Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Justa']
Chociaż w przypadku Lhary to ostre słońce nie jest tak zabójcze jak czarnego psa :razz:[/quote]
Wiem, dlatego cieszę się, że mój pies jest złoty (:eviltong:), a nie czarny lub biały :diabloti:

Co do plecaka:
[IMG]http://s4.photoblog.pl/photos/16/AF/17810255.jpg[/IMG]
Stare zdjęcie, jeszcze z IXUS'a :evil_lol:

Pozdrawiam!

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Biale psy sa najfajniejsze do zdjec ;p

[B]Bognik [/B];), ja robilam blyskawice na niskim iso [bo po co wysokie ;)], na dlugim czasie [co by zlapac], przymknietej przyslonie [ostosc, no i naswietlenie]. Nie mam za wiele zdjec :( Bo z burzami sie rozmijam :/ Ale potem cos wstawie. Ja robilam na MF, ostrosc tez na niesk. Co do fajerwerek, to zawsze eksperymentuje, ale zazwyczaj czas ok. 4 sekund [trza sie pobawic, zeby fajerwerek byl widoczny, ale nie przeswietlony, kilka pierwszych zdjec to loteria ;)]. Do tego RAW, zeby jak cos to wyciagac z cienia. Przyslona dosc duza [ale zeby fajerwerki bylo widac, ale tu steruje glownie czasem], tak, ze ostrze na nieskonczonosc, a fajerwerki mam ostre [mozna sie bawic w ostrzenie na hiperfokalna, ale nie mam skali ostrosci na kitowym, ktorym robie fajerłorksy ;)]. A ekspozycje w obu przypadkach ustawiam na pierwszych kilku zdjeciach, po prostu :]

[B]Justa[/B], mam Toploader Zoom 2, dokladnie jak na zdjeciu. Cholernie niewygodne, na lustro z tele [body+16cm] super, ale nic wiecej... Cirrusa nie znam, podobne widac. TZ2 nie stoi... :/ Nie da sie tego postawic, nie wiem jak z C. Co do pasa biodrowego, to mozesz TZ2 przypiac do paska, ma 2 szluwki jakby. Kiedys Lowepro mialo w ofercie taki pasek jak na fotce widac. Kumpel nosil tak analoga w chyba TZMini, ale imho srednio to wyglada i jest wygodne. Jeszcze co do toreb biodrowych, Lowepro ma teraz jakies nowosci od niedawna w ofercie. Nie pamietam nazwy serii, nie za bardzo mam czas szukac, bo wychodze, ale wiem, ze sa :) I to dosc fajne, typowo biodrowe, poszukaj :)

Posted

bognik z tymi błyskawicami to trzeba poeksperymentować, bo nie ma uniwersalnych ustawień, wszystko zależy od rodzaju burzy;) ale ogólnie mówiąc to dość długi czas (np 15s) i duża przysłona (np 8) żeby reszta nieba była wystarczająco ciemna

odkąd mam lusto nie spotkałem na swojej dordze żadnej burzy:( ale coś robiłem kompaktem
[URL]http://www.galeriecyfrowe.pl/p/2/a/61110_b.jpg[/URL]
czas 15s, f/4.1, ISO50
Jak Ty uchwyciłaś tą błyskawicę na ostatnim zdjęciu z tak krotkim czasem jaki jest w exifie?:-o

Posted

[quote name='dog_master'][B]Justa[/B], mam Toploader Zoom 2, dokladnie jak na zdjeciu. Cholernie niewygodne, na lustro z tele [body+16cm] super, ale nic wiecej... Cirrusa nie znam, podobne widac. TZ2 nie stoi... :/ Nie da sie tego postawic, nie wiem jak z C. Co do pasa biodrowego, to mozesz TZ2 przypiac do paska, ma 2 szluwki jakby. Kiedys Lowepro mialo w ofercie taki pasek jak na fotce widac. Kumpel nosil tak analoga w chyba TZMini, ale imho srednio to wyglada i jest wygodne. Jeszcze co do toreb biodrowych, Lowepro ma teraz jakies nowosci od niedawna w ofercie. Nie pamietam nazwy serii, nie za bardzo mam czas szukac, bo wychodze, ale wiem, ze sa :) I to dosc fajne, typowo biodrowe, poszukaj :)[/QUOTE]

[B]dogmasterko[/B] jesteś niezastąpiona :loveu:

ja właśnie szukam czegoś tylko na puszkę + podczepiony obiektyw, bo plecak mam, ale w wielu sytuacjach za dużo targania, trudny dostęp, dlatego szukam czegoś małego, przez ramię (bo ten biodrowy zestaw to faktycznie może być średnio wygodne, w końcu to 1,5 kg sprzętu :roll:

także czegoś w miarę wygodnego przez ramię. czyli ten TZ2 nadawałby się? jak to się nosi? że nie stoi, trudno, jakoś specjalnie mi na tym nie zalezy, żeby stało ;)

a te biodrowe to też widziałam w nowym fotovideo, ale pewnie będzie kosztować krocie :roll:

Posted

[quote name='Justa']Mhm, tylko jak już wyjmiesz puszkę to lepiej byłoby, żeby nie majtała się na ramieniu i albo była na biodrach, albo pasek był tak długi, żeby przejść na skos (nie wiem jak to wyjaśnić) przez ramię ;)
Co do tych pokrowców co pokazałam, bardziej skłaniam się ku pierwszemu, chociaż w 2 zmieściłby się chyba i tele..[/quote]
moja torba na biodra jest noszona właśnie na skos, tak o wiele wygodniej nawet bez aparatu ; )

Posted

Justa a nie myślałaś o [URL="http://lowerpro.pl/lowepro-slingshot-p-201.html"]małym plecaczku [/URL]? Mały, wygodny i masz błyskawiczny dostęp do aparatu. A i miejsca trochę na różne szpargały :evil_lol: Niestety "nieco" droższy niż zakładane przez Ciebie 100 zł ale moim zdaniem dużo wygodniejszy.

Posted

[quote name='tuskazet']Justa a nie myślałaś o [URL="http://lowerpro.pl/lowepro-slingshot-p-201.html"]małym plecaczku [/URL]? Mały, wygodny i masz błyskawiczny dostęp do aparatu. A i miejsca trochę na różne szpargały :evil_lol: Niestety "nieco" droższy niż zakładane przez Ciebie 100 zł ale moim zdaniem dużo wygodniejszy.[/QUOTE]

Nie nie, mnie potrzeba małego pokrowca/torby na sam aparat, bo plecak na aparat + obiketywy + szpargały mam.
Pozatym to trochę to prawie 2 razy tyle ;)
Drugi plecak mi niepotrzebny ;)

Posted

Powiem tyle , że WARTO było :)
Więc szkiełko polecam , jest cichutkie , szybkie , ślicznie ostrzy - przy moich świniach to bardzo przydatne ;) Jedyna wada , ciężko trzymać pudełko ze szkłem w jednym ręku :evilbat: ale drugą łapą rzucam piłkę.Trochę mnie nadgarstek boli :placz: Bo ta sigma jest chyba z dwa razy cięższa niż 70-300

Posted

[quote name='Justa'][B]dogmasterko[/B] jesteś niezastąpiona :loveu:

ja właśnie szukam czegoś tylko na puszkę + podczepiony obiektyw, bo plecak mam, ale w wielu sytuacjach za dużo targania, trudny dostęp, dlatego szukam czegoś małego, przez ramię (bo ten biodrowy zestaw to faktycznie może być średnio wygodne, w końcu to 1,5 kg sprzętu :roll:

także czegoś w miarę wygodnego przez ramię. czyli ten TZ2 nadawałby się? jak to się nosi? że nie stoi, trudno, jakoś specjalnie mi na tym nie zalezy, żeby stało ;)

a te biodrowe to też widziałam w nowym fotovideo, ale pewnie będzie kosztować krocie :roll:[/quote]
Dzieki ;) Ja po prostu tez przez to przechodzilam ;p

Na body+szklo jest okej, tylko musisz dobrze rozmiar dobrac - ja kupilam przez neta i sie okazal za duzy o wiele, ale teraz przez przypadek pasuje jak ulał ;p

1,5kg... Wlasnie wrocilam z podobnym zestawem ze spacerku, coz, nie jestem zwolennikiem torby, ale jezeli chcesz torbe, to moze byc ta :] Jest stosunkowo plaska, a nie kwadratowa jak wiekszosc.

Posted

[quote name='dog_master']Dzieki ;) Ja po prostu tez przez to przechodzilam ;p

Na body+szklo jest okej, tylko musisz dobrze rozmiar dobrac - ja kupilam przez neta i sie okazal za duzy o wiele, ale teraz przez przypadek pasuje jak ulał ;p

1,5kg... Wlasnie wrocilam z podobnym zestawem ze spacerku, coz, nie jestem zwolennikiem torby, ale jezeli chcesz torbe, to moze byc ta :] Jest stosunkowo plaska, a nie kwadratowa jak wiekszosc.[/QUOTE]

Tylko widzisz co do tego rozmiaru mam dylemat. Teraz mam 70mm i korzystam z niego na codzień (razem z body to jakieś 17cm) - więc pasowałby ten I lepiej (cirrus 25).
Kiedyś kiedyś pewnie będę myśleć nad tele - z tym, że 100-300 w żaden sposób mi tam nie wejdzie (nawet w TZ2), natomiast 70-200 wejdzie. W tej chwili jeszcze nie wiem na co się zdecyduję, bo o ile przy pierwszej wersji brałabym cirrusa, o tyle przy 70-200 TZ byłby lepszy. Z drugiej strony to raczej oldegła przyszłość..

A na teraz TZ będzie za duży i to dużo za duży.

Jakoś bardziej skłaniam się ku cirrusowi, jak myślisz?

Guest Mad II
Posted

[quote name='Justa']Kochani, szukam torby na puszkę + podczepiony jeden obiektyw (d80+70mm- około 17cm długości).

I teraz
[URL="http://lowerpro.pl/lowepro-cirrus-p-44.html"]propozycja 1[/URL]
[URL="http://lowerpro.pl/lowepro-topload-zoom-p-149.html"]propozycja 2[/URL]

Najlepiej byłoby gdyby ten pasek podczepiający dało sie nosić zarówno przez ramię jak i przez biodra :roll:[/QUOTE]
Hallo Justa

Propozycja 1 odpada calkowicie, jak juz, to proponuje [B] LOWEPRO Topload Zoom 2, [/B]posiada[B] SlipLock [/B]mocowania. Mozesz rowniez zerknac na [B]Lowepro Off Trail 2[/B], tu masz dosc szeroki zasob mozliwosci i spelnia [B]Twoje kryteria.[/B]:p
Wiekszych informacji pod GG. 5929170

Posted

Cirrusa nie mialam w rekach, wiec nie wiem, jakie on ma plusy czy minusy.

70-200? Rozmiarami jak Sigma 70-200/2.8? To sie zmiesci na styk, sprawdz dokladne wymiary, bo moje 50-200 jest podobnych rozmiarow jak Sigma, ale nie wiem, czy dokladnie taki sam, do tego body tez moze byc wieksze badz mniejsze o te kilka cm.

Ogolnie w wiekszym TL mozna nosic mniejsze szklo, a np. na gore wlozyc paczke z lekka kanapka ;p czy po prostu miec puste ;]

Posted

[quote name='Mad II']Hallo Justa

Propozycja 1 odpada calkowicie, jak juz, to proponuje [B] LOWEPRO Topload Zoom 2, [/B]posiada[B] SlipLock [/B]mocowania. Mozesz rowniez zerknac na [B]Lowepro Off Trail 2[/B], tu masz dosc szeroki zasob mozliwosci i spelnia [B]Twoje kryteria.[/B]:p
Wiekszych informacji pod GG. 5929170[/QUOTE]

A mogę wiedzieć, czemu cirrus odpada? Wydaje się solidniej zrobiony niż TZ.
Co do drugiej propozycji niestety znacznie wybiega poza mój budżet :shake:

[quote name='dog_master']Ogolnie w wiekszym TL mozna nosic mniejsze szklo, a np. na gore wlozyc paczke z lekka kanapka ;p czy po prostu miec puste ;][/QUOTE]

Jasne, ale im lepiej dopasowany tym poręczniej ;)

Dziękuję za pomoc :loveu:

Guest Mad II
Posted

[quote name='Justa']A mogę wiedzieć, czemu cirrus odpada? Wydaje się solidniej zrobiony niż TZ.

Dziękuję za pomoc :loveu:[/QUOTE]
Justa...,
to tylko pozory, ladne ujecie produktu, ktory nie posiada waznej opcji, SlipLock systemu i nic przy tym pokrowcu nie powiesisz czy zawiesisz. Ogolnie rzecz biorac, ten pokrowiec jest moim zdaniem NIEWYPALEM dla Lowepro, co sama cena tego produktu jest rowniez niska.

Pozdrawiam

Guest Mad II
Posted

[quote name='Justa']A mogę wiedzieć, czemu cirrus odpada? Wydaje się solidniej zrobiony niż TZ.

Dziękuję za pomoc :loveu:[/QUOTE]
[B]Lowepro TLZ 2

[/B]a jesli chodzi o wyglad i dopracowanie produktu, to musze otwarcie powiedziec, Lowepro TLZ 2 jest naprawde dopracowanym pokrowcem i jego walory bedziesz zapewne doceniac, decydujacsie na jego kupno. Jedyna wada, brak koperty AW, za to cenowo dostepny produkt dla ogolu :)

Posted

[quote name='Mad II']Justa...,
to tylko pozory, ladne ujecie produktu, ktory nie posiada waznej opcji, SlipLock systemu i nic przy tym pokrowcu nie powiesisz czy zawiesisz. Ogolnie rzecz biorac, ten pokrowiec jest moim zdaniem NIEWYPALEM dla Lowepro, co sama cena tego produktu jest rowniez niska.

Pozdrawiam[/QUOTE]

Czyli na żywo TLZ 2 wygląda lepiej? :p

Dziękuję za ostrzeżenie, w takim razie sprawę mam chyba jasną :multi:

Posted

[quote name='Justa']
Jeśli chodzi o zdjęcie - fajne, klimatyczne, tylko szkoda tej stopy[/quote]
Zdjęcie nie do oceny, chodziło mi tylko o pokazanie wielkości plecaka :eviltong:
A co do stopy to wiem (aczkolwiek kolega fotograf powiedział, że mu pasuje bo wygląda ciekawie :lol:), jednak nie chciało mi się jej eliminować w Photoshop'ie :evil_lol:

[quote name='dog_master']Biale psy sa najfajniejsze do zdjec ;p

[B]Bognik[/B], ja robilam blyskawice na niskim iso [bo po co wysokie], na dlugim czasie [co by zlapac], przymknietej przyslonie [ostosc, no i naswietlenie]. Nie mam za wiele zdjec :( Bo z burzami sie rozmijam :/ Ale potem cos wstawie. Ja robilam na MF, ostrosc tez na niesk. Co do fajerwerek, to zawsze eksperymentuje, ale zazwyczaj czas ok. 4 sekund [trza sie pobawic, zeby fajerwerek byl widoczny, ale nie przeswietlony, kilka pierwszych zdjec to loteria]. Do tego RAW, zeby jak cos to wyciagac z cienia. Przyslona dosc duza [ale zeby fajerwerki bylo widac, ale tu steruje glownie czasem], tak, ze ostrze na nieskonczonosc, a fajerwerki mam ostre [mozna sie bawic w ostrzenie na hiperfokalna, ale nie mam skali ostrosci na kitowym, ktorym robie fajerłorksy ;)]. A ekspozycje w obu przypadkach ustawiam na pierwszych kilku zdjeciach, po prostu :]
[/quote]
Dzięki! :multi: Dlaczego ja myślałam, że do tego są potrzebne krótkie czasy i duża przysłona to nie wiem :shake:

[quote name='LeCoyotte']bognik z tymi błyskawicami to trzeba poeksperymentować, bo nie ma uniwersalnych ustawień, wszystko zależy od rodzaju burzy ale ogólnie mówiąc to dość długi czas (np 15s) i duża przysłona (np 8 żeby reszta nieba była wystarczająco ciemna

odkąd mam lusto nie spotkałem na swojej dordze żadnej burzy ale coś robiłem kompaktem
[URL]http://www.galeriecyfrowe.pl/p/2/a/61110_b.jpg[/URL]
czas 15s, f/4.1, ISO50
Jak Ty uchwyciłaś tą błyskawicę na ostatnim zdjęciu z tak krotkim czasem jaki jest w exifie?:-o[/quote]
Dzięki ;) Twoje zdjęcie jest świetne!
Nie wiem, nie wiem jak :eviltong: Myślałam, że krótki czas będzie dobry ...

Pozdrawiam!

Guest Mad II
Posted

[quote name='Justa']Czyli na żywo TLZ 2 wygląda lepiej? :p

Dziękuję za ostrzeżenie, w takim razie sprawę mam chyba jasną :multi:[/quote]

Mam nadzieje ze Tobie pomoglem w wyborze:p, wiecej wskazowek ze wzgledow zawodowych:evil_lol: nie moge robic:shake:

Pozdrowki:p

Posted

[quote name='Mad II'] wiecej wskazowek ze wzgledow zawodowych:evil_lol: nie moge robic:shake:
[/QUOTE]

Intrygujesz mnie :diabloti:

Czyżbyśmy mieli tu zawodowego fotografa? :cool3:

Guest Mad II
Posted

[quote name='Justa']Intrygujesz mnie :diabloti:

Czyżbyśmy mieli tu zawodowego fotografa? :cool3:[/quote]

Nie tylko zawodowego:diabloti:, ale rowniez mam dobre, bardzo dobre rozeznanie w produktach Lowepro:p. Reklamy sam sobie robic nie bede:shake:, bylo by to [B]nie FAIR:mad:[/B]