Justa Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='Tinka:)']chyba jeszcze minolta skupiała się tylko na aparatach, ale teraz minolta to sony:razz:[/QUOTE] cóż, taki rynek - ten kto ma kasę kupuje technologię. Quote
Kora- Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='Kora-']W zeszłą niedzielę kupiłam Nikona d80 + sigma 70-300 APO + nikkor 50 1,8. Wtedy jeszcze AF działał, potem cały czas leciałam na manualu, dziś chciałam włączyć AF i zobaczyłam, że nie działa. Nie mogę nawet zmienić AF-A, AF-S, AF-C. Nie mam pojęcia co się stało, czy coś w ustawieniach zrobiłam, czy po prostu AF padł.[/quote] Już wszystko ok, moja głupota. :lol::lol: Quote
PATIszon Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='dog_master']Waldek, jak zawsze super :) Co tu duzo mowic :) Bognik, a psiaka nie chcesz? ;) Ja za to mam dzisiejsze fotki schroniskowych bid z Gdyni: Świat widziany zza krat... [url]http://img502.imageshack.us/img502/9538/miniswiatwidzianyzzakrarj7.jpg[/url][/quote] To zdjecie jest za ladne. Nie widac tej bidy :shake: Moze bardziej ostrosc zlapac na kraty jednak.... Quote
polciuaa Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Ja również myśle,że lepiej złapać ostrość na kraty.;) Quote
Helga&Ares Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 a ja dodam, że mam sony i jestem bardzo zadowolona, to chyba kwestia dobrego poznania sprzętu. Quote
Unbelievable Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Zastanawiam sie nad obiektywem do mojej minolty- sigmą 70-300 bez apo(bo to jednak spora różnica cenowa) i tamronem 70-300. Ma ktoś któryś z tych obiektywów? czytałam porównanie tamrona z sigmą z apo i praktycznie różnica jest w tym, że tamron bardziej winietuje(czyli z sigmą bez apo będzie na równi), ale ma za to lepsze makro, różnica w cenie to kilkanaście złotych... Chcę tanie tele, jak będę wiedziała na jakiej ogniskowej najczęściej robię, będę wiedziała czego potrzebuje i sprawie sobie jakiś lepszej jakości, bo narazie ten mi wystarczy:razz: Quote
dog_master Posted July 8, 2008 Author Posted July 8, 2008 Dzieki za opinie na temat pieska :) Hmm, tak chcialam, ale zerkne, czy mam jakies ladne kraty ;p Makro w tele to teoria... Kup lepsze optycznie szklo, a do tego raynoxa ;p Quote
Unbelievable Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='dog_master']Makro w tele to teoria... Kup lepsze optycznie szklo, a do tego raynoxa ;p[/quote] a przeczytałaś dalej? nie wiem czy aż tak dużej ogniskowej będę używać, a może będę używać tez większej więc trochę bez sensu dla mnie byłoby kupować lepsze szkło, szczególnie że nie wiem czy przy zmianie na cyfrę zostanę przy sony/minolcie Quote
Helga&Ares Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 w tej sigmie makro jest w 'przedziale' 200-300,a podobno powyżej 230 zdjęcia wychodzą nieostre... Quote
Unbelievable Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='Helga&Ares']w tej sigmie makro jest w 'przedziale' 200-300,a podobno powyżej 230 zdjęcia wychodzą nieostre...[/quote] powyżej 200mm w tamronie, ale makro jest tu sprawą jak dla mnie podrzędną Quote
Helga&Ares Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='Tinka:)']powyżej 200mm w tamronie, ale makro jest tu sprawą jak dla mnie podrzędną[/QUOTE] w sigmie też. Quote
Vectra Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Świat , zza krat :diabloti: [IMG]http://pl.fotoalbum.eu/images/8464/86131/00000023.jpg[/IMG] Quote
kaskaSz Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Ja z kolei mam teraz olympusa i też powiedziała, że nigdy więcej... Widziałam dzisiaj lustrzankę sony alfa, cenowo podobna do canona G9, ale w lustrzankę trzeba inwestować, no chyba, że da rady na jednym obiektywie pracować. Ale nie, lustrzanki jak na razie nie chce. Chyba zostanę przy canonie G9... Mi się wszystkie Wasze foty podobają, żeby mój aparat takie robił to mogło by być ;) Quote
Justa Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='Helga&Ares']a ja dodam, że mam sony i jestem bardzo zadowolona, to chyba kwestia dobrego poznania sprzętu.[/QUOTE] poznanie sprzętu nie ma nic do rzeczy - mojemu wysiadła mechanika. Quote
dog_master Posted July 8, 2008 Author Posted July 8, 2008 kaskaSz, jakiego, z czym i czemu? ;) Tak z ciekawosci pytam :) Hehe, takie kraty moga byc :D Jestem na TAK! :D[quote name='Tinka:)']a przeczytałaś dalej? nie wiem czy aż tak dużej ogniskowej będę używać, a może będę używać tez większej więc trochę bez sensu dla mnie byłoby kupować lepsze szkło, szczególnie że nie wiem czy przy zmianie na cyfrę zostanę przy sony/minolcie[/quote] Czytalam i odnioslam sie do porownania Tamrona z Sigma i do makro ;p Quote
eria Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 a ja nie umiem no! nie umiem focić moją sigma:placz::placz: masakrycznie mała GO wychodzi :placz: foce owada i ostrzy tylko mały kawałek,reszta rozmyte:roll: Quote
Justa Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='eria']a ja nie umiem no! nie umiem focić moją sigma:placz::placz: masakrycznie mała GO wychodzi :placz: foce owada i ostrzy tylko mały kawałek,reszta rozmyte:roll:[/QUOTE] moja sigma też ma taką małą głebię, gdy robię makro, ale przysłonę zawsze można przymknąć ;) Quote
eria Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 hmm przymknąć przysłonę znaczy się zwiększyć wartość przysłony ? myślałam że z GO to odwrotnie, jak jest mała wartość przysłony to duża głębia Quote
Justa Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='eria']hmm przymknąć przysłonę znaczy się zwiększyć wartość przysłony ? myślałam że z GO to odwrotnie, jak jest mała wartość przysłony to duża głębia[/QUOTE] przymknąc znaczy zwiększyć wartość. przysłona 2.8 ma większy przestwór niż chociażby 5.6 Quote
eria Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 no czyli dobrze rozumuję..... mając ustawione 2.8 powinna być głębia większa ? Quote
Unbelievable Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='dog_master']Czytalam i odnioslam sie do porownania Tamrona z Sigma i do makro ;p[/quote] więc co lepsze, tamron czy sigma?:evil_lol: Quote
LeCoyotte Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [quote name='eria']no czyli dobrze rozumuję..... mając ustawione 2.8 powinna być głębia większa ?[/QUOTE] na odwrót:cool1: mniejsza głębia, stąd trudno trafić z ostrością, szczególnie w makro Quote
dog_master Posted July 8, 2008 Author Posted July 8, 2008 [quote name='eria']a ja nie umiem no! nie umiem focić moją sigma:placz::placz: masakrycznie mała GO wychodzi :placz: foce owada i ostrzy tylko mały kawałek,reszta rozmyte:roll:[/quote] Hehe, a mowi sie, ze to E-System ma dużą GO ;p Im mniejsza pryslona [jej liczba], tym wiekszy otwor, tym wiecej swiatla i tym mniejsza GO. Przymknij przyslone ;) Quote
eria Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 ahaaaaaaaaa a ja byłam przekonana że mając 2.8 powinna być większa GO..... jak pogoda dopisze,jutro dalsze ćwiczenia:lol: [QUOTE] stąd trudno trafić z ostrością, szczególnie w makro Dzisiaj 21:53[/QUOTE] no właśnie..... Quote
zuzolandia Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [IMG]http://i254.photobucket.com/albums/hh112/INECZKA73/NN26.jpg[/IMG] a co powiecie na to kocisko????? Quote
Recommended Posts