Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Widzę, że ożywiło się w temacie TR :lol: :multi: :lol: No to wrzucę tu jeszcze trochę ciekawostek. Azjatycki Klub TR rozróżnia 9 umaszczeń (w tym białe - bardzo rzadkie) - w standardzie FCI widnieją tylko trzy, 3 długości włosa i 9 rodzajów kształtów pręgi. Tak więc jest w czym wybierać, do wyboru do koloru :lol: :lol: :lol:
Co do charakteru, na pierwszy rzut oka wydają się być psami spokojnymi, ale przegladając strony inernetowe bardzo często napotykałam jednak taki oto opis (w skrócie): "pies energiczny, wesoły, opanowany, skoczny (potrafi pokonywać wysokie przeszkody), potrzebujący konsekwentnego prowadzenia". Wygląda na to, że to kolejny "diabełek" :evil_lol: :diabloti: :evil_lol: w skórze "aniołka" :lilangel: :lilangel:
Tylko dwa psy jak do tej pory, które spotkałam na wystawach pokazały silniejsze emocje - były to czerwony piesek, który bronił swego dobytku i stada obszczekując i odpędzając inne psy i czarna suczka mocno wystraszona ogromem ludzi i psów na wystawie. Pozostałe TR były kompletnie obojętne na to co się wokół nich dzieje.

Posted

są białeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee???????????????????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

widziałaś na jakiś zdjęciach?????????????????????????
znasz jakiś link???????????????????????

3 długości włosa???????? jak to????? to mogą być długowłose????????? jak takie cuś wygląda???????

<różne pręgi to sama zauważyłam.. gdzies były takiej grubość jak RR, a srebrny z Poznania pokazany na zdjęciu ma gdzieś 10cm szerokość>

Posted

[quote name='Agappe']
3 długości włosa???????? jak to????? to mogą być długowłose????????? jak takie cuś wygląda???????

<różne pręgi to sama zauważyłam.. gdzies były takiej grubość jak RR, a srebrny z Poznania pokazany na zdjęciu ma gdzieś 10cm szerokość>[/quote]

Są trzy długości włosa z tym że dwa na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią dopiero po dotknięciu psa widać wyraźną różnicę:
1] krótki włos do 2,5 cm
2] włos aksamitny (bardzo krótki, miękki, delikatny w dotyku)
3] długi włos - kiedyś bardzo często spotykany u błekitnych TR
już na tym forum był podawany link do galerii TR gdzie był długowłosy ale podam jeszcze raz
[URL="http://www.hundund.at/rassen/thairidgeback/images/"][FONT=Arial][SIZE=2][COLOR=#800080]http://www.hundund.at/rassen/thairidgeback/images/[/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL]
"kudłacz" znajduje się na stronie 7 przedostatnie zdj)

Rodzaje pręg (tu miałam mały problem jak je nazwać bo część ma nazwy tajlandzkie - podam to co udało mi się znaleźć po angielsku):
m.in. kształt: igły; siodła; lutni; skrzypiec; strzały; liścia

[quote]ASIACZEK A jak z kryciami między kolorami? Bety - wiesz coś na ten temat?[/quote]
W tym temacie [B][I]WYRĘCZYŁ [/I][/B]mnie Ktrebor - no i dobrze :evil_lol: chwała [I][B]MU[/B][/I] za to :lol: :lol: dodam jedynie w jaki sposób stworzyli pręgusy - skrzyżowali ze sobą czerwonego TR z pręgowanym psem w typie TR (czyli z psem o niewiadomym pochodzeniu z grubsza przypominającym TR). Pręgusy właściwie są na etapie eksperymentalnym i mają mało wyrównaną populacje.

[quote]AGAPPE bety a tak swoją drogą skąd Ty to wszystko wiesz???[/quote]

No nie no nie rób ze mnie omnibusa :evil_lol: wszystko co wiem to wynik szperania i chomikowania (przez lata) wiadomości znalezionych w necie. :lol: Zobacz nie tylko ja złapałam bakcyla TR - inni też się zarazili i wyszukują informacje. :multi: No i baaardzo dobrze :razz: może wreszcie ktoś sie skusi i zajmie się w Polsce TR na poważnie :roll:

Posted

[B]Bety i Ktrebor [/B]- wielkie dzięki. Ja się już nie zajmę TR, ale może WY, co? Macie tyle wiedzy teoretycznej, a więc może czas na przełożenie tego na praktykę? My z Agappe będziemy Wam sekundować i trzymać kciuki, prawda Agappe?
pzdr.

Posted

Hej nie zmieniajcie mi płci zbyt często :) Pewnie zastanawiałem się kiedyś (w sumie niedawno), czy sobie nie sprawić kolejnego psiaka, tym bardziej, że zmienia nam się sytuacja mieszkaniowa i wybywamy pod Warszawę. Ale, Taje sa fajne, tyle po co nam kolejny dzikus - mamy już autystycznego SH i dzikiego myśliwego - Hokkaido, w miarę normalna jest shibka chociaż i ona ma okresy łażenia swoimi drogami. Marzy mi się teraz jakiś "normalny" pies :)

Ale tak na poważnie, czytałem historie o sprowadzaniu psów tej rasy bezpośrednio, ze źródła - czyli Tajlandii. Sporo psów jest na księdze wstępnej ze znamymi jedynie rodzicami lub dziadkami - jedna hodowla pisała otwarcie, że czasem z miotów wychodzą "dziwne" szczenięta, ale większość hodowców się nie przyznaje - w jednej hodowli holenderskiej po sprowadzeniu psiaka, wystąpiła jakaś choroba tropikalna i trzeba było całę stado ostro leczyć i na koniec przy małej populacji tych zwierząt w Europie pojawia się kwestia inbreedu, niekoniecznie przemyślanego a wynikającego jedynie z małęj populacji.

Posted

[quote name='ktrebor']Hej nie zmieniajcie mi płci zbyt często :) .[/quote]

Hi, hi, hi ale numer - SORRY :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Ja się już poprawiam (patrz post wyżej). W sumie się nie zastanawiałam czy Ktrebor to kobitka czy facio - tak mi się napisało :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: SORRY SORRY SORRY - moja wina :placz: :oops:

Jak bym se na głowę ściągnęła jeszcze jednego "diabła" to by mnie rodzinka z domu wywaliła, a moje amerykańce by się na mnie śmiertelnie obraziły. Może kiedyś ale teraz to na pewno nie.
Asiaczek nigdy nie mów nigdy - a może znudzą Ci się baski i dla odmiany zafundujesz sobie coś większego?
Ktrebor ma rację rasa jest jeszcze niewyrównana i potrafi sprawić niespodzianki, mała populacja - stąd domieszki psów w typie TR. No ale to naturalna kolej rzeczy w początkach rasy - a co było z Akitą (to samo). Dobierano psy w typie akity (dzisiaj byśmy się zastanawiali nad niektórymi psami z tamtego okresu w którym miejscu przypominają akitę) ;) aby po latach osiągnąć obecne efekty. Selekcja i odpowiedni dobór osobników, trochę szczęścia i rozsądek w hodowli czynią cuda.
Hodowli w Europie i na Świecie z roku na rok przybywa więc może za kilka (kilkadziesiąt) lat będziemy mieli wyrównane TR o zróżnicowanym pochodzeniu.
Nie zmienia to faktu, że TR są cudowne

Posted

[B]Ktrebor [/B]- rozumiem. ale może uda Wam się kiedyś cos zakombinowac z TR, co?

[B]Bety[/B] - podejrzewam, że u TR są takie same wymogi, jeżeli chodzi o pręgę, jak u RR.

Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek'][B]Ktrebor[/B] - co Ty na to?
[B]Agappe[/B] - Ty też może zacznij "ugniatać Rodziców, co?
:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Pzdr.[/QUOTE]

ugniatam rodziców odnośnie drugiego psa już jakies 2 lata.. o trzecim będe mogła pomyslec jak sie wyprowadze <najlepiej od razu do Nowej Zelandii- bede miała bliżej do Tajlandii ;) >