Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szukam, a właściwie pan Darek szuka domu dla 6 letniego niufka.
Pies w wyniku rozpadu malżeństwa trafił do kojca i wiódl tam swoje smutne życie.
Pan Darek zabrał Soto do siebie.
poniżej wklejam jego relację odnosnie psiaka:
Sota odwiedził pan doktor i zaaplikował mu preparaty odrobaczające, przeciwpchelne i przeciwkleszczowe, zaszczepił na dziewięć podstawowych psich chorób (na rok spokój z weterynarzem). Po szczegółowych oględzinach, lekarz weterynarii nie miał zastrzeżeń odnośnie stanu i kondycji psa. Aktualnie wymaga on pielęgnacji sierści (skołtunionej sierści wycięto z psa ok. 50 litrów) i oczywiście miłości ze strony człowieka.
Psiak jest faktycznie taki, jak w opisach forumowiczów, "niufo-" i "molosomaniaków", zrównoważony psychicznie, spokojny i pomimo masy (ok. 70 kg), delikatny w zabawach, bardzo przyjaźnie nastawiony do wszystkich małych i dyżych ludzi. Świetnie koegzystuje z psami, natomiast nie przepada za kotami (goni bez determinacji, ale jednak kociaka przestraszy). Wyglądem zewnętrznym odpowiada wzorcowi rasy (umaszczenie czarne, z uwagi na trzymanie psa pod chmurą, niezwykle bujna sierść). Uwielbia wodę w każdej postaci, dobrze pływa. Doskonały psiak dla osoby świadomej niewielu wad i bardzo licznych zalet rasowego nowofundlanda. Biorąc pod uwagę fakt, że Soto był trzymany na podwórzu, w mojej ocenie, ciężko byłoby mu zaadoptować się do warunków M-2. Z całego serca psa polecam, jest mądry i piękny.

Prosze o umieszczenie go na stronce nowofunlandów.

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

moja rada to wykastrowac kawalera,gdyz piesek moze byc lepen dla pseudohodowcow:mad::mad:Poza tym osoby starajace sie o pieska nie powinny umieszczac go w kojcu ,czy mieszkac w blokach lub malych mieszkaniach.najlepiejszym lokum dla pieska jest dom z ogrodem w poblizu jeziora czy rzeki.

Posted

A ja mam takie pytanie...
Soto....6 lat.... Zastanawiam się, czy on nie jest bratem mojej Zmorki, której rodowodowe imie brzmi SETI. W tamtym roku nie słyszałam o innym miocie na literę " S" ! Czy mogę prosić na PW o jego rodowodowe całe imie? Zmoreczka to najwspanialszy niuf na świecie i jeżeli to jej brat i ma taki sam charakter jak ona, to jest to perełka wśród psów! A często tak bywa, że rodzeństwa maja te same cechy a w tym przypadku to zerowa agresja, nadspodziewana błyskawicznosć uczenia się i w ogóle pies, o jakim marzy każdy :loveu:

Posted

[quote name='xxxx52']oby nie trafil do hodowcy i do kojca!
A jakby trafił do mnie a jestem hodowcą to uważasz, ze miałby źle? :cool1:

Przepraszam, ale to zdanie lekko mnie zdenerwowało....

Posted

Dałam znać znajomemu, którego ojciec bardzo chce niufa. Ma dom, ma warunki i ma serce ;) Na pewno nie mnożyłby go. Muszą tylko się bardzo głęboko zastanowić, bo pies ma 6 lat i nie chcieliby aby szybko odszedł, bo to jednak kosztuje sporo emocji... Na razie czekam na decyzje, czy chcieliby go. Jakby juz, to byłby pod moim okiem ;) Mieszkałby jakieś 5 km. ode mnie :diabloti: Miałby darmowy serwis czesaniowy i darmowe porady wszelakie ;) A jak to jest brat mojej Zmoreczki to ja oszalałabym z radości, że znalazł dobry dom....

Posted

Jutro rano dzwonię do Norkrosów czy pomogą Panu Darkowi doprowadzić go do stanu normalnego. Mieszkają w Zielonkach - Parceli. Nie wiem czy to blisko, ale może się uda ;) I szukamy mu dobrego domu. Takiego, żeby pies nie był znowu samotny i wyobcowany:roll: Z rozmowy telefonicznej wynika, że trzeba ten domek znaleźć szybciutko bo pies łapie bardzo mocno za serce i zdrowie psychiczne rodziny u której jest obecnie może być zagrożone ;) Myślę, że jak już będzie wyczesany z filców i doprowadzony do porządku to z jego charakterem szybko go ktoś pokocha :loveu:
Chciałam tutaj podziękować Panu Darkowi za przygarnięcie go i za to, że tak poważnie potraktował rolę człowieka wzgledem brata mniejszego, jakim jest pies :thumbs: Ludzie najczęściej zamykają oczy i uważają, że to nie ich problem..... Brawo dla Pana Darka!!!!!

Posted

zastanawiam po co pieskowi rodowod:crazyeye:w procesie adopcyjnym:crazyeye:,przeciez kudlaczek poszukuje tylko odpowiedzialnych opiekunow,majacych doswiadczenie z taka rasa(z potrzebami psa)
Rodowod mozna schowac do szfulady,chyba ze chcecie oprawic w ramke.Moje rodowody moich psow od 9 lat juz nie mialam w reku,gdyz to psom zupelnie sa niepotrzebne.
Nowofundlandy potrzebuja czulego postepowania,duzego kacika w domu,mozliwosci plywania i zajecia w wodzie i kumpla do zabwy.nie mowiac o dobrym odzywianiu i codziennej pielegnacji futerka.Yle o tym wszyscy wiemy;)

Posted

xxxx52 napisał(a):
zastanawiam po co pieskowi rodowod:crazyeye:w procesie adopcyjnym:crazyeye:,przeciez kudlaczek poszukuje tylko odpowiedzialnych opiekunow,majacych doswiadczenie z taka rasa(z potrzebami psa)
Rodowod mozna schowac do szfulady,chyba ze chcecie oprawic w ramke.Moje rodowody moich psow od 9 lat juz nie mialam w reku,gdyz to psom zupelnie sa niepotrzebne.
Nowofundlandy potrzebuja czulego postepowania,duzego kacika w domu,mozliwosci plywania i zajecia w wodzie i kumpla do zabwy.nie mowiac o dobrym odzywianiu i codziennej pielegnacji futerka.Yle o tym wszyscy wiemy;)

Daj już spokój. Po co pozbawiać psa jego pochodzenia? A co potrzebuje niuf to wiemy doskonale. Ja mam dwa w tym jedną z adopcji - była kojcowa.

Posted

pysia-czy ja wspomnialam o pozbyciu sie psa pochodzenia:shake:
Uwazam ,ze psy w potrzebie szukaja tylko odpowiedzialnych opiekunow,czy maja pchodzenie czy papiery jest im wszystko jedno.Wazne jest tez ,zeby nie trafily jako meterial genetyczny do rozrodu.gdyz to nie jest zalozeneiem dzialu "Psy w potrzebie" i nie szukanie psow do rozrodu za tzw.zlotowke:mad::mad::angryy:

Posted

Znalazła się osoba, która wydaje się ok. Bez słowa zgadza się na wizytę przed- i poadopcyjną. Zgadza się tez na punkt o sterylizacji psa najszybciej. Ma wielki teren ogrodzony, konie i jednego psa już. Niedawno odeszła jej bernenka i jak zobaczyła Soto to serce jej drgnęło. Szukam teraz kogoś, kto tam pojedzie i zobaczy warunki. Z rozmów wygląda to cudownie. Czy jest ktoś z okolic Leszna lub Gostynie, kto mógłby tam pojechać?

Posted

witam w rudzie sl tez jest dziewczyna juz dzisiaj do niej dzwonilam bez dzieci mloda mila bez zwierzat w domu mieszka w domuku w okolicy gdzie sa stwy a ten psiek lubi plywac tez zgodi sie bez problemu na wizyty przed i po i na sterylizacje niestety nie posiada w chwili obecnej internetu

Posted

Znalazły się dwie osoby chętne na wizytę przedadopcyjną. Dzisiaj tam pojedzie jedna, a jeżeli wszystko będzie ok to następna kilka dni po adopcji. Pies będzie monitorowany przez te osoby. Teraz trzymajmy kciuki, aby wszystko było ok !