Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj na wieczornym spacerku przekonałam kolejną parę, że nie ma sensu rozmnażać i alaskan huski'ego.... naprawdę tego psiaka nie da się inaczej nazwać - przepiękny mix alaskana z syberianem sprzedany jako syberian...

• Replies 422
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam ponownie :)..
Za chwilę wybieram się do "Psiej Krainy" obejrzeć zajęcia z tresury...Może przy okazji Birma pobawi się z tamtejszymi psiakami, jeśli będzie grzeczna... Jeśli będę miała jakieś wątpliwości to jeszcze spróbuję wybrać się na zajęcia z "Wesołej Łapki" i może już w lipcu zacznę szkolenie młodej :)...
A... poznałyśmy dzisiaj przemiłą panią ze słodkim Berneńczykiem... ta starsza już kobieta podbiła moje serce tym, że... mimo, że ma psa tylko do kochania to wybrała psinkę z rodowodem [nie chce go rozmnażać alni jeździć na wystawy, a nad kastracją się zastanawia] :).

Posted

[quote name='bonsai_88']Wczoraj na wieczornym spacerku przekonałam kolejną parę, że nie ma sensu rozmnażać i alaskan huski'ego.... naprawdę tego psiaka nie da się inaczej nazwać - przepiękny mix alaskana z syberianem sprzedany jako syberian...[/quote]

odnosisz sukcesy pedagogiczne :multi:

Posted

Rozpoczęłyśmy szkolenie :). Co prawda nie mam w tej chwyli dość kasy, ale instruktor obiecał, że będę mogła płacić w ratach... dzisiaj jesteśmy po pierwszej lekcji - szło nam bardzo dobrze - Birma nauczyła się komendy "Równaj", przypomniała "Siad" i zaczęła w końcu reagować na "Waruj"... a ja uczę się jak zawracać :P. No i młoda nie zagryzła żadnego psa [chociaż próbowała :P]

Posted

Wczoraj doszłam do wniosku, że skoro nie znam daty urodzenia Birmy i nie mam jak obchodzić jej urodzin to trzeba jakąś datę wybrać...

Tak więc ogłaszam konkurs na najlepszą datę na urodzinki Birmy. Daty proszę pisać w temacie z uzasadnieniem :).

Ps. Osobiście zastanawiam się na 1 czerwca [tej daty chyba nie trzeba tłumaczyć ;)] albo 3 września [data urodzenia Smoka :) ]

Posted

Byłam u weta. Wszystkie wyniki krwi w normie [w sumie nie robiliśmy tylko cukrzycy, bo Birma była po śniadaniu, ale na cukrzyka bynajmniej nie wygląda :cool3:]:
ALKP= 46 U/L [23-212]
UREA= 7.1 mmol/L [2.5-9.6]
AST= 0 U/L [0-50]
TP= 66 g/L [52-82]

morfologia:
RBC 8,51
MCU 72
wet [? nie umiem rozczytać, później pokombinuję, co to może być] 61,6
WBC 12,5
Hb 18,4

A sterylizację umówiłam sie na piątek na godzinę 13.00 [tak, żebym mogła Birmę odebrać tuż po 17, jak Kamil wróci do domu]. Już teraz się boję jak Birmulka zniesie ciachanie :-(. Zwłaszcza, że mały pewnie będzie chciał się do niej poprzylepiać [właśnie dlatego zależało mi na piątku - Kamil będzie w domu przez weekend i mi pomoże... nie będę musiała sama zajmować się Birmą i Smokiem] :shake:

Posted

[quote name='bonsai_88']Byłam u weta. Wszystkie wyniki krwi w normie [w sumie nie robiliśmy tylko cukrzycy, bo Birma była po śniadaniu, ale na cukrzyka bynajmniej nie wygląda :cool3:]:
ALKP= 46 U/L [23-212]
UREA= 7.1 mmol/L [2.5-9.6]
AST= 0 U/L [0-50]
TP= 66 g/L [52-82]

morfologia:
RBC 8,51
MCU 72
wet [? nie umiem rozczytać, później pokombinuję, co to może być] 61,6
WBC 12,5
Hb 18,4

A sterylizację umówiłam sie na piątek na godzinę 13.00 [tak, żebym mogła Birmę odebrać tuż po 17, jak Kamil wróci do domu]. Już teraz się boję jak Birmulka zniesie ciachanie :-(. Zwłaszcza, że mały pewnie będzie chciał się do niej poprzylepiać [właśnie dlatego zależało mi na piątku - Kamil będzie w domu przez weekend i mi pomoże... nie będę musiała sama zajmować się Birmą i Smokiem] :shake:[/QUOTE]
Trzymamy kciuki-ja dziś również mam urwanie głowy-jedna z moich suk przeszła wycięcie guzów (prawdopodobnie gruczolaków) z brzucha.. Jest bardzo osłabiona, ma dużą ranę, wycięty cycek i węzły chłonne.. Mam nadzieję, że będzie lepiej..

A Figulec umówiony na sterylkę 29 sierpnia! :)

Posted

Nie pisz mi teraz o wycinaniu cycków - na 90% Birmę też to będzie czekać, ale na razie może jeszcze się wszystko wchłonie [jest na to jakieś 10% szansy]. W piątek na szczęście "tylko" sterylka + przepuklina... Dzisiaj wet uprzedzał mnie, że zostanie dość spora rana ze względu na usuwanie przy okazji przepukliny. Nie chciał żebym miała później pretensje, ze pies ciachnięty przez pół brzucha ;) ... Niestety mniejszej rany nie będzie się dało zrobić...

Posted

Wczoraj na szkolenie przyszedł nowy psiak [golden - agresywny, rządzi w domu, ma 6 miesięcy]... Birma oczywiście na dzień dobry poszła mu wlać i pokazać kto rządzi. Wystraszyłam się dopiero, jak w pewnym momencie zobaczyłam, ze ma czerwoną sierść na szyi. Ponieważ nie chciałam go dotykać [Birma by się mogła wkurzyć i go pogonić na nowo] poprosiłam właścicieli, żeby obejrzeli mu szyję, czy nie jest pogryziony. Od razu zaczęli mnie uspokajać, że farbuje mu obroża i to od tego... Jednak się uparłam - zaczęli oglądać psiaka... I wiecie kto miał rację....:roll:

ONI :multi:...
Ale co ja się strachu najadłam, że Birma psa pogryzła to moje :razz:

Posted

eeeeeeeeeeee to tak bywa. Jak się ma psa to nigdy nie wiadomo jak wórci do domu. Albo czerwony (od swojej albo cudzej krwi), ziolony od trawy, albo w bliżej nieokreślonym kolorze ( znaczy sie że w gównie się wytarzał). No chyba że sie ma szczęście ak jak ty. :)

Posted

Żadna twoja.... moja ona, moja!

Birma obolała, smutna, w kiepskiej formie...nie wie co ze sobą zrobić, położyła się tylko na chwilkę jak ja leżałam obok [teraz zajmuję się małym, więc nie mogę z nią leżeć]... Jednak mimo tego w jakim jest stanie bałam się że będzie jeszcze gorzej wyglądać - młoda już biegała po schodach, ciągnęła i ... przeskoczyła mi z tyłu samochodu na przód w trakcie jazdy!
A... rana ma chyba gdzieś 5-6 cm, tak więc jestem naprawdę dumna z weterynarzy [pamiętajcie, że Birma miała przy okazji usuwaną przepuklinę]... dokładniej nie ocenię, bo jest osłonięta opatrunkiem...

Posted

Birma całą noc grzecznie przespała u mnie w łóżku [jak ma się położyć to tylko obok mnie] rozpychając się kołnierzem okrutnie :mad:... za chwilkę będę próbować wyciągnąć jej wenflon [tzn. obejrzeć dokładnie, jak nie dam rady to jechać do weta] :roll:. Młoda wygląda już lepiej niż wczoraj - jest żywsza [przybiegła się przywitać :mad:],kładzie się już inaczej [na boku.. wczoraj się tak nie kładła, bo ją to za bardzo bolało] :cool3:...

Tak w ogóle, żeby mi się dzisiaj nie nudziło przy Birmie to Maciuś... zaczął ząbkować :placz:... jest 9 rano, a ja mam już kompletnie dość :shake:

Posted

minęły już 24 h od zabiegu... rana jest ładna - brak zaczerwienienia czy opuchlizny, Birma nadal dużo śpi, ale:
-goni już kota po domu
-próbuje biegać na dworze
-chciała ustawiać psy o weterynarza [byłyśmy ściągnąć opatrunek... sama nie umiałam, bo mi franca o całym domu uciekała :mad:]
- ma jeszcze bardziej charcią figurę..

EDIT:
Zapomniałam dodać, że rana ma dokładnie 6 cm [zmierzyłam :eviltong:]... Jestem pełna podziwu dla weterynarzy, że rana jest tak mała - sama przepuklina miała wielkość ponad 3 cm [chyba nawet 4 :roll:]...

Posted

Właśnie byłyśmy na wieczornym spacerku.... Birmulka zrobiła śliczną kupkę [nawet się nie męczyła ;)] i pobiegała troszeczkę - galopkiem, a co :mad:... no i wściekłam się na jedną babę - jak szła, to prosiłam ją, żeby zapięła psa, co też zrobiła.... i byłoby wszystko w porządku, gdyby nie odpięła suni parę metrów dalej. Psina oczywiście przybiegła do nas pełnym pędem [chciała się bawić]... Wiecie jak się namęczyłam odganiając sunię [babka stoi parę metrów dalej i woła :angryy:] i pilnując Birmy żeby nie skakała [zdominować chciała franca... a ja się bałam, ze szwy jej pójdą :mad:].

Posted

[quote name='bonsai_88']Ja czekam na kabel do aparatu, możemy czekać razem :P[/QUOTE]
Okej, ja też czekam-na aparat, bo jest od 3 tyg. w naprawie, w stolicy...!

Posted

Młoda już zapomniała, że była operowana... wczoraj o 19.00 tak roznosiła mi chałupę [nauczyła się, że o tej godzinie zbieramy się na szkolenie, gdzie może się wyszaleć :diabloti:], ze pojechałyśmy poćwiczyć trochę - Birma na dzień dobry wpieprzyła wszystkim obecnym psom [tylko przy jednym czuła się na tyle niepewnie, że nie dominowała go na siłę, ale tez nie dała siebie zdominować :mad:]. Ponieważ wczoraj były głównie ciut bardziej zaawansowane osoby [tzn. z ćwiczących w grupie ja i Birma ćwiczyłyśmy najkrócej] wykonywaliśmy trudniejsze ćwiczenia - np. zaprowadzić wszystkie psy w 1 miejsce, tak żeby siedziały obok siebie, kazać im usiąść, zostać i odejść od niech... nie udało mi się odejść za dużo, bo Birma już chciała wprowadzać porządek [jakiś pies na innego burczał], ale tez nie stałam tuż obok niej [jakieś 3-4 m dalej :cool3:], a ona nadal siedziała :multi:. Ogólnie sukcesy mamy duże... zwłaszcza w zostawaniu - w te upały młodej nie chce się chodzić :evil_lol:.

A z przygód to wczoraj 2 psy na szkoleniu się pogryzły - rottweiler z beaglem... rottweiler został odciągnięty za ogon przez właścicielkę, ale właściciele beagla go nie odciągali - w efekcie psiak leciał za odciąganym rotkiem i atakował na nowo [btw. to on zaczął bójkę]. Na koniec okazało się, że beagel jest zadrapany w ucho [rotek zresztą chyba tez gdzieś został zadrapany, ale tego nie jestem pewna] a właściciele beagla mieli pretensje, że "ten agresor" nie ma kagańca... i nie dawali sobie wytłumaczyć, że to ich pies zaczął jatkę i że to oni swojego nie odciągali... ogólnie skoczyło się na tym, że beagel został zabrany do domu przez obrażonych właścicieli, a pani od rotka była później wkurzona, bo jej się niesłusznie czepiali...