Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

młody pies 4 mczy ONek podczas spacerow tarza się w roznego rodzaju smrodach:
- koopach,
- zdechlych ptakach,
- smieciach.

Jak go tego oduczyc? Czy ktoś ma doswiadczenie z walką z takim problemem?

Posted

Można starać się dopracować polecenie "do mnie" i "zostaw". Grunt to wydać je w porę, ZANIM pies zacznie się tarzać. No i nagroda za wykonanie polecenia musi być większa niż radość z tarzania. Tak czy siak szczeniak ma 4 miesiące a o bezwzględne posłuszeństwo w tym wieku jeszcze będzie ciężko.

Posted

to nie moj pies tylko kolezanki
z tego co wiem, nie byl jeszcze kapany - nie bylo takiej potrzeby
wylala na niego jedynie frontline i to wszystko, wiec opcja szamponu odpada

Posted

W takiej sytuacji mozna uzyć tzw. puszki-grzechotki. Zwyczajnej puszki po napoju z kilkunastoma drobnymi monetami w środku (zaklejonej plastrem oczywiście). Robi naprawdę dużo hałasu. Ważne, aby rzucić ją tak, by pies nie widział że kara pochodzi od właściciela.

• 2 weeks later...
Posted

A mój yoorek kocha krowie placki, rotka kochała tylko sarnie odchody:eviltong:, ja nie mam talentu do wychowywania, ja wkurzona, burki szczęśliwe kiedy zdążyły.

• 1 month later...
Posted

Ja się mogę na ten temat niestety wypowiedzieć. Psiur szczególnie gustuje w koopach ludzkich , zdechłych żabach , ptakach i rybach ( wszystko znajduje w parku). Kiedyś nawet rzucił sie na puszkę po sardynkach :eviltong: bo coś mu jeszcze zapachniało.
Fred wycwanił się na tyle, że żadne puszki-grzechotki nie przeszkodzą mu w wytarzaniu się. Zdechłego ptaszka bierze po prostu w zęby i ucieka tam, gdzie jest bezpiecznie. :shake:
Przywołanie w takich sytuacjach nie działa, chociaż mamy je dobrze opracowane - padlina jest bardziej atrakcyjna.

Posted

Bo puszką trzeba rzucić zanim pies dopadnie, najlepiej jak się zbliża. Padlina i ja blisko = coś spada z nieba. Osobiście bym nie zaryzykowała - bałabym się że psa zabije jak trafią:evil_lol:

Posted

Bardzo trudno wyczuć moment kiedy pies zacznie się tarzać, bo chodzimy na łąki, gdzie trawa jest wysoka a Fred chodzi cały czas z nosem przy ziemi, więc nie wiem, czy coś wyczuł czy nie. Najczęściej widać tylko skutki.....

Posted

To jest nierealne :-(:-(
Kiedy był młodszy łatwiej się z nim pracowało, nie miał takiego silnego popędu. Teraz wszystko, wszystko go rozprasza. W czasie ćwiczeń odbiega ode mnie by powąchać trawę, ostatnio w ogólne nawet nagród nie przyjmuje :shake:
A smaczki są atrakcyjne!! Kiełbasa, kabanos, zabawki których nie ma na co dzień, i wiele innych pyszności za którymi w domu da sie pokroić. W domu pracuje idealnie. Wszystkie ćwiczenia wykonuje perfekcyjnie.
Mam nadzieję, że kastracja pomoże choć trochę.