psiulka Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [I]Jak się sprawdza właściwości zdjęcia, którego nie jesteśmy autorami, które jest znalezione gdzieś w necie? ;)[/I] Quote
LeCoyotte Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='Justa'] więc czy nie lepiej kupić analogowe lustro i na nim ćwiczyć? W taj chwili można kupić przyzwoite analogowe lustro Canona za 300zł..[/QUOTE] też rozważałem tą mozliwość, ale jednak padło na kompakt, i troche tego żałuję... [quote name='Vectra']eeeee a kto ci taką bajke wcisnął ??? :diabloti: lustrzanki mniejszt zoom ?? hahahaha faktycznie obiektyw z ogniskową np 500mm ... hahahahaha[/QUOTE] 'zoom' to nic innego jak max ogniskowa / min ogniskowa czyli np. taka sigma 70-300 ma ~4,3 krotny zoom;) obiektyw z ogniskową 500mm nie ma zoomu wcale:diabloti: największy zoom w obiektywach to mają te takie uniwersalne obiektywy 28-300, czyli zoom ok 11x, także nie widzę nic śmiesznego w stweirdzeniu, że lustrzanki (a dokłądniej obiektywy) mają mniejszy zoom niż hybrydy:diabloti: chyba, że biorąc pod uwagę dwa różne obiektywy np 8mm i taki 1200mm... to racja:evil_lol: Quote
gops Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='LeCoyotte'] 'zoom' to nic innego jak max ogniskowa / min ogniskowa czyli np. taka sigma 70-300 ma ~4,3 krotny zoom;) obiektyw z ogniskową 500mm nie ma zoomu wcale:diabloti: największy zoom w obiektywach to mają te takie uniwersalne obiektywy 28-300, czyli zoom ok 11x, także nie widzę nic śmiesznego w stweirdzeniu, że lustrzanki (a dokłądniej obiektywy) mają mniejszy zoom niż hybrydy:diabloti: chyba, że biorąc pod uwagę dwa różne obiektywy np 8mm i taki 1200mm... to racja:evil_lol:[/quote] no wlasnie stresciles to co ja caly czas probuje powiedziec ale nie umiem dobrac dobrych slow ;) i mysle ze zoom jest lepszy tzn prostszy :roll: Quote
Waxy Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 Moje :razz: [img]http://fc04.deviantart.com/fs29/f/2008/047/7/5/Buzzing_insect__by_Feainewedd.png[/img] Quote
Justa Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='BBeta'][B]gops[/B], zoom w kompaktach dzieli się na optyczny i cyfrowy, niestety często im większe przybliżenie tym jakość zdjęcia gorsza, zoom cyfrowy to wycięcie środka zdjęcia i rozciągnięcie go do odpowiedniej wielkości[/QUOTE] Jednak 23896-krotny zoom i 12306428 mgpixeli to świetny chwyt marketingowy.. do jakiego sklepu nie pójdziesz - ten aparat jest super bo ma super zoom i mnóstwo pixeli :roll: Quote
BBeta Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [B]gops[/B], zoom w kompaktach dzieli się na optyczny i cyfrowy, niestety często im większe przybliżenie tym jakość zdjęcia gorsza, zoom cyfrowy to wycięcie środka zdjęcia i rozciągnięcie go do odpowiedniej wielkości Quote
BBeta Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='Justa']ten aparat jest super bo ma super zoom i mnóstwo pixeli :roll:[/QUOTE] I macro od 1cm :diabloti: :cool3: Quote
Kamila Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 Nie wiem czy ktos z was to widzial ale moze ktos by byl zainteresowany :cool3: Bo jak by nie patrzec to jest tu kilka talentow ;) [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=110825[/URL] Quote
infers Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 Jak myślicie czy do mojego lumixa fz8 jest sens kupowania soczewki do robienia zdjęć w trybie makro? Np taka fota: [img]http://img383.imageshack.us/img383/1796/p1060519bz6.jpg[/img] Quote
LeCoyotte Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='BBeta']I macro od 1cm :diabloti: :cool3:[/QUOTE] teraz to juz od 0 cm, przesunęli przednią soczewkę o 1cm do przodu i wyszło zero:diabloti: oczywiście 0cm jest lepsze niż ten marny 1cm:diabloti: [quote name='kamila-dog']Nie wiem czy ktos z was to widzial ale moze ktos by byl zainteresowany :cool3: Bo jak by nie patrzec to jest tu kilka talentow ;) [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=110825[/URL][/QUOTE] oo to coś NIE dla mnie:evil_lol: Quote
gops Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='Justa']Jednak 23896-krotny zoom i 12306428 mgpixeli to świetny chwyt marketingowy.. do jakiego sklepu nie pójdziesz - ten aparat jest super bo ma super zoom i mnóstwo pixeli :roll:[/quote] no..a co ma byc jeszcze lepsze w aparacie? ja bylam przekonan ze jakos zdjecia i cena apratu zalezy wlasnie od zoomu i pixeli najbardziej [quote name='BBeta'][B]gops[/B], zoom w kompaktach dzieli się na optyczny i cyfrowy, niestety często im większe przybliżenie tym jakość zdjęcia gorsza, zoom cyfrowy to wycięcie środka zdjęcia i rozciągnięcie go do odpowiedniej wielkości[/quote] ja to juz wiem przeczytalam z tej stronki co justa dala link ;) ale uwazam ze zoom jest bardziej praktyczny dla amatorow nie trzeba nic ustawiac itd :roll: dobra nieznam sie czekam az dojdzie ;) Quote
dog_master Posted May 9, 2008 Author Posted May 9, 2008 Gops, po kolei. Zoom to okreslenie obiektywu zmiennoogniskowego. Marketingowo zoomem okresla sie krotnosc zoomu, wyraza sie poprzez podzielenie dluzszej ogniskowej przez krotksza ogniskowa. Czyli obiektyw 11-22mm ma zoom 2x, obiektyw 200-400mm tez 2 razy... Obiektywy staloogniskowe maja krotkosc 1x wiec widzisz, jak niewiele to mowi... 500mm a 14mm to zupelnie rozne obiektywy. Zoom nie mowi nam o niczym! Tylko o tym, jak bardzo kiepski jest obiektyw, bo im wieksza krotnosc zoomu tym slabsza jego jakosc. Ogniskowa to jest cos, czego uzywamy :razz: Ogniskowa to odleglosc [brr, tu sie zaczyna fizyka] miedzy obiektem a jego obrazem czy jak mu tam. No, mniejsza z tym, wyraza kat widzenia. Im krotsza, tym kat widzenia jest wiekszy. Quote
Kamila Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='LeCoyotte'] oo to coś NIE dla mnie:evil_lol:[/quote] A czemu nie? :cool3: Quote
dog_master Posted May 9, 2008 Author Posted May 9, 2008 A co do ilosci pikseli, tak, fajnie miec wiecej, ale na odpowiednio duzej matrycy... Fizycznie, rozmiarowo, im wieksza matryca, bym mniej szumi. A im wiecej pikseli na tej samej matrycy, tym sa mniejsze, i matryca bardziej szumi. Przykladowo, aparat 10mpx i matrycy 1/1.8' bedzie bardziej szumil od lustrzanki 10mpx z matryca nawet 4/3 ;p Quote
bognik Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='Justa']Jednak 23896-krotny zoom i 12306428 mgpixeli to świetny chwyt marketingowy.. do jakiego sklepu nie pójdziesz - ten aparat jest super bo ma super zoom i mnóstwo pixeli :roll:[/quote] Dokładnie :roll: Zapomniałaś o stabilizacji obrazu (oczywiście ... cyfrowej :evil_lol:) ... [quote]no..a co ma byc jeszcze lepsze w aparacie? ja bylam przekonan ze jakos zdjecia i cena apratu zalezy wlasnie od zoomu i pixeli najbardziej [/quote] Teraz widzisz, że nie ma co wierzyć reklamom i niekompetentnym sprzedawcom w sklepach typu Media Markt. Książki fotograficzne nie gryzą ;) [quote] Jak myślicie czy do mojego lumixa fz8 jest sens kupowania soczewki do robienia zdjęć w trybie makro? [/quote] Soczewka może nie, ale [URL="http://allegro.pl/item360042942_konwerter_makro_raynox_dcr_250_3l_gw_megabonus.html"]Raynox[/URL] why not? :-) BTW: byłam sobie dzisiaj w RTV EURO AGD z tatą, był D80. Tata się spytał, czy zamawiamy (mówił całkiem poważnie), jednak sprzedawany egzemplarz był tylko i wyłącznie do kupienia z kit'em 18-55 :shake: Nie było możliwości zamówienia samego body, więc zrezygnowałam. Echh ... Pozdrawiam! Quote
gops Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 [quote name='dog_master']Gops, po kolei. Zoom to okreslenie obiektywu zmiennoogniskowego. Marketingowo zoomem okresla sie krotnosc zoomu, wyraza sie poprzez podzielenie dluzszej ogniskowej przez krotksza ogniskowa. Czyli obiektyw 11-22mm ma zoom 2x, obiektyw 200-400mm tez 2 razy... Obiektywy staloogniskowe maja krotkosc 1x wiec widzisz, jak niewiele to mowi... 500mm a 14mm to zupelnie rozne obiektywy. Zoom nie mowi nam o niczym! Tylko o tym, jak bardzo kiepski jest obiektyw, bo im wieksza krotnosc zoomu tym slabsza jego jakosc. Ogniskowa to jest cos, czego uzywamy :razz: Ogniskowa to odleglosc [brr, tu sie zaczyna fizyka] miedzy obiektem a jego obrazem czy jak mu tam. No, mniejsza z tym, wyraza kat widzenia. Im krotsza, tym kat widzenia jest wiekszy.[/quote] [quote name='dog_master']A co do ilosci pikseli, tak, fajnie miec wiecej, ale na odpowiednio duzej matrycy... Fizycznie, rozmiarowo, im wieksza matryca, bym mniej szumi. A im wiecej pikseli na tej samej matrycy, tym sa mniejsze, i matryca bardziej szumi. Przykladowo, aparat 10mpx i matrycy 1/1.8' bedzie bardziej szumil od lustrzanki 10mpx z matryca nawet 4/3 ;p[/quote] acha :roll: prawie wszystko zrozumialam ;) dobra ja niby juz to wiem bo przeczytalam kilka stron o tym wszystkim no ale mysle ze musze sama wyprobowac i zobaczyc co jest co .. najpierw bede musiala zapoznac sie z czesciami aparatu ;) a fizyki nie lubie :razz: Quote
Vectra Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 to teraz ja potrzebuję o pomoc w wyborze :diabloti: Więc ekhmmmm , przymierzam się do zakupu obiektywu , 70-200 f/2.8 :D mam okrągłe urodziny w tym roku ;) i muszę określić co cem dostać :D teraz tak SIGMA czy TAMRON ? ogólnie to jak się prawują tamrony ? Quote
dog_master Posted May 9, 2008 Author Posted May 9, 2008 Canon? :D Tamrony nie wiem, ale Sigmy... Slyszalam o loterii, w tych tez. Ona ma HSM chyba :] Quote
Vectra Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 No takiej okazji to nie mogę przepuścić :diabloti: [url]http://www.japanfoto.pl/product_info.php?cPath=36_118&products_id=1455[/url] Quote
dog_master Posted May 9, 2008 Author Posted May 9, 2008 [url]http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11641[/url] w sumie nic mądrego nie wnosi, ale ;) sklep nowy i jak dotąd nikt od "nas" nie zamawial... tak tylko pisze, co byś sprawdzila ten sklep, bo jest nowy i tyle :] Quote
Vectra Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 O dzięki ;) na allegro znalazłam o 100 zł droższy ten obiektyw :) i do tego w Warszawie , więc odbiór ew osobisty. TZ obiecał mi kupić :evlbat: a jak obiecał to mu nie ustąpię ..... miał mi kupić ten 50 -150 .. ale dla mnie jak pisałam za krótki , co tam dołożę sama ten tysiąc ;) Na razie słucham od TZ , po co mi taki drogi obiektyw :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: A ktoś z Was ma to cudo ? jak ostrzy na 200 mm ? Quote
masienka Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 ja mam:loveu::loveu::loveu: ... na niego ochote;) wiec tez chetnie poslucham jesli ktos ma jakies doswiadczenia Quote
Vectra Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 Chłopczyk z główką w kształcie serca ;) [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images25.fotosik.pl/209/20dbbc135a62bc0e.jpg[/IMG][/URL] I portrecik [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images31.fotosik.pl/247/4d945805645cb0e1.jpg[/IMG][/URL] Mam i nie dam [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images31.fotosik.pl/247/0a4968a410199ecd.jpg[/IMG][/URL] Quote
masienka Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 nie dosc, ze z ogromnym serduchem to jeszcze lezy "na zabe":loveu::loveu: slodziak:loveu: my tez mamy serduszko :) [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images33.fotosik.pl/247/2eb03f32beb82bad.jpg[/IMG][/URL] Quote
Recommended Posts