bonsai_88 Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Gops z doświadczenia wiem, że z terrariami dla zwierzaków to jak z obrożami dla psa - na początku myślisz, że wystarczy zwykłe, najzwyklejsze terrarium... ale szybko dokupisz nową lampkę, lepsze podłoże, a w ogóle to terrarium jest za małe i potrzebne jest większe... w do którego wejdzie więcej zwierzaków, które potrzebują jeszcze lepszej lampki, jeszcze większego terrarium... a skoro to poprzednie terrarium jest puste, to można do niego wsadzić coś nowego ;). Ja to mogę spokojnie poczekać na kolejną giełdę - do nowego mieszkania będziemy się wyprowadzać pewnie przed świętami, później przydałoby się kupno jakiejś półki pod terrarium :roll:... Tak więc śpieszyć to ja się nie będę. Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='gops']to mi powiedzialas ...:roll: teraz bede przez Ciebie myslec :mad: mam gdzie postawic.. tylko jak sie zaczyna to same terrarium kosztuje duuzo pieniedzy ale pomysle o tym , nigdy mi do glowy nie przyszlo zeby myslec o jaszczurce :lol:[/QUOTE] no terrarium jest kosztowane, nie powiem. Ja za swoje te większe zapłaciłam 160zł, ale robiłam u takiego faceta na zamówienie. W sklepach kosztują tak pewnie 190-210, a jeszcze trzeba zrobić oświetlenie, ogrzewanie, podłoże, ścianka, miseczki nie miseczki.... sam gekon kosztuje mało, szczególnie jeżeli jest odmiany classic- czyli taka Stefania tylko cała w kropki. Całe terrarium w najlepszym wypadku ok. 300zł ;) mówię o dużym, bo do mniejszego 60x30x40 już np. nie potrzeba kabla grzewczego, wystarczy tylko żarówka, i odpada te 45zł ;) no, i tak jak pisze bonsai- co chwila coś nowego się chce :evil_lol: a to miseczka, a to karmówka, a to może nowa roślina, i tak kasa leeeci.... a jeżeli chodzi o półeczkę... :evil_lol: stolik z ikei za 70zł i jest :diabloti: (żeby nie było, ojciec stolarz : P ale zanim bym się doczekała na stolik od niego...) Quote
bonsai_88 Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Na pocieszenie - po 2 latach już raczej się trochę opanowałam z kupnem roślinek do terrarium Małego - mam tam fajne roślinki, terrarium wygląda naprawdę ładnie... za to musiałam kupić lampkę, bo stara została w poprzednim mieszkaniu :(. Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='bonsai_88']Na pocieszenie - po 2 latach już raczej się trochę opanowałam z kupnem roślinek do terrarium Małego - mam tam fajne roślinki, terrarium wygląda naprawdę ładnie... za to musiałam kupić lampkę, bo stara została w poprzednim mieszkaniu :(.[/QUOTE] drugie pocieszenie jest takie, że niewiele roślinek przeżywa cały rok w temperaturze 30-35 stopni i wilgotności 40% :diabloti: teraz mam hederę i aloes już ze dwa tygodnie, i jeszcze żyją ;) ale podlewam prawie codziennie Quote
MM. Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Co ta trzydziestka oznacza? Numer produktu? :cool3: [url]http://1.1.1.2/bmi/i797.photobucket.com/albums/yy256/usterajs/Stefania/DSC_0595.jpg[/url] Quote
bonsai_88 Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 No fakt, mój maluszek raczej woli chłodniejsze i wilgotniejsze miejsca [chociaż też nie za chłodne i nie za wilgotne]... W terrarium Stefci są trochę gorsze warunki, ale aloes powinien je wytrzymać :). Kurcze, opuncję bym ci zaproponowała, gdyby nie jej igiełki - strasznie małe, ale jak się wbiją to człowiek ma ochotę sobie łeb odstrzelić [małe toto i wyciągnąć się nie da, a boli]. Do Stefci nadawać się powinny też: żywe kamienie czy Aichryson. Ogólnie musisz roślinek wśród sukulentów szukać :). Ps. Aloes ma wiele odmian, może spróbuj posadzić parę różnych dla urozmaicenia ;)?[U][B][/B][/U] Quote
Asiaczek Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Więc toto maleńskie to Eublefar...? Rrrrrany... Pzdr. Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='Caachou_']Co ta trzydziestka oznacza? Numer produktu? :cool3: [url]http://1.1.1.2/bmi/i797.photobucket.com/albums/yy256/usterajs/Stefania/DSC_0595.jpg[/url][/QUOTE] nie, cenę... nie chce zejść nawet zmywaczem do paznokci :angryy: [quote name='bonsai_88']No fakt, mój maluszek raczej woli chłodniejsze i wilgotniejsze miejsca [chociaż też nie za chłodne i nie za wilgotne]... W terrarium Stefci są trochę gorsze warunki, ale aloes powinien je wytrzymać :). Kurcze, opuncję bym ci zaproponowała, gdyby nie jej igiełki - strasznie małe, ale jak się wbiją to człowiek ma ochotę sobie łeb odstrzelić [małe toto i wyciągnąć się nie da, a boli]. Do Stefci nadawać się powinny też: żywe kamienie czy Aichryson. Ogólnie musisz roślinek wśród sukulentów szukać :). Ps. Aloes ma wiele odmian, może spróbuj posadzić parę różnych dla urozmaicenia ;)?[/QUOTE] ja wiem co się nadaję, miałam już u niej Crassula Ovata Gollum, ale się mu nie powiodło i zdobi parapet... ;) Litophsy mam zamiar kupić na giełdzie w Wawie(o ile dojadę), a może coś poza nimi mi w oko wpadnie.... ;) ale też trzeba pamiętać o tym, że to ma być pustynia, a tam nie ma wielu roślin : P [quote name='Asiaczek']Więc toto maleńskie to Eublefar...? Rrrrrany... Pzdr.[/QUOTE] Stefania to też Eublefar, ten sam gatunek ;) tylko odmiany inne ;) i malutkie są jeszcze młode, więc urosną Quote
bonsai_88 Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Wiem, że to ma być głównie pustynia [ja mam tylko "wężowe" zboczeni - Mały żąda roślinek, bo jak nie ro się chowa za tylną ścinkę :D. Teraz ma busz w terrarium... może wy mu przemówicie do rozumu, że on powinien lubić wyższą temperaturę i suchsze powietrze? Taki dziwoląg mi się trafił], ale trochę roślinek pustynnych nie zaszkodzi :). Z tym, że raczej jakieś nie duże by się przydały i bardzo "pustynne". Swoją drogą w jakim wieku jest już Stafcia? Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='bonsai_88']Wiem, że to ma być głównie pustynia [ja mam tylko "wężowe" zboczeni - Mały żąda roślinek, bo jak nie ro się chowa za tylną ścinkę :D. Teraz ma busz w terrarium... może wy mu przemówicie do rozumu, że on powinien lubić wyższą temperaturę i suchsze powietrze? Taki dziwoląg mi się trafił], ale trochę roślinek pustynnych nie zaszkodzi :). Z tym, że raczej jakieś nie duże by się przydały i bardzo "pustynne". Swoją drogą w jakim wieku jest już Stafcia?[/QUOTE] Stefan też siedzi ciągle w mokrej kryjówce w zimnym końcu terra.... ze trzy razy widziałam jak się wygrzewała :roll: w ogóle to miałam zrobić w ściance miejsca na doniczki, taaa.... zapomniałam :evil_lol: Stefania ma gdzieś rok i trzy-cztery miesiące ;) Quote
bonsai_88 Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Czyli maleńka powinna jeszcze troszeczkę podrosnąć ;). A jeśli chodzi o dziwactwa Małego to w "prawidłowych" warunkach potwór nie chce jeść, ma problemy z wylinką itp... za to po obniżeniu temperatury łaskawca zje coś raz na miesiąc/dwa [mam wrażenie, że on częściej linieje niż jada :D], a wylinka schodzi szybciutko, bez najmniejszego problemu. Pomijam już fakt, że mój "dorosły", paroletni samczyk jest wielkości 1-2 miesięcznego wężyka i większy raczej nie będzie... Quote
MM. Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 [quote name='Unbelievable']nie, cenę... nie chce zejść nawet zmywaczem do paznokci :angryy: [/QUOTE] Znam ten ból :diabloti: Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='bonsai_88']Czyli maleńka powinna jeszcze troszeczkę podrosnąć ;). A jeśli chodzi o dziwactwa Małego to w "prawidłowych" warunkach potwór nie chce jeść, ma problemy z wylinką itp... za to po obniżeniu temperatury łaskawca zje coś raz na miesiąc/dwa [mam wrażenie, że on częściej linieje niż jada :D], a wylinka schodzi szybciutko, bez najmniejszego problemu. Pomijam już fakt, że mój "dorosły", paroletni samczyk jest wielkości 1-2 miesięcznego wężyka i większy raczej nie będzie...[/QUOTE] maleńkie :diabloti: trzy są nowe ;) to może zupełnie inny gatunek jest? co ty w ogóle masz, bo już nie pamiętam.... [quote name='Caachou_']Znam ten ból :diabloti:[/QUOTE] a taki ładny ten korzeń... :roll: Quote
MM. Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 [quote name='Unbelievable'] a taki ładny ten korzeń... :roll:[/QUOTE] To napewno nie może być marker, bo od razu by zmywaczem zszedł... :hmmmm: Cóż to jest w takim razie? Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='Caachou_']To napewno nie może być marker, bo od razu by zmywaczem zszedł... :hmmmm: Cóż to jest w takim razie?[/QUOTE] marker, bo co innego ;) tylko samo drewno nie ma struktury jak, nie wiem... plastik, i tusz włazi wgłąb i nie da rady tego usunąć Quote
MM. Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 [quote name='Unbelievable']marker, bo co innego ;) tylko samo drewno nie ma struktury jak, nie wiem... plastik, i tusz włazi wgłąb i nie da rady tego usunąć[/QUOTE] Też racja ;) Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='Endher']Powiem Ci,że zaintrygowałaś mnie tymi jaszczurowatymi :diabloti: Strasznie podoba mi się umaszczenie(?) Basi i Marcelinki :loveu::loveu:[/QUOTE] odmiana ;) Barbarka to Bell Albino, Marcelinka to Mack Super Snow ;) Quote
bonsai_88 Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Mi za to się Oluś podoba ;). Nie mogłaś go jakąś ładniej nazwać :P? Quote
basia bonnie Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 [quote name='bonsai_88']Nie mogłaś go jakąś ładniej nazwać :P?[/QUOTE] a niby jak? może bonsai ? :evil_lol: to byłoby upokarzające dla barbarki :-( Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='basia bonnie']a niby jak? może bonsai ? :evil_lol: to byłoby upokarzające dla barbarki :-([/QUOTE] :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
eria Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 [URL]http://i797.photobucket.com/albums/yy256/usterajs/Stefania/DSC_0781.jpg[/URL] ale one są boskie !!!!!:loveu::loveu: Quote
NightQueen Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Fajne jaszczury, nawet bym sobie takiego sprawiła gdyby nie tym one się żywią, fuuu :diabloti: Quote
bonsai_88 Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Nie, po prostu mam do imienia Oluś prywatny wstręt :mad:... i żeby nie było - nie o forumowego Olusia mi chodzi, tylko kogoś zupełni innego, wam nie znanego... notabene mało osób wie, jak tamten facet ma na imię :evil_lol:. Quote
Unbelievable Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 [quote name='eria'][URL]http://i797.photobucket.com/albums/yy256/usterajs/Stefania/DSC_0781.jpg[/URL] ale one są boskie !!!!!:loveu::loveu:[/QUOTE] :loveu: [quote name='NightQueen']Fajne jaszczury, nawet bym sobie takiego sprawiła gdyby nie tym one się żywią, fuuu :diabloti:[/QUOTE] ee tam, larwy są nieszkodliwe ;) pęsetą do miski i już, a siedzą w zamkniętym pudełku... [quote name='bonsai_88']Nie, po prostu mam do imienia Oluś prywatny wstręt :mad:... i żeby nie było - nie o forumowego Olusia mi chodzi, tylko kogoś zupełni innego, wam nie znanego... notabene mało osób wie, jak tamten facet ma na imię :evil_lol:.[/QUOTE] ja mam obydwu dziadków Aleksandrów :diabloti: Quote
Recommended Posts