Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='wikikoniki']Aha, rozumiem.
Bo jest [URL]http://www.nokaut.pl/aparaty-cyfrowe/aparat-fujifilm-s2950hd.html?gclid=CJrFnqjNkK8CFcVF3wod7zAI1A#pid=1&cid=240[/URL] no i tutaj jest jeden normalny drugi HD i nie wiem sama...[/QUOTE]

O a nie, przepraszam, zdjęcia też w Full HD, Hmn...
No ale wejdź w ten bez HD i przeczytaj co jest napisane w cechach. ;)
Nie każdy ma dopisane HD przy nazwie modelu ale każdy ma tą funkcję.

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[QUOTE][I][COLOR=#000000][FONT=Arial]Model S2950 oferuje tryb filmowania HD (720p) z dźwiękiem oraz tryb rejestrowania zdjęć w jakości Full HD. [/FONT][/COLOR][/I][/QUOTE]

... tak jest napisane na ceneo

Posted

[quote name='agaga21']co sądzicie o tym obiektywie SIGMA 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO
bardzo proszę o opinie.[/QUOTE]

Mam od pewnego czasu i bardzo polecam, fajne szkło, tylko bardzo duże i ciężkie, ale światło i ogniskowa (jak dla mnie idealna) wszystko wynagradzają ;)

Posted

[quote name='agaga21']co sądzicie o tym obiektywie SIGMA 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO
bardzo proszę o opinie.[/QUOTE]

[quote name='Voute']Mam od pewnego czasu i bardzo polecam, fajne szkło, tylko bardzo duże i ciężkie, ale światło i ogniskowa (jak dla mnie idealna) wszystko wynagradzają ;)[/QUOTE]
Też mam i sobie chwalę.

Posted

dzięki. przymierzam się do kupna z drugiej ręki, ponoć stan idealny...mam obawy ale chyba zaryzykuję...

[quote name='Voute']Mam od pewnego czasu i bardzo polecam, fajne szkło, tylko bardzo duże i ciężkie, ale światło i ogniskowa (jak dla mnie idealna) wszystko wynagradzają ;)[/QUOTE]

[quote name='Bolsbokser']Też mam i sobie chwalę.[/QUOTE]

Posted

[quote name='agaga21']dzięki. przymierzam się do kupna z drugiej ręki, ponoć stan idealny...mam obawy ale chyba zaryzykuję...[/QUOTE]

ja bym brała (no zależy jaki ten stan, ale bym brała z drugiej ręki, gdybym miała możliwość)

Posted

[quote name='agaga21']a powiedzcie mi jeszcze, co oznacza w nazwie[B] II[/B] bo nie moge tego nigdzie znaleźć.[/QUOTE]
Druga seria obiektywu :)

[url]http://www.jakkupowac.pl/artykul/187/oznaczenia-obiektywow[/url]
Cyfry rzymskie (np. II) – oznaczają kolejną, ulepszoną serię.

Posted

[quote name='deer_1987']Druga seria obiektywu :)

[URL]http://www.jakkupowac.pl/artykul/187/oznaczenia-obiektywow[/URL]
Cyfry rzymskie (np. II) – oznaczają kolejną, ulepszoną serię.[/QUOTE]
dzięki :)
......

Posted

[quote name='deer_1987']Druga seria obiektywu :)

[URL]http://www.jakkupowac.pl/artykul/187/oznaczenia-obiektywow[/URL]
Cyfry rzymskie (np. II) – oznaczają kolejną, ulepszoną serię.[/QUOTE]
Nie zawsze jest tak dobrze, często nowsze wcale nie są lepsze.
Przykładem niech będzie obiektyw CANON EF 50 mm f/1.8 II plastikowa wydmuszka i jego poprzednik CANON EF 50 mm f/1.8 który w większości był wykonany z metalu. Do dzisiaj trudno go kupić i jest droższy od wydmuszki.

Posted

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Nie zawsze jest tak dobrze, często nowsze wcale nie są lepsze.
[/QUOTE]
ta sigma ma bardzo dobre opinie, zdecydowałam się na nią i mam nadzieję, że się nie natnę na tym, że to z 2 ręki. ponoć stan idealny, jak nowy. no zobaczymy, pewnie dojdzie we wtorek lub środę. już nie mogę się doczekać :)

Posted

Ja też kupiłam używaną Sigmę (miałam okazje obejrzeć przed zakupem) i wszystko jest ok. Ale czytałam, że z niektóre Sigmy z niektórymi Canonami (nie wiem, jak jest z innymi firmami) średnio łapią ostrość i ogólnie ostrzą na co chcą, albo się ujawnia front/back focus.

Posted

[quote name='Voute']Ja też kupiłam używaną Sigmę (miałam okazje obejrzeć przed zakupem) i wszystko jest ok. Ale czytałam, że z niektóre Sigmy z niektórymi Canonami (nie wiem, jak jest z innymi firmami) średnio łapią ostrość i ogólnie ostrzą na co chcą, albo się ujawnia front/back focus.[/QUOTE]
teraz to mnie nie strasz!:evil_lol:

Posted

[quote name='Voute']Ja też kupiłam używaną Sigmę (miałam okazje obejrzeć przed zakupem) i wszystko jest ok. Ale czytałam, że z niektóre Sigmy z niektórymi Canonami (nie wiem, jak jest z innymi firmami) średnio łapią ostrość i ogólnie ostrzą na co chcą, albo się ujawnia front/back focus.[/QUOTE]

Zgadza się bo Canon nie sprzedał patentu na ustawianie AF dlatego czasem są problemy. Sigma w ramach gwarancji kalibruje body z obiektywem bezpłatnie. Generalnie oprogramowanie body canon -a wykrywa jaki jest obiektyw "swój" czy "obcy" dla obcego ustawia gorzej AF, taka jest polityka firmy żeby kupować ich obiektywy :) Oczywiście nie jest to normą a Sigma pracuje cały czas nad poprawą algorytmów ostrzenia. Miałem Sigmę i rzeczywiście troszeczkę się gubiła z AF ale może te droższe są już lepsze. Kupują sigmę powinno pójść się do sklepu z body wziąć nawet centymetr krawiecki, miarkę itp. po rozwinięciu od siebie strzelić kilka fotek pod kątem na nim tak żeby łapać np. co 10 -20 cm.

Posted

[quote name='wikikoniki']Hej :)
Właśnie bawię się nowym aparatem i najkepsze zdjęcia wychodzą mi na trybie 'C' - niestandardowy dla czegoś tam...
Wieczorem może coś wstawię...[/QUOTE]

A jaki to aparat ? :)

Posted

mam pytanie. :D czy dużo da się rade wykrzesać z kitowego 18-55mm? jestem amatorką i kupuje swoje pierwsze lustro (Canon 1100D) na inny obiektyw mnie nie będzie narazie stać :) jak na podstawe to na takim kicie bdzie mi się dobrze 'pracować?' ;)

Posted

[quote name='klaudusia0219']mam pytanie. :D czy dużo da się rade wykrzesać z kitowego 18-55mm? jestem amatorką i kupuje swoje pierwsze lustro (Canon 1100D) na inny obiektyw mnie nie będzie narazie stać :) jak na podstawe to na takim kicie bdzie mi się dobrze 'pracować?' ;)[/QUOTE]

Będziesz mocno zawiedziona "jakością" szkła i być może nawet będziesz żałowała, że kupiłaś lustrzankę, bo przy tym szkle zdjęcia będą gorsze niż robione dobrym kompaktem. Poczekaj trochę, uzbieraj więcej pieniędzy i kup od razu choć trochę lepszy obiektyw. 18-55 nie jest wart nawet 50 zł.

Posted

[quote name='Bonsai']Będziesz mocno zawiedziona "jakością" szkła i być może nawet będziesz żałowała, że kupiłaś lustrzankę, bo przy tym szkle zdjęcia będą gorsze niż robione dobrym kompaktem. Poczekaj trochę, uzbieraj więcej pieniędzy i kup od razu choć trochę lepszy obiektyw. 18-55 nie jest wart nawet 50 zł.[/QUOTE]

ło nie wiedziałam, że aż tak z nimi źle :evil_lol: a jaki obiektyw nie mega drogi na początek ? :)