Jump to content
Dogomania

Dalmatek Frodo (BAMSEJ Magiczna Oaza) i boksia Sara

Recommended Posts

Posted

Dzięki wielkie wszystkim Wam za wsparcie!:calus:
Debiuty są stresujące...:roll:

Martens WPADAJ! :multi:
Nasz występ zaczyna się o 11:25, będziesz świadkiem naszej ewentualnej porażki:evil_lol:

Jadę do Płocka, chyba wrócę sobie dzień wcześniej, tj. w czwartek wieczór, żeby mieć 1 dzień na przygotowanie się i Froda. Uff... nie wiem czy coś napisze do sob. , raczej tak.

Hehhe,,,powiem Wam, ze im bliżej soboty tym bardziej wariuję.
Raz wydaje mi się,z e będzie dobrze i ajkby nam nie poszło to warto p[rzezyć coś takiego, a zaraz potem myślę sobie, ze dużo lepiej byłoby siedziec w domu i nie robic z siebie durnia, bo jesli coś spaprzemy...:???::eek:

Pozdrawiam Was wszystkich, dzięki jeszcze raz za wsparcie - przyda się, na pewno.
Mam nadzieję, ze udzieli mi się Wasz spokój ducha, Frodkowi tez :p

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Patisa']
Martens WPADAJ! :multi:
Nasz występ zaczyna się o 11:25, będziesz świadkiem naszej ewentualnej porażki:evil_lol:
[/QUOTE]

I to już nie tylko plan, już TZta namówiłam :cool3: A które grupy są sędziowane w sobotę?

Posted

No Patisa, zdążyłam jeszcze w porę żeby Cię kopnąć w pupsko na szczęście. Mnie nie miał kto kopać i było 5 miejsce na 5 konkurentów :multi: na debiutanckiej. Ale już na kolejnej TZ mi przykopał tak porządnie, że wlecieliśmy z hukiem na pierwsze :loveu: Na tej wystawie będzie też debiutowała Yana ze swoją bokserką, to może się zgadacie przed wystawą :p Pokaż Froda z prób generalnych w domu. :razz::razz: No i oczywiście musisz uwiecznić wystawę obcicie w foty :lol: POWODZENIA.
ps. Nasza wystawa w niedzielę :eviltong:

Posted

my też debiutujemy :razz: i widzę, że tego samego dnia, bo w sobotę

i też się stresuję, może nie tym, że moja boksia się przestraszy, ale wprost przeciwnie, że zamiast ładnie kłusować będzie ciągnęła jak szalona w kierunku jakiegoś psa :diabloti: próby wychodzą nam dobrze, ale nie wiadomo co małpa na wystawie wymyśli :diabloti:
i też jesteśmy bezkonkurencyjni czyli jedyni w swojej klasie :evil_lol:

a o której godzinie się wystawiacie ?

Posted

[quote name='Yana']my też debiutujemy :razz: i widzę, że tego samego dnia, bo w sobotę

i też się stresuję, może nie tym, że moja boksia się przestraszy, ale wprost przeciwnie, że zamiast ładnie kłusować będzie ciągnęła jak szalona w kierunku jakiegoś psa :diabloti: próby wychodzą nam dobrze, ale nie wiadomo co małpa na wystawie wymyśli :diabloti:
i też jesteśmy bezkonkurencyjni czyli jedyni w swojej klasie :evil_lol:

a o której godzinie się wystawiacie ?[/quote]

Ojej Yana super! Kurczę, tak strasznie liczyłam na to, żeby ufocić sie z jakimś boksiem prawdziwym!:loveu: My zaczynamy o 11:25, ring 3, mój num to 993 ;)

A Wy gdzie?
Kurcze ale się ciesze!:multi:

Posted

W związku z tym, ze poruszyłam ten wątek w galerii Kiłi, postanowi.lam, że i u siebie wrzucę kilka recenzji;)

Polecam lektury o psiej psychice "Jak rozmawiać z psem" i "Tajemnice psiego umysłu" Stanleya Corena.

Dobra jest też książka o psich sygnałach uspokajających( i dość zwięźle napisana) "Sygnały uspokajające "Turid [I]Ruggas

Czytam teraz książkę Jan Fennel "Zapomniany język psów". Szczerze powiem bardzo pozytywnie mnie ta książka zaskoczyła. Jest tam napisane o tym jak należy zachowywać się w stosunku do psa na co dzień by ustalić raz na zawsze kto jets alfa:p Wiem jak to brzmi, ja generalnie unikałam wszystkiego co związane ze słowem "alfa", bo od razu kojarzyło mi się to z dyrdymałami Fishera.
Ale Jan Fennel pisze naprawde rozsądnie.

Gdy ustali się jak wyglądac mają poprawne relacje człowiek - pies, gdy żadne nie ma jakichkolwiek wątpliwości, z całą pewnościa łatwiej jets budować na tym fudamencie inne relacje, np. posłuszeństwo podczas szkolenia, labo chociazby posłuszeństwow domu.

Jak się okazało, czasem nawet jeżeli pozornie wydaje się, ze pies nie próbuje nad nami dominować to nie do końca uznaje nasze przywództwo, co pociąga za sobą szereg innych kłopotów z psem m.in. "napady głuchoty", gdy na ogół posłuszny nam pies czasem nas olewa, albo właśnie takie zachowanie jak u Umy.

Psy często przejmują rolę przywódcy i robią to w taki sposób, ze właściciele nawet się nie orientują, ze zostali zdegradowani w domowej hierarchi.
najgorsze jets to,z e nasze domowe pupile czesto absolutnie nie sa przygotowane na to, by byc "alfą", prztłacza je zbyt wiele obowiązków, sa z tego pwoodu znerwicowane. Do nas nalezy zdjąc ten obowiązek z psa, dla dobra nas obydwu:p
Gdy, np. pies czuje się odpowiedzialny za swoje "dziecko" ( którym widocznie jetseś Ty :cool3: ) broni go przed wszelkimi niebezpieczeństwami, wariuje, gdy dziecko mu znika z oczu( np. gdy wychodzisz z domu) , ciągnie na smyczy, bo sądzi, że to on jako pierwszy musi zbadać teren, ucieka z posesji, bo uważa, że musi zapewnić byt dziecku( polowanie:razz: ) i wiele wiele innych.

Nie twierdzę, że zaraz wsyzstko wystapi u każdego psa, ale moim zdaniem, coś w tym musi być.

Gorąco polecam lekturę.
Ja gdy wróciłam dzisiaj do domu, zrobiłąm krok pierwszy, tak dla sprawdzenia czy działa i o dziwo rezultaty widziałam od razu. :-o
Frodo, ktory zawsze na mnie skakał, żebym nie wiem jak sie broniła, dziś nawet sie o mnie nie otarł. Weszłam do domu, przebrałam się, rozpakowałam zakupy i przywołałam psado siebie, po czym wymiziałam. Strasznie mi sie to podoba:p

Powodzenia w układaniu pupli.
[/I]

Posted

[quote name='Patisa']Ojej Yana super! Kurczę, tak strasznie liczyłam na to, żeby ufocić sie z jakimś boksiem prawdziwym!:loveu: My zaczynamy o 11:25, ring 3, mój num to 993 ;)

A Wy gdzie?
Kurcze ale się ciesze!:multi:[/quote]

my na ringu 8 to jest na zewnątrz, ring 3 widzę jest w środku, spróbuję podejść, mam nadzieję, że zdążę, bo boksery zaczynaja ok 12-tej, nasz numer to 238, chociaż to nie ja będę wystawiała, więc nie ja będę go nosiła, ale brunetka, która będzie z boksiem o tym numerze to ja :evil_lol:

Posted

[quote name='Patisa']Nie Ty wystawiasz? A kim się wysłużyłaś?:cool3:[/quote]

biorąc pod uwagę charakterek mojej suczki, to gdybym ja ją wystawiała, to byłoby to niezłe widowisko, kabaret po prostu :evil_lol::evil_lol: pewnie to ona przeciągnęłaby mnie po tym ringu :evil_lol:

wystawia ją osoba, która ma doświadczenie z bokserami i wystawianiem psów, jest z rodziny hodowców bokserów i mam nadzieję, że pod jej ręką Yana będzie pokorniejsza :evil_lol:

Posted

[quote name='Patisa']Ooo...to fajnie masz. Ja muszę wszystko robić sama, co nie ukrywam, trochę mnie przeraża:placz:[/quote]

ale Twój Frodek jest spokojny, a moja boksia to wariatka :diabloti:

nie martw się, będzie dobrze :lol:

Posted

No niby jest spokojny, ale gdy znajdzie się w tak głośnym i obcym sobie otoczeniu może zgłupieć. Ale mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze.

Tobie i Yunie też życzę powodzenia;)

Posted

[quote name='Patisa']No niby jest spokojny, ale gdy znajdzie się w tak głośnym i obcym sobie otoczeniu może zgłupieć. Ale mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze.

Tobie i Yunie też życzę powodzenia;)[/quote]

moja zgłupieje na pewno :evil_lol: a u niej objawia się to nasileniem ADHD :diabloti:

Posted

[quote name='Patisa']Oj tam Yuna, nigdy nie mów nigdy. Ćwiczyłaś z nią?
Trzeba być dobrej myśli ( i kto to mówi :lol: )[/quote]

ćwwiczyłam, ćwiczyłam... ciągle z nią coś ćwiczę :razz: tylko efekty są różne:evil_lol:

powodzenia :loveu:

Posted

:obrazic:poczułam się taka niekochana i niechciana :obrazic: mój post znalazł się na poprzedniej stronie, już niedoczytałaś jak bardzo w Was wierzymy i w Wasz debiut. Już nie wspomnę, że nasłałam tu Yanę :p żebyście mogły się wzajemnie wspierać i focić. buu :placz:
Al i tak życzę samych sukcesów i pięknej ustawiania się jutro Wam czworgu:B-fly:

Posted

[quote name='aneczka23']:obrazic:poczułam się taka niekochana i niechciana :obrazic: mój post znalazł się na poprzedniej stronie, już niedoczytałaś jak bardzo w Was wierzymy i w Wasz debiut. Już nie wspomnę, że nasłałam tu Yanę :p żebyście mogły się wzajemnie wspierać i focić. buu :placz:
Al i tak życzę samych sukcesów i pięknej ustawiania się jutro Wam czworgu:B-fly:[/quote]

jej Aneczka, przepraszam Cie bardzo! :ices_bla:To musiało jakoś tak wyjść, bo napisałaś jak ja pojechałam do Płocka do internatu,a potem najwidoczniej nie zauważyłam... :shithappens:
WYBACZ MI PROSZĘ!:Rose:

To Ty podesłałaś mi Yanę, kurczę dziękuję!:calus:

Masz piękne psy, ten debiut i 5 miejsce to pomyłka jakaś byłą...:???:
Dobrze,z e się nie zniechęciliście:thumbs:

Mówisz, że będziesz w niedzielę? Ale w NDM?

Posted

Oczywiście, że wierzę !! I życzę udanej zabawy. Nie zraziliśmy się, tylko nam przykro ( troszkę ) było. Nie, nie w niedzielę to ja będę na wystawie z Kenzo. Wystawa irlandzka, Open, czyli taka nieco mało ważna, ale jedziemy się pobawić. 2,5h drogi w 1 stronę :crazyeye: ale może co nieco znów doświadczenia łykniemy :eviltong: Ps. pewnie spać nie możesz z emocji :cool3::cool3:

Posted

[quote name='Patisa']

Iwa o takich "życzliwych" słyszałam, to prawdziwe *....., brak słów. Ale psiaki masz piękne, nie potrzeba nikomu żadnych podszeptów, wystarczy zobaczyć zdjęcia Esia i oszaleć z zachwytu można.
[/quote]

Nie zawsze. Są ludzie, którzy wierzą tym życzliwym, nie do końca starając się dowiedzieć jak jest naprawdę.
Są jeszcze dwa misie na sprzedaż, ale to głównie dlatego, że nie jest jeszcze u nas znany typ chowa krótkowłosego, przez co ludzie wybierają głównie długowłose.

Pozdrawiam
Iwa

Posted

A więc to było tak...
Froda ogarnęła wielka panika, gdy tylko wysiadł z samochodu. Mi na jego widok też serce stanęło w gardle. Weszliśmy do hali i musieliśmy przejść obok dogów, musiałam go przewlec. Przywitaliśmy się z 3 dalmatyńczykami, które były na wystawie obok nas i rozłożyliśmy swoje gadżety obok.
Frodek trochę się trząsł, pierwszy raz w życiu widział tyle psów i ludzi an raz.
Chciałam go zachęcić do chodzenia chrupkami,a le dał mi do zrozumienia, że mogę sobie je wsadzić w ... .ehm. Ukucnęłam ziewnełam mu dwa razy w pyniol, trochę sie uspokoił. Zaczełam podłazić z nim do inym psów, zeby rochę się wyluzowałam. Po pół godz. Frodek był już dużo mniej zestresowany, chodził całkiem dobrze na ringówce, stał tez nieźle.;)

Za to ja byłam na tyle zamotana, że nie usłyszałam nawet, że jesteśmy wywoływani. Na szczęście pani z hodowli Anusi Marzenie( z której pochodzi matka Froda) powiedziała nam, żebyśmy w chodzili:p
Dostaliśmy też od niej kilak na pewno cennych rad co do wystawiania.

Frodo ładnie spisał się na ringu, trochę się ociągał, ale nie było źle.
Ząbki ładnie pokazywał.

Pani sędzia Niciewicz jest bardzo miła osobą, schwaliłą nam Frodka, powiedziała, że jest bardzo piękny, tylko musi jeszcze zmężnieć :cool3:( w końcu ma dopiero 18 m-cy)

Przyznała nam złoty medal oraz wniosek CWC!!!:multi:

Ja byłam tak oszołomiona, działo się to wszystko tak szybko, ze nawet nie wiedziałam, czy ten medal to złoty jest, czy wniosek mamy, czy idziemy dalej czy spadamy na chatę?

Ale dla nas to był już koniec wrażeń na pierwszy raz.
Zw. rasy została brązowa suczka z Biało-Czarnych;)

W sumie, to znaleźliśmy się w takim domowym gronie Froda, z hodowli Biało-Czarni pochodzi ojciec Froda, a matka z Anusi Marzenie :cool3:

Widziałam na własne oczy Yanę! Co za cudna bokserka! Nie dość, ze naprawdę przecudnej urody to dodatkowo ma tak przymilny charakter, że tylko do wycałowania!:loveu:

Zdjęcia lada chwila( ale niestety, siostra też wprawy jeszcze w fotografowaniu nie ma, zdjęcia nie są za fajne :shake:)

Posted

Pierwsze koty za płoty i pierwsza wystawa w życiu Froda i moim za nami :D

Uff...byłam tak zamotana, że gdyby nie to, że Pani z hodowli Anusi Marzenie ostrzegła mnie, że zostaliśmy wywołani to w ogóle bym tego nie zauważyła :lol:
Pragnę bardzo jej za to podziękować, a także za rady jakich nam udzieliła na chwilę przed wejściem :)

Ostatecznie Frodo zdobył [COLOR=orange][SIZE=18]złoty medal[/SIZE][/COLOR] w swojej klasie ( otwarta) i pierwszy wniosek[SIZE=18] CWC[/SIZE]!!!:D
Jeżeli chodzi o klasę, był bezkonkurencyjny ;)

W swoim opisie sędzia Jadwiga Niciewicz napisała:
" Doskonale zbudowany, bardzo ładna samcza głowa, doskonale osadzone uszy, prawidłowa górna i dolna linia, prawidłowo kontowane kończyny, wydajny ruch, bardzo ładne umaszczenie" :D
Trochę nas 8-)

Ojej, to dziś jedziemy na wystawę?
[url]http://img13.imageshack.us/img13/5964/1001795g.jpg[/url]
Próba generalna
[url]http://img168.imageshack.us/img168/8003/1001806.jpg[/url]
Przed wejściem na ring
[url]http://img149.imageshack.us/img149/3158/1001808.jpg[/url]

Na ringu :)
[url]http://img13.imageshack.us/img13/5222/1001813w.jpg[/url]

[url]http://img83.imageshack.us/img83/5617/1001814.jpg[/url]

[url]http://img16.imageshack.us/img16/6480/1001815v.jpg[/url]

[url]http://img15.imageshack.us/img15/9346/1001816m.jpg[/url]
W ruchu ;)
[url]http://img24.imageshack.us/img24/9736/1001817h.jpg[/url]
Werdykt ( pierwszy plan - puppa Batorego :D )
[url]http://img14.imageshack.us/img14/346/1001819sie.jpg[/url]

[url]http://img21.imageshack.us/img21/1494/1001820s.jpg[/url]

[url]http://img13.imageshack.us/img13/8715/1001821.jpg[/url]

Bardzo miło czekało nam się na swoja kolej w towarzystwie dalmatyńczykomaniaków :)

Pozdrawiam ;)

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/f36/announcements.html"][IMG]http://img16.imageshack.us/img16/3338/zdjeciamz2.png[/IMG][/URL]