Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ladySwallow']Hihi, ja ostatnio się zachwycałam sunią z hodowli Jaxa, no cudo ogromne... Ale Jax ładniejszy :lol: A tutaj widzę, że jeden dość podobny do szczura[/QUOTE]

E nie, szczur w tym wieku miał cały czarny łepek :evil_lol: ale fajne są, łaciatki i po normalnie zbudowanych rodzicach, coraz rzadziej się takie spotyka :roll:

Posted

[quote name='Unbelievable']E nie, szczur w tym wieku miał cały czarny łepek :evil_lol: ale fajne są, łaciatki i po normalnie zbudowanych rodzicach, coraz rzadziej się takie spotyka :roll:[/QUOTE]

Co do budowy - będąc na wystawie, widziałam różne jacki i szczerze mówiąc podobało mi się może 4-5... Niektóre to według mnie były wręcz grube, inne po prostu strasznie krępe... A mój biały JRT :diabloti: przestał być już biały, nawet mu się plamy całkiem sporawe i czarne na łbie pokazują :lol:

Posted

[quote name='ladySwallow']Co do budowy - będąc na wystawie, widziałam różne jacki i szczerze mówiąc podobało mi się może 4-5... Niektóre to według mnie były wręcz grube, inne po prostu strasznie krępe... A mój biały JRT :diabloti: przestał być już biały, nawet mu się plamy całkiem sporawe i czarne na łbie pokazują :lol:[/QUOTE]
ano właśnie, i zero instynktu... ostatnio nawet spotkaliśmy się z suczką która nie lubi biegać i woli w miejscy leżeć :mdleje:
ja ostatnio widziałam boską suczkę parsona, taka malutka, drobniutka, idealna :loveu: szczur w wersji suczej :evil_lol:

Posted

[quote name='Unbelievable']o sory, nie zauważyłam ;)

o piłeczkach z eko-psa, nie pamiętam jak się nazywają[/QUOTE]
oki :)

też się nad nią zastanawiam, nawet pytanie zadałam na zabawkach, ale nikt nie odp :(
[url]http://www.dogomania.pl/threads/215586-eko-zabawki-pi%C5%82ka-Orbee-Tuff[/url]

Posted

Niestety tak :roll: ale najbardziej humanitarnie jak się da, wychuchane i wydmuchane ;)

[IMG]http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/321262_230207140366025_100001302231612_552972_1202307431_n.jpg[/IMG]

Posted

[IMG]http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/298430_230197803700292_100001302231612_552960_59024376_n.jpg[/IMG]

albinosków mam trzy, dwie białe w kremowe łaty i biszkoptowy samiec :loveu: nie-albinosek ma umaszczenie takie "dzikie" łaciate

Posted

to nie są albinosy :diabloti: albinosy nie mają łat, są czysto białe z czerwonymi oczami, a łaciate to inna odmiana (nie wiem jak ona się w przypadku mm. nazywa). Czerwone oczy często występują u jasno-barwnych ogonów, ale nie są one albinosami

cudo :loveu:

Posted

[quote name='NightQueen']to nie są albinosy :diabloti: albinosy nie mają łat, są czysto białe z czerwonymi oczami, a łaciate to inna odmiana (nie wiem jak ona się w przypadku mm. nazywa). Czerwone oczy często występują u jasno-barwnych ogonów, ale nie są one albinosami

cudo :loveu:[/QUOTE]
to skąd te czerwone oczy? o.O
swoją drogą, albinizm to brak/zmniejszona ilość melaniny prawda? więc generalnie by się zgadzało :razz: chyba że to u myszy inaczej

Posted

[quote name='Unbelievable']to skąd te czerwone oczy? o.O
swoją drogą, albinizm to brak/zmniejszona ilość melaniny prawda? więc generalnie by się zgadzało :razz: chyba że to u myszy inaczej[/QUOTE]

Zgadza się, inaczej - mój Stefan jest rasowo przypisany do krótkowłosej satynowej myszy syjamskiej ze znaczeniami, a oczy ma czerwone ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']to skąd te czerwone oczy? o.O
swoją drogą, albinizm to brak/zmniejszona ilość melaniny prawda? więc generalnie by się zgadzało :razz: chyba że to u myszy inaczej[/QUOTE]

no właśnie nie jest tak, albinosy cechują czerwone oczy i biała sierść (odmiana self - bez dodatkowych znaczeń) właśnie przez tą ilość znikomą melaniny, a jeśli masz mysz łaciatą to widać że poziom melaniny jest w porządku, gdyż występuje inny barwnik.
Czerwone oczy to zamierzony efekt krzyżowania myszy albinotycznych z barwnymi, gdzie wyselekcjonowano gen odpowiedzialny za czerwone oczy - a nie muszą one być tylko spowodowane brakiem melaniny.

Posted

[quote name='NightQueen']
Czerwone oczy to zamierzony efekt krzyżowania myszy albinotycznych z barwnymi, gdzie wyselekcjonowano gen odpowiedzialny za czerwone oczy - a nie muszą one być tylko spowodowane brakiem melaniny.[/QUOTE]

ale tu nie ma mowy o selekcji jakiejkolwiek, bo wyszły one samoistnie od osobników dziko ubarwionych, więc jest to mutacja naturalna. Znalazłam jakąś stronę z odmianami barwnymi ich więc poczytam zaraz

Posted

[quote name='Unbelievable']ale tu nie ma mowy o selekcji jakiejkolwiek, bo wyszły one samoistnie od osobników dziko ubarwionych, więc jest to mutacja naturalna. Znalazłam jakąś stronę z odmianami barwnymi ich więc poczytam zaraz[/QUOTE]

nie ma znaczenia w jaki sposób były krzyżowane, czy samoistnie czy prze hodowców, w każdym bądź razie jest to sprawka genów a nie melaniny ;)

Posted

[quote name='Justa']Ale karmić będziesz tylko tymi różowymi bezwłosymi?[/QUOTE]

na razie tak ;)

Wychodzi na to że ciemna to agouti pied, samiec argente, a dwie malutkie argente pied(chociaż chyba bardzo mocno pied bo mają tylko małe kolorowe plamki, albo to coś jeszcze innego), ale dalej nie rozumiem czemu to nie albinosy -.- jestem ciekawa czy to, że mają czerwone oczy jakoś wpływa na ich zachowanie, światłolubność itp? bo moje gekonie albinosy z czerwonymi oczami bardzo źle reagują na światło, czasem potrafią się nawet obijać po terrarium bo nic nie widząc :roll:

a swoją drogą, są czarne/ agouti z czerwonymi oczami?

Posted

[quote name='Unbelievable']

Wychodzi na to że ciemna to agouti pied, samiec argente, a dwie malutkie argente pied(chociaż chyba bardzo mocno pied bo mają tylko małe kolorowe plamki, albo to coś jeszcze innego), ale dalej nie rozumiem czemu to nie albinosy -.- jestem ciekawa czy to, że mają czerwone oczy jakoś wpływa na ich zachowanie, światłolubność itp? bo moje gekonie albinosy z czerwonymi oczami bardzo źle reagują na światło, czasem potrafią się nawet obijać po terrarium bo nic nie widząc :roll:

a swoją drogą, są czarne/ agouti z czerwonymi oczami?[/QUOTE]

nie ma ciemnych odmian z czarnymi oczami, tylko jasno barwne (w tym łaciate z przewagą bieli) mają ten gen. Kolor czarny (ciemny) jest zawsze dominujący, czy to ciemna odmiana czy ciemne oczy, czerwona barwa to gen recesywny, przy krzyżowaniu, gdzie przeważa gen dominujący wyjdą czarne oczy. Jak rozpiszesz sobie krzyżówki genetyczne to to zobaczysz. . Nie ma szans by wyszła ci agouti z czerwonymi oczami, bo maść agouti jest dominująca, a czerwone czy nie

Z tego co mi wiadomo to u gryzoni oczy czerwone nie wpływają na zachowanie, to zwierzęta stałocieplne więc zmiana koloru źrenicy i tęczówki nie ma znaczenia jak w przypadk[I]u zmiennocieplnych gekonów, bo wydaje mi się że to właśnie jest tym spowodowane, że źle one sobie radzą z innym kolorem tęczówki i źrenicy, ale nie znam się na gadach więc tu pewna nie jestem, natomiast mam myszy czerwono i czarnookie i nie widzę różnicy w ich zachowaniu

kurde coś mi się pierniczy dogo, nie mogę pochylonej kursywy wyłączyć
[/I]