*Magda* Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 [quote name='agaciaaa']No kwiatki się osypują. Bałam się, że ma za dużo słońca, więc go od niego schowałam, miało być chwilowo ale mi się zapomniało i tak sobie stał i stał w cieniu ciągle.. :roll: [/QUOTE] A korzenie i liście są ok? Bo to, że zgubił kwiaty, nie znaczy, że już "umarł" ;) Może zakwitnie ponownie za jakiś czas :) Quote
Alicja Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 Sara pies pustynny ;) [url]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/100_7384.jpg[/url] storczyk to chyba też z podlewaniem ma jakieś wymagania specjalne czyli ileś tam się nie podlewa żeby zasuszyc czy jakoś ale to cza poczytać bo ja się nie znam :lol: Quote
agaciaaa Posted November 7, 2012 Author Posted November 7, 2012 [quote name='biscuit'][URL]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/000_0900.jpg[/URL] nie wygląda, jakby jej się spieszyło na emeryturę :evil_lol: O, to tak jak Atos z tymi sankami :)[/QUOTE] Ona generalnie jest już duuużo mniej energiczna niż wcześniej ;) na pewno trochę już przez wiek, a trochę też temu, że ma zwyczajnie słabszą kondycję, w pierwszych latach jej życia, jak jeszcze studiowałam, miała dużo więcej spacerów, ruchu bo i ja czasu miałam więcej. Teraz jak ją wezmę na łąkę, rzucam jakiś patyk, to na początku jest owszem szaleństwo, ale po chwili już się męczy i nudzi i się z tym patykiem co chwila kładzie. Ale jak ma ciekawszy spacer, gdzie ciągle idziemy albo jedziemy rowerem, albo jest woda do pływania to jej nigdy energii nie brakuje :) Daje radę spokojnie nawet dłuższe trasy i w domu jak wróci wcale nie pada wymęczona ;) Ale i tak się z niej śmieję, że jest już emerytką, bo ma teraz dużo spokojniejsze życie i się trochę rozleniwiła :lol: [quote name='Luzia']No w sumie coś w tym jest :hmmmm: Co nie zmienia faktu, że zabiłaś fjołka :evil_lol: Skąd masz zdjęcia Saby z "W pustyni i w puszczy"? :lol:[/QUOTE] Jeszcze nie zabiłam! Tylko kwiatki spadają :lol: To moja osobista Saba :loveu: w ogóle to połowa sąsiadów ciągle mówi na nią Saba :evil_lol: [quote name=':: FiGa ::']Hahaha nie jestem samaaaaaa... tez unicestwiam wszystkie storczyki :loveu: FOtki :loveu:[/QUOTE] Ciiiiiii, może jeszcze odżyje!!! :cool3: [quote name='magdabroy']A korzenie i liście są ok? Bo to, że zgubił kwiaty, nie znaczy, że już "umarł" ;) Może zakwitnie ponownie za jakiś czas :)[/QUOTE] Liscie na moje oko wyglądają ok, a korzenie to tak dziwnie, bo większość jest ładna, jędrna ale jest kilka takich co od początku były takie byle jakie, a teraz są zupełnie suche :roll: No nie wyrzucę go od razu, ale zbyt pięknie takie puste badyle nie będą wyglądać :evil_lol: ale one tak mają, że te kwiatki co jakiś czas nowe rosną, czy raczej odpowiednio zadbany powinien kwitnąć cały czas? A propo storczyków to wczoraj oglądałam któryś odcinek Ugotowanych z pierwszego sezonu i gość miał dwadzieścia kilka storczyków, przeróżnych odmian, sprowadzanych z całego świata :) muszę przyznać, że prezentowały się imponująco, cały parapet i nie tylko zastawiony storczykami :loveu: [quote name='Alicja']Sara pies pustynny ;) [URL]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/100_7384.jpg[/URL] storczyk to chyba też z podlewaniem ma jakieś wymagania specjalne czyli ileś tam się nie podlewa żeby zasuszyc czy jakoś ale to cza poczytać bo ja się nie znam :lol:[/QUOTE] Pasuje kolorem :lol: No ja czytałam i podlewam raz w tygodniu , tylko też robię błąd i może to temu? Wodę nalewam w piątek, żeby się odstała, a w niedzielę go do niej wstawiam. Tylko że powinien podobno ją sobie pić 15-20 minut a ja zawsze o nim zapomnę i siedzi w tej wodzie dwie godziny :oops: W ogóle to kupiłam wczoraj na tego storczyka taką ładną doniczkę, musi odżyć!!! :lol: Quote
Luzia Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 Dlatego ja wolę kaktusy, nawet jak nie podleję przez miesiąc to żyją i mają się... no dobra zostańmy przy tym, że żyją :evilbat: Quote
*Magda* Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 [quote name='agaciaaa'] Liscie na moje oko wyglądają ok, a korzenie to tak dziwnie, bo większość jest ładna, jędrna ale jest kilka takich co od początku były takie byle jakie, a teraz są zupełnie suche :roll: No nie wyrzucę go od razu, ale zbyt pięknie takie puste badyle nie będą wyglądać :evil_lol: ale one tak mają, że te kwiatki co jakiś czas nowe rosną, czy raczej odpowiednio zadbany powinien kwitnąć cały czas? A propo storczyków to wczoraj oglądałam któryś odcinek Ugotowanych z pierwszego sezonu i gość miał dwadzieścia kilka storczyków, przeróżnych odmian, sprowadzanych z całego świata :) muszę przyznać, że prezentowały się imponująco, cały parapet i nie tylko zastawiony storczykami :loveu: No ja czytałam i podlewam raz w tygodniu , tylko też robię błąd i może to temu? Wodę nalewam w piątek, żeby się odstała, a w niedzielę go do niej wstawiam. Tylko że powinien podobno ją sobie pić 15-20 minut a ja zawsze o nim zapomnę i siedzi w tej wodzie dwie godziny :oops: W ogóle to kupiłam wczoraj na tego storczyka taką ładną doniczkę, musi odżyć!!! :lol:[/QUOTE] Ja mam 24 stroczyki (kilka odmian) :) Jesli liście są ok, to dobrze ;) Teraz w zimę nie podlewaj go co tydzień :shake: Skoro wstwiasz go do wody na ok 2h, to rób to raz na 2-3 tygodnie ;) W lecie podlewaj co tydzień ;) Storczyk teoretycznie nie kwitnie non stop :shake: On robi sobie przerwy na odpoczynek ;) Wtedy może puszczać np. kolejne liście i zakwitnie ponownie dopiero za kilka miesięcy :) Choć ja mam jednego storczyka, który kwitnie mi już non stop od 3 lat, ale to tylko jeden tak ma :D Quote
Marta_Ares Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [url]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/100_7387.jpg[/url] ale super zdjęcie :loveu: :loveu: Quote
xyzxyz Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [quote name='agaciaaa']Ona generalnie jest już duuużo mniej energiczna niż wcześniej ;) na pewno trochę już przez wiek, a trochę też temu, że ma zwyczajnie słabszą kondycję, w pierwszych latach jej życia, jak jeszcze studiowałam, miała dużo więcej spacerów, ruchu bo i ja czasu miałam więcej. Teraz jak ją wezmę na łąkę, rzucam jakiś patyk, to na początku jest owszem szaleństwo, ale po chwili już się męczy i nudzi i się z tym patykiem co chwila kładzie. Ale jak ma ciekawszy spacer, gdzie ciągle idziemy albo jedziemy rowerem, albo jest woda do pływania to jej nigdy energii nie brakuje :) Daje radę spokojnie nawet dłuższe trasy i w domu jak wróci wcale nie pada wymęczona ;) Ale i tak się z niej śmieję, że jest już emerytką, bo ma teraz dużo spokojniejsze życie i się trochę rozleniwiła :lol: [/QUOTE] Takie aktywne psiury chyba nigdy nie przestają być tak całkiem rozsadzane energią :D Quote
Obama Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 Jak ja Wam zazdroszczę swobodnego puszczania Saby.Obama był najszczęśliwszy kiey mógł bez ograniczeń biegać na spacerach. Quote
Luzia Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Obama'] Saby.Obama był najszczęśliwszy kiey mógł bez ograniczeń biegać na spacerach.[/QUOTE] Sary ;) A jaki problem puścić? Nie słucha się? Quote
Obama Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Słucha dopóki na horyzoncie nie pojawi się inny pies :) Zresztą,skłamałabym mówiąc,że nie jest cięty na psy :( Quote
agaciaaa Posted November 12, 2012 Author Posted November 12, 2012 [quote name='Luzia']Dlatego ja wolę kaktusy, nawet jak nie podleję przez miesiąc to żyją i mają się... no dobra zostańmy przy tym, że żyją :evilbat:[/QUOTE] Właśnie storczyki też nie potrzebują częstego podlewania, ale ja i tak chyba za często to robiłam :lol: [quote name='magdabroy']Ja mam 24 stroczyki (kilka odmian) :) Jesli liście są ok, to dobrze ;) Teraz w zimę nie podlewaj go co tydzień :shake: Skoro wstwiasz go do wody na ok 2h, to rób to raz na 2-3 tygodnie ;) W lecie podlewaj co tydzień ;) Storczyk teoretycznie nie kwitnie non stop :shake: On robi sobie przerwy na odpoczynek ;) Wtedy może puszczać np. kolejne liście i zakwitnie ponownie dopiero za kilka miesięcy :) Choć ja mam jednego storczyka, który kwitnie mi już non stop od 3 lat, ale to tylko jeden tak ma :D[/QUOTE] Ooo to też nieźle! Pochwal się fotkami :) Mój jest taki zwyczajny, ale widziałam jakiś czas temu w leroy merlin przepięknego storczyka, był niebieski w takie ciapki i większy trochę od mojego, ale był też kilkakrotnie droższy ;) Ok, w tym tygodniu go nie podlewam. Ja go wstawiam docelowo na 15 minut ale skleroza trochę utrudnia mi wyjęcie go na czas :evil_lol: Chyba będę ustawiać sobie alarm w komórce. W ogóle to ostatnio mu się dokładnie przyglądałam i wypatrzyłam że jedną łodygę na ułamaną :-( i to tak konkretnie jest przełamana, ale z jednej strony ciągle jest zielona. [quote name='Marta_Ares'][URL]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/100_7387.jpg[/URL] ale super zdjęcie :loveu: :loveu:[/QUOTE] Dzięki :p [quote name='biscuit']Takie aktywne psiury chyba nigdy nie przestają być tak całkiem rozsadzane energią :D[/QUOTE] Chyba nie :lol: [quote name='Obama']Jak ja Wam zazdroszczę swobodnego puszczania Saby.Obama był najszczęśliwszy kiey mógł bez ograniczeń biegać na spacerach.[/QUOTE] Mam nadzieję, że celowo napisałaś Saby :evil_lol: Sara biega luzem tylko w wystarczająco odludnych miejscach ;) a i tak muszę mieć ciągle oczy dookoła głowy. [quote name='Obama']Słucha dopóki na horyzoncie nie pojawi się inny pies :) Zresztą,skłamałabym mówiąc,że nie jest cięty na psy :([/QUOTE] Sara też jak zobaczy psa to głuchnie, dlatego jak wyżej pisałam - muszę się ciągle rozglądać, no i wybieramy na spacery takie miejsca, w których rzadko kiedy się kogoś spotyka, a już kogoś z psem to w ogóle od święta ;) [quote name='biscuit']niedzielne dzień dobry :)[/QUOTE] Witamy :) Całkiem fajną pogodę wczoraj mieliśmy, cieplutko i słonecznie :) mogłabym wziąć aparat na spacer, gdybym go wcześniej zabrała z B-stoku....:roll: ale niestety tego nie zrobiłam, więc fotek niet ;) Quote
łamAga Posted November 12, 2012 Posted November 12, 2012 u nas też była ładna pogoda , taka w sam raz do focenia :cool3: Quote
*Magda* Posted November 12, 2012 Posted November 12, 2012 [quote name='agaciaaa']Ooo to też nieźle! Pochwal się fotkami :) Mój jest taki zwyczajny, ale widziałam jakiś czas temu w leroy merlin przepięknego storczyka, był niebieski w takie ciapki i większy trochę od mojego, ale był też kilkakrotnie droższy ;) [/QUOTE] Niestety większość ma czas spoczynku i nie kwitnie :shake: Na tę chwilę kwitną mi [I]Phalaenopsis[/I] to taki najpopularnieszy właśnie ;) Do tego mam [I]Dendrobium[/I], [I]Miltonia[/I], [I]Cambria[/I], [I]Oncidium [/I]Jak będę miała chwilę, to zrobię zdjęcia w tym tygodniu ;) Quote
*Magda* Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 Proszę :) [IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8411.jpg?t=1352838243[/IMG] [IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8414.jpg?t=1352838236[/IMG] Ten zaczyna już przekwitać :( [IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8415.jpg?t=1352838243[/IMG] [IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8416.jpg?t=1352838243[/IMG] A ten zaczyna kwitnąć :multi: [IMG]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_8417.jpg?t=1352838244[/IMG] Quote
*zaba* Posted November 25, 2012 Posted November 25, 2012 (edited) Po tysiacu lat weszlam zobaczyc Sarunie, a co widze :crazyeye: ?? Kffiatki... :razz: Znaczy mus isc dalej wstecz... Czy to poprawnie mi wyszlo?? :cool3: Edit cofnelam sie bylam w ogladaniu i oko nacieszylam :( I wodne, i rowerowe, i torowe ladne, ale na tej zwirowni najbardziej mi sie podobaja Edited November 25, 2012 by *zaba* Quote
Aleks89 Posted November 26, 2012 Posted November 26, 2012 A moja babcia ma kilka storczyków z czego jeden chyba coś wciąga jak nikt nie patrzy ,bo nap....la kwiatami cały rok potem "zdycha" odradza sie na nowo robi znów kwiatowy show przez rok itd. Quote
agaciaaa Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 [quote name='dOgLoV']u nas też była ładna pogoda , taka w sam raz do focenia :cool3:[/QUOTE] Mam nadzieję, że to wykorzystałaś ;) tylko kiedy ja do Was zajrzę... :roll: [quote name='magdabroy']Niestety większość ma czas spoczynku i nie kwitnie :shake: Na tę chwilę kwitną mi [I]Phalaenopsis[/I] to taki najpopularnieszy właśnie ;) Do tego mam [I]Dendrobium[/I], [I]Miltonia[/I], [I]Cambria[/I], [I]Oncidium [/I]Jak będę miała chwilę, to zrobię zdjęcia w tym tygodniu ;)[/QUOTE] Dzięki za fotki, bardzo fajne :) Cambria ma świetne te ciapki :) Mój aktualnie wygląda tak, opadły mu wszystkie kwiatki poza tymi kilkoma i rośnie mu nowy listek [IMG]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/1.jpg[/IMG] [IMG]http://i568.photobucket.com/albums/ss124/agaciaaas/maly2.jpg[/IMG] [quote name='*zaba*']Po tysiacu lat weszlam zobaczyc Sarunie, a co widze :crazyeye: ?? Kffiatki... :razz: Znaczy mus isc dalej wstecz... Czy to poprawnie mi wyszlo?? :cool3: Edit cofnelam sie bylam w ogladaniu i oko nacieszylam :( I wodne, i rowerowe, i torowe ladne, ale na tej zwirowni najbardziej mi sie podobaja[/QUOTE] Kogo ja widzę :-o :multi: Nie narzekaj bo fotki są i wcale daleko się cofać nie trzeba ;) Fajnie, że się podobały, ja też chcę zobaczyć Kamcia!!! [quote name='Aleks89']A moja babcia ma kilka storczyków z czego jeden chyba coś wciąga jak nikt nie patrzy ,bo nap....la kwiatami cały rok potem "zdycha" odradza sie na nowo robi znów kwiatowy show przez rok itd.[/QUOTE] Może babcia mu coś dosypuje/dolewa :cool3: ja się nie znam, to nawet nie wiem ile normalnie kwitną, ile odpoczywają i takie tam ;) Quote
Alicja Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Trzeba założyć wątek kwiatowy :lol: moze sie dowiemy jak toto hodować Quote
anetta Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 No bardzo ładny. Mój dość dawno stracił wszystko :lol: Ale teraz widzę że już są 3 nowe pączki i za jakiś czas będę miała ładne kwiatki :grins: Quote
agaciaaa Posted November 30, 2012 Author Posted November 30, 2012 [quote name='Alicja']Trzeba założyć wątek kwiatowy :lol: moze sie dowiemy jak toto hodować[/QUOTE] Ja juz tutaj sie sporo dowiedziałam :lol: może ban żaden nie poleci za odbieganie od tematu :evil_lol: [quote name='anetta']No bardzo ładny. Mój dość dawno stracił wszystko :lol: Ale teraz widzę że już są 3 nowe pączki i za jakiś czas będę miała ładne kwiatki :grins:[/QUOTE] No właśnie to nie jest przypadkiem tak, że jakby miał przejść w stan spoczynku, to wszystkie kwiatki by zgubił? Może ja go po prostu źle traktowałam, ale w porę się opamiętałam i te ostatnie kwiatki ocalały :evil_lol: Quote
Alicja Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 Chyba kupię sobie storczyka :grins: i będę się uczyć go hodowac ;) Quote
Luzia Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 Ja zabiła bym każdego kwiotka który nie jest kaktusem w tydzień, próbowałam kiedyś z paprotką karbowaną, przeżyła niecałe 2 tygodnie :diabloti: Quote
agaciaaa Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 [quote name='Alicja']Chyba kupię sobie storczyka :grins: i będę się uczyć go hodowac ;)[/QUOTE] Ja już chyba więcej nie chcę..... :evil_lol: [quote name='Luzia']Ja zabiła bym każdego kwiotka który nie jest kaktusem w tydzień, próbowałam kiedyś z paprotką karbowaną, przeżyła niecałe 2 tygodnie :diabloti:[/QUOTE] Ooo, to ja nie jestem taka zła, trochę dłużej zabijam kwiatki :lol: Mam fotki z niedzieli :) Fajna była pogoda na spacerek, wprawdzie mroźno, ale bez wiatru i słonecznie. Ja oczywiście nie wzięłam aparatu, ale tak mi się zachciało porobić fotki, że pożyczyłam aparat od brata ;) Niestety zanim się z nim oswoiłam, padła bateria więc zdjęć zrobiłam mało i praktycznie wszystkie są nieostre i w ogóle do d. A taką miałam ochotę na zdjęcia, chciałam wypróbować aparat, jakieś portreciki pozowane porobić itp i doopa :roll: Cos tam wybrałam do wstawienia, ale to tak tylko byle było :lol: Quote
Alicja Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 to poka te byle było ;) bo ja weny na focenie wogóle nie mam Quote
Recommended Posts