Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie, ponieważ pierwszy raz wystawiam psa, startujemy w klasie szczeniąt. Na karcie, którą otrzymałam mam napisane Ilość zgłoszeń w klasie: 10, płci 4, klasie 1.
Stąd moje pytanie, z tego zrozumiałam że będziemy sami na ringu i wtedy normalnie się odbywa konkurencja (mimo tego że jestem sama), tak jakby byli inni uczestnicy? Czyli robię kółko, wystawiam psa, itp. ? Proszę o jakaś podpowiedź. :oops:

Posted

Tak, przecież na wystawie ocenia się każdego psa indywidualnie ;) W rzadkich rasach czasem jest tak, że jest 1 przedstawiciel na całą rasę, a nie tylko na klasę. Taka sytuacja jak u ciebie się akurat zdarza całkiem często, szczególnie na mniejszych wystawach.

Posted

Nie sądzę. Pierwsza wystawa, zwłaszcza dla kogoś nowego w tym jest bardzo stresująca.
Gdzieś jeszcze planujecie się wystawić? W Sopocie jest za dwa tygodnie międzynarodówka. Też będziecie? ;-)

Posted

Nie, w tym roku planowałam tylko na tą w Toruniu, mój Dimek startuje w klasie szczeniąt, chciałam zobaczyć jak to ogólnie będzie wyglądało... w przyszłym roku dopiero planujemy wybrać się do Sopotu, jak już będziemy wiedzieli co z czym się je i śmierdziel będzie starszy..:)

Posted

[B]Iin[/B], nie ma co się stresować, moja suczka debiutowała 3 tygodnie temu i nie warto było się stresować, wystawa nie jest taka straszna jak ją malują :D. Choć w sumie łatwo mi mówić jak to nie ja ją wystawiałam tylko handlerka, gdybym to ja z nią miała biegać po ringu to pewnie miałabym trochę tremy ;). W Toruniu będę pokibicować znajomym, bo z Bydgoszczy mam blisko a moja skompletowała już 2 potrzebne Zywcięstwa Młodzieży na krajówkach w ostatni weekend lipica w Chojnicach, więc nie będę jej wystawiała (ale będzie mi towarzyszyć) i teraz dopiero w Sopcie na "międzynarodówce" będzie wystawiania. Jakiej rasy masz pieska to przyjdę pod ring popatrzeć i pokibicować :). Może zobaczymy się też w Sopocie o ile się zdecydujecie :).

Posted

O Nie ! nie paczaj, jeszcze bardziej się zestresuje :oops: Będę wystawiała Beagla ;) Sopot dopiero w przyszłym roku....

Posted

A właśnie jeszcze mnie naszło pytanie tylko się nie śmiejcie :oops: Ponieważ liczyłam na to ,że będę się patrzeć na innych na ringu, ale niestety chyba będę sama..., więc kiedy będę wiedziała ze mam już z psem nie biegać tylko go prezentować ?? dostane jakiś sygnał, sędzina coś powie ??:)

Posted

Sędzia mówi co trzeba robić :). Szczeniaki chyba nie walczą o BOBa (nie jestem pewna, bo też jestem nowicjuszką), bo jakbyś miała młodzież to byś mogła mieć jeszcze porównanie o BOBa i wtedy nie biegłabyś sama, bo kto zostaje Najlepszym Juniorem walczy jeszcze o BOBa z dorosłymi, ciężko jest wtedy wygrać ze straszymi psami, ale moja jednego BOBa już ma, więc wszystko jest możliwe, ale szczeniaków to chyba niestety nie dotyczy :(. Lubię beagle'ki szkoda, że nie chcesz bym przyszła popatrzeć ;). W sumie naokoło ringu zawsze jest kupa ludzi, bo na jednym ringu jest prezentowanych więcej ras i wystawcy się rozbijają z namiotami wokół, tylko my bidne nie miałyśmy namiotu jedynie sam kocyk ostatnio :D. Nie myśl po prostu o tych ludziach wokół- skup się na psie i się nie zestresujesz. Będzie dobrze zobaczysz :). Masz duże szanse na Najlepsze Szczenię w Rasie i wtedy wystąpisz na BISach, życzę miejsca na podium na BISach, na BISy jakby co już na pewno przyjdę popatrzeć nie ma to tamto :D.

Posted

Dzięki wielkie za pomoc :). W BOba tak jak mówisz chyba klasa szczeniąt się nie kwalifikuje, a jeżeli o BIS to sama nie wiem, a jeżeli nawet to powiedzą mi że mam później startować, czy to sama powinnam wiedzieć i czekać na wystąpienie o BIS ?

Posted

[B]Lin[/B], jak zgarniesz Najlepsze Szczenię to automatycznie kwalifikujesz się na BIS Puppy w katalogu będzie napisane, o której to będzie. Najczęściej występuje się na takim dużym ringu honorowym, gdzie stoi podium. Trzymam kciuki za to byście zajęli miejsce na pudle na BISach :). Do zobaczenia jak nie w Toruniu to w Sopocie za rok, my będziemy już w pośredniej zapewne ubiegać się o dorosły Championat a Wy będziecie podbijać młodzieżówkę :). Wiek młodzieży to najfajniejszy według mnie wiek u psa :). Serdecznie pozdrawiam i cieszę się, że choć trochę pomogłam :).