Naya Posted February 27, 2004 Posted February 27, 2004 Mam małe pytanko:P Partner o jakim umaszczeniu mógłby pokryc czarna dozycę? Chodzi mi tu o umaszczenie szczeniaków. Czy pokryć czarnym psem, czy moze arlekinem? Co Wy myslicie na ten temat? Quote
sabina Posted February 28, 2004 Posted February 28, 2004 Tu chyba powinni sie wypowiedziec hodowcy.... Moj Armani jest z miotu matka arlekin, ojciec czarny.Wiec w odwrotna strone tez tak powinno funkcjonowac. Czy moze sie myle ? Quote
Naya Posted February 28, 2004 Author Posted February 28, 2004 Nie znam sie na dogach, zapytałam tak z czystej ciekawości :P A jak żóltym pokryje to co potem wyjdzie :]? Quote
sabina Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 Czarnego doga kryje zoltym tlko pseudohodowca, wiec lepiej zamilknijmy... Quote
Naya Posted February 29, 2004 Author Posted February 29, 2004 W takim razie najlepszym rozwiązaniem bedzie pokrycie suki arlekinem badz czarnym :P Qrcze ale do cieczki jest tyle czasu :P Quote
Ruffikuss Posted March 1, 2004 Posted March 1, 2004 Do czyjej cieczki, że się tak zapytam. I jaki cel tego krycia skoro nie masz o tym zielonego pojęcia. Ciekawość, żart, czy o co tu chodzi? Quote
Naya Posted March 1, 2004 Author Posted March 1, 2004 Do cieczki tej dożycy. To nie jest moj pies, wiec tylko sie z ciekawosci zapytalam o partnera, jakie powinien miec umaszczenie. Quote
KORONA Posted March 2, 2004 Posted March 2, 2004 Mieszając żółty z czarnym wyjdzie chyba cosik brązowego, ale szkoda że suka nie jest błękitna wtedy kryjąc ją żółtym psem szczenięta wychodzą hmmm zielone. Ale tak poważnie, rozumiem że suka nie ma rodowodu. Czy właściciel suki zdaje sobie sprawe jak drogie jest odchowanie szczeniąt doga? i ile chorób towarzyszy tej rasie? bardzo często pojawiających się właśnie przez nieodpowiedni dobór par hodowlanych. Kryjąc sukę bez rodowodu nigdy nie wiemy co tak na prawde w niej "siedzi", omijam już fakt że jej dziadkiem mógł być owczarek niemiecki. Chodzi tu raczej o choroby które niekontrolowane potrafią bardzo uprzykrzyć życie psu i jego potencjalnym właścicielom, a dog jest niestety na nie szczególnie narażony. pozdrawiam Quote
sabina Posted March 2, 2004 Posted March 2, 2004 Korona, czy czarne psy zawsze kryje sie arlekinami i arlekiny czarnymi ? Czy moze zdazaja sie krycia tylko czarne i tylko arlekiny ? Na moje skape wiadmosci o kryciach, to trzeba zawsze miec arlekina i czarnego... Quote
Naya Posted March 2, 2004 Author Posted March 2, 2004 Sunia ma rodowod tylko nie wiem o niej nic wiecej, nie wiem nawet z jakiej jest hodowli, bo to mnie kompletnie nie interesuje. Pytanie tylko zadalam z ciekawosci, a wlasciciel zrobi co uwaza. Quote
saria Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 czy czarne psy zawsze kryje sie arlekinami i arlekiny czarnymi ? Czy moze zdazaja sie krycia tylko czarne i tylko arlekiny ? quote] Oczywiście można pokryć czarnego czarnym i arlekina arlekinem. Chodzi o to aby psy były kryte w jednym Cacibie. Na wystawch wystawiane są arlekiny z czarnymi razem, a osobne np. błękity. W Polsce nie dopuszczalne jest krycie np. czarnej suki żółtym psem, jednak na zachodzie takie krycia się zdarzają. Quote
saria Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 czy czarne psy zawsze kryje sie arlekinami i arlekiny czarnymi ? Czy moze zdazaja sie krycia tylko czarne i tylko arlekiny ? quote] Oczywiście można pokryć czarnego czarnym i arlekina arlekinem. Chodzi o to aby psy były kryte w jednym Cacibie. Na wystawch wystawiane są arlekiny z czarnymi razem, a osobne np. błękity. W Polsce nie dopuszczalne jest krycie np. czarnej suki żółtym psem, jednak na zachodzie takie krycia się zdarzają. Quote
KORONA Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 Ze względów zdrowotnych warto udpuścić krycie arlekin/ arlekin. W kilku krajach jest to nawet zabronione. Quote
sabina Posted April 19, 2004 Posted April 19, 2004 Czy z krycia arlekin arlekin moze przypadkowo wyjsc bialy dog ?? Quote
Ruffikuss Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Może,... może też wyjść merl, jak moja Miya... chociaż moja jest akurat z krycia czarny - arlekinka I proszę o to co wyszło....: Modemowcy wybaczcie... :roll: Quote
sabina Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Ruffikuss, twoja Miya wyglada jak prawdziwy diabelek :diabloti: przez to ciemne ubarwienie... Ale na zdjeciu jest chyba jeszcze przed tymi nadprogramowymi kilogramami ?? Quote
Ruffikuss Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Powiedziałbym w trakcie owych kilogramów, a zdjęcia takiej sobie jakości, by nie powiedzieć badziewnej, no ale jakoś tak wyszło 8) Quote
PIKA Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Ruffi, SUPER :angel: a Miya taka fiótelowa ze względu na badziewną jakość zdjecia, czy taki ma kolor? :o :lol: Pierwszy raz widze jej zdjęcia "w całości" :P KORONA a ja tak z ciekawości (to na pewno wiesz :wink: ) zapytam, Czemu nie powinno sie kryś arlekina-arlekinem? :roll: Quote
Mami Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Pika, wydaje mi sie, ze powod jest taki, jak w przypadku krycia bc - merle - merle (ostatnio sie dowiedzialam, ze takich zabaw urzadzac nie wolno rowniez w mojej rasie, i teraz sie chwale 8) ), a mianowicie choroby - gluchota, psy calkowicie biale - albinosy, slepota. A Miya jest fajna. Duza. Quote
Ruffikuss Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Pika, jakby to powiedzieć...ona jest szaro - fioletowa :) Mami dokładnie...ach i ten patyczek ma grubosc ręki dorosłego faceta... Quote
tunio Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Ruff takie same patyczki Cerr mi od orzecha odrywa i z nimi pod drzwi przychodzi :lol: Quote
KORONA Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 Jest właśnie tak jak napisała Mami. Zbyt częste nakładanie się genu merle prowadzi do róznych przykrych konsekwencji np. w postaci albinizmu i idącej za nim głuchoty... Wcale mnie nie nie wołają na ten topik, buuu Musze sama sprawdzać :evil: Quote
PIKA Posted April 22, 2004 Posted April 22, 2004 Dzięki za info :P Ruffi jak ona ma taki kolorek to musi SUPER wygladac :angel: A tego typu "patyczki" oraz szersze i dłuzsze dochodzące do rozmiarów sporego konara sa przecież najlepsze do noszenia, :roll: nie? :wink: :lol: Quote
Recommended Posts