Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='HUSKYTEAM']Egzotyczne w jakim sensie? Że jest to rejon, w którym husky służy do wykonywania czynności, dla której został wyselekcjonowany? Zastanów się - do Skandynawii czy Anglii nie przyjeżdżają "czołowe hodowle" z południa Europy nie ze względów finansowych czy logistycznych, ale z prostej przyczyny, jaką jest brak możliwości walczenia we własnych stawkach.
[/quote]
... no i przyjechało kilka dobrych psów z południa Europy i zgarneły prawie wszystko . Oglądając wyniki wystaw w Szwecji ( tych poza światówką ) nie zauważułem , żeby wygrywał tam inny typ psów od przyjętego w reszcie Europy .
Tak to prawda , z tą ilością śniegu i możliwością uprawiania wszelkich zajęć z nim związanych , Szwecja to dla nas prawdziwa egzotyka . Tego im nalezy zazdrościć .

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='SH']:razz:

Dla kogoś mieszkającego na północ od Łodzi dojazd do Skandynawii jest znacznie łatwiejszy niż p. do Chorwacji , czy Hiszpanii.
Jak to zwykle bywa... punkt widzenia zależy od punku siedzenia :diabloti:
[/quote]
Mieszkam na północ od Łodzi , ale dojazd do Chorwacji mam lepszy niż do Szwecji . Zdecydowanie !
... ale jak to zwykle bywa , punkt widzenia zależy od punktu siedzia :diabloti:

Posted

[quote name='efra-husky']Gratulacje dla Loczków za odwagę :p

My w ten weekend też "egzotykę" zaliczyliśmy :evil_lol:
Wystawa krajowa w Uzhgorod - Ukraina; sędzia: Zoya Oleynikova (Ukraina)

Funny (FULL OF ENERGY Potęga Naturalności) jest nowym Grand Championem Ukrainy, zdobyła CAC, BOB i II BOG :loveu: :multi:

Efra (EVENING FALLS Potęga Naturalności) wygrała CAC i rozpoczęła kolejny championat :p[/quote]

[B]Gratulacje :multi:[/B]

Posted

[quote name='HUSKYTEAM']Bardzo dobrze, że są jeszcze miejsca, gdzie o wygrane walczą hodowcy powiązani jakoś ze sportem zaprzęgowym i że brana jest pod uwagę użytkowość rasy, a nie tylko cmokanie nad własnymi psami, które ledwo osiągają 50 cm w kłębie i których prędkość w swobodnym kłusie wynosi 10 km/h.[/quote]

Oj oj oj oj oj... :diabloti:
Jacku, jakby nie patrzeć to, co jest brane pod uwagę zależy wyłącznie od sędziego oceniającego rasę na danej wystawie- tym razem nie był to nikt ze Skandynawii, więc myślę, że akurat w tym miejscu nie masz racji ;)
Faktem jest, że wystawa jest "egzotyczna", bo dotarcie na nią wymaga trochę więcej główkowania niż zwykle- prom, dodatkowe papiery weterynaryjne itp.
Osobiście żałuję, że nas tam nie było, a nie było z bardzo prostego powodu- nie było klasy szczeniąt (zresztą, ze względu na obowiązujące dodatkowe badania i długie terminy, co całkowicie uniemożliwia udział szczeniąt w tej wystawie- tak a'propos egzotyki).

Jednak bez względu na wszystko....
[B]LOCZKI- uściski za wytrwałość i chęci[/B] :Rose:

Posted

[quote name='piotrjan'][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Gratki dla Funny i Efry za sukcesy !!! [/SIZE][/FONT][/quote]
[SIZE=4][COLOR=SeaGreen]
My również gratulujemy kolejnych sukcesów!!![/COLOR][/SIZE]
:thumbs:

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']ja mysle ze egzotyczny w sensie trudnosci "dostepu" na wystawe....[/quote]

Ewa, Piotr - chyba przesadzacie. To jakiś kosmiczny mit. Skandynawia to tez Europa i Świat, i moim zdaniem - to zdecydowanie ta jedna z najlepszych części Europy, tez mają prawo do robienia waznych imprez. Raz na jakis czas powinno im to przypadać w udziale. Czy Polska jest dla nich tez egzotyką? Bo niby dlaczego, oni zawsze mają być poszkodowani? :)

Problem w dostepności - moze byc tylko jeden - badania na przeciwciała, które jak dobrze pomyślisz, to zrobisz za 75 zł, no moze 100zl - raz na całe zycie psa. Bez przesady, to koszt jednego dobrego szamponu dla psa na wystawy. A droga do Sztokholmu prostsza i ładniejsza, niż do Francji, czy Portugalii. Koszt porównywalne.
Na Cruft`s a droga dłuższa, a nikt jakoś nie pisal o egoztyce, ciesząc się z nominacji na tę wystawę. :)

Moim zdaniem egzotyka krajów skandynawskich polega tylko na tym, ze tam zarabia się sporo więcej :) No i jest tam pięknie, zwłaszcza zimą, ale to już kwestia gustu.

zgadzam się z Żanetą, że każdy mógł tam jechać. A nieobecni z reguły nie mają racji.

Chciałabym tylko zobaczyc fotki tych psów ze Szwecji. Z tego co wiem, pogłowie SH w typie wystawowym jest u nich w zdecydowanej mniejszości, i teoretycznie mają mniejsze prawdopodobieństwo na wyhodowanie czegos wystawowego o wartościowym eksterierze. Stąd moje zaintersowanie, bo faktycznie, sporo ich było w czołówkach klas. Czy rzeczywiście były warte tych not. Ale to już kwestia sędziego.
Dał, to jego - niepodważalne prawo, sytuacja jak na kazdej innej wystawie.

pozdrawiam :)

Posted

[quote name='ewaka']
zgadzam się z Żanetą, że każdy mógł tam jechać[/quote]
To fakt , każdy mógł pojechać!
Pytanie więc brzmi , dlaczego na ten krok zdecydowali się tylko Beata i Darek ? Znając mobilnośc naszych haszczaków , to aż dziwne . A inne hodowle z Europy ? Ciekaw jestem jak było w innych rasach , jak tam dopisała frekwencja . Ale nieobecni racji nie mają więc nawet nie zgaduję jak tam było z obsadą :cool3: !

Dlatego jeszcze raz bardzo gratuluję Beacie i Darkowi odwagi i determinacji w dążeniu do celu . Tym razem jeszcze nie wyszło , ale na pewno w przyszłości wyjdzie . Ale to będzie już temat na następne gratulacje .

Posted

Wy jak zawsze macie jakieś problemy... Po co roztrząsać takie rzeczy. Pojechał kto chciał. Jak widać, byli tam Hiszpanie, Portugalczycy, Francuzi, Włosi, Rosjanie, i inni hodowcy - Ci, którzy chcieli, bo widzieli sens w takiej wyprawie, albo pojechali, żeby się dobrze bawić, bo ich hodowle są już tej klasy, że należy być na każdej tak prestiżowej wystawie. Ci, którzy nie pojechali, wyraźnie też mieli powód - albo im się nie chciało, bo za daleko, albo za drogo, albo za dużo formalności, albo nie pasował im sędzia. Po co pisać o tych, których nie było, trzeba dobrze mówić o tych którzy byli!
A co do Polaków, to ja ich tam sporo na zdjęciach widziałam i naszych haskowych również (była Monika Milian, Gosia od kropek i Flashka), więc nie mówcie, ze ich nie było. To, ze tylko Beatka i Darek mieli swojego haszczaka, to im się chwali.
Każdy ma powód, dla którego nie pojechał. My byśmy z przyjemnością pojechali, gdybyśmy mieli psy w kondycji, ale z góry wiedzieliśmy, ze ani Shisha ani Tia, ani Puma nie będą się nadawały, dlatego nie robiliśmy nawet przymiarek do tej wystawy.
Ja nie widzę powodu, dla którego taka głupia dyskusja w ogóle ma miejsce... Myślę, że każdy chciałby zobaczyć doskonałe przygotowanie Skandynawów do tego typu imprez, to jest godne podziwu i naśladowania. A jeśli są tacy, którzy by nie chcieli, to nie widzą co tracą. My jesteśmy takim przewrotnym narodem, że potrafimy tylko narzekać. Pojedziemy na wystawę do Chorwacji, czy na Węgry i będziemy biadolić jaka fatalna organizacja, ze za ciepło, albo za zimno, że za małe ringi, albo za duże, ze za duża konkurencja, albo za mała.... Nigdy nam nic nie dogodzi...

Posted

[QUOTE] inne hodowle z Europy ? Ciekaw jestem jak było w innych rasach , jak tam dopisała frekwencja . Ale nieobecni racji nie mają więc nawet nie zgaduję jak tam było z obsadą :cool3: !
[/QUOTE]

myślę, że doszukujesz się w moich wypowiedziach, tego czego w nich nie ma.
Nie chodzi o to, że nie można o tym pisac, tylko o to, że komentowanie "dlaczego na ten krok zdecydowali się tylko..." - to odpowiadanie za tych, co te decyzje podjęli.
Sam nie pojechałeś, wiec tylko ty wiesz dlaczego to zrobiłeś. Twój wybór. Z jakichś względów inni z Polski tez to zrobili. Ja nie wiem dlaczego, moze tak akurat wyszło, moze sędziowie niefajni, a moze się zmówili? (to dla wyznawców spiskowej teorii dziejów) :)

Z obsadą, chyba nie było tak tragicznie, do Sztokholmu było zgłoszonych 23 tysiące psów, do Poznania bodaj 21 tys, do wspomnianego Dortmundu w 2003 - 18 tys. a Amsterdamu 14 tys. Zawsze jakaś część nie przyjeżdża.
A jak w innych rasach? np. w shibach było zgłoszony 90 psów -prawie tyle huskich, a to o wiele mniej popularna rasa. Piotr, więc chyba nie było tak najgorzej? ;)

Posted

hmm...tak czytam i czytam i jakos to wszystko dziwnie brzmi...
LOCZKI pojechali z Queeni po:
1.Bo chcieli wspolnie przezyc przygode w nowym kraju i na pewno w malym stponiu go w wolniej chwili zwiedzic
2.Byla Wystawa Swiatowa lubia sie super bawic i potrafia nikomu rogow nie podstawiaja wiec pojechali NAS reprezentowac wiec o co te wszystkie sprzeczki ze kraj "egozyczny" czy nie!To Ich sprawa czy chcieli jechac czy nie skoro pojechali to widocznie chceli i tyle!I kazdy z Nas mogl jechac ale nie pojechal wiec dajmy juz spokoj.

Stawka stawka widocznie sedzina wola inny typ i nie wybrala Queeni ale jak widac doskonala jest a sedziowie na tej wystawie nie odpuscili sobie ocen dobrych, bdb.Takze dajmy ju temu spokoj.

A Loczkom naleza sie za dobre checi i pokazanie ze i w Polsce nie ma byle jakich psow ze sa tez psy z klasa;)

Gratulacje rowniez dal Efry :multi:

Posted

Zaneta ja mysle ze odbierasz to zbyt emocjonalnie.
Nikt nie umniejsza tu niczyich sukcesow.
Poprostu pisze co mysle na temat wystawy w Sztoholmietak samo jak Ty czy inni robia to na temat innych wystaw, i tym bardziej ze ta wystawa jest bardzo wazna.
Czy ta wystawa byla tak samo dostepna jak inne - nie sadze, z powodow organizacyjnych, papierkowych i finansowych... ale to tylko moje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzac
To ze frekfencja z inych ras dopisala i ze ogolem psow bylo sporo to jedno, nie mniej jednak u husky ( bo ta rasa mnie interesuje najbardziej) frekfencja nie dopisala. Faktycznie przyjechali hiszpanie (1 hodowla), portugalczycy ( jedna hodowla jedna suka) francuzi ( 2 hodowle 7 psow) na ogol 102 to chyba nie wielki procent...

Posted

[quote name='ewaka']
Z obsadą, chyba nie było tak tragicznie, do Sztokholmu było zgłoszonych 23 tysiące psów, do Poznania bodaj 21 tys, do wspomnianego Dortmundu w 2003 - 18 tys. a Amsterdamu 14 tys. Zawsze jakaś część nie przyjeżdża.
A jak w innych rasach? np. w shibach było zgłoszony 90 psów -prawie tyle huskich, a to o wiele mniej popularna rasa. Piotr, więc chyba nie było tak najgorzej? ;)[/quote]

Shib w Sztokholmie było dwa razy więcej niż w Poznaniu - Polski akcent się pojawił i wygrał nawet klasę otwartą. Dlaczego stawka była mniejsza w przypadku Siberian Husky? Może to bardziej kwestia lokalnej popularności ras. Skandynawowie bardzo sensownie podchodzą do hodowli psów i potrzeby ich posiadania.

Posted

[FONT=Comic Sans MS][B]..............no to może pare słów od kogoś,kto jest w Szwecji!?[/B][/FONT]

[FONT=Comic Sans MS][B]Nie wierze w to co czytam:crazyeye:.....Zastanawiamy sie czy nasz wyjazd nie został czasami poddany jakiemuś testowi? Nie wiemy czy prezentowanie Polski przez nas dostało reprymende czy pochwałe?:shake:[/B][/FONT]

[FONT=Comic Sans MS][B]Nie jesteśmy wielką hodowlą ,ale myśle że sukcesy Daraska z Queenią upoważniają nas także do prezentowania naszego kraju w innym zakątku świata,nie musimy nikomu się tłumaczyć dlaczego i jak.................. dla nas to była i jest czysta przyjemność-zmierzenie sie z czymś nowym ,nowy kraj,obyczaje,ludzie i przede wszystkim RYWALE(których nigdy nie lekceważymy).[/B][/FONT]

[FONT=Comic Sans MS][B]Sama wystawa jak dla nas bardzo dobrze zorganizowana,chociaż z miejscami parkingowymi był mały problem.Fantastyczna sceneria i oprawa muzyczna,dobrze rozwiązana gastronomia ,toalety i stoiska (róznego typu).Ringi dość duże,wyłożone dookoła dywanikami.Wyglądało to wszystko estetycznie. Faktem jest ,że liczyliśmy na większą obsade no i czegoś zabrakło........[/B][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][B]Do Światówki w Poznaniu nie można porównać........u nas było znacznie lepiej.[/B][/FONT]

[FONT=Comic Sans MS][B]Zabrakło też aplauzu wśród wystawców,a wyniki końcowe też nie odbiły sie oklaskami.[/B][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][B]Sędzia nie miał przynajmniej w budowie swojego typu,bo w kolorze większośc jasna.Tak więc dla nas ocena doskonała i przejśćie do następnej rundy było satysfakcjonujące.Quenni dostała wspaniały opis ,a Darasek zaprezentował ją jak mógł najlepiej.Dla nas prezentowanie naszego haszczakowego światka jest wyróżnieniem.:multi: [/B][/FONT]

[FONT=Comic Sans MS][B]Zdjęcia już niebawem.............................[/B][/FONT]

[FONT=Comic Sans MS][B]Wszystkim ,którzy byli z nami,wspierali nas i dopingowali-ślicznie dziękujemy,za miłe słowa:buzi:[/B][/FONT]

[FONT=Comic Sans MS][B]Z pozdrowieniami ze Szwecji[/B][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][B]Beata&Daras z Queenią :hand:[/B][/FONT]

Posted

Jeszcze raz jasno i wyraznie napisze,
bo widze ze juz mi zarzucono iz mam pretensje do Loczkow :)
Absolutnie nie !!! Brawa sie im naleza !!!!!!! I wielkie Gratki !!!
Jedyne co chcialam powiedziec to to iz pisanie o walce z "czołówką światową husky"
jest nad wyraz przesadzone, i mysle
ze wszyscy ktorzy spojrza na stawke, dojda do tego samego wniosku.
Wiecej pisac nie musze, wystarczy zobaczyc ile "swiatowych" hodowli ile czolowych psow
sie tam zjechalo, jaki procent stanowli wystawcy z innych kraji ( tych czolowych)
i wszystko bedzie jasne. ( a nawet w tym pomoge i napisze : Wlochy - 3 psy, Francja: 7 psow,
Hiszpania - 2, Portugalia - 1, Slovenia -1 pozostale to Austria, Niemiecy, Rosja, Estonia,
w porownywalnie nie wielkich ilosciach, reszta to Szwecja, Finlandia, Dania)
To tyle z mojej strony nikogo urazic nie chcialam.

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']Jeszcze raz jasno i wyraznie napisze,
bo widze ze juz mi zarzucono iz mam pretensje do Loczkow :)
Absolutnie nie !!! Brawa sie im naleza !!!!!!! I wielkie Gratki !!!
Jedyne co chcialam powiedziec to to iz pisanie o walce z "czołówką światową husky"
jest nad wyraz przesadzone, i mysle
ze wszyscy ktorzy spojrza na stawke, dojda do tego samego wniosku.
Wiecej pisac nie musze, wystarczy zobaczyc ile "swiatowych" hodowli ile czolowych psow
sie tam zjechalo, jaki procent stanowli wystawcy z innych kraji ( tych czolowych)
i wszystko bedzie jasne. ( a nawet w tym pomoge i napisze : Wlochy - 3 psy, Francja: 7 psow,
Hiszpania - 2, Portugalia - 1, Slovenia -1 pozostale to Austria, Niemiecy, Rosja, Estonia,
w porownywalnie nie wielkich ilosciach, reszta to Szwecja, Finlandia, Dania)
To tyle z mojej strony nikogo urazic nie chcialam.[/QUOTE]

hmmm przepraszam z samej hiszpani znalazłam więcej....
A dla LOCZKÓW
[B][COLOR="Red"]GRATULACJE ZA WYJAZD <ODWAGE I SUKCES
intery schodzily z bdb..[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='gidelski*****']hmmm przepraszam z samej hiszpani znalazłam więcej....
A dla LOCZKÓW
[B][COLOR=red]GRATULACJE ZA WYJAZD <ODWAGE I SUKCES[/COLOR][/B]
[B][COLOR=red]intery schodzily z bdb..[/COLOR][/B][/quote]

ja przejzalam raz jeszcze i nadal widze dwa .... chyba ze liczac 3 suczke ktora ma wpisane SPANIEN i SWEDEN....

Posted

Wiesz Ewa, ja na to patrzę trochę inaczej. Dla mnie czołówka światowa, to są psy, które zjawiły sie na wystawie Światowej i zajęły lokatowe miejsca. Nie ma znaczenia z jakich krajów pochodzą. Jak dla mnie, to wszystkie mogły być ze Szwecji. Tak samo myślę mówiąc o wystawie Europejskiej - ze czołówka Europejska. Nie interesują mnie psy, które zostały w domach. One w tym momencie na tej wystawie nie były i się nie liczyły w konkurencji.

A wiem, ze każdy może mieć inne zdanie na jeden i ten sam temat.

Można się spodziewać, że na wystawie Europejskiej w tym roku będzie znacznie więcej psów i być może znacznie wyższy poziom (pojedziemy, zobaczymy). Niektóre wystawy Światowe odbywają się na innych kontynentach i tam są głównie pokazywane lokalne psy - dlaczego wówczas sie nie mówi o tym, że ta, czy inna hodowla z Europy tam nie pojechała... Po prostu jedne wystawy sa bardziej obsadzone, inne mniej. Jak widać akurat na husky byli sędziowie, których ocena nie była interesująca dla większości europejskich hodowli. Inne rasy stawiły się w Sztokholmie bardzo licznie. A i wystawców z Polski nie brakowało.

Posted

Ja mam jedno zasadnicze pytanie do grupy osób tak mocno manifestujących swoje niezadowolenie z lokalizacji tej wystawy. A mianowicie: Dwa lata temu światówka była w Polsce, w Poznaniu tak? To tak blisko dla wszystkich? Dla nas Polaków na pewno... Ale inni też musieli przejechać albo przelecieć całą Europę, żeby potem tłuc się naszymi dziurawymi drogami... Ciekawe czy też tak narzekali? Jeśli ktoś chciał pojechać, to pojechał i należą mu się za to brawa. To tylko moje subiektywne, indywidualne odczucie, którym chciałam się podzielić. A teraz schodząc z niewłaściwego toru tej dyskusji chcę serdecznie pogatulować Beacie i Darkowi:loveu:
[SIZE=4][COLOR=Red]Beatko, Darku ciesze się bardzo,że to Wy reprezentowaliście polskie husky:loveu::loveu::loveu:[/COLOR][/SIZE]
Życzę Wam udanego wypoczynku;)

Posted

[B][FONT=Comic Sans MS]Od nas ciepłe pozdrowienia i masa uścisków za chęci, odwagę i poświęcony czas. Ważne,że suczka z Polski po raz kolejny potwierdziła, że jest doskonała i TO się liczy !!! [/FONT][/B]
[B][FONT=Comic Sans MS](Na naszych ringach z reguły wygrywają psy sprowadzone, więc niezmiernie cieszę się z każdego sukcesu polskich siberianów - w kraju i za granicą:) ).[/FONT][/B]

[FONT=Comic Sans MS][B][I]''Do Światówki w Poznaniu nie można porównać........u nas było znacznie lepiej.''[/I][/B][/FONT]
[B][FONT=Comic Sans MS]Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej... ;-) [/FONT][/B]
[B][/B]
[FONT=Comic Sans MS][B][IMG]http://1.1.1.1/bmi/static.dogomania.pl/forum/images/smilies/bussi.gif[/IMG][/B][/FONT]

Posted

[QUOTE] Wiecej pisac nie musze, wystarczy zobaczyc ile "swiatowych" hodowli ile czolowych psow sie tam zjechalo[/QUOTE]
Pytanie, co jest miarą "czołowości"... myślę, że u nas długo jeszcze będzie pokutowało przeświadczenie, że najlepsze jest to, co jest na zachodzie, a skandynawia pozostaje wciąż rejonem nieco egzotycznym (jak to zresztą napisał PiotrJan).
Problem w tym, że hodowle selekconujące haszczaki na południu europy nie są zainteresowane promowaniem psa o cechach użytkowych, więc siłą rzeczy krzyżują osobniki takie, które są w stanie jedynie walczyć na wystawach, i to na własnym podwórku. Jest to normalne i dla mnie zrozumiałe, że robią, co mogą, żeby wszyscy myśleli, że husky właśnie taki musi być.
A czy na zdrowy rozum nie jest tak, że mianem "egzotyki" powinny być określane haszczaki hodowane w krajach o gorącym klimacie?

No i jeszcze jedno: dlaczego hodowanie w myśl tak chwytliwego hasła, jakim jest "dla dobra rasy" powoduje w konsekwencji sytuację, w której każda osoba chcąca uprawiać sport zaprzęgowy w pewnym momencie staje przed dylematem "albo husky i rekreacja, albo kundle i wyczyn"? To błędne koło, bo w efekcie większość "pogłowia" huskich jest trzymana przez handlarzy (oraz, na szczęście, wąskie grono prawdziwych miłośników tej rasy niekoniecznie uprawiająca sport).

Pewnie, jak zwykle, prawda leży gdzieś pośrodku. Myślę jednak, że nie można określać skandynawskich czy brytyjskich psów mianem "egzotyki", przecież są to psy odpowiadające wzorcowi rasy - są dodatkowo w wielu przypadkach sprawdzone "w akcji". Przychylam się do słów Cyraneczki - nieobecni nie mają racji i nikogo to nie obchodzi, że gdzieś tam w kojcu 2x2 metry siedzi sobie 10-krotny zwycięzca galaktyki ;)

Posted

wcześniej o tym nie pomyślałam. Ale może część z tych super nieobecnych hodowców z Europy, którzy nie pojechali przestraszyła się rygorystycznych wymogów i zakazu upiększania psów?? Albo w ten sposób zamanifestowała zbojkotowała ten niecny zapis :))

Szczerze mówiąć, dla mnie taka wystawa byłaby wyzwaniem. Porównywać wszystkie znane z ringów psy, tylko wykąpane i przeczesane. Może wtedy zobaczylibyśmy je naturalne, kto jest zwycięzcą a co niektóre psy są warte? Więc szkoda, ze było ich tylko 100. Ale chwała tym co się nie bali pojechali :))))

Posted

Może? Przed samą wystawą, krążyły plotki, że zwycięzcą będą pobierane próbki włosów w celu sprawdzenia obecności farby. Dodatkowo na wystawie był zakaz wystawiania psów na łańcuszkach.

Posted

...ZDJĘCIA OD BEATKI,

SUKI KLASA MŁODZIEZY

Magic Dream of Wolf Point
[IMG]http://img514.imageshack.us/img514/7567/psyklasamodzieysztokholdq5.jpg[/IMG]

Oumiak's Coming From Wonderland
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/9592/psyklasamodzieysztokholop6.jpg[/IMG]

Oumiak's Chateau Margaux
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/8185/psyklasamodzieysztokholaf2.jpg[/IMG]

Oumiak's Crossing The Hurricane
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/3668/psyklasamodzieysztokholhn7.jpg[/IMG]

??????????????
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/979/psyklasamodzieysztokholux1.jpg[/IMG]

Hightower's Velvet Black Diamond
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/991/psyklasamodzieysztokholxl9.jpg[/IMG]

????????????????
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/7991/psyklasamodzieysztokholtu8.jpg[/IMG]

?????????????
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/8658/psyklasamodzieysztokholyz4.jpg[/IMG]

Kleo Eskimoski Domek
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/293/psyklasamodzieysztokholrq6.jpg[/IMG]

?????????????
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/5530/psyklasamodzieysztokholsr2.jpg[/IMG]

???????????
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/2917/psyklasamodzieysztokholqk7.jpg[/IMG]

Beddara Arilin Moonblde
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/6149/psyklasamodzieysztokholom7.jpg[/IMG]

Beddara Alhana Starbreeze
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/8956/psyklasamodzieysztokholbz8.jpg[/IMG]

Sleigh Ride's Just A Mirakle
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/1016/psyklasamodzieysztokholvy0.jpg[/IMG]

Posted

SUKI KL.POŚREDNIA

Barrongiz Chaotic Newsroom-suki posrednia

[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/2346/barrongizchaoticnewsrooet5.jpg[/IMG]

Hightower's See Here Is Little Frosty
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/9287/hightowersseehereislittqn0.jpg[/IMG]

Nordjv -07 Hay Je Ho Yingle Belle
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/7408/nordjv07hayjehoyinglebekx7.jpg[/IMG]

Sheytan's Beauty Bellisima Bikini
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/6986/sheytansbeautybellisimaqb5.jpg[/IMG]

??????????????????
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/3181/sukilasaporedniasztokhoue2.jpg[/IMG]

????????????????
[IMG]http://img185.imageshack.us/img185/1103/sukilasaporedniasztokhovc7.jpg[/IMG]