Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Foxowa']Jak dobrze, w końcu ktoś ma model podobny do mojego :D
ja mam e-450 ;)
Myślałaś może nad manualnymi m42? Mnie kuszą ostatnio bardzo :D[/QUOTE]
Oo, ja też mam Olympusa E-450. ;)
Polecasz może jakiś fajny obiektyw do focenia psów w ruchu?

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To może ja coś wstawię...

[img]http://desmond.imageshack.us/Himg9/scaled.php?server=9&filename=115521025.jpg&res=landing[/img]
schroniskowo

[img]http://desmond.imageshack.us/Himg832/scaled.php?server=832&filename=114358965.jpg&res=landing[/img]

[img]http://desmond.imageshack.us/Himg600/scaled.php?server=600&filename=110888700.jpg&res=landing[/img]
wiem, że broda ucięta, ale lubię ciasne kadry, nie wiem czemu :)

[img]http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=114585823.jpg&res=landing[/img]
i ludzkie - a u mnie to rzadkość, bo zdecydowanie wolę focić zwierzęta.

Wszystko robione Pentaconem 1.8 50 mm
Proszę o konstruktywną krytykę :)

Posted

Pierwsze - mi się podoba, tylko szkoda jak dla mnie troszkę jednej łapki przyciętej, ale wrazenie ogólne jest OK
Drugie - no nie wiem, jakos do mnie nie przemawia - może troche przeszkadza mi to, że przycięty jest pies.
Trzecie - Za ciemno
Czwarte - mi się podoba :) Taki jakiś fajny klimacik :)

Posted (edited)

powiedzcie mi która opcja jest najlepsza ;) ?
[B][COLOR=#000000][SIZE=2]Canon EOS 600D + 18-135mm IS[/SIZE][/COLOR][/B]

[B][COLOR=#000000][SIZE=2]CANON EOS 600D + Tamron 18-200[/SIZE][/COLOR][/B]

[B][COLOR=#000000][SIZE=2]Canon EOS 600D + EF-S 18-55 IS II + EF-S 55-250 IS II CB[/SIZE][/COLOR][/B]
[B]
Canon EOS 600D + 17-85mm[/B]

Edited by Culineo
Posted

[quote name='Culineo']powiedzcie mi która opcja jest najlepsza
;) ?
[B][COLOR=#000000][SIZE=2]Canon EOS 600D + 18-135mm IS[/SIZE][/COLOR][/B]

[B][COLOR=#000000][SIZE=2]CANON EOS 600D + Tamron 18-200[/SIZE][/COLOR][/B]

[B][COLOR=#000000][SIZE=2]Canon EOS 600D + EF-S 18-55 IS II + EF-S 55-250 IS II CB[/SIZE][/COLOR][/B]
[B]
Canon EOS 600D + 17-85mm[/B][/QUOTE]

[COLOR=#000000][SIZE=2]Canon EOS 600D + 18-135mm IS lub 17-85mm oczywiście na początek. Ogólnie to po co 600D nie lepiej (taniej) 550D ?[/SIZE][/COLOR]

Posted

[quote name='Demowata']Oo, ja też mam Olympusa E-450. ;)
Polecasz może jakiś fajny obiektyw do focenia psów w ruchu?[/QUOTE]

A obecnie masz kita 14-42mm? może przedłużacz do tego 40-150mm?
ja chciałabym 70-300mm ale jest ciemny :( no i nie tani.
Ja mam E-520. ;) i też mam mętlik co do nowego obiektywu. Chciałabym jakiś tańszy, ale nic mi na razie nie przychodzi na myśl :shake:

Posted

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski'][COLOR=#000000][SIZE=2]Canon EOS 600D + 18-135mm IS lub 17-85mm oczywiście na początek. Ogólnie to po co 600D nie lepiej (taniej) 550D ?[/SIZE][/COLOR][/QUOTE]

a nie dużo się one różnią ? 600-tka to chyba ulepszona 550-tka ? :) skoro nie ma różnicy to nie wiem już sama :D
to weźmiemy 18-135mm większa ogniskowa :)

Posted

[quote name='Culineo']a nie dużo się one różnią ? 600-tka to chyba ulepszona 550-tka ? :) skoro nie ma różnicy to nie wiem już sama :D
to weźmiemy 18-135mm większa ogniskowa :)[/QUOTE]

600D ma dodatkowo obrotowy wyświetlacz i wbudowane zdalne sterowanie lamp canon-a a reszta ta sama :) Poczekaj może na 650D bo już go zaprezentowali :)

Posted

[quote name='Culineo']nie ma czasu :lol: z resztą to dla mojej siostry i niech sobie dokona wyboru czy 550 czy 600 :evil_lol:[/QUOTE]
Dokładnie :)
do kompletu dobrą karciochę np Transcend SDHC 16GB class 10 za 69 zł [url]http://www.morele.net/karta-pamieci-transcend-sdhc-16gb-class10-ts16gsdhc10-284465/[/url]

Posted

Potrzebuję porady. Do tej pory cykałam w samych jpg, jednak chciałabym powoli zacząć przechodzić na rawy. Właściwie to już dawno chciałam, tylko mam mały problem - w lightroomie jak otwieram zdjęcie nef, podczas wczytywania jest 'normalne', kolory są takie jak w aparacie; ale jak zdjęcie się wczyta to kolory robią się sprane, wyblakłe :shake: Czy to wina ustawień programu, czegoś w aparacie, czy tak ma po prostu być?

[URL]http://i736.photobucket.com/albums/xx1/K-arolina/Inne/Beztytuu.jpg[/URL]
[SIZE=1]Pstryk byle jaki, wyłącznie do celów podglądowych ;)
[/SIZE]
Nie wiem jak to naprawić, nie znam się na tym kompletnie :roll:

Posted

Też miałam taki problem, ale nie pamiętam jak go rozwiązałam, teraz pracuje tylko i wyłącznie na rawach, na jpg ło ho ho ho nie pamiętam już kiedy korzystałam, otwieram rawa w photoshopie i nie mam problemu.

Może masz złą wtyczkę?

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']A mi w PSie rawy nie chodzą, jest jakiś błąd typu, że nie ten typ pliku i tylko w tym programie dołączonym do aparatu mogę obrabiać. dopisek po tytule to ".srw"[/QUOTE]

nie możesz otwierać rawów w ps'ie bo nie masz wgranej dodatkowej do czytania rawów, wujek google Ci rozwiąże problem :)

Posted

[quote name='Karolina.']Potrzebuję porady. Do tej pory cykałam w samych jpg, jednak chciałabym powoli zacząć przechodzić na rawy. Właściwie to już dawno chciałam, tylko mam mały problem - w lightroomie jak otwieram zdjęcie nef, podczas wczytywania jest 'normalne', kolory są takie jak w aparacie; ale jak zdjęcie się wczyta to kolory robią się sprane, wyblakłe :shake: Czy to wina ustawień programu, czegoś w aparacie, czy tak ma po prostu być?

[URL]http://i736.photobucket.com/albums/xx1/K-arolina/Inne/Beztytuu.jpg[/URL]
[SIZE=1]Pstryk byle jaki, wyłącznie do celów podglądowych ;)
[/SIZE]
Nie wiem jak to naprawić, nie znam się na tym kompletnie :roll:[/QUOTE]

Jeśli zdjęcia robisz w raw -ach to podgląd w aparacie masz z "zaszytego" JPEG -a dlatego są ładniejsze.
Po wczytaniu w LR na podglądzie też widzisz tego JPEG -a dopiero potem czysty negatyw cyfrowy czyli raw bez upiększeń. Dopiero teraz Ty masz go poprawić a nie "puszka" :)
W IrfanView raw -y też widzę "sprane" czyli oryginał.

[quote name='anorektyczna.nerka']A mi w PSie rawy nie chodzą, jest jakiś błąd typu, że nie ten typ pliku i tylko w tym programie dołączonym do aparatu mogę obrabiać. dopisek po tytule to ".srw"[/QUOTE]

Nie możesz otworzyć bo właśnie brakuje Ci aktualnej wtyczki Adobe Camera Raw którą możesz pobrać ze strony producenta [URL]http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows[/URL] tylko musisz dobrać do swojej wersji PS -a. Może być też tak że jak masz starszą wersję PS- a to się nie da otworzyć bo aktualizacja się nie uda wtedy pozostaje zaopatrzyć się w nowszą wersję PS. Ja do raw -ów z canon używam tylko oryginalnego DPP od Canon -a i jest extra.
Tu jest starsza wersja ale poczytaj opis [url]http://www.dobreprogramy.pl/Photoshop-Adobe-Camera-Raw,Program,Windows,24672.html[/url]

Posted

[quote name='HexaWHWT']A obecnie masz kita 14-42mm? może przedłużacz do tego 40-150mm?
ja chciałabym 70-300mm ale jest ciemny :( no i nie tani.
Ja mam E-520. ;) i też mam mętlik co do nowego obiektywu. Chciałabym jakiś tańszy, ale nic mi na razie nie przychodzi na myśl :shake:[/QUOTE]
Aktualnie mam kita bo nie miałam czasu na szukanie dobrego obiektywu, ale teraz stwierdzam, że jest mi potrzebny lepszy. A co myślisz o samyang'u ?

Posted

[quote name='Demowata']Aktualnie mam kita bo nie miałam czasu na szukanie dobrego obiektywu, ale teraz stwierdzam, że jest mi potrzebny lepszy. A co myślisz o samyang'u ?[/QUOTE]

Nie znam się na tyle żeby Ci pomóc i go nie testowałam, więc tylko z opinii w necie mogłabym się wypowiedzieć. Tak na prawdę to interesowały mnie raczej ob z gamy olympusowych. Ale wczoraj kupiłam Heliosa 58mm :)

Posted (edited)

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Jeśli zdjęcia robisz w raw -ach to podgląd w aparacie masz z "zaszytego" JPEG -a dlatego są ładniejsze.
Po wczytaniu w LR na podglądzie też widzisz tego JPEG -a dopiero potem czysty negatyw cyfrowy czyli raw bez upiększeń. Dopiero teraz Ty masz go poprawić a nie "puszka" :)
W IrfanView raw -y też widzę "sprane" czyli oryginał.[/QUOTE]

Dzięki Krzysztof za wyjaśnienie! :) Hm, ale czasami bywa tak, że zdjęcie które zrobię z aparatu jest na tyle zadowalające że nie trzeba przy nim nic majstrować. A jak bym zrobiła je w raw, na aparacie byłby ten widok z jpg i by było super, a po zrzuceniu na komputer pokazałoby mi się zdjęcie 'szare'.
I rozumiem że w takim wypadku muszę je poprawiać? Obawiam się, że nie byłabym w stanie odtworzyć na komputerze tego co pokazywał 'zaszyty' jpg na ekranie aparatu, przynajmniej nie na obecnym etapie wiedzy ;) :shake: Szkoda jeśli zdjęcie które wygląda dobrze w aparacie, po zrzuceniu na komputer "traci swoje właściwości", bo czasami obróbka nie jest potrzebna, a wychodzi na to że robienie w rawach niejako wymusza na nas abyśmy trochę posiedzieli nad zdjęciem i pobawili się suwakami ;) Chyba że coś źle zrozumiałam ;) No ale w takim razie nie wiem jak mam ustawiać wszystko w aparacie, skoro i tak to co widzę podczas robienia zdjęć nie jest odzwierciedleniem tego co widzę potem na komputerze. Muszę się jeszcze dużo nauczyć...

Chyba w takim razie najbezpieczniejszym wyjściem będzie robienie podwójnych zdjęć, i w jednym i w drugim formacie? :)

edit: Przy okazji, pochwalę się, od dziś mam Nikkora 50mm 1.8G :loveu: Po ponad roku pracy z manualnym heliosem dziwnie mi się pracuje z takim automatycznym obiektywem, ciągle się zapominam i chcę ustawiać ostrość ręcznie :lol:

Edited by Karolina.
Posted

[quote name='Karolina.']I rozumiem że w takim wypadku muszę je poprawiać? Obawiam się, że nie byłabym w stanie odtworzyć na komputerze tego co pokazywał 'zaszyty' jpg na ekranie aparatu, przynajmniej nie na obecnym etapie wiedzy ;) :shake: Szkoda jeśli zdjęcie które wygląda dobrze w aparacie, po zrzuceniu na komputer "traci swoje właściwości", bo czasami obróbka nie jest potrzebna, a wychodzi na to że robienie w rawach niejako wymusza na nas abyśmy trochę posiedzieli nad zdjęciem i pobawili się suwakami ;) Chyba że coś źle zrozumiałam ;) No ale w takim razie nie wiem jak mam ustawiać wszystko w aparacie, skoro i tak to co widzę podczas robienia zdjęć nie jest odzwierciedleniem tego co widzę potem na komputerze. Muszę się jeszcze dużo nauczyć...[/QUOTE]

Podciągasz trochę nasycenie i kontrast. I to chyba tyle :)

Posted

Hej
Od wczoraj jestem posiadaczką ciekawego kompakta Samsung Ex1
Chciałam coś małęgo do focenia "od zaraz",
by zawsze miec przy sobie i akurat zrządzeniem lodu trafił mi się ten.

Może ma ktoś takowy i znalazł do niego futerał w miarę pasujący ?

Strasznie dawno tu nie zaglądałam.
Czas przesiąść się z D80 na coś nowszego i śmigać ;p