leszekpw Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 [B]Witam.[/B] [B]Trafiłem na rewelacyjną stronę zagraniczną porównującą jakość karm pod kątem składu z opisem dlaczego taka dana karma jest w kategorii danej.[/B] [B]Karmy są podzielone na ilość gwiazdek:[/B] [B]od tych najlepszych po 6 gwiazdek do tych najgorszych po 1 gw.[/B] [B]Są tam zarówno karmy dostępne u nas jak i egzotyczne.[/B] [B]Wynika jasno, że najwyżej z dostępnych u nas zostały ocenione:[/B] [B]Orijen[/B] [B]Acana[/B] [B]a potem Nutra Gold.[/B] [B]Natomiast Royal, Eagle Pack sa znacznie nizej w rankingu.[/B] [B]A już nie mowie o Eukanubie czy Hillsie, który jest konserwowany chemicznie.[/B] [B]Warto przejrzeć tą stronkę.[/B] [B][URL]http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/index.php/cat/1[/URL][/B] Quote
Pastela Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 [quote name='leszekpw'] [B][URL]http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/index.php/cat/1[/URL][/B][/quote] no rzeczywiście warto :) ja się na szcęście upewniłam, ze karmię mojego psiaka odpowiednią karmą :loveu: ale dla porządku przebrnęłam przez wszystkie strony i się zdziwiłam troszkę :crazyeye: WIęc tak: najlepsze: [COLOR=Red]karmy 6 gwiazdkowe[/COLOR] - 11 karm, z tego dost w Polsce tylko 1: - Orijen (wszystkie rodzaje) [COLOR=Red]karmy 5 gwiazdkowe[/COLOR] - 45 karm, z tego u nas chyba żadna, jak się mylę to poprawcie :) [COLOR=Red]karmy 4 gwiazdkowe[/COLOR] - 105 karm - Acana (Premium Adult, Large Breed, Puppy Small Breed) - Eagle Pack Holistic (tylko 2 rodz. reszta niżej) [COLOR=Red]karmy 3 gwiazdkowe[/COLOR] - 194 karmy - Acana (wszystkie oprócz wymienionych powyżej) - Diamond (niektóre reszta niżej) - Eagle Pack (niektóre reszta niżej) - Nutra Gold (niektóre reszta niżej) - Royal Canin (Boxer, Medium Breed Adult, reszta niżej) [COLOR=Red]karmy 2 gwiazdkowe[/COLOR] - 191 karm m.in. - Diamond (niektóre reszta niżej) - Eagle Pack (m.in. Adult small Bite...) - Eucanuba (niektóre reszta niżej) - Gilpa - Hills (niektóre reszta niżej) - Iams (niektóre reszta niżej) - Nutra Gold Senior - Pro Plan Selects Natural (reszta niżej) - Royal Canin (Gigant Adult, German Sheperd, Light Large Breed, Labrador, Large Breed Puppy, Maxi Breed Baby Dog,..., Mini Beed Adult) [COLOR=Red]karmy 1 dwiazdkowe [/COLOR]- 257 karm - Arion (wszystkie) - Diamond (niektóre) - Diamond Nutra Nugget - Eucanuba (Adult Large Breed, Large Breed Premium Performance, Puppy Large, Medium, Small, Senior) - Hills Science Diet - Hills Presciption - Iams (niektóre) - Pedigree (Complite Nutrition, Performance, Puppy) - Pro Plan (niektóre) uff to koniec naszych karm w tym teście nie wypisywałam wszystkich rodzajów bo jak ktoś widzi swoją karmę w którejś gwiazdce to na stronce szybciej znajdzie :evil_lol: Pozdrawiam ;) Quote
Polna Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 No to Fanta będzie jeść karmę z czołówki :evil_lol: Quote
Asti Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 5-gwiazdkowe... W Polsce jest chyba dostepna Canidae, a na pewno Chicken Soup A gdzie Chicopee? Bo ja chcę karmić nią Kulkę :) Quote
Ibazelka Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 hmm... czyli jesli jakiejs karmy nie ma to znaczy ze jest tak do d..., ze nawet nie zasluguje na 1 gwiazdke ?? Quote
dr_mario Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 na ta strone trafilem juz dosc dawno. jej wada jest to, ze jest amerykanska i nie uwzglednia wielu europejskich karm, z ktorych mysle mozna byloby wybrac nawet taka 6-gwiazdckowa (Biomill?) Quote
Ibazelka Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 [quote name='dr_mario']na ta strone trafilem juz dosc dawno. jej wada jest to, ze jest amerykanska i nie uwzglednia wielu europejskich karm, z ktorych mysle mozna byloby wybrac nawet taka 6-gwiazdckowa (Biomill?)[/quote] No wlasnie ja karmie Biomillem i zastanawialam sie czy to kiepska karma, ze jej nie ma. Ja poki co jestem zadowolona, ale tak szczuja tym Orijen'em, ze sama nie wiem ... Quote
Squ Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Szkoda, że w Polsce nie ma więcej karm z 5 i 6 :-( Quote
Tiggy Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 hmm, a mi ta strona nie dziala... ta z rankingiem... zastanawiam sie teraz, po przeczytaniu tego co napisala Pastela, czy nie zmienic mojej Nafifi, 6-miesiecznej rhodesiance, karmy z RC na Orijen... Quote
leszekpw Posted February 11, 2007 Author Posted February 11, 2007 Ja wam powiem jakie jest moje zdanie. odnośnie karmy Orijen to jest to nowość i napewno przereklamowana. Na forum krakvetu lekarz weterynarii się wypowiedział o karmie Orijen, iż jest w niej bardzo dużo białka, toteż nie wiadomo jak będzie działać na narządy psa, mogą być przeciążone nadmiarem białka, więc ja byłbym ostrożny z tym zachwalaniem tej karmy. Natomiast co do jakości karm jednak nie ma to jak Royal. Acana też jest dobra nie jest złą karmą, jednak jest trochę przereklamowana. Do niej lekarze polecają dodawać jeszcze połowę dawki preparatów witaminowych. Jednak Royal to Royal, widzę to z doświadczenia na moich psach. I wcale nie musi kosztować koło 200 zł. Ja zamawiam na allegro od jednego sprzedawcy już któryś worek z rzędu i nie ma żadnej różnicy między tą za 200 zł a tą w cenie 160 zł która zamawiam. Jest to RC Maxi Adult z nową formułą. A chyba warto dołożyć do Acany te 20, 30 zł i mieć jednak dużo lepszą karmę. Pozdrawiam. Quote
dr_mario Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 na temat ilosci bialka w Orijenie bylo juz pisane nie raz i nie dwa. Royal jaki jest kazdy widzi. na pewno jest przereklamowany 300x bardziej od Orijena i Acany. Quote
Polna Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 [quote name='dr_mario']Royal jaki jest kazdy widzi. na pewno jest przereklamowany 300x bardziej od Orijena i Acany.[/QUOTE] prawda ;) [SIZE="2"](10znaków)[/SIZE] Quote
Ibazelka Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 ja skarmilam 15 kg worek royala medium junior i powiem tak: cudow po tej karmie nie zauwazylam; pies mial siersc ladna kupki ... hmm... moglby robic mniejsze. W miedzy czasie zmieszalam mu royala z puszka mokrej eukanuby (fuj), odchorowal to przez 2 tyg., pozniej lekarz zalecil E. Inestinal (nigdy w zyciu wiecej tego amerykanskiego swinstwa). Musialam zmeczyc ten 3kg worek intestinalu z royalem i teraz wyszlam na prosta. Karmie Biomillem i piesek jest jak nowo narodzony :) Tryska energia, 0 oznak zmeczenia i lsniaca siersc. Czy ktos tez karmi Biomillem?? Quote
leszekpw Posted February 11, 2007 Author Posted February 11, 2007 Wiesz co? Nie zamierzam sie kłócić. Idz do paru dobrych lekarzy weterynarii i spytaj czym najlepiej zywic psa to Ci powiedza ze najlepsze karmy to Royal, Hills, Eukanuba. Acana- powiedza Ci ze tez mozna stosować, jednak, najlepsze jakościowo sa niestety te najdrozsze co wiaze sie z badaniami itd. Wiec nie rozsmieszaj mnie ze karma Orijen ktora dopiero wchodzi na rynek lub Acana może sie równac z Royalem czy Hillsem. Przeczytaj sobie skład chocby Acany ile tam jest dajmy na to Wit. A itd. a ile w Royalu to bedziesz miał jasna odpowiedz. Tylko trzeba umiec interpretowac karmy. Do karm ze sredniej połki typu Acana, Proformance, Belcando lekarze zalecają dodawać połowę dawki witamin dodatkowo, do Royala, Hillsa, Eukanuby, Biomilla ,Eagle Pack nic. Wiec jest roznica, totez nie pleć bezpodstawnie głupot że Acana dorownuje Royalowi. Kto tak mowi to albo nie jest douczony, albo poprostu nie chce zauważyc ze Royal to jedna z lepszych karm. Oczywiscie nie mowie ze Acana jest zła, jest to dobra karma którą można z powodzeniem zywić psiaka, jednak jeśli ktoś ma pieniadze, to nie mow ze lepszym wyborem jest Acana, Orijen od Royala. Quote
leszekpw Posted February 11, 2007 Author Posted February 11, 2007 A i jeszcze jedno. Jesli chcesz to sobie eksperymentuj z Orijen Acana itd. Twoje prawo. Ja jednak bede dawał psu to co najlepsze, czyli Royal m.in. A juz Royal German Shepherd jest rewelacyjny i niestety moj drogi ale Acana nie ma w połowie tak dobrej karmy dostosowanej do organizmu owczarka niemieckiego jak Royal. Quote
leszekpw Posted February 11, 2007 Author Posted February 11, 2007 prawda, jest taka i kazdy Ci powie lekarz weterynarii. karmy do 110 zł sa do [COLOR=black][B][ciach][/B] [/COLOR][COLOR=red]Proszę o stosowanie bardziej cenzuralnych wyrazów [Mod][/COLOR] w przedziałe miedzy 120 a 180 zł dobre. A najlepsze w przedziale od 190 zł wzwyz. Takie sa prawa ekonomii, co najlepsze zawsze jest drozsze. Quote
Polna Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 To nie rozumiem zachwytu tym rankingiem z Twojej strony :icon_roc: Quote
arnika Posted February 12, 2007 Posted February 12, 2007 Moja suka po 2 worku royala miała kiepskie wyniki wątrobowe i zaczęła robić bardzo ciemne kupy. Po zmianie karmy wszystko wróciło całe szczęście do normy. Dodam, że sunia ma niecałe 13 mieięcy, więc trochę za wcześnie na problemy z wątrobą :roll: Bullka koleżanki (forumowej magd_a) robiła krwawe stolce po royalu a kolejna znajoma bulina (forumowej jagny) wylądowała z ostrym zatruciem na kroplówkach, więc jak widać nie każdemu psu służy. Poza tym jakość royala dramatycznie spadla niestety :( Zobaczymy co bedzie jak zaczną u nas produkować. Quote
dr_mario Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 ja sie nie kloce.. lekarz poleci karme, za jaka mu zaplaca. moj lekarz akurat nie poleca zadnej karmy, nawet kalendarzykow nie dostaje od firm ;) Nigdzie nie napisalem, ze Royal jest zly, a juz na pewno, za Acana jest od niego lepsza. Moj pies sam przez pewien czas jadl Royala, wygladal dobrze, ale po Orijenie wyglada lepiej... i zauwaz, ze Orijen dopiero wchodzi na POLSKI rynek, na innych jest juz karma znana i renomowana. Wystarczy poczytac zagraniczne fora. Quote
baltazar Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 mampytanko: czy ktos z was dawal psu karme Timberwolf???? ma wysokie notowania i idea tej karmy tez mi sie podoba: zostala opracowana w oparciu o naturalne pozywienie wilkow: zawira min dziczyzne i ziola. Mam ochote ja kupic, niestety nie przysylaja probek:( z gory dziekuje za wszelkie info. Quote
AM Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 [quote name='leszekpw'] Ja jednak bede dawał psu to co najlepsze, czyli Royal m.in.[/quote] To jest najlepsze dla [U]Twoich [/U]psów a dla innych już nie musi być najlepsze bo każdy pies jest inny. Jednemu służy Royal, innemu Acana a jeszcze innemu Bosch i nie ma co mówić, że jakaś tam karma jest najlepsza i koniec kropka. Co do Orijena i opinii, że jest tam za dużo białka to wydaje mi się, że nad takiej jakości karmą pracowali specjaliści i raczej nie wypuścili na rynek drogiego bubla, żeby zabić nasze psy. Jeśli wysoki poziom białka miałby być tak szkodliwy to psy pracujące na wysokobiałkowych karmach lub BARFie powinny być szybko na "tamtym świecie" Quote
ktrebor Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 [quote name='baltazar']mampytanko: czy ktos z was dawal psu karme Timberwolf???? ma wysokie notowania i idea tej karmy tez mi sie podoba: zostala opracowana w oparciu o naturalne pozywienie wilkow: zawira min dziczyzne i ziola. Mam ochote ja kupic, niestety nie przysylaja probek:( z gory dziekuje za wszelkie info.[/quote] W Polsce nie ma przedstawiciela Timberwolf Organics, są jedynie w Niemczech. Ale moge się założyć, że nie przyślą próbek :(. Niestety Timberwolf to karma droga, o stosunkowo krótkim teminie przydatności do spożycia (o ile dobrze pamiętam z ulotki to jedynie 10 miesięcy) tak więc z punktu widzenia importera, jest to karma ryzykowna. Quote
baltazar Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 Ktrebor!Karmiles ty psa? Ja nie mieszkma w Polsce, we Francji ta karma jest tansza od Eukanuby i Hillsa ok 59 euro za 15 kg, chcialabym tylko wiedzec czy ktos tym karmil i jaki ma efekt na psa. Na stronce podanej w tym watku ma dosc wysokie notowania. idea doboru skladnikow tez wydaje mi sie ok. Quote
baltazar Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 [quote name='ktrebor']W Polsce nie ma przedstawiciela Timberwolf [/quote] ja nie mieszkam w Polsce;). We Francji ta karma jest o cale 1 euro drozsza od Eukanuby i w cenie Hillsa, a skladniki wydaja mi sie ciekawsze. W rankigu karma tez plasuja sie wysoko, chcialabym tylko poznac opinie kogos kto nia karmil. Ktrebor ty dawals Timberwolfa? Quote
Pastela Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 kolego najpierw zachęcasz do odwiedzenia strony z rankingiem najlepszych karm i piszesz [quote=leszekpw;] [B]Wynika jasno, że najwyżej z dostępnych u nas zostały ocenione:[/B] [B]Orijen[/B] [B]Acana[/B] [B]a potem Nutra Gold.[/B] [B]Natomiast Royal, Eagle Pack sa znacznie nizej w rankingu.[/B] [B]A już nie mowie o Eukanubie czy Hillsie, który jest konserwowany chemicznie. [/B][/quote] a potem dodajesz, że [quote=leszekpw;] Wiesz co? [COLOR=Red]najlepsze karmy to Royal, Hills, Eukanuba[/COLOR]. Acana- powiedza Ci ze tez mozna stosować, jednak, najlepsze jakościowo sa niestety te najdrozsze co wiaze sie z badaniami itd.[/quote] i [quote=leszekpw;] Oczywiscie nie mowie ze Acana jest zła, jest to dobra karma którą można z powodzeniem zywić psiaka, jednak jeśli ktoś ma pieniadze, to nie mow ze lepszym wyborem jest Acana, Orijen od Royala.[/quote] jakoś szybko zmieniasz zdanie Mój były wet handluje Eucanubą, więc wszyscy klienci karmią nią swoje psy i się cieszą, że mają najlepszą na świecie karmę :roll: Oriejen kosztuje mnie 16,4zł/kg (115 zł/7kg)a mini RC jak karmiłam to 16,25/kg (130zł/8kg) wiec nie rozumiem co to za różnica. A dawki ? RC jadł 150gr/dobę a Orijen 100gr/dobę to połowę mniej a wyglada super :loveu: Wybór karm jest ogromny i każdy według swoich możliwości finansowych i dostępnych danych o składzie, potem gust piesa, powinien wybrać tę której zaufa :eviltong: Quote
Recommended Posts