Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Sznaucer mini - prosze o pomoc !!![/B]
Witajcie, mam do Was ogromną prośbę. Wiem, że bierzecie udział w wystawach :smile:
Ja za dwa tygodnie odbieram swojego pierwszego psa z papierami i nie mam nawet najmniejszego pojęcia jak powinienem się przygotować do przyjęcia maluszka do domu. To będzie dziewczynka, sznaucerek mini czarno- srebrny :smile: już się nie mogę doczekać.
Bardzo prosze, abyście przybliżyli mi, jak wygląda wystawa sznaucerów, jak przygotowywać maluszka ? Moze macie jakąś książkę godną polecenia na ten temat ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Posted

Zbyniu- hodowli sznaucerow jest mnostwo. Najlepszym w tym wypadku rozwiązaniem bedzie napisanie lub zadzwonienie do jakiegos hodowcy w okolicy, ktory jezdzi ze swoimi piesami na wystawy. Przez internet ciezko takie rady dac, jak strzyc psy, sa wlasciwie niemozliwe. trzeba pojsc, zobaczyc, porozmawiac. jesli ktos nei bedziei zbyt mily- idz do nastepnego az w koncu znajdziesz prwdziwego, porzadnego milosnika psow, ktory robi cos z pasja, a nie chorobliwa zazdroscia... skad jestes? moze znam jakiegos dobrego hodowce z twoich okolic?

Pozdrawiam

Posted

co do wystaw - "Tajemnice wystaw psów" - Janowskiego, polecam. rozjaśni ci się w głowie co , po co i dlaczego.można nabyć w księgarniach internetowych. nie mam co prawda sznaucera, ale jakby jakieś ogólne pytania, to pisz na pw. może w czymś pomogę. wiem, że osobom początkującym jest trudno. jeszcze w ub. roku sama byłam "zielona"

Posted

polecam posty w dziale poświęconym sznaucerom i ctr-om, czyli [URL]http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=71[/URL] tam na pewno znajdziesz wiele informacji o pielęgnacji tych pięknych i wspaniałych psiaków (też mam suczkę cz-sr ) życzę powodzenia w wychowywaniu Twojej sznaucereczki i wielu sukcesów wystawowych

Posted

[quote name='haniago']polecam posty w dziale poświęconym sznaucerom i ctr-om, czyli [URL]http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=71[/URL] tam na pewno znajdziesz wiele informacji o pielęgnacji tych pięknych i wspaniałych psiaków (też mam suczkę cz-sr ) życzę powodzenia w wychowywaniu Twojej sznaucereczki i wielu sukcesów wystawowych[/quote]

Dziekuje Wszystkim za pomoc :)

Posted

Witajcie,
największym moim zmartwieniem jest fakt, ze nie wiem od czego powinienem zacząć, do czego przyzwyczajać maleństwo od samego poczatku? Dodam, ze chciałbym z nia na wystawie wystartowac juz w wieku 6 miesięcy :cool3:
Po suczke jade 8 września, jejku nie mogę się doczekać :)

Posted

po pierwsze nauka chodzenia na smyczy bez ciagniecia - wtedy latwiej przyzwyczaic psiaka do biegania na ringowce
po drugie przyzwyczajenie psiaka ze rozne osoby go obmacuja i zagladaja w zebiska
po trzecie nauka stania w bezruchu stopniowo zwiekszajac czas trwania
po czwarte przyzwyczajanie do wszelkich zabiegow pielegnacyjnych tzn czesanie, trymowanie , kapanie

Posted

[quote name='Elitesse']po pierwsze nauka chodzenia na smyczy bez ciagniecia - wtedy latwiej przyzwyczaic psiaka do biegania na ringowce
po drugie przyzwyczajenie psiaka ze rozne osoby go obmacuja i zagladaja w zebiska
po trzecie nauka stania w bezruchu stopniowo zwiekszajac czas trwania
po czwarte przyzwyczajanie do wszelkich zabiegow pielegnacyjnych tzn czesanie, trymowanie , kapanie[/quote]
Dziękuję Ci bardzo mi pomogłaś :lol: .
Chciałbym jeszcze zapytać :
[LIST=1]
[*][LEFT][FONT=Calibri][SIZE=3]Czy w jakiś szczególny sposób trzeba dbać o zęby pieska ??? [/SIZE][/FONT][/LEFT]
[*][LEFT][FONT=Calibri][SIZE=3]Kiedy pierwszy raz trymować szczeniaka i kiedy pierwszy raz kąpać ? Czy macie jakieś sprawdzone marki szamponów ? [/SIZE][/FONT][/LEFT]
[*][LEFT][FONT=Calibri][SIZE=3]Czym nagradzać ? [/SIZE][/FONT][/LEFT]
[/LIST]

Posted

a po co chcesz go kapac ? psa sie kapie jak jest brudny :eviltong:
piszac o kapieli mialam na mysli pranie lap i brody bo to sie robi przed wystawa a potem suszy suszarka :diabloti:

ja dla swoich psow uzywam szamponow z firmy RING5

nagradzac mozesz czym chcesz - najlepiej metoda prob i bledow znalezc cos co pies uwielbia :)

Posted

A co do zębów. To zalezy od psa. Są takie które mają skłonności do kamienia nazębnego, a są takie co mają zębiska czyste do poźnych lat. Jak jesteś zapobiegliwy to możesz kupić specjalną pastę i czyścić ale juz jak będzie miał stałe zęby. Są też różne kosteczki, ciasteczka do czyszczenia zębów.

Posted

[quote name='Elitesse']a po co chcesz go kapac ? psa sie kapie jak jest brudny :eviltong:
piszac o kapieli mialam na mysli pranie lap i brody bo to sie robi przed wystawa a potem suszy suszarka :diabloti:

[SIZE=3][FONT=Calibri]…aha.. [/FONT][/SIZE]
[FONT=Calibri][SIZE=3]Wiem, że niektóre moje pytania mogą Wam się wydać śmieszne, ale nie chcę czegoś pominąć ani zepsuć !!! [/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]Kiedy pierwszy raz trymować sznaucera ? [/SIZE][/FONT]
Elitesse czy Ty masz tylko średniaki czy mini tez ??
Ile psinek liczy teraz Twoja hodowla ?

Posted

Zresztą podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;)
Co do wieku w którym można trymować sznaucera to przeważnie jest to ok. 4 mies. Wszystko zależy od sierści ale lepiej wcześniej się pozbyć tego szczenięcego futerka i zrobić miejsce na nową bardziej dorosłą i ładniejszą szatę.
Trymowanie to może jest na wyrost - przeważnie niewiele da się tak w pełni wytrymować, skubie się ile się da, a resztę równa maszynką. Później jak włos się już wyrabia to idzie lepiej.

Posted

[quote name='zbyniu_54'][quote name='Elitesse']a po co chcesz go kapac ? psa sie kapie jak jest brudny :eviltong:
[SIZE=3][FONT=Calibri]…aha.. [/FONT][/SIZE]
[FONT=Calibri][SIZE=3]Wiem, że niektóre moje pytania mogą Wam się wydać śmieszne, ale nie chcę czegoś pominąć ani zepsuć !!! [/SIZE][/FONT]
[/quote]

Ja tam kąpie całego przed wystawą (szamponem do szorstkiej sierści). Jak ma twardą sierśc to mu nie zaszkodzi - jak ma miękką to lepiej nie kąpac.
Ja w ogóle bardzo często kąpie - co 3-4 tygodnie całego psa. Nie lubie "śmierdzącego":eviltong:

Posted

Ja tam jestem z tych co Elitesse - kąpię psa jak jest brudny, a nie tak o bez potrzeby. A że moje lubią się wytarzać a różnych świństwach to bywa że kąpiel jest dość często, różnie to bywa.
Na wystawę to co innego - łapska i broda obowiązkowo :)