Kinio Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 Jaka jest najlepsza karma dla jamnika. Tzn. napiszcie jaką polecacie w puszkach, jaką suchą, a jakie domowe jedzenie aby psiak dobrze się miał i był zdrowy. Ja mam szczeniaka jamnika miniaturke długowłosego i dostaje suchą karme Ekanube dla szczeniaków ras małych, gotowane mięsko, warzywa, ryż i od czasu do czasu troche jogurtu naturalnego. A czy dajecie swoim pociechą żółtko? Quote
Zabajka Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 Witam ja mam miniaturę szorstkowłosą. Suczkę. Moja hodowczyni karmi tak samo. Tzn. Eukanuba+ mięsko+ warzywa+ryż. Mam dawać także żółtko surowe- 2 x w tygodniu po pół z twarożkiem. Quote
rysiczka Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 Ja moje wszystkie piechy karmie Royalem,bardzo sobie go chwale super karma i piechy wlos maja exstra.Zolto podaje 1 w tygodniu,miesko raczej okazjonalnie bo nie jestem zwolennikiem mieszania suchego z gotowanym.Do suchego dodaje troche rosolku i warzywa gotowane,owoce bo uwielbiaja banany,truskawki,jabluszko. :P kinio z jakiej hodowli masz malenstwo? Quote
Zabajka Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 Acha ! Puszek, to w ogóle nie daję. Nawet dorosłemu psu- to raczej rzadko. W puszce jest sporo "chemii", więc zamiast puszki to juz wolę dać kawałeczek mięska z warzywami i ryżem. Dla jamnika miniaturowego to są tak "ogromne" porcje, że można sobie pozwolić na przygotowywanie czegoś samemu... Quote
GeBa Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 A moj Larisek dostaje tylko gotowane zarelko. Jakos nie do konca jestem przekonana do karm suchych. Wiem ze teraz wszyscy je polecaja ale mam znajoma chemiczke technologa zywienia i ona stwierdzila ze moze i to jedzonko nie jest szkodliwe ale takie superrrrrrr to tez nie. Laris a wlasciwie Jurek dostaje na zmiane kurczaka badz wolowine z ryzem i jarzynami i owocami raz lub 2 razy w tygodniu zjada surowe miecho z ryzem i jak wyzej owocki warzywka. Dodatkowo serek i zoltko wyglada slicznie siersc blyszczaca i swiecaca. Quote
Zabajka Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 Ech... Taki jamnik to ma klawe życie ! Dzięki swemu rozmiarowi wiele nie zje, to i można sie "pobawić" w wymyslanie super obiadku. 5 dkg tego, 5 dkg tamtego... Mój "malutki" niufek patrzy na to wszystko z zazdrością. Obiadek dla niej (rano sucha karma, wieczorem gotowane) to pół kilo mięsa+pół kilo ryżu plus sporo różnych jarzyn... Też nie jestem do końca przekonana do suchych karm, no ale takie jest życie. Nie każdy ma czas by gotować ... Quote
niunka91 Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 ja swojego jamniczka karmeię suchą karmą mięsem z ryżem.Bardzo mu smakuje....i poza tym dostaje jeszcze róóóóóóóóóóóżżżżżżżżżnnnneeee smakołyki :P Quote
Zabajka Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 Nam hodowczyni zabroniła "różnych smakołyków".....Mamy dbać o linię... :) Wszystko w określonych ilościach, żadnych przegryzek, ciasteczka okazjonalnie... Quote
rysiczka Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 Co do przekasek to rowniez podaje je okazjonalnie bo jamniory sa lakome i latwo przybieraja na wadze dropsiki dla pieskow dostaja podczas przygotowan do wystaw w nagrode. :P Quote
Zabajka Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 Tak, dropsy do nauki owszem... Mam nadzieję, że Ułanka zdąży się nauczyć postawy nim roztyje się na amen... Quote
rysiczka Posted June 18, 2004 Posted June 18, 2004 Przeciez pieknie stoi na fotkach wiec czego chcesz ja uczyc?? :P Nie roztyje sie jak bedziesz dnbac o jej linie.Moja staruszka jamniczka 11lat do teraz jest szczupla i nie ma problemow z dlugimi spacerkami,schodami.Kapsiu jest akurat i linie trzymamy bez problemu,Inke musialam podtuczyc bo byla zbyt chuda. :wink: Quote
Zabajka Posted June 18, 2004 Posted June 18, 2004 Pięknie stoi...He he he ...Ale to foty od hodowczyni. Jak ja ją próbuję ustawiać to mi pokraka wychodzi ! Albo mi siada, albo się kręci. Jak ta hodowczyni to robi ??? Tak więc sobi tez chyba zafunduje te dropsy do nauki..!!! Quote
rysiczka Posted June 18, 2004 Posted June 18, 2004 Kochana jamniki to pojetne bestie i bardzo latwo nauczyc je stania i pokazywania zabkow,tylko trzeba to robic systematycznie.Zreszta sama jestes hodowca wiec wiesz co i jak.Hihihi tylko jamniorek ciut jest mniejszy od niufka. :wink: Quote
JASMIN Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 Moje jamniki głównie jedzą suchą karmę Royal Canin lub Eukanubę ( ale ostatnio zastanawiam się nad zmianą karmy ). Do tego dostają łyżeczkę oleju z pestek winogron i kapsułki z wiesiołka od poniedziałku podaję im też biotynę z cynkiem. Od czasu do czasu jagurt naturalny, biały serek czy żółtko... Jeżeli chodzi o puszki to nigdy ich nie dostają, wolę im dać trochę gotowanego mięska ale to nie za często... Psiaki uwielbiają też jabłka, banany, marchew itp. Quote
Viz Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Moje jedzą ARIONA dla małych ras aktywnych. Ale czasem dostają zupę na kości, czy mięso z kaszą, ryżem. A raz w tygodniu mieszanke białkową na sierśc. :) Quote
kiwi Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 a moj je gotowane miesko z ryzem i jarzynkami na glowne posilki a w meidzyczasie, banany,mandarynki,jabluszka no i rzecz jasna cala mase innych rzeczy ;) do tego obowiazkowo witaminki vitaPet - siersc blyszczy i wogole forma dopisuje sucha karme stosujemy do nauczenia nowych sztuczek jako nagrode;) Quote
Viz Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 Co do witaminek to Amino Biotin :) + Skmakolyki, najabrdziej lubia te PURINY ;) Quote
Bea1 Posted March 2, 2006 Posted March 2, 2006 mój Piruś je ryż z indykiem i jarzynami, raz w tygodniu dostaje surową cielęcinkę, kocha ciasteczka eukanuby i roladki psie..nie zakaceptował nigdy suchej karmy:shake: ..do jedzonka dodaje mu codziennie małą łyżeczkę oleju lnianego. Quote
Alake Posted March 2, 2006 Posted March 2, 2006 Moja jamniczka je suchą karmę Eukanuby... W zasadzie, tylko ją... Od święta dostanie jakieś chrząstki, rybkę itp. Ale staramy się nie dawać jej tego za duzo, ponieważ później ma problemy z zołądkiem... Quote
JASMIN Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 A czy ktoś z Was karmi karmą BIOMILL? Od pewnego czasu zastanawiam się nad tą karmą, skład ma jak na moje oko bardzo dobry a cena tylko troszkę wyższa od Royala czy Eukanuby... A z tego co słyszałam to ludzie sobie chwalą... Quote
Veris Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 Mój psiak wcina ze smakiem [B]Hills'a[/B] - suchą, jak również i puszeczki (to jedyna sucha karma jaka mu smakuje:razz: ) - do karmy dodaję łyżkę oliwy i czasem mleczko (rzadko) - ze smakołyków..w nagrodę za coś wyjątkowego dostaje czekoladę dla psów:eviltong: , a przy ćwiczeniach - zabawie ciasteczka na stawy [B]Acana[/B]. Czasem zamiast puszek Hill's dostaje puszki [B]Belcando[/B], które mu niesamowicie smakują:p Muszę Go jeszcze troszkę podtuczyć:razz: , jest wielkości standarda a waży 6,5 kg:roll:. Jest wyjątkiem wśród jamniorków (potwierdzającym regułę:p ) - zupełnie nie jest łakomy, trzeba Go prawie przekupić żeby jadł:shake: - chyba, że są to resztki ze stołu - tym był karmiony u poprzedniego właściciela:angryy: . Co do Biomilla - sama nie próbowałam - ale opinie też słyszałam same pozytywne:p. Chociaż mój wet twierdzi, że w sumie są 3 karmy, na tzw. najwyższej półce - Hill's, Eukanuba i Royal Canin.:razz: Quote
Viz Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Osttanio "karmie" moje psiaki ciasteczkami Hill'sa przeciwko kamieniowi nazębnemu :) I bardzo im smakuja :) Quote
Veris Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Ooooo...[B]Viz[/B]...podaj mi na priva linka gdzie kupujesz ciasteczka Hills'a - nigdzie ich nie widziałam:crazyeye: A mój psiak ubóstwia Hills'a:lol: Quote
Veris Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Hmmm..tak sobie teraz pomyślałam -Viz - czy chodzi o karmę Oral Care Hills'a czy jakieś nieznane mi ciaseczka?? Quote
kiwi Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Dzisiiaj nie zapewnilam psu meisa na niedziele ;) i dalam mu royala, ktorego uzywam na nagrody - wyedy jest pycha, wyraznie zaprotestowal i po 4 godzinach psiego postu sie zlamałam i poszłam po miesko do marketu.... Quote
Recommended Posts