Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rudy ma szansę na nowy domek!!!
Potrzebna kastracja na już. Pies jest już w lecznicy, potrzeba 145 zł na zabieg. Pomóżcie - to wielka szansa dla Rudego!!!!
PROSZĘ

Rudy
Rudy to piękny i miły, młody pies. Obecnie przebywa w schronisku w Żywcu. Zajmuje mały drewniany kojec na zewnątrz budynku. Jego piękne długie uszy w warunkach schroniskowych szybko się brudzą i namakają, a niskie temperatury łatwo mogą doprowadzić do przeziębienia. Dodatkowo zamknięcie w kojcu, brak częstego kontaktu z człowiekiem i tak potrzebnego psom tej rasy ruchu może niekorzystnie odbić się na jego psychice.
Dlatego pilnie szukamy dla niego domu z ogrodem, a przede wszystkim nowego, odpowiedzialnego opiekuna znającego się na tej rasie.
Ten pies tryska energią (pozytywną) potrzebuje duzo ruchu, częstych spacerów w towarzystwie osoby, która będzie w stanie go utrzymać, dużo miłości ale i konsekwencji w wychowaniu (wtedy pewnie spacer nie będzie kosztował tyle wysiłku). Najlepszy byłby dom z ogrodem.

Wraz z moimi dziećmi wzięliśmy go na spacer po 2 tygodniach zamknięcia (kwarantanna), pies był szczęśliwy - buszował po krzaczkach, na ile pozwoliła długość smyczy biegał za rzucanymi mu przez dzieci patykami, był bardzo aktywny i niestety trochę ciągnął. Miał bardzo dobry kontak z dziećmi.
W międzyczasie piesek został adoptowany, niestety po kilku dniach wrócił do schroniska :( - podobno terroryzował rodzinę. Ja nie wierzę w jego agresywne zachowanie (być może powodem była jego duża aktywność - to na pewno nie jest leniwy kanapowiec), ale przyszły właściciel musi być konsekwentny i odpowiedzialny oraz zapewnić psu codzienną dużą dawkę ruchu. Myślę, że wtedy piesek odwdzięczy się swoim przywiązaniem i wiernością oraz da wiele radości.

[SIZE=5]kontakt w sprawie adopcji:

<FONT size=3><FONT size=5><FONT color=#0000b1><B>

• Replies 99
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kopiuję z ogólnego wątku psiaków żywieckich mój post z 2 grudnia:
"Spanielek nadal w schronisku. Napewno bubu i Hund napiszą jak sprawy się z nim mają.
Ja tylko dodam, że wzięłam go wraz z moimi dziećmi na spacerek. Miałam kiedyś spanielkę i wiem ile one potrzebują ruchu. Po wypuszczeniu z kojca pędził jak strzała po wybiegu - normalne. Wraz z nim wzieliśmy na spacerek Fredzia. Mogę napisać, że w stosunku do innych psów jest niekonfliktowy, pomimo że na wybiegu zaczepiał go jeden z piesków, nie dał się wyprowadzić z równowagi. Także z moimi dziećmi świetnie się bawił. Podobało mu się rzucanie patykami.
Jednak osoba chcąca go zabrać musi sobie zdawać sprawę z tego, że jest to energiczny pies (jak to spaniel). Psiak całą drogę ciągnął, buszował po krzaczkach z nosem przy ziemi. Nie wiem czy uda się go nauczyć spokojnego spacerowania przy nodze. Po półgodzinnym spacerze mógł jeszcze pozostać na wybiegu, gdyż jego kojec był sprzątany - i co spanielek robił? DALEJ BIEGAŁ! Przychodził jednak do nas od czasu do czasu na głaskanko. Jest to wspaniały, miły, przepiękny i łagodny pies jednak wymagający dużo ruchu, częstych spacerów a do tego najlepiej domu z ogrodem.
Wieczorem postaram się wkleić zdjęcia ze spacerku.
Poprzednie zdjęcia mogą sugerować, że ma kopiowany ogon. Ten spanielek jest z ogonkiem, tylko przez to, że ciągle nim wywija tak wyszedł na zdjęciach."

zdjęcia z 2 grudnia (spacerek;))

Posted

Pozwolę sobie również wkleić wypowiedź Asia & Ginger z wątku innego spaniela. To oddaje idealnie czego potrzeba Rudemu:

"Niestety często ludzie biorą cockerka, bo ma takie ładne oczy i potem nie radzą sobie z tak żywiołowym psem i czasami nieco upartym. A wystarczy trochę chęci i dobrej woli i spaniel może być wspaniałym przyjacielem. Z psem trzeba po prostu pracować, dawać mu jakieś zadania, stawiać wymagania. To pies myśliwski i lubi wysiłek zarówno fizyczny jak i intelektualny. Cockerki są bardzo łatwe w szkoleniu i za smaczka zrobią wszystko, co się od nich wymaga. Ale trzeba mieć chęci. A tego niestety często brakuje. A znudzony spaniel to sfrustrowany spaniel. :shake:"

Posted

Alez jesteś piękny Rudziaszku??? Domki nie bądźcie ślepe, taki kochany żywiołowy piesio już tak długo jest w schronie, najwyzszy czas żeby trafił do kochajacego domku!

Posted

spaniele potrzebują dużo ruchu i zajęcia wiem coś o tym bo moja kuzynka ma cocera ,wiec Rudy potrzebuje domku aktywnego:roll: być może ze nie miał zapewnionych warunków do spacerów, wysiłku i stał się nieposłuszny i po prostu go oddano nie dano mu szansy szkoda:-( juz go wrzucam na neta;)

Posted

Madzia - dziękujemy bardzo za ogłoszenie dla Rudego.
Mam tylko ogromną prośbę (także do innych osób które by go ogłaszały w mediach) nie piszcie "schronisko w Żywcu" - lepiej okolice Bielska-Białej.
Jest to związane z tym, że chcielibyśmy aby ewentualni adoptujący kontaktowali się z nami a nie bezpośrednio ze schroniskiem - wtedy możemy uprzedzić o jego zachowaniu, przeprowadzić wizytę przedadopcyjną i poadopcyjną, wybrać osobę odpowiedzialną.
Podanie w internecie dokładnych namiarów grozi niestety tym, że pies może trafić do pseudohodowli, nieodpowiednich rąk itp. Niestety pracownicy schroniska nie mają na tyle czasu, aby mogli przeprowadzić wnikliwą rozmowę a tym bardziej wizyty w nowym domu.
W przypadku psa rasowego jest to bardzo ważne.;)