Mudik Posted September 15, 2007 Posted September 15, 2007 OES czyli old english shepherd czyli bobtail, BOS biały owczarek szwajcarski, grzywka czyli chiński grzywacz, NSDTR czyli nova scotis duck tooling retriever czyli toller, scoti,szkot=szkocki terier, bouvik=bouvier des flandres szelciak=sheltie TT=tibetan terier czyli terier tybetański kolak =collie BAN=baset artezyjsko-normandzki podhalan=owczarek podhalański HO=hrvacki ovcar czyli owczarek chorwacki corgas =corgi dobek=doberman mamut=malamut inne: pieprzak pies koloru pieprz-sól merlak -"- merle zrobić psa=przygotować na wystawę asap=as soon as possible=jak najszybciej jak to możliwe Na razie więcej nie kojarzę Mokka napisał(a):CP - chart polski a także: flat - flat coated retriever pyrek - owczarek pirenejski maliniak - owczarek belgijski malinois gronek - owczarek belgijski gronendael terwik - owczarek belgijski tervueren tervueren to też terwek i czasem wiórek Quote
pokoik1 Posted September 15, 2007 Posted September 15, 2007 pinek, pinmin, minipin-pinczer miniaturowy bostonek-boston terrier pomek-pomeranian ;) Quote
Chefrenek Posted September 15, 2007 Posted September 15, 2007 plaskatki = psy z krótkim pyskiem Quote
bellatriks Posted September 15, 2007 Posted September 15, 2007 PwP - Psy w Potrzebie WoP - Wszystko o Psach OT, offtop - Off Topic CS - Competition Standard (talerzyki frisbee) lub: CS - Calming Signals, czyli sygnały uspokajające PP - Przyjaciel Pies (gazeta) MP - Mój Pies (gazeta) Toller - Nova Scotia duck tolling retriever, czyli retriever z Nowej Szkocji Mod - Moderator Admin - Administrator Quote
Guest Agata_B Posted September 16, 2007 Posted September 16, 2007 YT - yorkshire terrier ^^ TM - Tęczowy Most - czyli niebo dla psów FCI - Federacja Kynologiczna ZK - związek kynologiczny PKPR - polski klub psa rasowego Sharek - Shar pei Pit - Pit Bull Ast - Staffordshire bull terrier - Amstafffffff :eviltong: Quote
drzalka Posted September 16, 2007 Posted September 16, 2007 Agata_B napisał(a): Ast - Staffordshire bull terrier - Amstafffffff :eviltong: Ast, Amstaf to jest American Staffordshire Bull Terrier Quote
Vectra Posted September 16, 2007 Posted September 16, 2007 Agata_B napisał(a): Ast - Staffordshire bull terrier - Amstafffffff :eviltong: drzalka napisał(a):Ast, Amstaf to jest American Staffordshire Bull Terrier obie popełniłyście błąd :eviltong: to co napisałam Agatato jest staffik a AST jest bez bull czyli Staffordshire bull terrier - staffik American Staffordshire Terrier -amstaff :diabloti: Quote
Nacia_i_Fluffy Posted September 21, 2007 Posted September 21, 2007 A znacie gdzieś stronę gdzie jest słownik polsko-angielski terminów kynologicznych? :) Quote
Monika i Tika Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Co oznacza skrót DT?Z góry dzieki za odpowiedź Quote
Betbet Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 hehe na poczatku też miałam problemy jak tu wszyscy pisali DT, TZ, TM...nadal jeszcze czasem sie nad jakimś tam skrótem zastanawiam ale aż strach sie rpzyznać hehehe:) Quote
Paulina87 Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 husior/ husiorek - siberian husky wywalił się kołami do góry - położył się na pleckach, żeby go głaskać mizianko/ mizianie - głaskanie, pieszczoty leni się - linieje Mój TZ czasami miewa problemy ze zrozumieniem mnie, jak mówie :evil_lol::evil_lol: Quote
drzalka Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 Chmm moze jeszcze: Marszczuch,marszczelec, fafluch, faflak - pies pofałdowany najczęsciej napysku :P:eviltong: Quote
Ewusek Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 MN, mastino, mastinka - mastino napoletano Quote
jefta Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 majorka- Ca de Bou wieszak- Beagle AA -Akita Amerykańska sweter- Seter Irlandzki r=r -rasowy=rodowodowy FM -forum molosów Quote
Bakteria Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 [quote name='jefta']wieszak- Beagle [/quote] A to to dlaczemu? :lol: :razz: Quote
jefta Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 Bakteria napisał(a):A to to dlaczemu? :lol: :razz: pojęcia nie mam. jak tu trafiłam za żadne skarby nie mogłam się zorientować co mój pies ma z wieszaka :-o Quote
jefta Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 Polna, może Ty wiesz o co z tymi wieszakami chodzi? Quote
Bakteria Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 Nigdy bym się nie domyśliła :lol: Orginalnie, tylko ciekawe skąd się w ogóle takie określenie wzięło, z czym jest związane :???: :razz: Quote
jefta Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 Bakteria napisał(a):Nigdy bym się nie domyśliła :lol: Orginalnie, tylko ciekawe skąd się w ogóle takie określenie wzięło, z czym jest związane :???: :razz: raczej nie z posturą naszych psów :razz::diabloti: Quote
Recommended Posts