Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='PATIszon']Jak chcialam zglosic Pudel to mi powiedzialo tak:

:roll:

Z Kenia poszlo latwiej.

Edit:
sprobowalam jeszcze raz, nie idzie. Moze jutro sie naprawi.[/quote]

Mam Twoje zgłoszenie, podepnę wieczorem :)

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Sajko']z informacji jakie uzyskaliśmy od przewodniczącego podkomisji- tak, czysty przebieg jumping liczy się jako czysty egzamin.[/quote]:-o:-o:-o WOW.

Posted

[quote name='Sajko']z informacji jakie uzyskaliśmy od przewodniczącego podkomisji- tak, czysty przebieg jumping liczy się jako czysty egzamin.[/quote]
Egzamin? Do czego liczący się ten egzamin?

Posted

[quote name='Ewa3']Egzamin czyli wpis do A2 w moim przypadku;)

oo to fajnie;) wolałam się upewnić bo na Litwie byłam nie mile zaskoczona:cool1::lol:[/quote]
Obawiam sie ze pewnie cos nie tak zostało to wyjaśnione i zrozumiane :lol:
Bo aby mozna było zrobić wpis Jumpingiem musiałoby to być uwzględnione przepisami krajowowymi zatwierdzonymi przez cała podkomisję agility i wydane jako oficjalny komunikat

A takowego zapisu nie ma.
[URL]http://www.zkwp-szkolenie.pl/dyscypliny/agility/agility_regulaminy/dodatkowe_przepisy_zkwp_do_regulaminu_agility_fci.pdf[/URL]

Druga rzecz, troche dziwna to egzaminy J1, 2, 3
które tak naprawde są jedynie biegami. Bowiem nie zdobywa sie kategori J 1, 2 3 poprzez wpisy z Jumpingu a jedynie z biegów A1, A2, A3.
Czyli mozna podzielić wedle kategorii jaki kto ma wpis z A 1, 2, 3 ale sam Jumping nie jest biegiem liczonym do kategorii. I nie ma nic na ten temat w regualminie FCI, ani w regulaminie krajowym. Wobec czego nie mozna ich stosowac jako oficjalne liczace sie wpisy. Chyba ze zatwierdzi to cała podkomisja i wyda stosowny komunikat ze nastepuja zmiany w regulaminie FCI i stosujemy wyjatek krajowy. Co bedzie troche dziwne biorac pod uwage ze chyba nie ma takiego kraju który by miał takie dziwne przepisy.
TYm bardziej ze chcemy gonic czołówke i podwyższać sobie poprzeczke, a nie obniżac. Bo jak obniżac, to chyba nie mamy co sie pchac nigdzie na międzynarodowe areny.

Posted

No i moze jeszcze taka mała uwaga. Słowo egzamin Jumping jest dosyć niefortunnym słowem, bowiem jest to wyłacznie bieg o określonej trudnosci. Uprawnienia do startów w danym biegu wyznacza kategroia zdobyta podczas prób A1, A2, A3 i one przydzielaja do odpoweidniej kategorii Jumpingu 1, 2, 3, jednak w żadnym regualminie ani FCI ani naszym krajowym, nie ma aby Jumping mógł byc wpisem do kategorii. Czyli jak narazie nie mozna sobie wymienić wpis z A na wpis z J. Nie ma tego w regulaminie FCI i nie zostało to zatwierdzone w ZkwP

Posted

Jeżeli będziemy tak liczyli kategorie, to wszyscy będą w A3 i to bardzo szybko. Tylko co to zmieni odnośnie poziomu startu naszych zawodników na Mistrzostwach Świata Ag???
A może liczmy równiez wyniki przebiegów A0 do kategorii A2??
A może na ten przykład zróbmy zawody, w których "wyjatkowo" wycofamy slalom, oponę, strefy i to też "wyjątkowo" sobie zaliczmy do kategorii??
A potem te wszystkie złote myśli niech nasz przedstawiciel w komisjii Agility FCI zgłosi jako polskie innowacjie do regulaminu FCI-na pewno spotka się to z dużym aplauzem i zrozumieniem :razz:.

p.s. a tak poza wszystkim nie rozumiem czemu CAVANO wprowadza jakoweś zmiany egzotyczne, a podkomisja się z nich cieszy???
Chyba podkomisja powinna dbać przede wszystkim o przestrzeganie regulaminów i zasad krajowych oraz o rozwój tego sportu.

A tak poza tym to dzięki RUSSOWI, sobie i suczy mej zrobiłyśmy A2 na legalu, zgodnie z regulaminem i tym bardziej mnie to satysfakcjonuje.

ŻENADA,ŚCEMA I BRAK SŁÓW!

Posted

Ewa, czy napewno tak wyjaśnił Ci p. podkomisji?
MNIE NIE CHCE SIE W TO WIERZYĆ!
Prawo do startu w J2 i J3 mają psy z kat A2 i A3.
Więc jak mozesz zdobyć A2, czy A3 zdobywając J2, J3 - To niemożliwe!

Posted

[quote name='sic!']
p.s. a tak poza wszystkim nie rozumiem czemu CAVANO wprowadza jakoweś zmiany egzotyczne, a podkomisja się z nich cieszy???[/quote]
Cavano nie wprowadza egzotycznych zmian, lecz próbuje (w ramach regulaminu - określenia A2, J2, A3, J3 znajdziesz w przepisach) uaktywnić konkurencję, która w oficjalnym regulaminie figuruje, lecz w naszych warunkach nie była do tej pory rozgrywana. Trochę jako ciekawostkę, trochę jako rozrywkę.
Jeśli z powodu wprowadzenia tego przebiegu zawodnicy nie dopiszą, to trudno, będzie nauczka na przyszlość zarówno dla nas jak i dla innych :lol:.

[quote name='sic!']A tak poza tym to dzięki RUSSOWI, sobie i suczy mej zrobiłyśmy A2 na legalu, zgodnie z regulaminem i tym bardziej mnie to satysfakcjonuje.[/quote]
A co ma RUSS do naszych zawodów? :roll:

Mój sucz "na legalu" zrobił A3 po dwakroć, też mnie to satysfakcjonuje, a jakoś przebiegiem jumpingowym się nie brzydzę.

[quote name='sic!']ŻENADA,ŚCEMA I BRAK SŁÓW![/quote]
Każda konstruktywna opinia jest dla nas ważna, dziękujemy :lol:

Posted

Bo tym z Cavano sie poprzewracalo w glowach :cool3: Najlepsze zawody agility to takie bez nowinek, gdzie wiekszosc zawodnikow spoznia sie na start i ktore ciagna sie w nieskonczonosc :evil_lol:

Pozdrawiam mile Cavano, zycze udanego obozu i wspomnijcie tych siedzacych za biurkiem :placz: I pomimo "egzotyki" jak sie zbiore to sie zglosze :multi:

Posted

Laluna, Dorotak, po przestudiowaniu regulaminu sądzę, że macie rację, czyli pies jak ma A2 to startuje w J2, ale wygranie na czysto J2 nie daje mu wpisu z egzaminu. Chyba, że w Polsce zostanie wprowadzone A i J jako oddzielne egzaminy, to się zmieni;) ale i tak nie zaszkodzi poprosić Podkomisję o oficjalną interpretację.

[quote name='sic!']A może na ten przykład zróbmy zawody, w których "wyjatkowo" wycofamy slalom, oponę, strefy i to też "wyjątkowo" sobie zaliczmy do kategorii??[/quote]

były w tym roku zawody na których egzaminy nie miały slalomu i jakoś normalnie zostały zaliczone jako egzaminy. Tak samo były tylko 2 strefówki. Nigdzie w przepisach nie jest napisane, że sędzia ma obowiązek użycia wszystkich przeszkód pod rygorem nieważności egzaminu. Powiem więcej, takie egzaminy były podczas kwalifikacji do Mistrzostw Świata.

[quote]p.s. a tak poza wszystkim nie rozumiem czemu CAVANO wprowadza jakoweś zmiany egzotyczne, a podkomisja się z nich cieszy???[/quote]

nie zmiany, tylko konkurencję zgodną z regulaminem agility. I rozgrywaną w wielu krajach. Żeby nie trzeba było szukać, link do niemieckich zawodów, łatwo policzyć, że bardzo wiele zawodów ma rozgrywane jumpingi 1-3. [URL]http://www.agility-service.de/turnier_dat/aug/aug.php[/URL] W Danii zgłaszam oddzielnie do A i J, bo też były na różnych poziomach.

[quote]Chyba podkomisja powinna dbać przede wszystkim o przestrzeganie regulaminów i zasad krajowych oraz o [B]rozwój tego sportu[/B].[/quote]

Muszę przekazać to Duńczykom... mają jakoś J1, J2 i J3 i rozgrywają na zawodach i wygrali drużynowe Mistrzostwo Świata Large w 2007 roku...

[quote]ŻENADA,ŚCEMA I BRAK SŁÓW![/quote]

pozwolę sobie nie ustosunkować się do tej jakże wyszukanej wypowiedzi.

Posted

Wendka, nie to żeby Cię denerwować, ale ruszamy już dziś wieczorkiem:multi: i najpierw były badziewne prognozy, a teraz zmienili, że będzie ładna pogoda:multi: a my mamy domek z widokiem na jeziorko:evil_lol: miłej pracy:evil_lol::p

Posted

W związku z wariacjami serwera może się zdarzyć, że osoba zgłaszająca sie na zawody nie pokaże sie automatycznie na liście, a w odpowiedzi na zgłoszenie otrzyma dziwny komunikat. Proszę się wtedy nie denerwować, maile ze zgłoszeniami przychodzą, więc uzupełnię wszystko jak wrócimy, czyli w pierwszym tygodniu września.

Posted

[quote]Laluna, Dorotak, po przestudiowaniu regulaminu sądzę, że macie rację, czyli pies jak ma A2 to startuje w J2, ale wygranie na czysto J2 nie daje mu wpisu z egzaminu.[/quote]
Cieszę sie. Mam nadzieje ze podkomisja przynajmniej jej częsć też dokładnie przestudiuje regualmin, zanim zacznie wprowadzac w bład zawodników. Chyba ze Ewa źle zrozumiała slowa Szefa podkomisji.
[quote]ale i tak nie zaszkodzi poprosić Podkomisję o oficjalną interpretację.
[/quote]
Oczywscie ze nie zaszkodzi. Chociaz jak dla mnie wszystko jest jasne w tym regulaminie.
[quote]były w tym roku zawody na których egzaminy nie miały slalomu i jakoś normalnie zostały zaliczone jako egzaminy. Tak samo były tylko 2 strefówki. Nigdzie w przepisach nie jest napisane, że sędzia ma obowiązek użycia wszystkich przeszkód pod rygorem nieważności egzaminu.[/quote]
Ale regulamin FCI jasno okresla ze przebiegi agility musza zwierac przeszkody ze strefami, a jumping nie moze. I to samo okresla że do kategori A musza być uzyte przeszkody strefowe. Od sędziego zalezy ile, ale musza być. Bo inaczej nazywałyby się biegami jumpingu. ;)

[quote]I rozgrywaną w wielu krajach. Żeby nie trzeba było szukać, link do niemieckich zawodów, łatwo policzyć, że bardzo wiele zawodów ma rozgrywane jumpingi 1-3[/quote]
Owszem w Niemczech mają, ale im samym też nie bardzo się to podoba. Dwa lata temu bylismy w Gerlitz na zawodach i były tym systemem rozgrywane zawody. Wszyscy zawodnicy byli podzieleni na kategorie J1 A1 , J2A2, J3A3 i konkurowali w swojej grupie klasowej. Czyli nie było wspólnej konkurencji takiej jak u nas czyli typowego Openu. A to wiązę się tez z fundowaniem wiekszej ilosci nagród, pucharów. A do tego w niektórych klasach byłoby bardzo mało zawodników. U nas w takiej dwójce to by konkurowało 2-3 zawodników. Wiec ma to sens jedynie przy duzej ilosci zawodników.
Mysle ze dobre zrozumienie regulaminu to podstawa aby pomyslec czy w naszych wraunkach to cos daje i czy sa korzystne takie zmiany.
W sumie ja bym wolała miec jednak egzamin A niz J, jezeli wiekszosc zawodników walczy o kategorie. Ale jako zabawa wszystko moze byc. ;)
Tylko oby ta zabawa nie powodowała że nagle okazuje sie ze ktoś ma żal o to ze myslał ze Jumping liczy mu sie do kategorii a potem okazuje sie ze nie.

Posted

A my mimo wszystko zapraszamy do udziału w zawodach wszystkich chętnych, dla których agility to nie tylko walka o tytuły, zaszczyty, wpisy i inne równie ważne historie, ale również fun i relaks.
Jeśli komuś nie przeszkadza, że będzie biegał w jumpingu - zapraszamy do nas :lol:.

Posted

[quote name='Mokka']A my mimo wszystko zapraszamy do udziału w zawodach wszystkich chętnych, dla których agility to nie tylko walka o tytuły, zaszczyty, wpisy i inne równie ważne historie, ale również fun i relaks.
Jeśli komuś nie przeszkadza, że będzie biegał w jumpingu - zapraszamy do nas :lol:.[/quote]

Mokka to nie ma nic wspólnego z zawodami, natoamist powinno sie wyjaśnic dlaczego i czy wprowadzono w błąd z wpisami do kategirii

Posted

Tak jak napisałam, poprosimy o pisemną oficjalną interpretację przewodniczącego Podkomisji, i wtedy będziemy mieć podstawę do dyskusji;)

A wszystkich serdecznie zapraszamy:multi:

Posted

Jak my lubimy ze wszystkiego robić problemy:evil_lol: :roll:
Ja przyjeżdżam , napewno będzie fajnie.
Już dziękuję za organizację zawodów bo niektórzy tylko dużo do powiedzenia mają i ręce w kieszeniach:eviltong:
Mam nadzieję że będzie wielu chętnych, mało marudzących i dużo pomagających.
:p

Posted

[quote name='IraKa']
:p[/quote]

Też mamy taka nadzieję. :)
I serdecznie zapraszamy. :)

Posted

Chciałam jeszcze dodać, że zaraz koło terenu zawodów jest hotelik w przyzwoitej jak na Warszawę cenie. Kontakty podamy jak tylko wrócimy z obozu;)

Posted

[quote name='IraKa']Jak my lubimy ze wszystkiego robić problemy:evil_lol: :roll:
Ja przyjeżdżam , napewno będzie fajnie.
Już dziękuję za organizację zawodów bo niektórzy tylko dużo do powiedzenia mają i ręce w kieszeniach:eviltong:
:p[/quote]
IraKa nikt nie marudzi na zawody, ale na informacje że wpisy z jumpingu mają liczyć się do kategorii.
Jest to sprzeczne z regulaminem FCI jak i krajowymi rozporządzeniami.
Ta informacja nie wyszła od organizatorów, wiec do nich napewno nikt nie ma pretensji. I pewnie i oni jako zawodnicy nie chcieliby aby była wolna amerykanka. Czyli regulamin sobie a praktyka sobie.

Posted

[quote name='belgunia']Ewa, czy napewno tak wyjaśnił Ci p. podkomisji?
[/quote]

[quote name='LALUNA'] Chyba ze Ewa źle zrozumiała slowa Szefa podkomisji.
[/quote]
chyba moj post zostal zle odczytany:lol:

Ja sie tylko grzecznie spytałam:razz:(organizatorow, tu na forum), bo sama sie zdziwiłam jak zobaczyłam na pierwszej stronie: Niedziela egzaminy: J1 J2 J3
i z żadna podkomisja o tym nie rozmawiałam!! [COLOR=PaleTurquoise]Mam nadzieje ze teraz kazdy dokładnie przeczyta;)[/COLOR]