Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='agaciaaa']No kwiatki się osypują. Bałam się, że ma za dużo słońca, więc go od niego schowałam, miało być chwilowo ale mi się zapomniało i tak sobie stał i stał w cieniu ciągle.. :roll:
[/QUOTE]

A korzenie i liście są ok? Bo to, że zgubił kwiaty, nie znaczy, że już "umarł" ;) Może zakwitnie ponownie za jakiś czas :)

• Replies 17.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sara pies pustynny ;)
[url]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/100_7384.jpg[/url]

storczyk to chyba też z podlewaniem ma jakieś wymagania specjalne czyli ileś tam się nie podlewa żeby zasuszyc czy jakoś ale to cza poczytać bo ja się nie znam :lol:

Posted

[quote name='biscuit'][URL]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/000_0900.jpg[/URL] nie wygląda, jakby jej się spieszyło na emeryturę :evil_lol: O, to tak jak Atos z tymi sankami :)[/QUOTE]

Ona generalnie jest już duuużo mniej energiczna niż wcześniej ;) na pewno trochę już przez wiek, a trochę też temu, że ma zwyczajnie słabszą kondycję, w pierwszych latach jej życia, jak jeszcze studiowałam, miała dużo więcej spacerów, ruchu bo i ja czasu miałam więcej. Teraz jak ją wezmę na łąkę, rzucam jakiś patyk, to na początku jest owszem szaleństwo, ale po chwili już się męczy i nudzi i się z tym patykiem co chwila kładzie. Ale jak ma ciekawszy spacer, gdzie ciągle idziemy albo jedziemy rowerem, albo jest woda do pływania to jej nigdy energii nie brakuje :) Daje radę spokojnie nawet dłuższe trasy i w domu jak wróci wcale nie pada wymęczona ;) Ale i tak się z niej śmieję, że jest już emerytką, bo ma teraz dużo spokojniejsze życie i się trochę rozleniwiła :lol:

[quote name='Luzia']No w sumie coś w tym jest :hmmmm: Co nie zmienia faktu, że zabiłaś fjołka :evil_lol:

Skąd masz zdjęcia Saby z "W pustyni i w puszczy"? :lol:[/QUOTE]

Jeszcze nie zabiłam! Tylko kwiatki spadają :lol:

To moja osobista Saba :loveu: w ogóle to połowa sąsiadów ciągle mówi na nią Saba :evil_lol:

[quote name=':: FiGa ::']Hahaha nie jestem samaaaaaa... tez unicestwiam wszystkie storczyki :loveu:

FOtki :loveu:[/QUOTE]

Ciiiiiii, może jeszcze odżyje!!! :cool3:

[quote name='magdabroy']A korzenie i liście są ok? Bo to, że zgubił kwiaty, nie znaczy, że już "umarł" ;) Może zakwitnie ponownie za jakiś czas :)[/QUOTE]

Liscie na moje oko wyglądają ok, a korzenie to tak dziwnie, bo większość jest ładna, jędrna ale jest kilka takich co od początku były takie byle jakie, a teraz są zupełnie suche :roll:

No nie wyrzucę go od razu, ale zbyt pięknie takie puste badyle nie będą wyglądać :evil_lol: ale one tak mają, że te kwiatki co jakiś czas nowe rosną, czy raczej odpowiednio zadbany powinien kwitnąć cały czas?

A propo storczyków to wczoraj oglądałam któryś odcinek Ugotowanych z pierwszego sezonu i gość miał dwadzieścia kilka storczyków, przeróżnych odmian, sprowadzanych z całego świata :) muszę przyznać, że prezentowały się imponująco, cały parapet i nie tylko zastawiony storczykami :loveu:

[quote name='Alicja']Sara pies pustynny ;)
[URL]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/100_7384.jpg[/URL]

storczyk to chyba też z podlewaniem ma jakieś wymagania specjalne czyli ileś tam się nie podlewa żeby zasuszyc czy jakoś ale to cza poczytać bo ja się nie znam :lol:[/QUOTE]

Pasuje kolorem :lol:

No ja czytałam i podlewam raz w tygodniu , tylko też robię błąd i może to temu? Wodę nalewam w piątek, żeby się odstała, a w niedzielę go do niej wstawiam. Tylko że powinien podobno ją sobie pić 15-20 minut a ja zawsze o nim zapomnę i siedzi w tej wodzie dwie godziny :oops:

W ogóle to kupiłam wczoraj na tego storczyka taką ładną doniczkę, musi odżyć!!! :lol:

Posted

[quote name='agaciaaa']
Liscie na moje oko wyglądają ok, a korzenie to tak dziwnie, bo większość jest ładna, jędrna ale jest kilka takich co od początku były takie byle jakie, a teraz są zupełnie suche :roll:

No nie wyrzucę go od razu, ale zbyt pięknie takie puste badyle nie będą wyglądać :evil_lol: ale one tak mają, że te kwiatki co jakiś czas nowe rosną, czy raczej odpowiednio zadbany powinien kwitnąć cały czas?

A propo storczyków to wczoraj oglądałam któryś odcinek Ugotowanych z pierwszego sezonu i gość miał dwadzieścia kilka storczyków, przeróżnych odmian, sprowadzanych z całego świata :) muszę przyznać, że prezentowały się imponująco, cały parapet i nie tylko zastawiony storczykami :loveu:

No ja czytałam i podlewam raz w tygodniu , tylko też robię błąd i może to temu? Wodę nalewam w piątek, żeby się odstała, a w niedzielę go do niej wstawiam. Tylko że powinien podobno ją sobie pić 15-20 minut a ja zawsze o nim zapomnę i siedzi w tej wodzie dwie godziny :oops:

W ogóle to kupiłam wczoraj na tego storczyka taką ładną doniczkę, musi odżyć!!! :lol:[/QUOTE]

Ja mam 24 stroczyki (kilka odmian) :)

Jesli liście są ok, to dobrze ;) Teraz w zimę nie podlewaj go co tydzień :shake: Skoro wstwiasz go do wody na ok 2h, to rób to raz na 2-3 tygodnie ;) W lecie podlewaj co tydzień ;)

Storczyk teoretycznie nie kwitnie non stop :shake: On robi sobie przerwy na odpoczynek ;) Wtedy może puszczać np. kolejne liście i zakwitnie ponownie dopiero za kilka miesięcy :) Choć ja mam jednego storczyka, który kwitnie mi już non stop od 3 lat, ale to tylko jeden tak ma :D

Posted

[quote name='agaciaaa']Ona generalnie jest już duuużo mniej energiczna niż wcześniej ;) na pewno trochę już przez wiek, a trochę też temu, że ma zwyczajnie słabszą kondycję, w pierwszych latach jej życia, jak jeszcze studiowałam, miała dużo więcej spacerów, ruchu bo i ja czasu miałam więcej. Teraz jak ją wezmę na łąkę, rzucam jakiś patyk, to na początku jest owszem szaleństwo, ale po chwili już się męczy i nudzi i się z tym patykiem co chwila kładzie. Ale jak ma ciekawszy spacer, gdzie ciągle idziemy albo jedziemy rowerem, albo jest woda do pływania to jej nigdy energii nie brakuje :) Daje radę spokojnie nawet dłuższe trasy i w domu jak wróci wcale nie pada wymęczona ;) Ale i tak się z niej śmieję, że jest już emerytką, bo ma teraz dużo spokojniejsze życie i się trochę rozleniwiła :lol:
[/QUOTE]

Takie aktywne psiury chyba nigdy nie przestają być tak całkiem rozsadzane energią :D

Posted

[quote name='Obama'] Saby.Obama był najszczęśliwszy kiey mógł bez ograniczeń biegać na spacerach.[/QUOTE]

Sary ;)
A jaki problem puścić? Nie słucha się?

Posted

[quote name='Luzia']Dlatego ja wolę kaktusy, nawet jak nie podleję przez miesiąc to żyją i mają się... no dobra zostańmy przy tym, że żyją :evilbat:[/QUOTE]

Właśnie storczyki też nie potrzebują częstego podlewania, ale ja i tak chyba za często to robiłam :lol:

[quote name='magdabroy']Ja mam 24 stroczyki (kilka odmian) :)

Jesli liście są ok, to dobrze ;) Teraz w zimę nie podlewaj go co tydzień :shake: Skoro wstwiasz go do wody na ok 2h, to rób to raz na 2-3 tygodnie ;) W lecie podlewaj co tydzień ;)

Storczyk teoretycznie nie kwitnie non stop :shake: On robi sobie przerwy na odpoczynek ;) Wtedy może puszczać np. kolejne liście i zakwitnie ponownie dopiero za kilka miesięcy :) Choć ja mam jednego storczyka, który kwitnie mi już non stop od 3 lat, ale to tylko jeden tak ma :D[/QUOTE]

Ooo to też nieźle! Pochwal się fotkami :) Mój jest taki zwyczajny, ale widziałam jakiś czas temu w leroy merlin przepięknego storczyka, był niebieski w takie ciapki i większy trochę od mojego, ale był też kilkakrotnie droższy ;)

Ok, w tym tygodniu go nie podlewam. Ja go wstawiam docelowo na 15 minut ale skleroza trochę utrudnia mi wyjęcie go na czas :evil_lol: Chyba będę ustawiać sobie alarm w komórce.
W ogóle to ostatnio mu się dokładnie przyglądałam i wypatrzyłam że jedną łodygę na ułamaną :-( i to tak konkretnie jest przełamana, ale z jednej strony ciągle jest zielona.

[quote name='Marta_Ares'][URL]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/100_7387.jpg[/URL]
ale super zdjęcie :loveu: :loveu:[/QUOTE]

Dzięki :p

[quote name='biscuit']Takie aktywne psiury chyba nigdy nie przestają być tak całkiem rozsadzane energią :D[/QUOTE]

Chyba nie :lol:

[quote name='Obama']Jak ja Wam zazdroszczę swobodnego puszczania Saby.Obama był najszczęśliwszy kiey mógł bez ograniczeń biegać na spacerach.[/QUOTE]

Mam nadzieję, że celowo napisałaś Saby :evil_lol: Sara biega luzem tylko w wystarczająco odludnych miejscach ;) a i tak muszę mieć ciągle oczy dookoła głowy.

[quote name='Obama']Słucha dopóki na horyzoncie nie pojawi się inny pies :)
Zresztą,skłamałabym mówiąc,że nie jest cięty na psy :([/QUOTE]

Sara też jak zobaczy psa to głuchnie, dlatego jak wyżej pisałam - muszę się ciągle rozglądać, no i wybieramy na spacery takie miejsca, w których rzadko kiedy się kogoś spotyka, a już kogoś z psem to w ogóle od święta ;)

[quote name='biscuit']niedzielne dzień dobry :)[/QUOTE]

Witamy :)

Całkiem fajną pogodę wczoraj mieliśmy, cieplutko i słonecznie :) mogłabym wziąć aparat na spacer, gdybym go wcześniej zabrała z B-stoku....:roll: ale niestety tego nie zrobiłam, więc fotek niet ;)

Posted

[quote name='agaciaaa']Ooo to też nieźle! Pochwal się fotkami :) Mój jest taki zwyczajny, ale widziałam jakiś czas temu w leroy merlin przepięknego storczyka, był niebieski w takie ciapki i większy trochę od mojego, ale był też kilkakrotnie droższy ;)
[/QUOTE]

Niestety większość ma czas spoczynku i nie kwitnie :shake: Na tę chwilę kwitną mi [I]Phalaenopsis[/I] to taki najpopularnieszy właśnie ;) Do tego mam [I]Dendrobium[/I], [I]Miltonia[/I], [I]Cambria[/I], [I]Oncidium [/I]Jak będę miała chwilę, to zrobię zdjęcia w tym tygodniu ;)

Posted

Proszę :)

[IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8411.jpg?t=1352838243[/IMG]

[IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8414.jpg?t=1352838236[/IMG]

Ten zaczyna już przekwitać :(

[IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8415.jpg?t=1352838243[/IMG]

[IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8416.jpg?t=1352838243[/IMG]

A ten zaczyna kwitnąć :multi:

[IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8417.jpg?t=1352838244[/IMG]

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Po tysiacu lat weszlam zobaczyc Sarunie, a co widze :crazyeye: ?? Kffiatki... :razz:

Znaczy mus isc dalej wstecz... Czy to poprawnie mi wyszlo?? :cool3:

Edit
cofnelam sie bylam w ogladaniu i oko nacieszylam :( I wodne, i rowerowe, i torowe ladne, ale na tej zwirowni najbardziej mi sie podobaja

Edited by *zaba*
Posted

A moja babcia ma kilka storczyków z czego jeden chyba coś wciąga jak nikt nie patrzy ,bo nap....la kwiatami cały rok potem "zdycha" odradza sie na nowo robi znów kwiatowy show przez rok itd.

Posted

[quote name='dOgLoV']u nas też była ładna pogoda , taka w sam raz do focenia :cool3:[/QUOTE]

Mam nadzieję, że to wykorzystałaś ;) tylko kiedy ja do Was zajrzę... :roll:

[quote name='magdabroy']Niestety większość ma czas spoczynku i nie kwitnie :shake: Na tę chwilę kwitną mi [I]Phalaenopsis[/I] to taki najpopularnieszy właśnie ;) Do tego mam [I]Dendrobium[/I], [I]Miltonia[/I], [I]Cambria[/I], [I]Oncidium [/I]Jak będę miała chwilę, to zrobię zdjęcia w tym tygodniu ;)[/QUOTE]

Dzięki za fotki, bardzo fajne :) Cambria ma świetne te ciapki :) Mój aktualnie wygląda tak, opadły mu wszystkie kwiatki poza tymi kilkoma i rośnie mu nowy listek

[IMG]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/maly2.jpg[/IMG]

[quote name='*zaba*']Po tysiacu lat weszlam zobaczyc Sarunie, a co widze :crazyeye: ?? Kffiatki... :razz:

Znaczy mus isc dalej wstecz... Czy to poprawnie mi wyszlo?? :cool3:

Edit
cofnelam sie bylam w ogladaniu i oko nacieszylam :( I wodne, i rowerowe, i torowe ladne, ale na tej zwirowni najbardziej mi sie podobaja[/QUOTE]

Kogo ja widzę :-o :multi: Nie narzekaj bo fotki są i wcale daleko się cofać nie trzeba ;) Fajnie, że się podobały, ja też chcę zobaczyć Kamcia!!!

[quote name='Aleks89']A moja babcia ma kilka storczyków z czego jeden chyba coś wciąga jak nikt nie patrzy ,bo nap....la kwiatami cały rok potem "zdycha" odradza sie na nowo robi znów kwiatowy show przez rok itd.[/QUOTE]

Może babcia mu coś dosypuje/dolewa :cool3: ja się nie znam, to nawet nie wiem ile normalnie kwitną, ile odpoczywają i takie tam ;)

Posted

[quote name='Alicja']Trzeba założyć wątek kwiatowy :lol: moze sie dowiemy jak toto hodować[/QUOTE]

Ja juz tutaj sie sporo dowiedziałam :lol: może ban żaden nie poleci za odbieganie od tematu :evil_lol:

[quote name='anetta']No bardzo ładny. Mój dość dawno stracił wszystko :lol: Ale teraz widzę że już są 3 nowe pączki i za jakiś czas będę miała ładne kwiatki :grins:[/QUOTE]

No właśnie to nie jest przypadkiem tak, że jakby miał przejść w stan spoczynku, to wszystkie kwiatki by zgubił? Może ja go po prostu źle traktowałam, ale w porę się opamiętałam i te ostatnie kwiatki ocalały :evil_lol:

Posted

[quote name='Alicja']Chyba kupię sobie storczyka :grins: i będę się uczyć go hodowac ;)[/QUOTE]

Ja już chyba więcej nie chcę..... :evil_lol:

[quote name='Luzia']Ja zabiła bym każdego kwiotka który nie jest kaktusem w tydzień, próbowałam kiedyś z paprotką karbowaną, przeżyła niecałe 2 tygodnie :diabloti:[/QUOTE]

Ooo, to ja nie jestem taka zła, trochę dłużej zabijam kwiatki :lol:

Mam fotki z niedzieli :) Fajna była pogoda na spacerek, wprawdzie mroźno, ale bez wiatru i słonecznie. Ja oczywiście nie wzięłam aparatu, ale tak mi się zachciało porobić fotki, że pożyczyłam aparat od brata ;) Niestety zanim się z nim oswoiłam, padła bateria więc zdjęć zrobiłam mało i praktycznie wszystkie są nieostre i w ogóle do d. A taką miałam ochotę na zdjęcia, chciałam wypróbować aparat, jakieś portreciki pozowane porobić itp i doopa :roll: Cos tam wybrałam do wstawienia, ale to tak tylko byle było :lol: