Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Kora-'][B]Chantell[/B] w sumei masz rację. Dopiero teraz się temu tak bardziej przyjrzałam i widać kontury od rozjaśnienia. :)[/QUOTE]

:) po prostu za mocno rozjaśniłaś jak na tak ciemne zdjęcie ^^

ja postaram się też dzisiaj coś do oceny wrzucić.

Posted

[quote name='Kora-']Ja robię wszystkie zdjęcia na manualu.
Żeby nie były zdjęcia zamazane podwyższam ISO i czas ustawiam na co najmniej 1/500. Wtedy mam pewność, że zdjęcia wyjdą zamrożone.

[/QUOTE]
[I][B]Idę dzisiaj z Brutusem do stajni focić konie i zrobię tak jak piszesz,zobaczę co wyjdzie :)[/B][/I]

Posted

[B]eria[/B] świetne zdjęcie! :)

[B]
Chantell[/B] mi się podoba, przeszkadza mi tylko jeden kłos trawy przysłaniający kawałek różowego pączka, ale ja się nie znam :)

A co powiecie o moim? Niestety z mniejszej odległości straciłabym kompletnie ostrość, albo to, co z niej zostało :roll:

[IMG]http://i43.tinypic.com/141hx6g.jpg[/IMG]

Posted

[B]Chantell, Kaja[/B] - myślę, ze widziałam takich tysiące..
Poszukajcie czegoś niezwykłego wokół siebie. Makro nie polega tylko na pstryknięciu zdjęcia robakowi czy kwiatkowi. Nieraz trzeba poczekać, poprzyglądać się, żeby uwiecznić coś co pozostanie w pamięci.

Posted

[I][B]Dzisiaj robiłam na Manualu.

Co myślicie o tych fotkach? nic nie przerabiałam ,tylko zmniejszałam ( chyba po raz pierwszy :diabloti:)

[/B][/I][IMG]http://lh4.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/S9MnpV5v7QI/AAAAAAAAAho/c5bhFa2n0pU/IMG_0990.jpg[/IMG]

[IMG]http://lh3.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/S9Mnk700GaI/AAAAAAAAAhc/KNcsHXxsRAM/IMG_0987.jpg[/IMG]

Posted

No taki banał trochę ;)

Ja ogólnie tak sobie amatorsko robię zdjęcia i nie dorabiam do nich ideologii, nie cierpię zdjęć pseudoartystycznych i wychodzę z założenia, że jak się nie umie i nie ma wiedzy - to się nie chwali byle czym ;) Ja nie mam ani wiedzy ani superekstra sprzętu, no i jeszcze nie do końca wszystko ogarniam ;) ,raczej lustro mam po to, żeby mój pies (i psy znajomych;)) miał/y ładniejsze (obiektywnie) zdjęcia niż robione małpką :lol::diabloti: To tak w ramach szczerości ;)

Ale pokażę Wam zdjęcie , które zrobiłam w styczniu i które mi się nieskromnie :oops: jakoś tak podoba. Zrobiłam je w zasadzie przez przypadek, na polach mokotowskich w Warszawie. Było kompletnie pusto bo temperatura dobijała do -15 i chyba tylko tacy szaleńcy jak ja wychodzą w taką pogodę na długi spacer z kundlem ;)
No i ci dziadkowie mnie po prostu zachwycili ;) :

[IMG]http://lh4.ggpht.com/_TiciMlyI2qw/S1xbYOn7AZI/AAAAAAAABVA/uLF9BKizYbw/s576/01.jpg[/IMG]

Posted

Myślałam, że ktoś podpowie mi co do planu, ostrości, światła, bo temat fotografii jest indywidualny dla każdego, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;)

Posted

[quote name='Ada_-_']Myślałam, że ktoś podpowie mi co do planu, ostrości, światła, bo temat fotografii jest indywidualny dla każdego, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;)[/QUOTE]
ale na tym zdjęciu nic nie ma :evil_lol: nie ma światła, nie ma planu, nie ma ostrości, ba, nie ma tematu- a może jest, tylko ja nie widzę?

Posted

[quote name='Ada_-_']Mieszkam na wsi.
Robienie zdjęć robakom, kwiatom, trawie, zbożom, księżycowi, ptakom czy nawet ciągnikom też byłoby zapewne nie warte uwagi ;)[/QUOTE]

A ja mieszkam w mieście - robienie zdjęć chodnikom, koszom na śmieci, płotom, znakom drogowym, samochodom, wieżowcom na tej samej zasadzie też może być niewarte uwagi.
To gdzie w takim razie mieszkają Ci wszyscy, którzy robią ciekawe zdjęcia - jeśli chodzi o makro - eria ostatnio wrzuciła przepiękne zdjęcie atakującj jaszczurki - [B]eria[/B] mieszkasz na księżycu?
A zdjęcia - hmm.. Ja rozumiem, że ktoś nabył lustrzankę i ma wielką radochę z czegos takiego jak głębia ostrości i dość dobre jakościowo zdjęcia, ale skoro interesujecie się fotografią to przejrzycie portale zdjęciowe gdzie można znaleźć fantastyczne galerie i naprawdę bardzo dużo się nauczyć, podpatrzeć.

A może inaczej - [B]Ada[/B] co TOBIE podoba się w zdjęciu które wstawiłaś?

Posted

Co mi się podoba?
Wszystko, są takie fotografie, które rozumie tylko autor.
Mam zwykłą cyfrówkę, sześcioletnią nie żadna lustrzanka ;)
Jaszczurki? nie miałam z nimi styczności, fotografowaniem interesuje się od niedawna, więc przedtem nie robiłam tylu zdjęć co teraz.

Posted

[quote name='Ada_-_']Co mi się podoba?
Wszystko, są takie fotografie, które rozumie tylko autor.
[/QUOTE]

To co mamy krytykować skoro to zdjęcie jest takie genialne i w dodatku rozumiesz je tylko ty?

Posted

Powyżej zaprzeczyłaś temu.
Zrobię zdjęcie kablowi od komputera leżącemu na dywanie i to też będzie abstrakcja, którą rozumiem tylko ja.

Trochę samokrytycyzmu, bo bez tego ani rusz..

Posted

"A mnie się ta kora bardzo podoba. Jest bardzo fajna w swojej prostocie, a technicznie też zdjęcie jest OK. [IMG]http://www.dogomania.../images/smilies/icon_smile.gif[/IMG]"

Tak może i wygląda jakbym sobie przeczyła, ale potem zobaczyłam komentarz.
Trochę wyrozumiałości, dla amatorów, bo nie każdy rodzi się genialny.