jaha Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Witajcie, Jestem szczesliwa posiadaczka szczeniaczka rasy munsterlander mały od zeszłego piatku, czyli tydzien. jak do nas przyszedł miał 12 tyg. Zostal od razu zaszczepiony po raz II teraz czekamy na III szczepienie. Dawno temu był u nas w domu pies ale niewiele pamietam. Piesek jest cudny[I]. [/I]Pewnie sie czepiam, ale moze ktos bardziej doswiadczony rozwieje moje watpliwosci. Piesek znalazł sobie swoje miejsce. Wieksza czesc dnia przesypia. A własciwie prawie caly czas spi. Je normalnie. Wzbudza sie wieczorem, ok. 11 oraz jak sie wyspi po nocy ok. 5 rano - wtedy to nie jest ten sam pies co w dzien - hasa, biega, skacze, szczeka. W ciagu dnia gdy wieksza czesc spi jest mało ruchliwy. Czasami sie przejdzie. Chwile poglimie zabawke. Załatwi potrzebe. Nie za bardzo chce sie bawic. Jak spi to czasami jakby biegł :) Słyszałam o socjalizacji. Biore go na rece i ide na "spacer". Piesek sie rozglada, niucha ale czasem zaczyna sie trzasc. W domu duzo rzeczy go przeraza. Szuka budy...? Obecnie spi pod łózkiem. Mam wrazenie ze sie bardzo wielu rzeczy boi. Wchodzi za łóżko. Chowa sie. Czy zrobilsmy cos zle? Czy to tak moze byc, ze dopiero jest tydzien u nas, ze jest młody - stad ten lęk? Piesek zostaje sam w domu - przez tydzien byłam z nim - ale wracam do pracy. Z podgladu na kamerze wiem ze juz teraz spi jak nas nie ma. Zawsze mi sie wydawało ze szczeniaki sa ruchliwe, ciekawe - nasz spi. Prosze o pomoc. Jeszcze jedno. Delikatnie leci mu na zewnatrz jedno oczko (chociaz szczerze raz jedno raz drugie). Zdarza sie ze jest ok. Czy to jest sprawa miesni u szczeniaka czy muszesie martwic? Quote
Kocurkotka Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 w pierwszych 2 tygodniach w nowym domku każdy szczeniak nie czuje się swobodnie, kiedy wszystko pozna obudzi się w nim terminator ;) teraz jest nieśmiały i płochliwy. Socjalizacja jest bardzo ważna, ale najpierw niech się zaaklimatyzuje ;) Niektóre szczeniaki (jak mój szwajcar za młodu) nie spał prawie wcale tylko brojił i darł się noc i dzień - dopiero po 2 tygodniach przeszło ;) inne szczeniaki tak jak twój jest senny i płochliwy to częste "zjawisko" :D Quote
dwbem Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Przecież szczeniak to psie dziecko, ludzkie też większość czasu śpi. Małemu nie trzeba przeszkadzać, niech śpi ile chce, on potrzebuje dużo snu, jak się wyśpi to się pobawi. Ciesz się, że śpi a nie rozrabia i niszczy otoczenie. I jak śpi nie należy mu przeszkadzać i gwałtownie budzić bo wtedy może nawet ugryźć zaskoczony we śnie. I ma do tego prawo, to instynktowna obrona. Quote
cockermanka Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 Z jakich warunków mały był wzięty? Może też mieć trochę braków w socjalizacji...12 tygodni to już nie tak mało i trochę dziwnym wydaje mi się to przesypianie całego dnia (chyba,że tak reaguje na stres). Oczy skonsultowałabym z wetem. Quote
Clavia Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Witam w klubie :) Mam małego munsterlandera w wieku 4 miesięcy. Generalnie szczeniak tej rasy w wieku 12 tygodni nie powinien być lękliwy ale zależy od socjalizacji. Minęło już trochę czasu od założenia wątku, dasz znać jak jest teraz? Co do spania to normalne, że szczeniak najwięcej energii ma rano. Na spacerach nadal jest lękliwy? Quote
Ryss Posted October 2, 2014 Posted October 2, 2014 Generalnie szczeniak tej rasy w wieku 12 tygodni nie powinien być lękliwy ale zależy od socjalizacji. Nie powinien, ale może być taki z urodzenia, bo lękliwość (tchórzostwo) może być zakodowana w genach, jako cecha charakteru. Ale miejmy nadzieję, że w przypadku tego malca to tylko kwestia socjalizacji, a to jest zawsze do naprawienia w takim wieku. Quote
Recommended Posts