Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na portalu "alegratka" można znaleźć takie dwa ogłoszenia:
1. [URL]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/814422_golden_retrievery_szczenieta_rodowodowe.html[/URL]
2. [URL]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/848945_golden_retrievery_porodowodowe.html[/URL]

Dane wskazują na tego samego hodowcę. Czy to możliwe, żeby hodowca zarejestrowanej hodowli sprzedawał psy bez rodowodu?

Posted

[quote name='wojciechmaroszek']Na portalu "alegratka" można znaleźć takie dwa ogłoszenia:
1. [URL]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/814422_golden_retrievery_szczenieta_rodowodowe.html[/URL]
2. [URL]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/848945_golden_retrievery_porodowodowe.html[/URL]

Dane wskazują na tego samego hodowcę. Czy to możliwe, żeby hodowca zarejestrowanej hodowli sprzedawał psy bez rodowodu?[/quote]

O proszę, proszę... Nasza słynna hodowla "od adamczewskich" juz schodzi na psy bez metryk....:shake:. W polsce jest wszystko mozliwe i ja czesto spotykam że jeden hodowca oferuje szczenięta z rodkiem i bez:angryy:.
Tu morzes sobie poczytać o tej cudownej hodowli : [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=35584[/URL]

Posted

Akurat nie jestem stroną w sprawie, proszę jednak o dokładne czytanie ogłoszeń.
Tam nie ma ani jednego słowa, że szczenięta są bez rodowodu.
Podejrzewam, że hodowc sie zapedził z mnożeniem, a rynek zapchany i dlatego wypych po niższych cenach.

Posted

[quote name='EdiKris']Akurat nie jestem stroną w sprawie, proszę jednak o dokładne czytanie ogłoszeń.
Tam nie ma ani jednego słowa, że szczenięta są bez rodowodu.
Podejrzewam, że hodowc sie zapedził z mnożeniem, a rynek zapchany i dlatego wypych po niższych cenach.[/quote]

Jest wyraźnie napisane: GOLDEN RETRIEVERY PORODOWODOWE WIGILIJNA CENA
A tak na marginesie nie spotkałam się z ogłoszeniem gdzie hodowca sprzedaje szczeniaki tej rasy rodowodowe za 550zł.:razz:

Posted

[B]Noblistka, Goldenka02, [/B]przecież każdy pretekst aby sie obonić nieważne czy jest on rzeczywisty czy zmyślony:mad: . I jakoś niewieże że [B]EdiKris [/B]niejest żadna stroną w tej sprawie. I dołącze się dowas, ja się niespotkałam aby jakieś szczenięta z rodowodem były sprzedawane w tej cenie, nawet takie rasy jak jamnik krótkowłosy, angielski cocker, którymi rynek jest przesycony:shake:.

Posted

Może poprostu urodziły się nie wzorcowe z jakąś wadą dyskfalifikujacą ja w to nie wnikam i wnikać nie chce, bo mnie takie rzeczy drażnią.

Posted

[quote name='Melka94'] . I jakoś niewieże że [B]EdiKris [/B]niejest żadna stroną w tej sprawie.[/quote]

To radzę - uwierz.

Porodowodowe jest zwyczajnie ładnijsza nazwą "po rodowodowych rodzicach" - co zwyczajnie oznacza psy bez rodowodu, inaczej napisałoby się zwyczajnie "rodowodowe".

Posted

[quote name='Gazuś']To radzę - uwierz.

Porodowodowe jest zwyczajnie ładnijsza nazwą "po rodowodowych rodzicach" - co zwyczajnie oznacza psy bez rodowodu, inaczej napisałoby się zwyczajnie "rodowodowe".[/quote]

[B]Gazuś,[/B] ale ja otym doskonale wiem:lol:. W końcu wyznaję zasadę rasowy=rodowodowy. Pisząc to co zacytowałeś miałam na myśli to że niewierze EdiKris pisząc tak niema z tego rzadnego interesu, a dokładnie mam namyśli że pewnie sam hoduje takie szczenięta albo zna tą zacną hodowle/hodowce.

Posted

Do ciebie było skierowane tylko "uwierz" i zdaje sobie sprawę do czego się odnosiło.
Mi chodzi o to, że nie wierzysz że "EdiKris pisząc tak niema z tego rzadnego interesu, a dokładnie mam namyśli że pewnie sam hoduje takie szczenięta albo zna tą zacną hodowle/hodowce. " - uwierz.
I niepowinno się tak z góry na kogoś napadać za to, że troche inaczej być może zinterpretował treść ogłoszenia.

Wyjaśnienie porodowodowych było skierowane do EdiKrisa. I ogólnie zresztą :-)

Pozdrawiam

Posted

W wielu hodowlach niestety zdrarzają sie takie kffiatki.wg regulaminu suka może być kryta raz w roku.Wtedy krycie i szczenieta są rejestrowane,dostają metryki.Niestety hodowcy nierzadko kryją suke drugi raz nie rejestrując krycia(na "lewo") i wtedy szczeniaki nie otrzymują metryk,bo z ZK jako miot po prostu nie isnieją.

Posted

[quote name='Gazuś']Do ciebie było skierowane tylko "uwierz" i zdaje sobie sprawę do czego się odnosiło.
Mi chodzi o to, że nie wierzysz że "EdiKris pisząc tak niema z tego rzadnego interesu, a dokładnie mam namyśli że pewnie sam hoduje takie szczenięta albo zna tą zacną hodowle/hodowce. " - uwierz.
I niepowinno się tak z góry na kogoś napadać za to, że troche inaczej być może zinterpretował treść ogłoszenia.

Wyjaśnienie porodowodowych było skierowane do EdiKrisa. I ogólnie zresztą :-)

Pozdrawiam[/quote]

[B]Gazuś, [/B]bardzo ciebie przepraszam :Rose::B-fly:jeżeli zabrzmiało to jako napaść na ciebie, to nietak miało zabrzmieć;). I cieszę się że się zrozumiałyśmy:smile:.

Posted

Nie ma mnie :) Na EdiKrisa, a tak się kłada że znam i to osoba naprawdę nie zamieszane w "takie" sprawy, a nie lubię jak ktoś bez podstaw kogoś oskarża na forum publicznym :-)

Wszystko ok.

Pozdrawiam
Kasia

Posted

[quote name='Gazuś']Nie ma mnie :) Na EdiKrisa, a tak się kłada że znam i to osoba naprawdę nie zamieszane w "takie" sprawy, a nie lubię jak ktoś bez podstaw kogoś oskarża na forum publicznym :-)

Wszystko ok.

Pozdrawiam
Kasia[/quote]

Aha noto ja już się całkiem zamotałam w tym wszystkim:cool1:.