Light of Shin-Ra Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 Ale amerykański wzorzec jest troche inny niż europejski. Kiedyś już chyba o tym było i nawet były podkreślone różnice.
maga18 Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 ze wzorca europejskiego [QUOTE]Kończyny tylne: Dobrze zaokrąglony i muskularny zad, mocne lędźwie, podudzie mocne, długie, płynnym łukiem połączone z krótką stopą. [B]Kątowanie kończyn tylnych odpowiednie dla utrzymania poziomej linii grzbietu.[/B] Tylne kończyny szeroko rozstawione. [/QUOTE] i wszystko jasne ;) Han Sharm - ta glowa to wymysł psa - nie moj :lol: - nie ukrywam, ze uwiera go ringówka i on sie ratuje unoszac glowę... jak juz pisalam wiele bledow popelnilam uczac go wystawiania i to jest wlasnie jeden z tych bledow :-(
Fenyloetyloamina Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='Han Sharn']Ale amerykański wzorzec jest troche inny niż europejski. Kiedyś już chyba o tym było i nawet były podkreślone różnice.[/quote] Duża ilość grzywaczy w Polsce wywodzi się z linii amerykańskiej i te hodowle raczej się w nich utrzymują.
Agama Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 a mnie ,,sztuczne ustawianie psa,, nie wychodzi bez wzgledu czy to szarpej czy grzywek-cwicze do upadlego wystawianie z reki lub jak to inni nazywaja od reki wychwytuje kazde 3 sekundy jak pies stanie naturalnie w pozycji wystawowej i natychmiast dostaje smakolyk mimo ,ze cwiczymy z grzywkami rowniez na stoliku to zawsze jest cos nie tak:cool1:
Weronisia & Jokkusia Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='Agama']a mnie ,,sztuczne ustawianie psa,, nie wychodzi bez wzgledu czy to szarpej czy grzywek-cwicze do upadlego wystawianie z reki lub jak to inni nazywaja od reki wychwytuje kazde 3 sekundy jak pies stanie naturalnie w pozycji wystawowej i natychmiast dostaje smakolyk mimo ,ze cwiczymy z grzywkami rowniez na stoliku to zawsze jest cos nie tak:cool1:[/quote] Moja Jokko ustawia się tylko sama . Ona nie lubi jak ja ją ustawiam, musi sama :evil_lol:
miniaga Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='Fenyloetyloamina']Duża ilość grzywaczy w Polsce wywodzi się z linii amerykańskiej i te hodowle raczej się w nich utrzymują.[/quote Ale obowiazuje nas wrzoec FCI.... Najważniejsze dla mnie jest jak pies się rusza a nie jak jest ustawiony i wowczas widac naprawde wszystko. Ustawiajac psa zwracam uwage jedynie na to czy jego linia grzbietu jest idealnie prosta i poziomo ustawiona. Jezeli pies ma wysuniete przednie lapy przed linie klatki to wowczas robi sie garb. Jezeli tylne lapy sa pod psem i nie sa wystarczajaco odstawione wówcza dupka idzie w góre. Jezeli pies chowa glowe i skraca szyje mamy pieknego garba. Ot i cala filozofia. Ustawienie psa jest sztuką, ktorej jeszcze nie opanowałam do perfekcji:evil_lol: Zwłaszcza ze pies material niewdzieczny i przeklada emocje na ciało.
Agama Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 Aga:lol: wlasnie ,wlasnie wzorzec FCI,i smutne jest to ,ze musze wybierac sedziow ,ktorzy preferuja wielkoludy jak moj Smoczy lub inni co sie trzymaja wzorca i mierza-preferuja mniejsze grzywki,choc sa one wysokonozne jakie powinny byc czy nie zauwazyliscie na wystawkach,ze psy z lini amerykanskiej ,na sile kryte mniejszymi osobnikami potrafia dawac niezbyt wysokonozne psy-niektore sa na granicy eksterieru
Fenyloetyloamina Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='miniaga'] Ale obowiazuje nas wrzoec FCI.... [/quote] Najwidoczniej nie odbiega on zbytnio od amerykańskiego, skoro psy zza oceanu przyjęły się u nas i pięknie prezentują się na naszych polskich ringach :lol:
maga18 Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 na stronie Dudka jest porownanie wzorcow [url]http://www.rosathea.com/comparing_standards.htm[/url]
AngelOfDeath Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='Fenyloetyloamina'][IMG]http://www.akc.org/images/breeds/chinese_crested/lg_artwork.jpg[/IMG] [B]Neck, Topline, Body [I]Neck[/I][/B] - Neck is lean and clean, slightly arched from the withers to the base of the skull and carried high. [SIZE=5][B][I]Topline[/I][/B] - Level to slightly sloping croup.[/SIZE] [B][I]Body[/I][/B] - Brisket extends to the elbow. Breastbone is not prominent. Ribs are well developed. The depth of the chest tapers to a moderate tuck-up at the flanks. Light in loin. [B][I]Tail[/I][/B] - Tail is slender and tapers to a curve. It is long enough to reach the hock. When dog is in motion, the tail is carried gaily and may be carried slightly forward over the back. At rest the tail is down with a slight curve upward at the end resembling a sickle. In the Hairless variety, two-thirds of the end of the tail is covered by long, flowing feathering referred to as a plume. The Powderpuff variety's tail is completely covered with hair. [B]Forequarters[/B] [B][I]Angulation[/I][/B] - Layback of shoulders is 45 degrees to point of shoulder allowing for good reach. [B][I]Shoulders[/I][/B] - Clean and narrow. [SIZE=5][B][I]Elbows[/I][/B] - Close to body.[/SIZE] [SIZE=5][B][I]Legs[/I][/B] - Long, slender and straight[/SIZE]. [B][I]Pasterns[/I][/B] - Upright, fine and strong. Dewclaws may be removed. [B][I]Feet[/I][/B] - Hare foot, [SIZE=6]narrow[/SIZE] with elongated toes. Nails are trimmed to moderate length. [B]Hindquarters[/B] [B][I]Angulation[/I][/B] - Stifle moderately angulated. From hock joint to ground perpendicular. Dewclaws may be removed. [B][I]Feet[/I][/B] - Same as forequarters. Proponuję w pierwszej kolejności przetlumaczyc zdania pogrubioną czcionką :diabloti: wiele niespójności się wtedy wyklaruje w waszych głowach.[B] Jest to amerykański wzorzec.[/B] Rysunek rowniez pochodzi ze strony z opisem 'wzorowego grzywacza'. W razie problemow chetnie pomogę.[/quote] kochanie a widzialas amerykanskiego ON , albo goldena , albo basenji ? on - zupelnie inne katowany , niespadzisty grzbiet / wg mnie lepszy ... golden - ciezki w budowie basenji - zupelnie inna glowa
Fenyloetyloamina Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='AngelOfDeath']kochanie a widzialas amerykanskiego ON , albo goldena , albo basenji ? on - zupelnie inne katowany , niespadzisty grzbiet / wg mnie lepszy ... golden - ciezki w budowie basenji - zupelnie inna glowa[/quote] Ale tu mowa o grzywaczach, nie o owczarkach (choc trzeba przyznac, ze przez chwile poruszylismy i ich temat :lol: ) czy goldenach. I i tak wiekszosc psów, ktore podlegaja wzorcowi FCI m o i m z d a n i e m bardziej odpowiada AKC :laugh2_2:
maga18 Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 teraz w ameryce grzywki sa zdecydowanie mniejsze - psy sa jak porcelanowe laleczki, suczki jeszcze bardziej sucze jak u nas :) jakby tak do PL sprowadzic grzywka z USA to by go do skarłowaciałych zaliczyli... a nasze takie przeciętne (nie mowie o poszczegolnych osobnikach - ktore przypominaja te 'porcelanowe laleczki') bylyby uwazane za giant chinese crested :lol:
miniaga Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='Fenyloetyloamina']Najwidoczniej nie odbiega on zbytnio od amerykańskiego, skoro psy zza oceanu przyjęły się u nas i pięknie prezentują się na naszych polskich ringach :lol:[/quote] Nio jak dla kogo - dla mnie różnice są znaczące.
Fenyloetyloamina Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='maga18']teraz w ameryce grzywki sa zdecydowanie mniejsze - psy sa jak porcelanowe laleczki, suczki jeszcze bardziej sucze jak u nas :) jakby tak do PL sprowadzic grzywka z USA to by go do skarłowaciałych zaliczyli... a nasze takie przeciętne (nie mowie o poszczegolnych osobnikach - ktore przypominaja te 'porcelanowe laleczki') bylyby uwazane za giant chinese crested :lol:[/quote] Magdo :lol: byłaś? widziałaś? [quote name='flashka-g']no i tu sie właśnie kłamia złudzenie optyczne któremu ludzie sie tak łatwo poddaja- szczegolnie w ocenianiu psów ze zdjęc.[/quote] :glaszcze:
miniaga Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='Fenyloetyloamina']Magdo :lol: byłaś? widziałaś? :glaszcze:[/quote] A ile znasz hodowli amerykańskich z których sprowadzono do nas psy?
Fenyloetyloamina Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='miniaga']A ile znasz hodowli amerykańskich z których sprowadzono do nas psy?[/quote] Może przejrzyj dokładnie rodowód własnego psa :lol: znajdziesz co najmniej dwie.
Agama Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 o widze ,ze fenylka rozpostarla skrzydla i jest znawca grzywek-gratuluje tupetu ja nie pretenduje do roli fachmana w tej rasie choc od 10 lat sledze metamorfozy,moj najstarszy Mesio ma prawie 8 i pol roku i On zrobil najbardziej blyskotliwa kariere wystawowa-mimo tego ,ze to zwierzatko z 2 reki i musialam mu odbudowac szate
Light of Shin-Ra Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 Mój futrzaty jest w połowie AKC (po ojcu imporcie) a wcale, moim zdaniem nie jest typem amerykańskim. Już gdzieś pisałam, że niesamowicie mi się podoba Alen a on ma championa USA. Ale u nas jednak generalnie wygrywają jednak trochę inne psy. Powiedziałabym, że mocniejsze i większe .
Fenyloetyloamina Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='Agama']o widze ,ze fenylka rozpostarla skrzydla i jest znawca grzywek-gratuluje tupetu [/quote] Gdzieżbym śmiała :laugh2_2: Forum nie tylko z definicji jest miejscem do wyrażania własnej opinii, nawet jako nieletni laik mieszkający z grzywaczem dopiero od dwóch lat, mam swoje zdanie. A tupetu to ja zazdroszczę po ostatnim poście na mój temat :evil_lol:
AngelOfDeath Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 ja tam sie wymadrzac nie bede , ale ci co skacza tu najwyzej maja najmniejsze doswiadczenie , wiec moze skonczmy temat , bo staje sie nudny , bo staje sie nudny , poza tym sa osoby ktorym sie nie podobaja umieszczone zdjecia na ktorych sa oni z psem wiec moze lepiej usunac te felerne i niezbyt udane jednak przyklady
AiK Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='AngelOfDeath']ja tam sie wymadrzac nie bede , ale ci co skacza tu najwyzej maja najmniejsze doswiadczenie , wiec moze skonczmy temat , bo staje sie nudny , poza tym sa osoby ktorym sie nie podobaja umieszczone zdjecia na ktorych sa oni z psem wiec moze lepiej usunac te felerne i niezbyt udane jednak przyklady[/quote] Angelusie Ciebie na nich nie ma więc ... jak na razie jesteś jedyną osobą która wyszła z tą propozycją ja się tam nie nudze wreszcie coś się dzieje na tym forum i można poznać opinie innych na różne tematy:diabloti: a w dodatku sporo osób przejrzało dzisiaj wzorzec rasy czyż to nie piekne:sweetCyb:
Agama Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 fenylko wiecej z Toba nie rozmawiam, bo jednak ukazalas okreslone cechy Twojej osobowosci-szkoda ,ze nie potraktowalas moich poprzednich postow z JAKAS REFLEKSJA a tylko uwiezylas ,ze jestes Genialna i WSZECHWIEDZACA-gratuluje
AngelOfDeath Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='AiK']a w dodatku sporo osób przejrzało dzisiaj wzorzec rasy czyż to nie piekne:sweetCyb:[/quote] i za nic w swiecie twoj pies do niego niestety nie pasuje ani do naszego ani usa !
AiK Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [quote name='AngelOfDeath']i za nic w swiecie twoj pies do niego niestety nie pasuje ani do naszego ani usa ![/quote] widze że też przejrzałeś i czegoś się nauczyłeś jak miło :lol:
resuruss Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 [IMG]http://manu.dogomania.pl/emot/old.gif[/IMG] halo halo [IMG]http://manu.dogomania.pl/emot/rules.gif[/IMG]
Recommended Posts