Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 3 letniego Goldena. Był typowym kanapowcem, jednak po przeprowadzce do domu jednorodzinnego z własnej woli całe dnie przesiaduje na dworze. Ostatnio postanowiłam, że kupię jeszcze sukę - lubię te zwierzęta, a mój Golden miałby towarzyszkę. Nie chcę Goldenki, ponieważ w najbliższym czasie nie mam zamiaru otwierać hodowli ;) . Myślałam więc o jakiejś innej rasie, oczywiście suczka zostałaby poddana sterylizacji. Z jaką rasą najlepiej 'dogadywałby' się Golden? Czy może różnica wieku pomiędzy psami zatrze jakąkolwiek możliwość zajścia w ciąże przez sukę?

Z góry dziękuje za pomoc ;-)

Posted

moja sunia goldenka mieszka z sunią novą scotią dogadują się bezproblemowo różnica wieku ok 3lat - ale tak wogole to myślę ,że nie da się określić rasy i zagwarantować,że psiury będą się dogadywać moim zdaniem zależy to do odpowiedniego wprowadzenia nowego psiego towarzysza i nie zaniedbywania 'weterana' pozdrawiam

Posted

Ciężko powiedzieć - myślę że większość ras się nada, ale ja szukałabym towarzysza/towarzyszkę, która jest z tej samej grupy, z sensownym temperamentem, z dobrej hodowli. Może faktycznie któryś retriever? Wtedy i pływanko wpólne, i mniej więcej charakterek ;) - sama mam teraz dwa Tollery właśnie, z odstępem roku miedzy nimi i bardzo sobie chwalę taki układ - w domu piesy ze sobą szaleją, oba uwielbiają aportowanie, pewnie na wiosnę będzie wspólne pływanko, dogadują się ze sobą rewelacyjnie - w Twoim przypadku moze być i Tollerka, ale też labeczka, czy flatka - do wyboru do koloru :cool3:

Posted

Rasa raczej nie gra roli, tzn. jeśli golden jest strasznie "żywy", nieostrożny, to warto zrezygnować z kupna małej, delikatnej rasy takiej jak np. chihuahua. ;) Jeśli to kanapowiec, indywidualista, nie lubiący kolegów z ADHD (mojego psa 'irytują' np. takie typy :lol:) , to nie kupuj rozbieganego, niezrównoważoneg psychicznie belga. Oczywiście pod względem siebie również musicie wybrać psa! Tak by nie był udręką dla Was (chyba, że już tak ześwirowaliście - w pozytywnym tego słowa znaczeniu :) - że wszystko robicie pod goldena, tzn. pies śpi na poduszcze a Wy w jego nogach hihi:lol:). :)
Myślę tak jak dziewczyny, że warto poszukać kogoś w retrieverach, spanielach... czy golden był Waszym pierwszym psem?

Posted

Ja bym na twoim miejscu wzieła retrievera :) Choć jak tu wszyscy mówią rasa nie gra roli. np. Flat, labrador, toller (z tymi psami nie będzie raczej problemu z zakupieniem ponieważ są hodowle)

• 2 weeks later...
Posted

Myślę że rzeczywiście nie rasa gra role, ale wychowanie. Ja np częto chodzę z Magią do jamnika Rafika, potrafią razem wariować trzy godziny, potem odpoczywają kilka minut i od razu znowu trzy h.
Świetnie się dogadują, a dodajmy że jamnik jest po wypadku i spokojnie się z nią bawi, wystarczy że leciuśko piśnie, Magia natychmiast odskakuje. Tak więc można nawet zakupic chichuachua, ale ważne jest wychowanie no i temperament obu psiaków.

Posted

Ja zrobilmym tak:
- plec przeciwna
- rasa NIEAGRESYWNA (golden nie zagryzie, ale moze byc zagryziony)
- podobny rozmiar pozmoze
- najlepiej cos z mysliwskich, zeby wspolnie za pilkami biegaly
- ja jestem czlowiek otwarty, inteligentyny, itd... ale zdania pt "nie nastepny golden" nie zrozumiem nigdy. wniosek: kup drugiego. nim zburza dom bedzie sporo smiechu.

• 5 months later...
Posted

A może zwykły kundelek ze schroniska? Jeśli będzie podobnych"rozmiarów" to wszystko będzie w porządku.

Aha, różnica wieku nie chroni przed ciążą...

• 1 month later...
Posted

Tak, zdecydowałam, że wezmę kundelka ze schroniska. Przy okazji uratuje jedno psie zycie.
Suczkę, żeby nie było nieporozumień pomiedzy psami. Oczywiscie nie mam zamiaru zakladac hodowli, bez obaw. :D