Jump to content
Dogomania

[dolnośląskie] piękna sunia OGAR POLSKI szuka nowego Pana... <zdj. str. 1 i 5> ma dom

Recommended Posts

Posted

Witam, w jednym z dolnośląskich przytulisk znajduje się pies rasy Ogar Polski. Tzn mi on owego Ogara przypomina:razz: Liczę na wasze opinie, czy rzeczywiście mogę go przypisać do tej rasy:roll:

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mraulina napisał(a):
Powinien go obejrzeć spec od rasy ze Związku Kynologicznego.
Ogary mają tzw. KW - jeżeli są ładne, wyrabia się im papiery.

a mogłabyś napisać cos wiecej na ten temat??tzn KW??zaciekawiło mnie to a przyznam się ze nie wiem co to KW:oops:

Posted

Księga wstępna. Wpisuje się do niej psy, wyglądające całkiem tak jak powinien wyglądać pies danej rasy. Pies otrzymuje papiery (rodowód - choć bez informacji o przodkach) i po spełnieniu pewnych warunków może wejść do rozrodu.
W Polsce KW jest otwarta dla podhalana, charta polskiego, gończego polskiego i ogara polskiego.

Polskie owczarki nizinne już KW nie mają.

Posted

To ogar ! Mogę prosić więcej informacji?
Gdzie jest dokładnie? W jakim schronisku? W jakim mieście?
Koniecznie sprawdźcie tatuaż!!! Ogary zazwyczaj tatuowane są w uchu, rzadko w pachwinie ale też trzeba sprawdzić. Może się komuś zgubiła ...
Ogary w większości dość wcześnie siwieją , więc niekoniecznie muszą być takie stare jak "im z pyska patrzy".
Ona nie wygląda mi na typowego psa NN tylko z hodowli (lub po papierowych rodzicach).
Oczywiście mogę się mylić ale ogarów jest w sumie tak mało , że naprawdę nie ma ich aż tak dużo w pseudohodowlach. Czasami bez papierów rozmnażają myśliwi i ludzie "dla zdrowotności" :-/

Wrzucę ją na forum ogarów i gończych - rozumiem, że szuka domu?

Przy okazji - żeby wejść do KW trzeba przejść przegląd. Reszta wymagań do uzyskania hodowlanki dokładnie taka sama jak w innych rasach + testy psychiczne.Nie wiem czy jest sens reklamować starszą już sukę (na moje oko ok. 6-letnią)jako psa, któremu można wyrobić papiery. Szkoda, żeby połasił się na nią ktoś komu tylko będzie zależało na dorobieniu papierów do psa.

Posted

Mraulina napisał(a):
Księga wstępna. Wpisuje się do niej psy, wyglądające całkiem tak jak powinien wyglądać pies danej rasy. Pies otrzymuje papiery (rodowód - choć bez informacji o przodkach) i po spełnieniu pewnych warunków może wejść do rozrodu.
W Polsce KW jest otwarta dla podhalana, charta polskiego, gończego polskiego i ogara polskiego.

Polskie owczarki nizinne już KW nie mają.

wedlug mnie tak nie powinno byc bo jezeli pies jest owszem podobny przejdzie przeglad na pozor wszystko OK a okaze sie ze jego rodzice mieli wady genetyczne ktore przejda na szczeniaczki... moim zdaniem to jest troche niszczenie rasy chyba ze sie myle, co to ma na celu ?

Posted

to ma na celu poszerzenie wąskiej puli genetycznej i zebrania jak największej liczby osobników rodzimej rasy, które gdzieś są rozproszone ;)

imo konieczne

Posted

diabelkowa napisał(a):
no tyle to i ja sie domyslilam ale to mimo wszystko jest takie brudzenie rasy no ale jak widac zlo konieczne ;-)

kkonieczne gdyz w innym wypadku wszystkie ogary bylyby spokrewnione ;)

piekny ten ogar , mam nadzieje ze szybko znajdzie domek

pozdrawiam

Posted

Być może się komuś zgubił... W azylu jest od niedawna, dostałam telefon z prośbą by sprawdzić czy to na pewno ogar (do ogłoszenia). Zaproponowałam by sprawdzili czy nie jest przypadkiem zaczipowany, nie ma tatuażu... - mają jechać z nim do weta i sprawdzić. Znaleziony był z obróżką (to będzie podstawa do sprawdzenia, czy osoba, która się po niego zgłosi jest naprawdę jego właścicielem). Znajduje się w gminnym przytulisku, w Zakrzowie. Szczerze mówiąc nawet nie wiem czy to pies czy suka:oops: Dopytam się jeszcze:lol:

Posted

Proszę dowiedz się więcej albo daj mi namiary na to przytulisko, jestem w stanie zabrać psa do siebie zanim nie znajdzie domu swojego starego, albo jeśli właściciel się nie znajdzie to nowych właścicieli.
Jestem w tych rejonów więc mogę jutro tam być.
Wiem, ze rok temu na wiosnę w przytulisku-schronisku w Oławie była sunia zagubiona, ale właściciel się znalazł. Oława-Zakrzów trochę jest km. od siebie ale różnie bywa?
Czekam na info.

Posted

z tego co moje oko wychwyciło to suka ;-)
Ma też ogólny suczy wyraz więc obstawiam dziewczynę.
Szkoda , że przy obroży nie było adresówki :/

Postaraj się proszę dowiedzieć o niej jak najwięcej.
Ogaromaniacy pomogą w znalezieniu jej byłego właściciela bądź nowego domu ale potrzeba więcej informacji...

Posted

To ja właśnie od 2lat w azylu w Oławie jestem :) A Zakrzów ma dobry kontakt z oławskim TOZ :) Dzwoniłam. Jest podejrzenie, że to ta sama suka. Z tego co mi wiadomo to tamta miała tatuaż R10. Zadzwonimy do myśliwego - właściciela tamtej suki. Okaże się czy to ten sam pies :)
Za pół godziny dostanę następny telefon - wtedy już wszystko będzie wiadomo.

Posted

nie chip, ale tatuaż ;) coś mi się pomieszało :) sunia ma 4-5lat chyba, tatuaż jest, ale nie jest zarejestrowana w ZK.
Kasiawro - wysyłam Ci na PW nr do Pani z oławskiego Towarzystwa. Zadzwoń jeżeli Twój DT jest nadal aktualny - ona wszystko Ci wyjaśni co i jak.