Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Barbelka']Czy z tak dlugim przydomkem niema problemow rejestrowania szczeniat? Chyba ze w Polsce dlugosc iminia psa nie jest ograniczona do ilisci cyfr?[/quote]
Hej!

My też mamy dość długi przydomek i nie ma najmniejszego problemu;)

Posted

Podaję jeszcze kilka propozycji, bo wczoraj nie miałam już czasu siedzieć przy kompie. Uprzedzam, że nie wszystkim mogą się podobać, bo te wymyślałam w zeszłym roku jak rejestrowałam hodowlę kotów...:loveu:
Preferuję krótki przydomek, bo uważam, że jest wtedy łatwiej go zapamiętać.... W psach mam ~Esseni, a w kotach ~Satori*PL. Zawsze można dołożyć coś do tego, albo dać długie imię jeśli ktoś bardzo chce mieć dużo napisane.

~ Expression
~ Leopardus
~ Velvet (aksamit)
~ Meritum (zasługa)
~ Metamorfoza (przekształcenie)
~ Mikado (tyt. ces. jap.)
~ Extra *****(np. dog, ja wpisałam Coon :-))
~ Nobilis (szlachetny)
~ Vademecum
~ Optimum (najlepsza)
~ Pallas (talizman)
~ Primo Loco (na 1 miejscu)
~ Regalis (królewskie)
~ Remedium
~ Spectrum (zjawisko)
~ Equilibrum (równowaga)
~ Excalibur
~ Tip-Top
~ Tutti Frutti
~ Unicuum (jedyny w swoim rodzaju)
~ Validus (silny)
~ Vanilla Sky (waniliowe Niebo)
~ Va Banque
~ Fantastic
~ Adiantum
~ de Luxe
~ [URL="http://www.m-coon.info"]Satori [/URL](olśnienie, objawienie)- To mi zarejestrowali w kotach :loveu::loveu::loveu:

No mam tylko tyle, gdzies miałam więcej, ale nie moge znaleźć kartek :razz:
Wczoraj nie podawałam znaczeń, ale jeśli kogoś interesuje konkretny wyraz, to podam...

Posted

Ale ilość!!! :crazyeye: :mdleje:

Ooo... To były zawzięte poszukiwania przydomka :D
Jeśli jeszcze coś dodasz to baaardzo proszę z tłumaczonkami... Oki? :modla:

A co do tych wczorajszych to mam pytanie co do znaczenia variete, grandezza, comes

[quote name='gombar']
~ Unicuum (jedyny w swoim rodzaju)[/quote]
Superowe! Szkoda, że po polskiemu takie długie... ewentualnie -> unikalny, ale to już nie to...

Mogę uprzedzić ewentualnych chętnych, że z pewnością odpada Remedium, bo już jest taka hodowla i jest też hodowla Regali[B]a[/B]

Posted

[quote name='revii']

A co do tych wczorajszych to mam pytanie co do znaczenia variete, grandezza, comes[/quote]

~ Variete (różności)
~ Grandezza (wyniosłość, duma)
~ Comes (towarzysz)

[quote name='revii']
Mogę uprzedzić ewentualnych chętnych, że z pewnością odpada Remedium, bo już jest taka hodowla i jest też hodowla Regali[B]a[/B][/quote]

Uprzedzałam, że niektóre nazwy moga być takie same lub bardzo podobne, nie znam aktualnie wszystkich hodowli psów, a przydomki które podaję były dla moich kotów :lol:

Posted

[quote name='gombar']~ Variete (różności)
~ Grandezza (wyniosłość, duma)
~ Comes (towarzysz)

Uprzedzałam, że niektóre nazwy moga być takie same lub bardzo podobne, nie znam aktualnie wszystkich hodowli psów, a przydomki które podaję były dla moich kotów :lol:[/quote]

Dzięki za tłumaczonko!

A kto zna wszystkie hodowle? :roll:
Podajemy propozycje, które mogą zostać nie tyle użyte, a "natchnąć" kogoś (dlatego "kocie" też są wporzo :evil_lol:)

A ewentualne "wykreślenie" niektórych przydomków zaoszczędzi roboty przyszłym hodowcom :D

Posted

[quote name='Guciek']Na stronie FCI jest spis :)[/quote]
Owszem, ale mi się stronka jakoś "muuuliła", więc jeśli nie: zaoszczędzenie roboty, to: zaoszczędzenie czasu :evil_lol:

Posted

Nie jestem pewien czy ta informacja nie była już podawana ale tutaj jest link do strony FCI w Belgii gdzie są zarejestrowane wszystki przydomki i mozna sobie sprawdzić czy ten, który sobie wymyśliliśmy nie jest już zajęty:

[URL]http://www.fci.be/affixes.asp?lang=de&sel=8[/URL]

Posted

[quote name='Teddy']Nie jestem pewien czy ta informacja nie była już podawana ale tutaj jest link do strony FCI w Belgii gdzie są zarejestrowane wszystki przydomki i mozna sobie sprawdzić czy ten, który sobie wymyśliliśmy nie jest już zajęty:

[URL]http://www.fci.be/affixes.asp?lang=de&sel=8[/URL][/quote]

Już był nawet osobny temat poświęcony tej stronie ;)

Posted

[quote name='Sharona']Nivalis jest już na stronce FCI - ale nie wiem, czy jako mój przydomek...[/quote]
Napisz prędko jak będziesz już wiedzieć! Trzymam kciuki! :thumbs:
O ile pamiętam to dla sznaucerków mini?

Posted

Ja to miałam przeprawy wielkie z przydomkiem.:cool1:
Do związku zapisałam sie jak miałam 14 lat,zaczelam wystawiać swoją sunie.
Potem złożyłam papiery o nadanie przydomka.
Wybrałam nazwy i dostałam odpowiedz,kartka która otrzymałam ze zwiazku gdzieś mi zagineła.
Wystawiałam swoje psiaki miałam tez kilka miotów ale dopiero gdy zostawiłam sobie sunie grzywacza z miotu który miałam w zeszłym roku zobaczyłam ze cos jest nie tak.

Pamietam tez ze dzwonili czasem do mnie ludzie którzy pytali mnie o charciki włoskie których nie mam.

Cały czas byłam przekonana ze nazwa moja to "Wiatry pustyni"
Miałam protokoły kontroli miotów na te nazwę.

Mam stronę internetową z tą nazwą.
W zarządzie warszawskim też było w kompie "Wiatry pustyni".

Jednak gdy wyrabiałam dokumenty mojej suni dostałam informacje ze w Zarządzie głównym nie ma takiej hodowli- jest za to "Wiatr pustyni".I tak tez moja hodowla jest zarejestrowana.I ze rodowód na tą nazwę będzie.

Przypomniało mi sie wtedy ze psy odemnie które czasem były wystawiane w katalogach miały własnie "Wiatr pustyni"- ja wtedy myślałam ze to błąd.

Teraz nie da się dojść już jak było naprawdę.

Odszukałam w internecie ze jest tez hodowla "Pustynny wiatr" i to z nia była mylona moja apropo charcików włoskich których ja nie mam.

Poszłam wyjaśniać do zkwp.
Złożyłam podanie o zmiane tej nazwy która była w Zarzadzie głównym na tą która była w Warszawskim.
Odpowiedz dostałam negatywna ze zmiana jest nieistotna.Mimo iż napisałam ze moja nazwa jest mylona.

Potem postanowiłam ze zrezygnuje z tej nazwy bo chciałam tez swoja hodowle zarejestrowac w FCI. a z takimi nieporozumieniami nie ma sensu.

Chciałam za jednym razem zrezygnowac i złożyć nowe propozycje ale Panie przekazały mi ze nie można bo mają takie zarzadzenie.

Musiałam złorzyc podanie o wyrejestrowanie i czekac,czekac az przysla odpowiedz.
Dopiero potem mogłabym zarejestrowac drugą nazwe i czekac znowu ok 3 miesiące.

Byłam niecierpliwa i zadzwoniłam do zarzadu głównego- dlaczego nie mozna składać tych dokumentów jednocześnie.
Panie odesłały mnie do regulaminu-ze nie było żadnych zarządzeń i że mogę jak najbardziej.

Wiec pojechałam do oddziału mojego i powiedziałam to Paniom na miejscu,powiedziały ze ode mnie sie o tym dowiadują i ze mogę wiec złożyć propozycje.

Tak tez zrobiłam i teraz czekam na nowy przydomek.

Troche tego było uffff.

A to moje propozycje:ciekawe co wybiorą....

Imperial
For Passion
Unicue
Triada
Panteon
Satino
Millenium
Dynastic

Posted

iskra życia
ogniwo życia
przebłysk natury
pocałunek słońca
kropla ukojenia
z rodu arystokratów
płomień mądrości
kwiat serca
diamentowy błysk
gwiezdna laguna
zorza północy
wesoly płomyczek
piękno od pokoleń
wyszywane serce
nasza duma
nasz skarb
zdolna bestia :]
bursztynowy czar

Posted

[quote name='Goldenka 02']
zdolna bestia :][/quote]
:D Super! :D

A teraz coś innego:
dolegan - leniuch
denega - fala
niemir - niepokój
okomón - opiekun
praga - upał
(to wszystko jest po polsku, oczywiście gwarą)

A wybrałby ktoś coś takiego:
concwerwr ?
po walijsku - zdobywca :D

Posted

ladne ;)
mi sie podoba słowo "przystań" w połaczeniu z jakim kolwiek określeniem będzie ciekawie brzmiało np. Spokojna przystań, morska przystań, złota przystań, leśna..., górska...

Posted

[quote name='ajcka']Ja to miałam przeprawy wielkie z przydomkiem.:cool1:
Do związku zapisałam sie jak miałam 14 lat,zaczelam wystawiać swoją sunie.
Potem złożyłam papiery o nadanie przydomka.
Wybrałam nazwy i dostałam odpowiedz,kartka która otrzymałam ze zwiazku gdzieś mi zagineła.
Wystawiałam swoje psiaki miałam tez kilka miotów ale dopiero gdy zostawiłam sobie sunie grzywacza z miotu który miałam w zeszłym roku zobaczyłam ze cos jest nie tak.

Pamietam tez ze dzwonili czasem do mnie ludzie którzy pytali mnie o charciki włoskie których nie mam.

Cały czas byłam przekonana ze nazwa moja to "Wiatry pustyni"
Miałam protokoły kontroli miotów na te nazwę.

Mam stronę internetową z tą nazwą.
W zarządzie warszawskim też było w kompie "Wiatry pustyni".

Jednak gdy wyrabiałam dokumenty mojej suni dostałam informacje ze w Zarządzie głównym nie ma takiej hodowli- jest za to "Wiatr pustyni".I tak tez moja hodowla jest zarejestrowana.I ze rodowód na tą nazwę będzie.

Przypomniało mi sie wtedy ze psy odemnie które czasem były wystawiane w katalogach miały własnie "Wiatr pustyni"- ja wtedy myślałam ze to błąd.

Teraz nie da się dojść już jak było naprawdę.

Odszukałam w internecie ze jest tez hodowla "Pustynny wiatr" i to z nia była mylona moja apropo charcików włoskich których ja nie mam.

Poszłam wyjaśniać do zkwp.
Złożyłam podanie o zmiane tej nazwy która była w Zarzadzie głównym na tą która była w Warszawskim.
Odpowiedz dostałam negatywna ze zmiana jest nieistotna.Mimo iż napisałam ze moja nazwa jest mylona.

Potem postanowiłam ze zrezygnuje z tej nazwy bo chciałam tez swoja hodowle zarejestrowac w FCI. a z takimi nieporozumieniami nie ma sensu.

Chciałam za jednym razem zrezygnowac i złożyć nowe propozycje ale Panie przekazały mi ze nie można bo mają takie zarzadzenie.

Musiałam złorzyc podanie o wyrejestrowanie i czekac,czekac az przysla odpowiedz.
Dopiero potem mogłabym zarejestrowac drugą nazwe i czekac znowu ok 3 miesiące.

Byłam niecierpliwa i zadzwoniłam do zarzadu głównego- dlaczego nie mozna składać tych dokumentów jednocześnie.
Panie odesłały mnie do regulaminu-ze nie było żadnych zarządzeń i że mogę jak najbardziej.

Wiec pojechałam do oddziału mojego i powiedziałam to Paniom na miejscu,powiedziały ze ode mnie sie o tym dowiadują i ze mogę wiec złożyć propozycje.

Tak tez zrobiłam i teraz czekam na nowy przydomek.

Troche tego było uffff.

[...]

[/quote]

Uhh, zawsze wiedziałam, że w zkwp jest jeden wielki BAŁAGAN :shake:

Posted

Dam wam rade. Najlepiej jest miec przydomek krotki i z jednego slow bo potem jest strasznie z rodowodami w odleglych generacjach brakuje miejsca.

Niewiem czy uwas ograniczona jest liczba cyfr przy rejestracli, bo unas jest chyba do 24 liter wlacznie z przydomkiem, tak ze czym dluszy przydomek to ogranicza dlugosc reszte imminia.

W Angli mozna dodac swoj przydomek do nazwy psa ktorego sie kup. Hodowcy przydomek jest sawsze na poczatku.

Czyli moje sa np Ch Barbelka Eliksyr, ch Barbelka Iskra JW, barbelka Muzyka, a w Polsce jest PL CZ Barbelka Cyganka.

Psa ktorego sprzedalam sie nazywa Barbelka Laser with Seasara (with Seasara dodanne bylo jak byl przerejestrowany na nowych wlascicieli).

Posted

W odpowiedzi i po części w potwierdzeniu postu [B]Barbelki[/B] zacytuję sama siebie :D:
[quote name='revii']A co do długości, to wydaje mi się, że ograniczenia mogą wynikać jedynie z długości linijki, w którą trzeba wpisać imię z przydomkiem (więc jeśli ma się drobne pismo, to można się rooozpisać).
O ile wiem ta kwestia nie jest ujęta w regulaminie, tylko że przydomek może być przed lub za imieniem pisanym drukowanymi literami :D
Trzeba brać tylko pod uwagę, że zbytnie dłużyzny mogą stać się w przyszłości kłopotliwe - ile błędów można zrobić, a i przyszłym właścicielom też nie będzie zbyt poręcznie.[/quote]

I troszkę propozycji dla rozruszania:
arwydd - omen (po walijsku)
cadernid - potęga (wal)
grymuster - potęga (wal)
cariadus - czuły (wal)

Posted

[quote name='Lounelines']No to czekamy, który zatwierdzą :lol:[/quote]
No i dziś dostałam odpowiedź :D
Jak się okazało Nivalis został zatwierdzony dla kogoś innego ( :-( ).
Mój przydomek to [B][U]Nahui Alt [/U][/B]- [I]Słońce Wody [/I]. To z języka Azteków :)

[I][SIZE=1]no.... teraz czas na stronkę... :evil_lol:[/SIZE] [/I]