Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo potrzebujemy informacji: czy ktoś zetknął się z taka przypadłością?
info z naszej strony [url]www.rottka.pl[/url]
Rokiś mieszka w przytulisku niedaleko Łodzi już od jakiegoś czasu, przyprowadził go sam właściciel.. Rokiś cierpi na chorobę genetyczną - z gałek ocznych wyrastają mu włosy.
Brzmi wręcz nieprawdopodobnie, ale pies istnieje, a dolegliwość widać bardzo wyraźnie... Chorobę - jak się dziś dowiedziałam od kilku weterynarzy - można leczyć. Potrzebujemy fachowej pomocy dla niego! CZY KTOŚ Z WAS ZETKNĄŁ SIĘ JUŻ Z PODOBNĄ CHOROBĄ? PROSIMY O INFORMACJE NA TEN TEMAT WSZYSTKICH, KTÓRZY WIEDZĄ WIĘCEJ OD NAS! PROSIMY TEŻ O POMOC FINANSOWĄ DLA ROKISIA. Bez funduszy nie zrobimy nic, powinniśmy też umieścić psa w domu, gdzie będzie można o niego zadbać i przeprowadzić wszystkie potrzebne badania. Dom tymczasowy potrzebny od zaraz!!!

a oto sam Rokiś, będę wdzięczna za informacje...
[IMG]http://www.rottka.pl/images/adopcja/201/mid/373.jpg[/IMG]

Posted

Za bardzo sie na tym nie znam ale z opisu wychodzi mi na to ze jest to tzw.skrzydlik. W zaleznosci jak jest umiejscowiony mozna to usunac operacyjnie. Widzialam suke ktora miala cos takiego w kaciku oka, wet zrobil to w ok. 20 -30 minut ;-)

Posted

słyszeliśmy właśnie ze to skrzydlik, jednak niewiele wiemy na temat tej choroby i powodzenia operacji. tutaj jak widac włosów jest sporo...

Posted

Najlepiej by bylo znalezc okuliste. Jezeli pies w Lodzi to chyba najlepiej do Warszawy do Garnarza psa wziasc zeby zobaczyl. Z tego co mowil znajomy wet ktory usuwal skrzydlika suce to wszystko zalezy od umiejscowienia wlosow. Tak ze najpierw wet musi psa obejrzec i powiedziec co i jak. Ja znam weta we Wrocku ktory to robil. Na priv moge Ci dac namiary. A zrobil to tak sprawnie i szybko ze uwierzyc nie moglam.

Posted

Dzięki, skontaktujemy sie na peno, juz jeden z psiakow naszych - niewidomy Wonder czeka na konsultację dra Garncarza, pewnie Rokiś też tam wyląduje.

• 1 month later...
Posted

To jest skórzak, mój shih tziak go ma..
Wet powiedzial, że taką skórę można zostawic,jeżeli nie rosną włosy, lub zciągnąć zabiegowo, jezeli rosną..
U tego psiaczka jak i u mojego rosną włoski, więc mój będzie miał to usuwane..
Boje sie, bo to jeszcze malenstwo, a dawka narkozy moze mu zaszkodzic ;(
Tez chcialabym sie dowiedziec cos wiecej..
Wiem tylko, że to powstaje na skutek zlego umiejscowienia sie chromosomow skornych, tzn chromosom z powiedzmy np nogi umiejscowil sie gdzies w okolicach grtupy chromosomow odpowiadajacych za oczy i skora wyrosla w nieodpowiednim miejscu..
:(:(:(

• 3 months later...
Posted

moj też takie coś miał, nazywa się to skórzak, zabieg trwał moze z 20 minut, potem przez tydzień zakraplałem mu oko kroplami nie byl to jakiś antybiotyk i jest OK, bardzo szybko sie zagoiło