Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej !

Dziekuję za miłe kom.dotyczące zdjęć.

Fotki super :) U mnie jakoś tak jesiennie jeszcze nie jest.

Ty mi lepiej powiedz, co to za bluszcz z tymi czerwonymi liśćmi ???? Chciałam sobie taki posadzić, ale nazwy nie znam.

To na spacerze ale mam w ogródku tylko bardziej zielone i jest to zwykłe "dzikie wino" .Takie czerwone to chyba jakas odmiana.Moje też się "czerwienią" ale nie az tak.

hej Erykowa :), nie mów że Ty dalej bez kompa

Mam kompa ,mam !

Działa już wszystko ok :) Tylko pogoda strasznie syfiasta więc nowych zdjęć niet .Też mam aparat co sobie kiepsko radzi bez światła więc nie kombinuję :(  Do tego dużo załątwiana szkolnego u dzieci i intensywne ćwiczenia przed dogtrekkingiem za tydzień więc nie mam czasu na internet.Wymieniam jeszcze ubrania letnie na zimowe-a mam ich tyle,ze ciucholand mogła bym otworzyć-głównie dzieci i kursuje dół-strych.I nie mogę się odrobić ;)

Ja mam jeszcze nadzieję,że jesień wróci.Uwielbiam ją i te kolory,idealne temperatury i brak latających wkurzających ;)

Nie mam problemów z sąsiadami-są wręcz idealni z karzdej strony domu ale jak ciepło a już wiosna przychodzi to mam dosyć "parkowiczów".Zimą cisza spokój,latam z psem na smyczy,na lince i ok a jak ciepło co co chwile ktoś się doczepi,że Erman go/jego dziecko/jego psa zje

Bolsbokser doskonale rozumiem też Twoje zimowe kłopoty z wodą ;) Ja mam konie.Stoją w wolnowybiegowej stajni która wiadomo nie jest ogrzewana.Wodę mają w wannie i jak teraz karmimy je raz dziennie-siano mają non stop,pastwisko z trawa też to zimą i 3x dziennie trzeba podlecieć,zeby lód rozkuwać.Trzymam je u znajomej 1,5 km od domu.Na szczęście pod samą stajnią jest kran z kablem grzewczym (jakieś 4 lata temu nosiłysmy dziennnie po 6-8 wiader 20 l z domu koleżanki ok. 60 m w jedną strone,jak nie było go) ale trzeba rozwalić i wywalić ló i dolać.A z praktycznych rad to dużo lepiej sprawdziły nam sie plastykowe kasty zamiast wanny.Wolniej zamarza i łątwiej wyczyścić.Może takie 5 l lub 10 lwiadra by Ci dobrze służyły?

Majoka je też najlepiej miedzy 15 a 20 st wtedy jest idealnie :)

Dziś Ermanek tak spędza ranek ;)

et8cc3.jpg

/nie patrzcie na ścianę -drzwi balkonowe wstawione nowe i czekają na obrobienie ale ponieważ i sciana koło jego leżanki też sfatygowana przez pazurki to jeszcze czekamy z wykończeniem ;)

Posted

Nie mam problemów z sąsiadami-są wręcz idealni z karzdej strony domu ale jak ciepło a już wiosna przychodzi to mam dosyć "parkowiczów".Zimą cisza spokój,latam z psem na smyczy,na lince i ok a jak ciepło co co chwile ktoś się doczepi,że Erman go/jego dziecko/jego psa zje

Bolsbokser doskonale rozumiem też Twoje zimowe kłopoty z wodą ;) Ja mam konie.Stoją w wolnowybiegowej stajni która wiadomo nie jest ogrzewana.Wodę mają w wannie i jak teraz karmimy je raz dziennie-siano mają non stop,pastwisko z trawa też to zimą i 3x dziennie trzeba podlecieć,zeby lód rozkuwać.Trzymam je u znajomej 1,5 km od domu.Na szczęście pod samą stajnią jest kran z kablem grzewczym (jakieś 4 lata temu nosiłysmy dziennnie po 6-8 wiader 20 l z domu koleżanki ok. 60 m w jedną strone,jak nie było go) ale trzeba rozwalić i wywalić ló i dolać.A z praktycznych rad to dużo lepiej sprawdziły nam sie plastykowe kasty zamiast wanny.Wolniej zamarza i łątwiej wyczyścić.Może takie 5 l lub 10 lwiadra by Ci dobrze służyły?

Majoka je też najlepiej miedzy 15 a 20 st wtedy jest idealnie

No nie ! Masz kunie ????? Marzą mi się, ale na razie nie mam warunków :/

A jak zrobić taki kran z kablem grzewczym ? można wąż ogrodowy też podpiąć, czy to nie zda egzaminu ?
Zimą zakręcamy zewnętrzny kran i wąż chowamy, więc wodę muszę nosić psom w butlach 5l albo w wiadrach z domu. Do kilku kojców mam po 40m. Teraz wuzek ogrodowy będę zamawiać, to zapakuję sobie butle z wodą i będę wozić wózkiem, bo nie bardzo mogę ręce nadwerężać.

Ale to co zamarło, trzeba najpierw rozkruszyć. Jak lekko zamarznięta, to pół biedy. Gorzej jak mocno zetnie, całą wodę. To kilkukilogramowy ciężar :/

Dla mnie też 15-20 stopni to najlepsza temperatura :)

Posted

Konie mam,mam ale głównie się obijają ;) Kiedys prowadziłam na nich jazdy ale zajmowało to dużo czasu,do tego w tedy gdy potrzebna byłam w domu ;) czyli wiadomo popołudnia i weekendy.A mąż ma taką pracę,że nigdy nie wiadomo kiedy wróci do domu więc cięzko było to pogodzić.Teraz kilka osób na nich jeździ ale ja nie musze prowadzić jazd tylko 2-3 x w tyg.karmic.Moje+ koleżanki.Konie to duzo powiedziane,1 duży,1 średni i jeden mikro ;) A ja wsiadłam w tym roku raz na jakieś 15 min a tak to ostatnio w zeszłym.Po dwudziestu paru latach juz mi się nie chce ;) a często spędzałam kika godzinn dziennie w siodle+prowadzenie jazd z ziemi.

Wodę mamy tak zrobioną,że rurę z  która wychodzi z ziemi z kranikiem na końcy mamy "owinietą" tym kablem.Do tego jest obłożona słomą i obudowana deskami.Zdarza się,że sam kanik czasem przymarznie przy -20stu i więcej ale łatwo go rozmrozić (suszarką).Jedyną wadą tego "patentu" jest to,że musi być obok prąd bo kabel,żeby grzał musi być wpięty do kontaktu.

• Upvote 1
Posted

Ja w weekend zawsze mam mniej czasu.Wszyscy w domu to nie mam tyle czasu na kompa ;) W tygodniu szybciutko odrabiam się z ogarnięciem domu i mam spokój .W weekend ciągle ktoś coś chce,co posprzątam to już znów syf ;) a do tego my soboty mamy z męzem "pracujące" Tzn oganiamy albo coś w domu albo na ogrodzie bo tu zawsze pełno roboty.Zabrałam dziś 4ry 20 litrowe wiadra orzechów ! a zbierałam z 3 dni temu ostatnio.Dodam,że mam 1 drzewo.

A teraz leje,wieje i ciemno tak,że mam pozaświecane światła w domu.A ja muszę jechać nakarmić konie a potem jeszcze z Ermakiem na spacer polecieć...a nie chce mi się strasznie ;) Ale liczę,że przed 19tą się wyrobię i wtedy już będę miała luz :)

Jutro wybieramy się w 3 lub 4 psy na spacer to pewnie i jakieś zdjęcia porobię.Wczoraj porobiłam koniom ale też takie ciemne wszystkie bo słonka brak :(

lecę...konie głodne

edit

wróciłam

Konie nakarmiłam jak mżyło.Wróciłam do domu,przebrałam się-zdjęłam sztormiak i postanowiłam od razu iść z Erykiem.Otwieram drzwi a tam taka pompa,że prawie nic nie widac.No ale i tak już byłam lekko mokra więc postanowiłam nie czekać.Er nawet kroku nie chciał zrobić-normalnie leci pod bramę i tam go zapinam.Jak już go wypchałam to poleciał do męza do garażu ;) No ale w końcu zrobiliśmy króciutki spacer.Po powrocie Eryk został wytarty ręcznikiem-czego bardzo nie lubi a potem przeniosłam mu leżankę pod kaloryfer ;)

a3e6i9.jpg

2lv1rsx.jpg

a teraz to już śpi wyłożony tak,że całe plecy grzeje

Posted

Hej
Nie mam na nic czasu.Na dogo nie bylam od weekendu :( Albo cos w domu albo poza nim a przede wszystkim ogrod teraz zajmuja mi czas.
Mam kilka zdj ale wstawie pozniej.Znow mi laptop szwankuje tzn sciagnelam jakigis wirusa-potrzebowalam gimpa do zdjec i teraz mam same reklkamy ale nie mam kiedy i co z tym zrobic.

Agutka klate ma jak sobie odpowiednio usiadzie ;)

Posted

Hej pracoholiku :D
W takim razie czekam aż wyłuskasz odrobinkę czasu na dogo.

Posted

Mam 15 min.przed ostatnim spacerkiem dziś z Ermane.A jak zwykle leje więc nie mogę się zebrać ;)

Marta jestem lekko przerażona sobotą ;) chyba 3 komplety ubrań wezmę

W niedz.jak wspominałam wybrałysmy się w 3 psy na spacer.Kolezanka chciałą przetestować aplikację Dingdog ale kiepsko to szło.A ja mam windowsa więc nawet nie mogłam się zalogować.

Całą sobotę i niedz.rano lało i było brzydko a po południu pieknie się wypogodziło

11vphld.jpg

nlsqio.jpg

Kora

2ros7j9.jpg

I cała trójka

Erman,Luna i Kora.Miał byc jeszcze Nodi -maltańczyk i Amik-pinczerek ale dziewczyny nie mogły.Mam nadzieję,że w najbliższym czasie uda się w 5kę wyjść

f3u8tk.jpg

1z6cbqx.jpg

Posted

Pięknie jest tylko słonka brakuje :(

U nas cały park złoty-jeszcze drzewa i piekne dywany z liści na ziemi-ale jak tu zdjęcia robić

Jutro górki.O dziwo,jak do tej pory cały czas prognozowali deszcz albo bardzo duże zachmurzenie tak teraz pokazują słonko !!! Ślisko pewnie bedzie jak cholerka ale choć z nieba może nie bedzie kapać.Biorę mikro aparacik i licze na ładne jesienne zdjęcia.Trzymajcie kciuki,żebyśmy się nie zabili ale może zwyciężymy jak ślizgiem zjedziemy z góry-tylko jak wtedy punktów szukać ;)