Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy to prawda że żeby zapisać psa na zawody agility to musi on mieć rodowód a właściciel musi być członkiem ZK?

Czy taki przepis dotyczy tylko uczestnictwa w międzynarodowych zawodach?

Wprawdzie moja suńka ma metrykę która nota bene leży od 4 lat w szufladzie ale jakoś nie uśmiecha mi się wyrobienie rodowodu i potem płacenie składek.

Posted

Musisz byc czlonkiem zwiazku,zeby wystartowac w zawodach agility organizowanyc przez zwiazek kynologiczny.Nie jestem tylko pewna czy jest to takze konieczne w zawodach z cyklu IAL.Ale chyba tez..Natomist pies nie musi miec rodowodu.

Posted

Nie.

Musisz byc czlonkiem zwiazku zeby wyrobic psu rodowod.To znaczy,ze jesli skladasz metryke musisz od jednoczesnie zapisac sie do zwiazku.Natomist mozesz byc czlonkiem zwiazku,ale nie musisz rejestrowac psa.

Czyli:

Jesli chcesz startowac w zawodach agility musisz zapisac sie do zwiazku,oplacac skladki,natomist nie musisz wyrabiac rodowodu swojemu psiakowi.

Posted
Musisz byc czlonkiem zwiazku,zeby wystartowac w zawodach agility organizowanyc przez zwiazek kynologiczny.Nie jestem tylko pewna czy jest to takze konieczne w zawodach z cyklu IAL.Ale chyba tez..Natomist pies nie musi miec rodowodu.

Do startów w zawodach IAL (tzw. nieoficjalnych) nie jest potrzebne członkostwo ZKwP.

Posted

Ponieważ trochę tu namieszano, to pozwole sobie na parę wyjaśnień:

Czy to prawda że żeby zapisać psa na zawody agility to musi on mieć rodowód a właściciel musi być członkiem ZK?
Nie, pies nie musi mieć rodowodu. Aby zapisać się na oficjane zawody - przewodnik musi być członkiem ZK
Czy taki przepis dotyczy tylko uczestnictwa w międzynarodowych zawodach?
Nie. Taki przepis dotyczy wszystkich oficjalnych zawodów. Wyjątkiem są jedynie Mistrzostwa Świata Agility, w których faktycznie udział mogą wziąć wyłącznie psy rasowe.
Wprawdzie moja suńka ma metrykę która nota bene leży od 4 lat w szufladzie ale jakoś nie uśmiecha mi się wyrobienie rodowodu i potem płacenie składek.
Jeśli chcesz startowac w oficjalnych zawodach, to i tak musisz być członkiem ZK, a więc regularnie opłcać składki. Tak więc, czemu nie wyrobić też psu rodowodu?
Posted
ale żeby np. wziąć udział w oficjalnej próbie pracy (np wyjechać na MŚ) twój pies musi mieć rodowód :-)
To oczywiście nieprawda! W oficjalnych próbach pracy może wziąć udział każdy pies, a więc nie musi mieć rodowodu. Na mistrzostwach świata nie ma oficjalnych prób pracy.
Posted
Na nawodach IAL nie ma oficjalnych prób ptracy, a więc, ani pies nie musi miec rodowodu, ani jego przewodnik nie musi być członkiem ZK.
Posted

"Kwalifikacje psa na reprezentanta

Pies musi posiadać rodowód i zdobyć ocenę doskonałą lub co najmniej bardzo dobrą w oficjalnych próbach agility 2 lub 3."

a tu :mrgreen:

Posted

Przepraszam, ale z Twojej wypowiedzi wynikało. iż pies musi mieć rodowód, aby mógł wziąć udział w oficjalnej próbie pracy. Tymczasem obaj wiemy, że jest inaczej 8)

• 3 months later...
Posted
...wziąć udział w Mistrzostwach Świata Agility Psów Bez Papierów, które od kilku lat corocznie są organizowane.

Te mistrzostwa to IMCA - International Mixed & Breed Championships.

Jak sama nazwa wskazuje mogą w nich startować psy rasowe i mieszańce.

W tym roku odbędą się piąty raz, w dniach 27-29 sierpnia, w Purkersdorfie pod Wiedniem. Tam również odbędą się 3 Mistrzostwa Świata w Para-Agility (Para-Agility-Worldchampionship) dla niepelnosprawnych przewodników.

• 4 years later...
Posted

przepraszam, że taki stary temat ale jakoś tu mi moje pytanie najbardziej pasuje a po co zakladać nowy.
A wiec jest suka, która nie należy do mnie ale ja chce z nią startować, ma metrykę, rodowodu na razie nie. (nie wiem czy w góle będa jej wyrabiac).
Moje pytanie brzmi: czy właściciel(to samo nazwisko co ja) również musi być członkiem ZK i opłacać składki czy wystarczy ze przewodnik to robi??

Posted

Według przewodniczącego podkomisji i regulaminu (chyba;))- tak. Dlatego jak my startujemy z nieswoimi psami, to na końcu dopięte mamy xero wpłaty składki właściciela psa za bieżący rok...

Posted

buu... dzięki Sajko, że mi odpowiedziałas :P
... ja w regulaminie znalazłam tylko, że "przewodnik/właściciel" muszą być członkiem związku... dla mnie to nie jest przewodnik i właściciel...zawsze moge ją zarejestrować na siebie ale jakoś nie widzi mi się odpowiedzialność za psa, którego nie mam na co dzień w domu...no trudno będe chyba musiała dwie składki płacić.
No ale kurcze jak to jest w rodzinach gdzie właścicielem psa jest np mama a biega dziecko??

Posted

[quote name='Astro&Marta']
No ale kurcze jak to jest w rodzinach gdzie właścicielem psa jest np mama a biega dziecko??[/quote]Dziecko się podpina pod rodziców, bo nie może samo być członkiem. Ale ciekawszym pytaniem jest np. gdy mąż jest właścicielem, a biega żona. Mnie się wydaje, że kiedyś słyszałam, że członkowie bliskiej rodziny, którzy ze sobą mieszkają, nie muszą w takim wypadku wszyscy być członkami - wystarczy, że jeden jest. Ale jaki stopień spowinowacenia jest potrzebny, czy wystarczy np. to samo nazwisko i co jeśli razem nie mieszkają (i się do tego przyznają ;) ) to już nie wiem. Najlepiej zapytać się w oddziale i mieć nadzieję, że Pani będzie akurat w dobrym humorze. ;)

Posted

[quote name='Flaire']Ale ciekawszym pytaniem jest np. gdy mąż jest właścicielem, a biega żona. Mnie się wydaje, że kiedyś słyszałam, że członkowie bliskiej rodziny, którzy ze sobą mieszkają, nie muszą w takim wypadku wszyscy być członkami - wystarczy, że jeden jest. Ale jaki stopień spowinowacenia jest potrzebny, czy wystarczy np. to samo nazwisko i co jeśli razem nie mieszkają (i się do tego przyznają ;) ) to już nie wiem.[/quote]
W regulaminach nic takiego nie znalazłam. Nie wiem więc, od kogo miałoby to zależeć i czy akurat pani w oddziałe miałaby cokolwiek do powiedzenia na ten temat. Doświadczenie uczy, że w kwestii sportów, a agility w szczególności, pracownicy oddziału nie mają zbyt wielu informacji.
Ja bym skierowała pytanie do przewodniczącego podkomisji, ale skoro regulamin mówi co innego... Sama nie wiem.