Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanko związane z żywieniem mojej psinki. Karmię ją aktualnie suchą Nutro chice i nie wiem jak to jest dokładnie. Kolega mi powiedział że jeżeli chcę karmić pieska to muszę wybrać czy tylko suchą czy tylko gotowaną gdyż piesek może dostać alergii na białko i będzie kino. A pytanie moje dokładnie brzmi: jeżeli przez 1 dzień piesek dostaje tylko suchą a następnego tylko robione to czy tak może być? Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Aha piesek ma 4,5 m-ca i jest to pseudo staffik.

Posted

[/quote=Basia_D]Mój Axle dostaje rano gotowane jedzenie, a na wieczór sypię mu do michy suche - RC dla ON-ków. Alergii nie ma.

Dokładnie tak jak moja Duma - rano gotowane, a wieczorkiem RC-dla labków :lol: :lol: Ale gotowane jej lepiej smakuje :D

Posted

Ingrid, no tak , to już pomijam milczeniem ;-)

Micha po ryżu z mięchem wylizana, a suche od niechcenia lub jak się koty dorwą ;-)

aczkolwiek zdażaja się dni, że chłopak jest baaardzo głodny i wsunię jescze michę suchego

Posted

Moja sunia jakoś bardziej nawet preferuje suchy RC - co do gotowanego zdarza jej się wybrzydzać :evil: poza tym lubi przegryzać, nie zjada jednego porządnego posiłku przed wieczorem. Dopiero wieczorna posiadówka zapobiega snom o Cyganach :lol:

• 4 weeks later...
Posted

wiem ze moze(żle zadałem pytanie) Mam na myśli czy jęsli dam psu domowe jedzenie czy będzie chciał jeśc suchą karme bo znam takie psy które jak spróbowały domowe jedzenie to nie chciały jeść suchej karmy

Posted

Mysle ze najlepsze byloby mieszanie, a nie podawanie na przemian. I to takie mieszanie, zeby sie nie dalo mieska zjesc, a brykiecikow zostawic (zmielic te "domowa" czesc na przyklad)

Posted

Jeśli psiak od szczeniaka jest żywiony jedzeniem kombinacyjnym (sucha karma + gotowane) to nie ma problemów.

Moj psiak obecnie dostaje dwa posiłki dziennie: jeden gotowany, drugi suchy.

P.s.

Z tego co słyszałam, to nie wszystkie karmy suche można łączyć z gotowanym w jednym posiłku - chyba :hmmmm: z powodu nadmiernego pęcznienia - czy to prawda ? nie wiem.

Ja osobiście nie mieszam.

Pozdrawiam :hand:

Posted

Suchą karmę nie należy mieszać z gotowanym. Suchje jedzenie ma za zadanie pęcznienie w brzuszku psa, a nie w misce.

Co do podawania mieszanego jedzenia. Axel rano dostaje ryż z mięchem , zaś wieczorem gdy jest głowdny sypię mu RC dla owczarków. Wcześniej skontaktowała się z wetem, czy mogę go tak karmić. Chodzi o to, aby suche jedzenie było dodatkiem.

Posted

Powierdzam co napisała Basia_D. Mam cztery psy w różnym wieku i wszystkie karmię gotowanym i suchym. Nie mieszam karm. Gotowane jest podstawowym pokarmem, suche traktuję jako uzupełnienie. Robię tak dlatego, że gotowane szybko się psuje i jest kłopot jak piesek nie zje wszystkiego. Suche może dłużej leżeć w misce.

• 3 weeks later...
Posted

Zgadzam sie!!Moj pies tez je 2 razy dziennie z czego jeden posiłek to gotowane jedzonko a drugi sucha karma. W żywieniu mojego psa opiearm sie na zasadzie ze bazą pokarmowa jest gotowane jedzenie a sucha karma to dodatek.

Posted

Mój bokser tez jest żywiony mniej wicej pół na pół gotowane z suchym.. Nie ma jakiejś reguły,że np rano gotowane a wieczorem suche..

Generalnie słyszałam,ze nie powinno się mieszać..

I ja też się do tego stosuję..

Co do wybrzydzania to faktycznie czasem moze się zdarzyć (choć to zależy indywidualnie od psa) Graf jest niejadkiem i do tego humorzastym.. Były okresy,ze nie chciał karmy-wolał gotowane potem z kolei na odwrót.. :roll: A teraz póki co jest ok.

Znalazłam na diabła sposób-póki co działa.. Wcześniej dawałam mu wołowinę z warzywami i na zmiane lane kluski, ryż, makaron.. Nie jadł zbyt chętnie.. Za to teraz kupuję mu całego kurczaka,gotuję rosół (starcza na 3 dni) i do tego dodatki.. Wciaga aż mu się uszy trzęsą !! :lol:

I mam nadzieję,ze tak mu już zostanie..

Nadal nie jest łakomczuchem ale teraz przynajmniej zjada chociaż tyle.. :)

Posted
wiem ze moze(żle zadałem pytanie) Mam na myśli czy jęsli dam psu domowe jedzenie czy będzie chciał jeśc suchą karme bo znam takie psy które jak spróbowały domowe jedzenie to nie chciały jeść suchej karmy

To zależy od psa. Na niejedzenie są sposoby, o których możesz poczytać na tym forum w tematach o "głodówkach".

Moja na śniadanie zjada suche żarcie, belcando junior, a popołudniu dostaje michę gotowanego- kurczaka albo rybę z ryżem i warzywami. Zjada bez problemów i śniadanko i obiad, ale już widzę, że obiadek jej bardziej smakuje. :D

Ale znam psy, które jak dostają gotowane to nie ruszą suchego. Moja jest żarłok i zje wszystko co trafi do michy. :wink:

Posted

Widze że większość z was karmi na zmiane.Ale dzisiaj byłem u zoologa i mi babka powiedziała że łączenie i dosypywanie do pokarmów gotowanych jest niepoprawne.Coś tam mówiła że żołądek pieska jest bardzo m...(mólny??)nie pamietam cos na M.Również zmienianie karm jest złym pomysłe

P.S. Wiele z was jednak łączy te twa pokarmy.Nie potepie tego bo sam to robie:).Ale jednak jeżeli chcesz żeby twój piesek był naprawde zdrowy karm tylko suchą.

P.S.2:) Nie obraźsie sie i nie zrozumnie mojej wypowiedzi źle.Wasze psinki tez napewno są zdrowe jak i muj:) ale mówie to co usłyszałem

Posted

P.S. Wiele z was jednak łączy te twa pokarmy.Nie potepie tego bo sam to robie:).Ale jednak jeżeli chcesz żeby twój piesek był naprawde zdrowy karm tylko suchą.

To niech pani w zoologu sobie tak karmi.

Moje psy dostawały i dostają różne żarcie i wszystko było i jest fajnie. Ogromna część dogomaniaków tak karmi i psy się świetnie czują. Wiadomo, dla pani w zoologu najlepiej jest jak pies je tylko suchą karmę i to najlepiej tę najdroższą :evil:

Posted

ja karmie jednego psa 3/4 gotowane 1/4 karma (oczywiscie pro plan, royal albo nutram)

a drugiego karmilam 1/2 karma 1/2 gotowane az sie jej gotowane znudzilo i obecnie karmie dobra karma i dodaje troche puszki bo samego suchego nie lubi

Posted

coztego może masz racje faktycznie sie chwaliła że jej psy jedzą najdroższe jedzonka z holandii!(z importu :D )Ale wyglądała na miłą babkę i wydawało mi się że ma ogromna wiedzę na temat psów

Posted

Gonzo ja tez wielokrotnie słuchałam takich pań z zoologicznego.. Wydawało mi się,ze mają duzą wiedzę itd.. A ja naiwna im wierzyłam..

Tyle,ze co sklep to inna opinia.. Każdy poleca to na czym może zarobić. Jakoś nikt w zoologicznym jeszcze nie polecił mi bym zrezygnowała z suchego..

Dlatego teraz staram sie zdać na własną intuicję i pomoc ludzi,którzy nie mają interesu w tym bym wybrała np. jakąś tam karmę..

I póki co tak jest chyba ok.. Graf dostaje gotowane + suche czasem tylko jedno lub tylko drugie.. To zalezy..

Wygląda dobrze (choć jest niejadkiem i jak dla mnie mógłby być ciut "mocniejszy" ;) ) czuje się też świetnie..

Radzę zbytnio sie nie sugerowac opinią pań ze sklepów zoologicznych..

No chyba,ze same hodują psy i nie polecają karmy która mają w sprzedaży ;)