Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nowe suplementy w Polsce. 

2 różne preparaty wspomagające pracę stawów, w zależności od przeznaczenia podawania i stanu zdrowotnego psa. Pierwsze preparaty dla psów z leczniczą dawką hydrolizowanego kolagenu wołowego.

www.gamedog.eu

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Po pierwsze hydrolizowany kolagen to nie "wysuszona żelatyna".

Kolagen jest najpowszechniejszym białkiem występującym w organizmie i wchłanialność hydrolizatów podawanych z pokarmem jest bardzo wysoka (może przekraczać 90%). Jednak tak wysoka przyswajalność jest możliwa wyłącznie w obecności witaminy C, gdyż jest ona niezbędna do prawidłowego przetworzenia kolagenu w organizmie. Dawka hydrolizowanego kolagenu, w badaniach uznana za leczniczą dla chrząstek stawowych to 80-100mg/1kg masy ciała dziennie.

W badaniach wielokrotnie potwierdzono przyswajalność hydrolizowanego kolagenu podawanego doustnie, z pokarmem (przykłady: Lipello L. i wsp., 1977; Barnett i wsp., 1998; Moskowitz R.W, 2000; Takeda S. i wsp. 2013).
W badaniach na Uniwersytecie w Hanowerze potwierdzono leczniczy wpływ hydrolizatu kolagenu (podawanego z pokarmem) w chorobach zwyrodnieniowych stawów u psów, była to praca doktorska lekarza weterynarii Dr Niny Weide, obroniona w 2004 roku (praca nie była finansowana przez żaden koncern farmaceutyczny).

1.Nim zaczniecie negować działanie jakiejś substancji najpierw poczytajcie wyniki przeprowadzonych na ten temat badań, a nie głupoty w internecie:)
2. Wyżej wymienione artykuły są dostępne w bazach naukowych NCBI i Elsevier. Gdyby ktoś, był zainteresowany tematem a nie ma dostępu do tych baz publikacji naukowych, to zapraszam do kontaktu.

Posted

To prawda - zanim zaczniecie cokolwiek wypisywac nt kolagenu - radzę doczytać jakie ma rzeczywiste działanie - wskazówka - w jaki sposób i gdzie powstaje w organizmie i jakie tam pełni funkcje. Kolagen jak kazde białko zwierzęce jest swietnie przyswajalny i ... jako że jest białkiem o wartości biologicznej bliskiej zeru jest przeznaczony na czerpanie energii a nie odbudowę chrzastki... ponieważ ... lizyna z kolagenu jest w formie bezużytecznej. 

Posted

teraz kolagen będzie się w preparatach na stawy pojawiał coraz częściej, bo jest skuteczny. Większość osób, które raz zastosowały preparat z kolagenem do innych już nie wraca.. W tym Canivitonie nowym strasznie go mało, porównaj zawartość z dawką terapeutyczną, o której pisałam wyżej (min. 80mg/1kg m.c.)

Dr Bissenik to jeden z najlepszych (a może najlepszy) ortopeda weterynaryjny w PL. Ostatnio moja znajoma operowała u niego swojego psa (więzadło) i potem właśnie kazał jej kupić coś z kolagenem.

Preparaty Game Dog są stosowane między innymi przez psiaki z The Pit Bull Crew, z doskonałym skutkiem.

Posted

Jezeli jest taki skuteczny to mam znacznie lepszy pomysł...

Kupujemy nózki kurze (2.5 za kg), zalewamy wodą, gotujemy 4 godziny, mielimy wszystko razem i mamy fuuurrreee ZHYDROLIZOWANEGO KOLAGENU  za 2.50 z dawką znacznie przekraczającą to co zawiera całę opakowanie preparatu...

Tylko cholercia - nie działa, no nie działa i koniec...

A dlaczego nie działa? Bo hydroksylizyna i hydroksyprolina NIE zostaną wbudowane nigdzie. Bo kolagen wchodzący w skład stawu powstaje z lizyny i proliny na miejscu - w stawie (przy udziale paru innych katalizatorów i enzymów)

Odpowiedni rozdział Biochemii Harpera :-)

Posted

Polecam zapoznać się z wynikami szczególnie tych 2 publikacji:

1. Lipello L. i wsp. "Collagen synthesis in normal osteoarthritic in human cartilage" 
2. Wide N., Der Einsatz von Gelatynehydrolysat bei klinisch-orthopadisch gesunden Hunden und Hunden mit chronischen Erkrankungen des Bewegungsapparats"

Podczas przeprowadzenia doświadczeń badany był szereg parametrów. W pierwszym przypadku badania rozpoczęto od podawania zwierzętom (myszy) hydrolizowanego kolagenu znaczonego izotopem, który później wykrywano w chrząstkach. Druga pozycja to doktorat, o którym wspominałam wyżej. W przebiegu tego doświadczenia badano szereg parametrów z krwi, związanych z produkcją i degradacją kolagenu w organizmie. Poza jasnymi wynikami badań, potwierdzający działanie kolagenu podawanego doustnie, opiekunowie widzieli wyraźną różnicę w zachowaniu i chęci ruchu u swoich zwierząt.

Opiekunowie psów, którzy testowali na swoich zwierzętach nasz suplement, za nim został wprowadzony do obrotu, także widzieli znaczącą poprawę w chęci ruchu oraz zmniejszenie dolegliwości bólowych, przejawiające się m.in zaprzestaniem lizania łap (charakterystycznego w chorobach zwyrodnieniowych u psów) już po tygodniu stosowania.

Zawsze znajdą się osoby negujące działanie tej czy innej substancji. Jednak zadowolenie właścicieli i poprawa kondycji psów, które przyjmują GD Aniflexi jest dla nas najważniejsze:)

Posted

Przy czym znakowano wegiel w aminokwasach wchodzcych w skład kolagenu. Nic dziwnego ze znaleziono znakowany węgiel w chrząstkach... w uszach i jelitach też by go znaleźli. Szkoda że nie poszukali w całym organizmie. Piękny przykład na manipulowanie wynikami poprzez odpowiednią konstrukcję doświadczenia.

Posted

Hmmm musze przeprosić za błąd w mojej wcześniej wypowiedzi.
Niechcący wkleiłam nie ten tytuł artykuł, który chciałam. Artykuł Lipello, dotyczył badań potwierdzających skuteczność stosowania kolagenu u ludzi z chorobą zwyrodnieniową, nie ma tam nic o myszach ani izotopach;) Najmocniej przepraszam za błąd.
Doświadczenie na myszach przedstawione zostało w artykule Ossner i wsp. "Oral administration of 14C labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice (C57/BL)"

Gratuluję, zarzuciła Pani mi (albo autorowi badań) manipulację danymi, podała w wątpliwość ich wartość, nie zapoznając się nawet z treścią publikacji:)))

Bardzo chętnie zapoznam się z publikacjami naukowymi (klasy tych, które publikowane są w bazach NCBI i Elsevier) udowadniającymi nieskuteczność doustnego stosowania kolagenu. Jeśli posiada Pani takie, proszę o informację.

Jeśli nie, to myślę, że na tym możemy zakończyć tę do niczego nie prowadzącą dyskusję.

Pozdrawiam

Posted

Wszystkie które powstały na podstawie badań mechanizmu syntezy kolagenu w organizmie. 

Trzeba pójśc do biblioteki, usiąść przy bazie i sobie poszukac. Po wpisaniu odpowiedniego hasła wyskakują tysiące pozycji. Potem sobie trzeba poczytać. 

Dla leniwych - istnieje coś takiego jak podręczniki akademickie zawierające skrót powyższych :smile:

Akurat z racji wykształcenia znam metody znakowania - w związku z tym NIE muszę czytać linków których ktoś "pomyłkowo" wkleić nie potrafi poprawnie :-)

Posted

No i dlatego ja wole kupić te kurze nóżki, ugotować i dać psu. Albo żelatynę. Co jak co, na jedno wychodzi. A nie przepraszam, nóżki jednak tańsze.

I tak na serio - dieta to podstawa zdrowia stawów - mięso, a nie kapsułki. I dodatkowo u nas kwas hialuronowy, który działa, jak kapsułki nie chciały...

tyle w temacie.