maciaszek Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Pokazowe strzyżenie sznaucerojamnika :), mojego ulubieńca :loveu: Przed strzyżeniem było tak: A po strzyżeniu tak: Quote
maciaszek Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Nie mam niestety zdjęć z pokazu psiej mody ani z licytacji, bo wtedy niańczyłam szorściaka... Ale mam jeszcze takie: Pan hien ;) Czy ktoś spisał może jego schroniskowy numer? Bo mnie zaćmiło... :( I jeszcze umęczona Fizia: Quote
jotka Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Ja też dziękuję wszystkim za zaangażowanie. Bardzo! I oczywiście trochę biurokracji: - osoby chodzące do szkoły proszę o przesłanie na maila [email protected] adres szkoły - wyśle listy o Waszym zaangażowaniu w pomoc potrzebującym zwierzakom, jeśli ktoś chce odrębne zaświadczenie dla siebie (poza tym do szkoły)- tez niech to mi zgłosi. - ci, którzy nie mieli identyfikatorów, a chcą brać udział w kwietniowej akcji - niech wyprzedzająco wyślą dane i zdjęcie. Quote
amikat Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Kochani - czy ktoś z Was to zauważył?????? To najlepsza nagroda za WASZĄ pracę. Pani piszę - "... jakby była u nas od zawsze" http://img527.imageshack.us/img527/2492/005zo4pf7.jpg http://img527.imageshack.us/img527/2492/005zo4pf7.475c509ca0.jpg Quote
ANETTTA Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 obiecany artykouł KSOS dla bezdomnych zwierząt Dzięki akcji, zorganizowanej w Silesii City Center nowe domy znalazło 14 psów. TOWICE Przepełnione katowickie schronisko dla bezdomnych zwierząt potrzebuje wolontariuszy. Ci gotowi są już od dawna do tego, by psom i kotom pomagać. Urzędnicy zapewniają, że w kwietniu Katowice będą bardziej przyjazne porzuconym zwierzętom. Przed tygodniem w Silesii City Center trwała nietypowa akcja: dzięki niej nowe domy znalazło 14 bezdomnych psów. Zorganizował ją sklep Zoo Natura wspólnie z fundacjami: SOS dla Zwierząt i Przystań Ocalenia. Psami opiekowało się kilkudziesięciu wolontariuszy, były kwesty, licytacje, pokazy psiej mody, fryzur czy niezwykłych umiejętności psa Vectra asystującego osobie niepełnosprawnej. – Świetna akcja w idealnym miejscu – ocenili Katarzyna Czapla i Tomasz Basiak. Dzięki niej, niespodziewanie dla samych siebie, zaadoptowali labradora Morrisa, którego poprzedni właściciele zostawili w hotelu działającym przy schronisku. Wschronisku mieszka dziś ok. 300 zwierząt. – Tylko w styczniu trafiło ich do nas 150, a tylko 1 stycznia: 19 – mówi Aleksandra Molnar, kierowniczka schroniska. – Zwierzęta uciekają przestraszone noworocznymi petardami, a ich właściciele, niestety, ich nie szukają. Na to, że trzeba zmniejszyć ilość zwierząt w schronisku, zwracają też uwagę przeprowadzane tam kontrole. Pomysł, jak do tego doprowadzić, mają społecznicy od dawna działający na rzecz zwierząt. – Staramy się uruchomić oficjalny wolontariat w schronisku –mówi Janina Muzyczyszyn z fundacji SOS dla Zwierząt. Chcą uczyć psy na powrót bycia z ludźmi, już dziś dają im tymczasowe domy albo szukają stałych. – Pracownicy schroniska wykonują dużo pracy, ale nie są w stanie szukać domu każdemu z psów. My uczymy się, jak tresować je na kursach Wesołej Łapki w Gliwicach. Łączy nas to samo: nie umiemy przejść obok bezdomnego psa. Ale nie jesteśmy w stanie trzymać 15 w domu – mówi Muzyczyszyn, właścicielka dwóch psów i kota. Prócz apelu do urzędników, fundacja apeluje też do zwykłych ludzi. – By chcieli dawać domy tymczasowe. Zapewniamy wtedy opiekę weterynaryjną, jedzenie i szukamy chętnych do adopcji psa. Prosimy, by zgłaszali się też do nas ci, którzy chcą psa oddać: my poszukamy mu domu. –Oto, żeby wolontariusze weszli do schroniska, zabiegam od półtora roku. Jest 50 ludzi, którzy deklarują, że chcą do schroniska wejść, nie można takiego potencjału marnować. Złożyłam projekt regulaminu, który mógłby tę sprawę porządkować – mówi Aneta Motak z fundacji. Wiceprezydent Michał Luty zapowiada, że wkwietniu będą wreszcie widoczne efekty pracy urzędników. – Ruszy strona internetowa schroniska, na której publikować będziemy zdjęcia psów do adopcji. Wolontariat w schroniskach jest niezbędny, ale musi go uporządkować regulamin, który tworzymy. Problem w tym, że prywatna firma, która prowadzi miejskie schronisko nie może korzystać z pomocy wolontariuszy. Mogliby oni pomagać przy adopcjach zwierząt. Z troski o ich bezpieczeństwo trudno jednak, żeby wchodzili do klatek, nie mogą to też być osoby niepełnoletnie – mówi. Zapowiada powołanie koła Towarzystwa Opieki na Zwierzętami w Katowicach i uchwałę o zapobieganiu bezdomności zwierząt. Dzięki niej miasto mogłoby finansować sterylizację żyjących nawolności kotów. O to od dawna zabiega Joanna Zaremba z fundacji For Animals, która w zeszłym roku zwłasnych funduszy wysterylizowała ponad 200 kotów. Równocześnie wolontariuszki z portalu niekochane. pl wystawiły w SCC przy sklepie Zoo Natura tablicę ze zdjęciami kotów do adopcji. Taka sama pojawi się tam ze zdjęciami katowickich bezdomnych psów. Zwolontariuszami skontaktować się można poprzez portal dogomania. pl. (BIB) Quote
Glutofia Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Anetka prosiła mnie o fotki wiec wrzucam: PanHien jest miziany co chwilę naprzemian z suczką ale mogę pomiziać więcej od was a co mi tam... Brydzia jest z hodowli Primo Nogero bo ktoś pytał.. Quote
jotka Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Przepraszam, że to tak długo trwało, ale najpierw musiałam pozałatwiać sprawy nie cierpiące zwłoki, czyli zamknąć ubiegły rok w finansach fundacji. Urząd skarbowy nie poczeka ani jednego dnia, a pierwszy raz to robię. Zbiórka moim zdaniem wypadła atrakcyjnie. Dzięki wszystkim biorącym udział w akcji oczywiście!:modla::modla::modla: Zebrano 3253,68zł.:multi::laola: Z tego: - pokrycie kosztów akcji wynosi 710,36zł - zgodnie z wolą Oliwii, która pomagała w rozkręceniu akcji - 300zł przekazujemy na Przystań"Ocalenie" - "kocia puszka" - 645zł - na pokrycie kosztów leczenia kotów będących pod opieką grupy "kociej" - reszta zasili nasze finanse dla psów i kotów w pierwszej kolejności, ale inne zwierzaki jak się napatoczą to na nasza pomoc oczywiście też liczyć mogą. Mam nadzieję, ze przy następnej akcji też nam pomożecie. A może ktoś ma jakieś pomysły gdzie i jaką urządzić i czym uatrakcyjnić? Zbieramy pomysły i deklaracje udziału.:sweetCyb: ;) Quote
Nessa Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 Nie no, po prostu ręce opadają :shake: Jak ludzie potrafią być tak nieodpowiedzialni i bezmyślni?! :angryy: Nie ma żadnego wytłumaczenia. Zwłaszcza, że psiak pewnie już się przyzwyczaił do nowych państwa :placz: Mam nadzieję, i liczę na to, że znajdzie bardziej odpowiedzialnych właścicieli, którzy będą umieli się nim zaopiekować i wychować :-( Quote
amikat Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 KOLEJNA AKCJA W SILESII - 19-20 kwietnia (sobota niedziela). Kto chętny? Schornisko znowu zaproszone!!!!! Acja ma związek z dniami ziemi! Moze macie jakieś pomysły co do pokazów??? Chciałabym zeby zrobić tam wystawę plakatów dotyczącą STRASZNYCH psich umieralni - schronisk w Krzyczkach, Ligocie itd. Dalej bedziemy zbierać podpisy pod petycją. Quote
maciaszek Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 Ważna sprawa !!!! Mam prośbę do wszystkich, którzy popierają pomysł powstania wolontariatu w katowickim schronisku - wysyłajcie maile do wiceprezydenta Lutego - [email protected] - z prośbą o możliwość wchodzenia do psów, zajmowania się nimi i poszukiwania im domów, w ramach legalnie działającego wolontariatu. Im więcej takich maili, tym lepiej !!!! Może miasto podejmie WRESZCIE jakieś decyzje.... "Szanowny Panie Prezydencie, Zwracam się z prośbą o umożliwienie (osobom chętnym, zainteresowanym, przeszkolonym) wchodzenia na teren katowickiego schroniska dla zwierząt i zajmowania się zwierzętami, w ramach legalnie działającego wolontariatu. Z poważaniem, ............... " Quote
amikat Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 To plan - przepraszam ze odrecznie napisany - ale nie umiem plakaciku wkleić. SOBOTA . 19-20 KWIETNIA w sobote: 14:00 - 15:00 "Cudze chwalicie - swego nie znacie" - prezentacja rasy Chart Polski . Odtwarzana rdzenna rasa staropolska. Opiekun w stroju z epoki! w sobotę 16:00 - 17:00 Międzynarodowa Szkoła Dogoterapii" - pokaz przy udziale publicznosci! NIEDZIELA o d 14:00 Jacek Gałuszka - pokaz wychowania psa metodą klikierową (WESOŁA ŁAPKA") w niedziele 15 :00 do 17:00 - Fundacja DOG IQ robimy zbiorke finansową w tym na konkretne konie (:Przystań Ocalenie” – Oliwia) , prezentacje o ekologii, malowanie buziek dzieciom, puszczenie balonów z życzeniami dla ziemii,i jesli sie zgodzą (SILESIA) to zespół zagra koncert Oczywiście przyjadą psiaki ze schroniska w ilości 5 - sobota, 5 - niedziela. Quote
DG32 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Min. te psiaki dzisiaj znalazły dom: młoda amstaffka: I młoda około 6 miesięczna, bardzo wystraszona sunia, którą opiekowała się Joma: Quote
DG32 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 A niestety bez domku pozostały 4 psiaki min. : 12 letni jamnik z domku tymczasowego: oraz młodziutka śliczna sunia, która niestety wróciła do schronu :-( : Quote
DG32 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 A tak wyglądali niektórzy wolontariusze: Królik z miśkiem: i owieczka/baranek: (zdjęcia niewyrażne bo robione telefonem) Quote
Recommended Posts