Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Justa'] więc czy nie lepiej kupić analogowe lustro i na nim ćwiczyć?
W taj chwili można kupić przyzwoite analogowe lustro Canona za 300zł..[/QUOTE]

też rozważałem tą mozliwość, ale jednak padło na kompakt, i troche tego żałuję...

[quote name='Vectra']eeeee a kto ci taką bajke wcisnął ??? :diabloti: lustrzanki mniejszt zoom ?? hahahaha
faktycznie obiektyw z ogniskową np 500mm ... hahahahaha[/QUOTE]

'zoom' to nic innego jak max ogniskowa / min ogniskowa czyli np. taka sigma 70-300 ma ~4,3 krotny zoom;) obiektyw z ogniskową 500mm nie ma zoomu wcale:diabloti: największy zoom w obiektywach to mają te takie uniwersalne obiektywy 28-300, czyli zoom ok 11x, także nie widzę nic śmiesznego w stweirdzeniu, że lustrzanki (a dokłądniej obiektywy) mają mniejszy zoom niż hybrydy:diabloti: chyba, że biorąc pod uwagę dwa różne obiektywy np 8mm i taki 1200mm... to racja:evil_lol:

Posted

[quote name='LeCoyotte']

'zoom' to nic innego jak max ogniskowa / min ogniskowa czyli np. taka sigma 70-300 ma ~4,3 krotny zoom;) obiektyw z ogniskową 500mm nie ma zoomu wcale:diabloti: największy zoom w obiektywach to mają te takie uniwersalne obiektywy 28-300, czyli zoom ok 11x, także nie widzę nic śmiesznego w stweirdzeniu, że lustrzanki (a dokłądniej obiektywy) mają mniejszy zoom niż hybrydy:diabloti: chyba, że biorąc pod uwagę dwa różne obiektywy np 8mm i taki 1200mm... to racja:evil_lol:[/quote]

no wlasnie stresciles to co ja caly czas probuje powiedziec ale nie umiem dobrac dobrych slow ;) i mysle ze zoom jest lepszy tzn prostszy :roll:

Posted

[quote name='BBeta'][B]gops[/B], zoom w kompaktach dzieli się na optyczny i cyfrowy, niestety często im większe przybliżenie tym jakość zdjęcia gorsza, zoom cyfrowy to wycięcie środka zdjęcia i rozciągnięcie go do odpowiedniej wielkości[/QUOTE]

Jednak 23896-krotny zoom i 12306428 mgpixeli to świetny chwyt marketingowy.. do jakiego sklepu nie pójdziesz - ten aparat jest super bo ma super zoom i mnóstwo pixeli :roll:

Posted

[B]gops[/B], zoom w kompaktach dzieli się na optyczny i cyfrowy, niestety często im większe przybliżenie tym jakość zdjęcia gorsza, zoom cyfrowy to wycięcie środka zdjęcia i rozciągnięcie go do odpowiedniej wielkości

Posted

Nie wiem czy ktos z was to widzial ale moze ktos by byl zainteresowany :cool3: Bo jak by nie patrzec to jest tu kilka talentow ;)

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=110825[/URL]

Posted

Jak myślicie czy do mojego lumixa fz8 jest sens kupowania soczewki do robienia zdjęć w trybie makro?

Np taka fota:
[img]http://img383.imageshack.us/img383/1796/p1060519bz6.jpg[/img]

Posted

[quote name='BBeta']I macro od 1cm :diabloti: :cool3:[/QUOTE]

teraz to juz od 0 cm, przesunęli przednią soczewkę o 1cm do przodu i wyszło zero:diabloti: oczywiście 0cm jest lepsze niż ten marny 1cm:diabloti:
[quote name='kamila-dog']Nie wiem czy ktos z was to widzial ale moze ktos by byl zainteresowany :cool3: Bo jak by nie patrzec to jest tu kilka talentow ;)

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=110825[/URL][/QUOTE]

oo to coś NIE dla mnie:evil_lol:

Posted

[quote name='Justa']Jednak 23896-krotny zoom i 12306428 mgpixeli to świetny chwyt marketingowy.. do jakiego sklepu nie pójdziesz - ten aparat jest super bo ma super zoom i mnóstwo pixeli :roll:[/quote]

no..a co ma byc jeszcze lepsze w aparacie? ja bylam przekonan ze jakos zdjecia i cena apratu zalezy wlasnie od zoomu i pixeli najbardziej

[quote name='BBeta'][B]gops[/B], zoom w kompaktach dzieli się na optyczny i cyfrowy, niestety często im większe przybliżenie tym jakość zdjęcia gorsza, zoom cyfrowy to wycięcie środka zdjęcia i rozciągnięcie go do odpowiedniej wielkości[/quote]

ja to juz wiem przeczytalam z tej stronki co justa dala link ;) ale uwazam ze zoom jest bardziej praktyczny dla amatorow nie trzeba nic ustawiac itd :roll: dobra nieznam sie czekam az dojdzie ;)

Posted

Gops, po kolei.

Zoom to okreslenie obiektywu zmiennoogniskowego.

Marketingowo zoomem okresla sie krotnosc zoomu, wyraza sie poprzez podzielenie dluzszej ogniskowej przez krotksza ogniskowa. Czyli obiektyw 11-22mm ma zoom 2x, obiektyw 200-400mm tez 2 razy... Obiektywy staloogniskowe maja krotkosc 1x wiec widzisz, jak niewiele to mowi... 500mm a 14mm to zupelnie rozne obiektywy.

Zoom nie mowi nam o niczym! Tylko o tym, jak bardzo kiepski jest obiektyw, bo im wieksza krotnosc zoomu tym slabsza jego jakosc.

Ogniskowa to jest cos, czego uzywamy :razz: Ogniskowa to odleglosc [brr, tu sie zaczyna fizyka] miedzy obiektem a jego obrazem czy jak mu tam. No, mniejsza z tym, wyraza kat widzenia. Im krotsza, tym kat widzenia jest wiekszy.

Posted

A co do ilosci pikseli, tak, fajnie miec wiecej, ale na odpowiednio duzej matrycy... Fizycznie, rozmiarowo, im wieksza matryca, bym mniej szumi. A im wiecej pikseli na tej samej matrycy, tym sa mniejsze, i matryca bardziej szumi.

Przykladowo, aparat 10mpx i matrycy 1/1.8' bedzie bardziej szumil od lustrzanki 10mpx z matryca nawet 4/3 ;p

Posted

[quote name='Justa']Jednak 23896-krotny zoom i 12306428 mgpixeli to świetny chwyt marketingowy.. do jakiego sklepu nie pójdziesz - ten aparat jest super bo ma super zoom i mnóstwo pixeli :roll:[/quote]
Dokładnie :roll:
Zapomniałaś o stabilizacji obrazu (oczywiście ... cyfrowej :evil_lol:) ...

[quote]no..a co ma byc jeszcze lepsze w aparacie? ja bylam przekonan ze jakos zdjecia i cena apratu zalezy wlasnie od zoomu i pixeli najbardziej [/quote]
Teraz widzisz, że nie ma co wierzyć reklamom i niekompetentnym sprzedawcom w sklepach typu Media Markt. Książki fotograficzne nie gryzą ;)

[quote]
Jak myślicie czy do mojego lumixa fz8 jest sens kupowania soczewki do robienia zdjęć w trybie makro?
[/quote]
Soczewka może nie, ale [URL="http://allegro.pl/item360042942_konwerter_makro_raynox_dcr_250_3l_gw_megabonus.html"]Raynox[/URL] why not? :-)

BTW: byłam sobie dzisiaj w RTV EURO AGD z tatą, był D80. Tata się spytał, czy zamawiamy (mówił całkiem poważnie), jednak sprzedawany egzemplarz był tylko i wyłącznie do kupienia z kit'em 18-55 :shake:
Nie było możliwości zamówienia samego body, więc zrezygnowałam. Echh ...

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='dog_master']Gops, po kolei.

Zoom to okreslenie obiektywu zmiennoogniskowego.

Marketingowo zoomem okresla sie krotnosc zoomu, wyraza sie poprzez podzielenie dluzszej ogniskowej przez krotksza ogniskowa. Czyli obiektyw 11-22mm ma zoom 2x, obiektyw 200-400mm tez 2 razy... Obiektywy staloogniskowe maja krotkosc 1x wiec widzisz, jak niewiele to mowi... 500mm a 14mm to zupelnie rozne obiektywy.

Zoom nie mowi nam o niczym! Tylko o tym, jak bardzo kiepski jest obiektyw, bo im wieksza krotnosc zoomu tym slabsza jego jakosc.

Ogniskowa to jest cos, czego uzywamy :razz: Ogniskowa to odleglosc [brr, tu sie zaczyna fizyka] miedzy obiektem a jego obrazem czy jak mu tam. No, mniejsza z tym, wyraza kat widzenia. Im krotsza, tym kat widzenia jest wiekszy.[/quote]

[quote name='dog_master']A co do ilosci pikseli, tak, fajnie miec wiecej, ale na odpowiednio duzej matrycy... Fizycznie, rozmiarowo, im wieksza matryca, bym mniej szumi. A im wiecej pikseli na tej samej matrycy, tym sa mniejsze, i matryca bardziej szumi.

Przykladowo, aparat 10mpx i matrycy 1/1.8' bedzie bardziej szumil od lustrzanki 10mpx z matryca nawet 4/3 ;p[/quote]

acha :roll: prawie wszystko zrozumialam ;) dobra ja niby juz to wiem bo przeczytalam kilka stron o tym wszystkim no ale mysle ze musze sama wyprobowac i zobaczyc co jest co .. najpierw bede musiala zapoznac sie z czesciami aparatu ;) a fizyki nie lubie :razz:

Posted

to teraz ja potrzebuję o pomoc w wyborze :diabloti:

Więc ekhmmmm , przymierzam się do zakupu obiektywu , 70-200 f/2.8 :D
mam okrągłe urodziny w tym roku ;) i muszę określić co cem dostać :D
teraz tak SIGMA czy TAMRON ?
ogólnie to jak się prawują tamrony ?

Posted

[url]http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11641[/url] w sumie nic mądrego nie wnosi, ale ;) sklep nowy i jak dotąd nikt od "nas" nie zamawial... tak tylko pisze, co byś sprawdzila ten sklep, bo jest nowy i tyle :]

Posted

O dzięki ;) na allegro znalazłam o 100 zł droższy ten obiektyw :) i do tego w Warszawie , więc odbiór ew osobisty.

TZ obiecał mi kupić :evlbat: a jak obiecał to mu nie ustąpię ..... miał mi kupić ten 50 -150 .. ale dla mnie jak pisałam za krótki , co tam dołożę sama ten tysiąc ;)
Na razie słucham od TZ , po co mi taki drogi obiektyw :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

A ktoś z Was ma to cudo ? jak ostrzy na 200 mm ?

Posted

Chłopczyk z główką w kształcie serca ;)

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images25.fotosik.pl/209/20dbbc135a62bc0e.jpg[/IMG][/URL]

I portrecik

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images31.fotosik.pl/247/4d945805645cb0e1.jpg[/IMG][/URL]

Mam i nie dam

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images31.fotosik.pl/247/0a4968a410199ecd.jpg[/IMG][/URL]

Posted

nie dosc, ze z ogromnym serduchem to jeszcze lezy "na zabe":loveu::loveu: slodziak:loveu:

my tez mamy serduszko :)

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images33.fotosik.pl/247/2eb03f32beb82bad.jpg[/IMG][/URL]