Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Was serdecznie

Postanowiłam moim futrzakom wątek tu założyć. Jak to wyjdzie, zobaczymy :)

A więc, Hiro jest psem rasy Rottweiler, urodzony 17.11.2014 w pod krakowskim Tyńcu, w hodowli P. E. Jamrogi, Skordatura.

Jako iż na codzień mieszkamy w Norwegii podjęcie decyzji o kupnie psa w Polsce wiązało się z dłuższym czekaniem na możliwość przewiezienia szczaniaka do Krainy Fiordów ( 3-tygodniowe uprawomocnianie się szczepionki na wściekliznę). Hiro przyleciał do Norwegii w pierwszej połowie marca, czyli jest z nami ponad dwa miesiące. 

Nie obyło się bez komplikacji. Szczylek po przylocie zupełnie nam się wycofał i praktycznie socjal trzeba było zaczynać od nowa (za długo z matką i ogólnie w hodowli). Jedyną jego ostoją byłam ja. Mój Bartek mógł go pogłaskać dopiero na 3 dzień po przylocie, bo tak to mały uciekał, robił uniki i jeżył sierść kuląc się. Teraz to oczywiście najlepsiejsi kumple, Hiro Bartka uwielbia :) Nam bardzo zależy by Hiro był miziakiem, wiadomo w miarę tolerancji rasy. Póki co to zaprzyjaźnił sie z dziećmi właścicieli domu, którego część wynajmujemy i chetnie wychodzi z nimi na spacery i bawi się potem z nimi w ogrodzie. Dorosłych zupełnie obcych jeszcze się boi, tzn nie zaczepiony przechodzi spokojnie ale jeśli ktoś do niego rękę wyciagnie młody traci pewność siebie i się wycofuje, chowając sie za nas lub Maszę. Jak Masza podchodzi do obcego to Hiro przykleja sie do jej boku i też nieśmiało podchodzi i wącha z żyrafią szyją i nieśmiało merdającym ogonem między tylnimi nogami. Pracujemy nad tym ciągle. Znajomych dorosłych lubi i chętnie sie z nimi wita, przynosi zabawki i ogólnie zachęca do zabawy. Nauczyłam go też, że kotów się nie goni, najlepiej nie podchodzić. Patrzeć można. Póki co działa. mamy też świnkę morską o imieniu paproch, którego Hiro uwielbia. tzn nie wiem co by zrobił jakby świnkę na ziemi postawić ale jak mam paprocha na kolanach to Hiro skomli, stara sie go delikatnie obwąchać i polizać no i minę ma jakby sie do Paprocha zalecał :)

No dobra, czas na zdjęcia, 

13.3.15

DSC_0300.JPG

DSC_0326.JPG

DSC_0307.JPG

DSC_0239.JPG

DSC_0322.JPG

to narazie tyle, resztę będę opowiadać sukcesywnie jeśli będą osoby chetne do czytania moich tu wypocin

Pozdrawiam serdecznie Jola

Posted

Teraz trochę o Maszy. Masza teraz już 9-cio letnia malamutka. Adoptowałam ją jak miała dwa lata. Też sunia rodowodowa. Wtedy jeszcze mieszkałam w Polsce.  Połknełyśmy bakcyla dogtrekkingu, i brałyśmy udział w 4 pełnych sezonach dogtrekkingowych. Cudowny czas, polecam każdemu kto słyszał a np sie waha. Żeby mieć warunki na posiadanie psa w Norwegii musiałam czekać dwa lata. Ale w końcu udało się. Masza swoje łapy postawiła w Norge 16 czerwca ubiegłego roku. Nareszcie razem. Te dwa lata Masza spędziła u mojej mamy, na wsi, pod Bydgoszczą. Była jeszcze Nadia, dziewięcio letnia sunia adoptowana z wrocławskiego schroniska, niestety wpadła pod samochód na wiosce u mojej mamy 3 tygodnie po przywiezieniu jej tam. Nadia była ze mną tylko 3 lata, fantastyczny, magiczny pies. Do tej pory mam żal do mamy, że jej nie upilnowała.... niepowetowana strata :(

Masza... jesrt leniwa, nic jej się nie chce, spacery ją nudzą, czasem tylko miewa głupawki i chętnie pływa. Lubi te nasze wycieczki ale eksploruje teren umiarkowanie... ta jej spokojność owocuje tym, że mogę ją spuszczać ze smyczy. Co u malamutów jest dość nietypowe. Tupta sobie spokojnie nikomu nie wadząc, psy i ludzi mija raczej obojętnie. Były czasy, że w Polsce czasem pogodniła zwierzę w lesie ale były to sporadyczne przypadki. Tu w Norge jeszcze jej się nie zdarzyło.

Teraz przy Hiro  Masza w sumie się nie zmieniła. dziwi nas to na jak wiele młodemu pozwala, mało kiedy na niego burknie gdy on z czymś przesadzi. On na niej siada.. na głowie, na łapach, na brzuchu, i ona mało kiedy się tym zirytuje.... ja nie wiem skąd u niej te pokłady cierpliwości... Hiro oczywiście uważa ją za swoje góru i łazi za nią jak cień na spacerach tez jest zawsze blisko niej, taki troche przydupas :) a ona go notorycznie i z premedytacją ignoruje... a on ja uwielbia... zalizuje po pysku i chce sie przypodobać... i tak sobie razem egzystują. On sie przy niej uczy spokoju i opanowania jak sie czuje niepewnie to zerka albo na mnie albo na Maszę i podgląda czy my też sie stresujemy  :D 

Kilka zdjęć Maszki:

Masza na swoim legowisku, teraz już nie tylko jej ale ładnie się tym legowiskiem z Hiro dzielą, trochę on trochę ona.... 

DSC_0001.JPG

DSC_0012.JPG

DSC_0196.JPG

DSC_0233.JPG

DSC_0240.JPG

Posted

Wiedząc, że szczenięctwo Hiro szybko przeminie staram się dużo zdjęć mu robić, żeby choć w tych kadrach to jego dzieciństwo zatrzymać, zachować

19.3.15

w ogródku

DSC_0009.JPG

DSC_0012.JPG

Posted

Witamy się ;)

Piękna ta wasza malamutka <3 a w Hiro się zakochałam od pierwszego wejrzenia <3 

A dlaczego sprowadzaliście Hiro z Polski jak w Norwegii jest tyle psów tej rasy ? jeśli można spytać ;)

Posted

Witamy się ;)

Piękna ta wasza malamutka <3 a w Hiro się zakochałam od pierwszego wejrzenia <3 

A dlaczego sprowadzaliście Hiro z Polski jak w Norwegii jest tyle psów tej rasy ? jeśli można spytać ;)

Wiesz co.. po pierwsze ciężko jest tu w Norwegii kogoś się poradzić które hodowle są godne uwagi, jednak w Polsce mam więcej znajomych psiarzy, hodowców i osób które mogą mieć rozeznanie w hodowlach rottków godnych polecenia. a po drugie cena.... szczenię w Norwegi kosztuje ok 20 tyś koron norweskich to po przeliczeniu na polskie złotowki daje ok 10 tyś zł. no więc biorąc psa z polski wraz z transportem wyszło nas to ok 3 tyś zł.... jest różnica....  :)

Posted

dziękujemy za miłe słowa i za odwiedziny na watku.

Hiro na szczęście lubi sie bawic zabawkami, masza uwaza to za uwłaczające i patrzy na szaleństwa Hiro z politowaniem....

Hiro zabawki ze sobą nosi np do łózka czy na kanapę, bo wie, że musi swoje przynosić a nie szarpać koce poduszki czy pościel. Jak chce sie z nami bawic to wkłada zabawki do ręki albo kładzie na kolana.

DSC_0578.JPG

DSC_0484.JPG

DSC_0420.JPG

DSC_0316.JPG

DSC_0071.JPG

tu link do większej ilości zdjęc z ogorodwych zabaw Hiro kurakiem i piłeczką:

https://plus.google.com/u/0/photos/112898605824413788734/albums/6145726546014399713

Posted

Ja też się witam :D 

Piękne psiaki, rottki i malamuty zawsze mi się podobały, ale to zdecydowanie nie rasy dla mnie :) Lubię sobie nimi cieszyć oczy :)

Posted

och no staram sie łapać w kadr jak najwięcej tych jego słodziaśnych min, bo wiem, że z tego wyrośnie... i potem juz tylko groza i powaga na mordzie... :D 

póki co to jeszcze jest słodziak:

DSC_0015.JPG

DSC_0027.JPG

DSC_0031.JPG

DSC_0040.JPG

DSC_0054.JPG

Posted

Rozpływam się jak patrze na te zdjęcia <3

mnie zawsze ciekawi jak patrze na małe Rottki jaką głowe będ miały jak dorosną , fajne są Rottki z dużą głową <3 

Posted

Wiesz co... głowy przeważnie u rottków sa duże, tylko teraz to poszło w taką trochę dziwną stronę, że aprobowane sa głowy tzw Serbskie.. tzn bardzo płaskie... takie stoliczki z uszami. Hiro jest raczej w tym starszym niemieckim typie, tzn głowa duża ale nie płaska między uszami tylko wysklepiona. No ale czas pokaże jak nam się rozrośnie z tym swoim łbem. Ma na rozrost ok 3 lat bo tyle dojrzewają rottki. Jakos bardzo na wystawach nam nie zalezy więc nie zastanawiamy się nad tym jakoś bardzo. Póki co to bardzo nam się podoba jak nabiera masy i jak co jakis czas trzeba obróżkę poszerzać bo się zapiąć nie da, bo za ciasna :) póki co to jedno ucho układa sie trochę inaczej niz drugie no ale to wina tego, że jak obrabia gryzaki to częściej gryzie prawą stroną i prawe ucho jest lepiej przez mięśnie trzymane, a lewe sie układa słabiej bo nie ma tak dobrze mięśni rozwinietych z lewej strony głowy... no ale z tym to jeszcze jest czas do ok 10 miesiaca życia, żeby sie unormowało. Nie chcemy mu podklejać czy cos... ja od czasu do czasu po prostu je poprawiam i tam chwilę pomasuję i tyle. 

Posted

Ja też się witam :D

Piękne psiaki, rottki i malamuty zawsze mi się podobały, ale to zdecydowanie nie rasy dla mnie :) Lubię sobie nimi cieszyć oczy :)

witam na wątku :) dziekuję za miłe słowa pod adresem futer :)

Mnie sie malamuty też od zawsze podobały, pamietam mój pierwszy taki ukochany to był wilk Sulliego w Dr. Queen, tam właśnie rolę odgrywał malamut. Potem byl film i serial "Buck" no i potem ekranizacja "Biały Kieł" Jacka Londona no i tak jakoś to szło... :) 

Rottek to bardziej pies mojego Bartka, z tym, że Bartek ma dość słomiany zapał do wszystkiego więc teraz w praktyce to ja zajmuje sie i moim i jego psem. Bartek oczywiście ma pretensje, że pies we mnie wpatrzony jak w obrazek no ale wiadomo jak dba tak ma.... ja karmię, ja wyprowadzam na spacery i zabieram na lepsiejsze wycieczki więc wiadomo, że taki Bartek nie ma szans skoro on sie ogranicza do czasem dawania gryzaków i sie terochę po pracy z nim pobawi i poprzytula. 

Mnie sie wiele raz wizualnie podoba.... wszystkie duże, dlugowłose molosy... DONki, bordery, tollery, flaty, goldeny, setery irlandzkie i gordony....  w zasadzie wszytko co ma dluższy falowany bądź prosty włos, :) ale jak popatrzeć po temperamentach to chyba toller bo ładny nie za duży i nie tak pracocholiczny jak np border.... bno ale też uwielbima oddanie psów z adopcji więc jak będę mogła sobie pozwolić na kolejnego psa to w sumie nie wiem.. pewnie cos zaadoptuję z polski i tyle. :)

Posted

wiesz co ja nie byłam na wystawie całe wieki a juz przy rottkach to nigdy bo jeździłam z Maszą i nigdy sie nie interesowałam tendencjami rasy. Teraz dopiero mam to się interesuję  trochę, ale to ograniczam sie do ogladania fotek z wystaw jak ktoś na forum rottkowym wrzuci :)i rozmawiałam parę razy z hodowcami na fb czy z hodowczynią Hiro to mam jakieś rozeznanie ale jakimś znawcą nie jestem :) wiem wlaśnie że jest to okreslenie serbska głowa i to ochdzi o te plaskowatość rottkowego łba. Takie mocno płaskie i szerokie mi się nie podobaja bo wygląda ta głowa za bardzo kwadratowo. Ale to moja opinia :)