Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 621
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Może była sterylizowana metodą hakową i dlatego blizna jest mała.

A co w ogóle, jaka chorobę podejrzewa weterynarz, zespól Cushinga, niedoczynność tarczycy czy jeszcze coś innego?

Posted

JamniczaRodzina. napisał(a):
Anetko a niewidać na brzuszku blizny pooperacyjnej?Zawsze jakiś ślad jest.

Tym właśnie na początku chcieliśmy się wraz z lekarzem zasugerować, ponieważ jest blizna ale bardzo mała (jak po usunięciu przepukliny - taką miała nasza Mikusia), owszem była trochę bardziej wyraźna i większa jak lekarz ją potarł, zaczewieniła się - w sumie trzech lekarzy nie jest do końca pewnych. Zabieg mógł być dawno, rana mogła być dobrze zszyta - i dlatego mamy problem :-(

Posted

DG32 napisał(a):
Może była sterylizowana metodą hakową i dlatego blizna jest mała.

A co w ogóle, jaka chorobę podejrzewa weterynarz?

Ponieważ łysienie jest na klatce pirsiowej, symetrycznie na udach i zaczyna sie za uszami podejrzenie jest: jeśli nie było sterylizacji - horminy źle pracują, jeśli jest po sterylizacji - zaburzenia pokastracyjne.

Posted

Ja mam psa z niedoczynnością tarczycy, tutaj masz wątek:
http://www.dogomania.pl/forum/f1083/niedoczynnosc-tarczycy-57856/
Oprócz mnie - ja mam psa (bez kastracji) reszta osób na wątku ma suki najczęściej po sterylce.
Objawy - wyłysienia na mostku, bokach właśnie symetryczne, otyłość, ciemniejsza skóra w miejscach wyłysień, ale niekoniecznie, ogólna suchość skóry i włosa.
Nie obejdzie się na pewno bez oznaczenia hormonu T4.

Ale może to być też Cushing - objawy są bardzo podobne:
http://www.dogomania.pl/forum/f1083/dopadla-nas-choroba-cushinga-108001/

O ile będziecie robić usg to żeby wykluczyć Cushinga można od razu zerknąć na nadnercza.

Posted

Hormon tarczycy T4 robiliśmy dwukrotnie i za każdym razem wyniki były w normie. Poprzedni dermatolog przepisał Eltroxin, od momentu kiedy zaczęliśmy go podawać zaczęły sie problemy skórne. W tej chwili odstawiliśmy wszystkie leki, mamy obserwować.

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Kochani,
Bardzo przepraszamy, że tak długo się nie odzywaliśmy :oops:
Nadrobimy straty i w najbliższym czasie wstawimy fotki.
Tulcia ma się świetnie. Ma problemy skórne, ale regularnie odwiedza gabinet doktora Dembele i jakoś sobie wspólnie radzimy ;)

Nie jest na żadnej diecie, a łakomczuch z niej nie mały...na szczęście okazuje się, że uwielbia chyba wszystkie świeże warzywa i owoce, przynajmniej te, których miała okazję skosztować :loveu:

Teraz, kiedy jest ciepło bardzo dużo czasu spędza na powietrzu, więc mamy kilka fajnych zdjęć, które jak wspomniałam wcześniej niedługo zostaną wstawione :p