel od internetu i pol dnia bylam pozbawiona mojej najwiekszej rozrywki :evilbat: .

Posted

[quote name='Abi']Dzis za to moj terrierek przegryzl mi kabel od internetu i pol dnia bylam pozbawiona mojej najwiekszej rozrywki :evilbat: .[/quote]
Witaj w klubie odgryzionych od sieci :lol:
Kreska zeżarła kabel dwa razy 0X 0X 0X

Posted

Abi, w jakim wieku jest Twój szczeniak?

Ja bym raczej zgadywała, że jak teraz stoi na sztorc, to już nie klapnie i klejenie i tak nic by w tym nie pomogło. Tak zgaduję, bo chociaż moje doświadczennie jest z inną rasą, to jednak procesy fizjologiczne, które tym rządzą są te same. Oczywiście mogę się mylić i bardzo byłabym zadowolona, gdyby tak sie stało, bo nauczyłabym się czegoś nowego. :D

Posted

Malcharek Maria napisała
[quote]Czegoś chyba nie rozumiem: nie ma starego typu jacków bo do 2000 r. była rasa Parson Jack Russell Terrier i ta rasa jest w tej chwili Parson Russell Terrier. Jack Russell jako rasa został uznany przez FCI dopiero w 2000 r. a wzorzec tej rasy został podany przez Australię. Tam właśnie szła hodowla Jacków (no i oczywiście w Anglii gdzie nadal jest rasą Parson Jack Russell Terrier, ale Anglia nie jest zrzeszona w FCI). Do 2000 r. na wystawach krótkonożne Parson Jack Russell Terrier nie były oceniane bo nie mieściły się we wzorcu FCI dla tej rasy. [/quote]

Co do nazwy rasy jestem świadoma rozdziału jaki nastąpił :) . Rozdział na parsony i jacki nie nastąpił tak nagle, była o tym mowa już wcześniej (przed podziałem). Ten psiak wzrostem i budową zawarł by się w jack russellach :D . Co do pojęcia ' starego typu ' to nie ja to wymiśliłam tylko sędzia, więc myślę, że wiedział co mówi. :-?
Nie wnikając w szczegóły i nie łapiąc się za słówka :lol: , widziałam takie cudo :o i miało sterczące oba uszka. Zaznaczam, że był to osobnik 2-letni, więc prawie dorosły. :wink:

Posted

[quote]][b]Zawody mają być na wystawie czy gdzieś niezależnie? [/b][/quote]
Myślę,że razem, tak jak w zeszłym roku. Zostanie ogrodzony kawałek terenu i my tam będziemy walczyć. :lol: I tu właśnie jest problemik. Chciałabym i wystawić i powalczyć w zawodach, może się jakoś to ułoży, zobaczymy. :roll:

Posted

[quote name='PARSONRK'] Myślę,że razem, tak jak w zeszłym roku. Zostanie ogrodzony kawałek terenu i my tam będziemy walczyć. :lol: I tu właśnie jest problemik. Chciałabym i wystawić i powalczyć w zawodach, może się jakoś to ułoży, zobaczymy. :roll:[/quote]

Mam nadzieję, że da się jakoś pogodzić.

Posted

Flair, Didi ma 3,5 miesiaca, a biale ucho rowniez postanowilo stanac i prawie stoi :P . W sumie to sie tego balam, parson ze stojacymi uszami :wallbash: :wink: . Z drgiej strony moj brat ma walijke i pamietam, ze z jej uszami rowniez dzialy sie rozne rzeczy - ale fakt, uszy nigdy nie staly.
Jesli tylko bede zmotoryzowana to do Czaplina sie wybierzemy :D , zaprezentowac parsona o stojacych uszach, brrrrrrrrrr :wink: .

Posted

Abi - też chętnie zobaczę Twojego psiaka w Czaplinku. Może coś jednak się zmieni w kwestii uszu, ale piszesz że i drugie ucho stanęło? A może coś nie tak zrozumiałam?

Posted

Wykąpałam Milo, żeby był czyściutki na wystawę i ma teraz irokeza na grzbiecie :evil:, który za nic nie daje się przygładzić.

Posted

Hej, czy to normalne, ze parrsony takie kaleczne?? Didi jest tak zwariowana, ze ciagle cos jej sie przytrafia. Dzis zostala pogryziona, a raczej ugryziona, przez szynszyle prosto w poduszke :cry:

Posted

U russellów to normalne że ciągle mają jakieś spięcia :krach: . Albo usiłują ustawiać inne (zezwyczaj duże psy), albo w zabawie niczego nie widzą ganiając sie z zadziwiającą prędkością :Dog_run: .
Ludek
napisz jak wypadł mały? I jak jego irokez :silly: (powinien się wygładzić)?

Posted

Tak na przyszłość!!! Psa nie kąpie się na dzień przed wystawą - bo jaki to daje skutek to sama się przekonałaś!!! Jeżeli już trzeba go wykąpać to 3 dni przed a potem tylko czesanie i nic więcej (no chyba że same łapy). Ja staram się jak najmniej psy kąpać za to często je czesać. To na tyle i czekamy na wyniki!!!! Napisz jakie parsony startowały (chodzi mi o nazwy i przydomki) są napewno w katalogu.

Posted

No to ja poprosze o troche wskazowek dotyczacych pielegnacji siersci, tzn kiedy, jak i po co :wink: . Suczka jest szorstkowlosa.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...