Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, oto badanie krwi:
niby jest tutaj podana wartość między ile a ile powinno być ale ja jakoś nie wierze w internecie znalazłem co innego tu co innego, jeżeli mógłby ktoś to zinterpretwac to bvyłbym wdziędzny:

WBC 11,7 tys/ul
RBC 6,85 mln/ul
HGB 17,2 (10,67) g/dl(mmol/l)
HCT 47,9 %
PLT 550 tyś/ul
MCV 70 um3
MCH 22,6 pg
MCHC 36,2 g/dl
RDW 14,0 %
MPV 7,1 um3
%LYM 21,5 %
%MON 5,3 %
%GRA 73,2 %
#LYM 2,5 tys/ul
#MON 0,6 tys/ul
#GRA 8,6 tyś/ul
Mocznik 39,00 mg/dl
Kreatynina 0,76 mg/dl
Białko całkowite 62,00(6,2) g/l(g/dl)
ALT(GPT) 47,00 U/l
AST(GOT) 45,00 U/l
GGTP 7,00 U/l
CK - kinaza kreatynowa 183,00 U/l

z czego zaznaczył że CK jest dużo ponad normą i płytek krwi jest więcej o 90 według tabeli tutaj przedstawiającej

CK powinno być między 1-90
PLT między 200-460

pytam sie bo mam isc pod wieczor do weterynarza będzie znów cos ładował w psa jakies tabletki czy zastrzyki a tego nie chce

niby by się zgadzało bo to jest niby odpowiedzialne za chód w duzym stopniu.

Edited by DonOmar
Posted

A wet nie brał pod uwagę problemów neurologicznych?
Jesli chodzi o płytki krwi, to wg mnie są w porządku. Są normy, które podają górną granice nawet 580...

Posted (edited)

Nie, nie brał, czytałem o tej kinazie kreatynowej i by się zgadzało , chociaż sam nie wiem jaka jest norma tej wartości w różnych wykresach? Na rtg mówił że nic nie ma, ja jeszcze podejrzewałem zespół końskiego ogona, ale to nie wiem, na rtg takie coś powinno chyba by widac?
Jestem narazie ograniczony z weterynarzam , kasa mi się kończy, nie moge zrobić jakichs dokładniejszych badac typu tk czy rezonans, dopiero za jakies pół miesiąca będę działał jeżeli pies nadal będzie kulał, nie wiem czy oroblem neurologiczny objawia się kołyszeniem zadu, bólem jak rozciągem prawą noge jej i ma ją słabszą.

Edited by DonOmar
Posted

Zespół końskiego ogona powinien wyjść na rtg.

Zapytaj weta o problemy z przewodnictwem nerwów, albo o inne choroby związane z ośrodkowym układem nerwowym.

Posted (edited)

A twoim zdaniem te zdjęcia jak wyglądają? są ok?
Zapytam na pewno ale te objawy które pisze mogą świadczyć o problemach neurologicznych? tj. kołyszenie zadu, ból prawej nogi przy rozciąganiu, słabsza noga anieżeli lewa i sztywność nóg obu przy długim odpoczynkumoże przesadzam ta "chora" jest sztywna, a że ma troche nadwage pies to od razu siada i tak się musi "rozchodzić", problem ze wstaniem, czasami jak staje to podnosi tą noge do gory, dzis ide ostatni raz do weterynarza bo to bez sensu ładowac kase w cos co pewnie on nie da razy wyleczyć, więc od razu pytam poszukuje ortopedy dobrego w okolicach mojego miasta tak do 100km, mieszkam w wągrowcu. ja juz jestem pogmatwany w 100% teraz oglądałem jej tę noge wyginałem przy tym przeskoku o którym pisałem psa widać boli czasami chciała mnie ugryźć jako że na zdjęciach rtg nie było widać złaman czy innych syfów to nie wiem co to może być, czego to objaw może być, ma tą nogę luźniejszą i czasami tą nogą azurami o ziemie targnie delikatnie przy czym w drugiej nodze tego nie ma. i tą łapą nie staje tak jak na tą drugą tą , troche jakby na palcach.
Dobry Ortopeda do 100km ! Poszukuję!
Moje miasto wągrowiec woj. wielkopolskie.

Edited by DonOmar
Posted

Zespół końskiego ogona jak najbardziej może powodować niedowłady jednej lub obu tylnych kończyn, sztywnienie łap, bóle promieniujące z kręgosłupa , problemy z poruszaniem.
Tyle, że znowu mamy tę samą sytuację - same zdjęcia nie wystarczą. Przy podejrzeniu zespołu ważne jest badanie ortopedyczne i neurologiczne (lekarz sprawdzi przewodnictwo nerwowe posługując się badaniem siły odruchów w mięśniach wokół odcinka lędźwiowego kręgosłupa, w okolicach odbytu, na tylnych nogach).
Bardzo ważne - bo aż mi mróz po krzyżu przeszedł, jak to przeczytałam. Nigdy w życiu nie "wyginaj" samodzielnie chorych kończyn psa. Nie jesteś weterynarzem i nie masz pojęcia o tym, jak to robić poprawnie. Takie działanie mogą tylko i wyłącznie zaszkodzić.

I jeszcze jedno - niezależnie od tego, czy problem jest w kręgosłupie czy w stawach - nie czekając na wizytę u lekarza zacznij koniecznie zbijać psu nadwagę. W przypadku schorzeń ortopedycznych pies powinien być raczej nieco zbyt szczupły niż zbyt gruby - każdy kilogram więcej to dla niego poważne obciążenie.

Posted

Cześć, wiem że nie powinienem samemu takich rzeczy psu robić i nie będę już robił na pewno bo wiem że z tą nogą ma na bank coś nie tak pies narazie w miare dobrze chodzi dużo pieniędzy straciłem u aktualnego weterynarza, czekam za gotówką i jade do poznania albo do piły bo słyszałem od mojego weterynarza że całkiem dobry ortopeda tam jest jakiś na litere Z nie pamiętam już, nadwagę zbijam stopniowo, nie gwałtownie, dzisiaj drugi weterynarz obejrzał jeszcze te zdjęcia i również nic nie wykrył, nie pozostaje mic innego jak zbijać nadwage psa i jechać do ortopedy

Posted

Nie nie zbadali, bo jak mój wet to ujął na pewno nie ma problemów neurologicznych, właśnie wyszedłem z łóżka z psem bo wlazła do mnie pospała 2 godzinki heh i jak idzie to tą zdrową noge daje sobie tak na środek a tą drugą po prostu się nie odpycha od ziemi czucie w łapach ma z tym problemu nie ma i ruszać też rusza tą łapą, tyle że na pewno ją boli ta noga ak na nią stanie, po zastrzykaach przeciwbólowych pies chodził o wiele lepiej ale teraz też nie jest źle, szlag mnie trafia bo musze czekać, jeszcze trochem, ja jestem przekonany na 99% że to nie problem neurologiczny.

Posted

Mój weterynarz stwierdził że ma zapalenie mięśni bo ma podwyższoną kinaze kreatynową, ja w to nie wierze, przepisał mi antybiotyk synolux. zobaczymy przez dwa dni będe stosował bo na tyle mi dał tabletek i co będzie, jak nie będzie poprawy to ja już go mam gdzieś tylko kase zżera.

Posted

tylko ck całkowite niewiele mówi,bo zarówwno w miesniacjh jak i sercu czy mózgu występuje aktywność tego enzymu....u ludzi ck oznaczane jaet jako marker ostrego zawału serca np.

Posted

A mam jakiś wybór aktualnie? zostało mi jeszcze troche pieniedzy ale to zostawiam w razie nieprzewidzianych sytuacji, chciałbym wierzyć że te tabletki pomogą ;/ aktualnie tylko czekam na duzy zastrzyk ghotówki i wio do ortopedy, no chyba że ten synolux zdziała cuda.

Posted

DonOmar ja na Twoim miejscu nie byłabym na 99% taka pewna ,że to nie zerwane lub rozciągnięte wiezadło krzyżowe .Ewidentnie z tego co opisujesz problem leży w łapie ( więzadło lub którys ze stawów ) to ze pies kołysze zadem to dlatego ze cały cieżar ciała przenosi na "zdrową " lewą stronę (ona tez jest obciażona-staw biodrowy ,miesnie ). Kolokwialne "strykanie " w łapie (kolano ) jest jednym z objawów zerwanego więzadła i myślę ( tak jak wcześniej pisała Gryf ) kolanu nalezy się poważnie przyjrzeć . Test szufladkowy niestety nie kazdy wet umie wykonać poprawnie i na tym sie zna , a rtg kolana nie zawsze da jednoznaczną odpowiedz ,chyba ze w mechanizmie zerwania doszło do uszkodzenia rzepki . Zdjęcia które zamieściłeś powtórzyłabym zdecydowanie , bo 1,2, i 4 jest nie do oceny , zaciemnione -fatalnej jakości . 3 zdjęcie troszeczke lepsze choć nie rewelacyjne -powtórzyłabym je również ale zrobiłabym nie tylko AP ale i BOCZNE ,wtedy można dokładniej ocenić kolano + porządny test szufladkowy .Obawiam sie ,ze antybiotyk psu nie pomoże .
Co do weta w Poznaniu . Otóz niby wielki Poznań ale wbrew pozorom bardzo trudno o dobrego weta czy ortopedę , Na Naramowickiej weterynaria ma niezłą renomę ale sama przekonałam sie ze bywa różnie ,choć chyba wybierając z poznańskich wetów to własnie tam bym pojechała .Jeszcze na Mieszka jest całodobowa klinika , tez nie zła ,maja bardzo dobry sprzęt diagnostyczny ,ale sa bardzo drodzy np :bronchoskopia kosztuje 500 zł ,ale faktycznie profesjonalizm w każdym calu .Musisz sam zdecydować .

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Witam, niestety jeszcze nie byłem u weterynarza, w środe dopiero będą pieniądze(w tą) i dzwonie na umowienie sie, pies wyraznie lepiej chodzi, ale i tak jade z nim, ... i jeszcze cos niestety :( zauważyłem u mojego drugiego psiaka coś :(, prawdopodobnie jest to przeskakująca rzepka a nawet chyba w obu tylnych łapach, przy chodzeniu przeskakuje jej czasem w nodze, zauważyłem to jak pies jakby więcej obciązał drugą noge, pies nie wykazuje uczucia bolu ciągle biega jak szalony, wczoraj nawet gonił sarnę na polu i leciał z nią łeb w łeb, głowa mi pęka :( chce mi sie ryczec bo zrobił się drugi problem, czytałem o klinice dr wąsiatycza na tym forum opinie ma ... zła według was ale temam z 2012 roku coś sie zmieniło? bo moja mama nie puści się dalej niż do poznania, nie mam nawet jeszcze prawa jazdy miałem zdawac teraz ale wazniejsze są dla mnie psy ich zdrowie i jeszcze jedno, w razie jakichs operacji(nie daj boże) musiałbym zostawić psa w klinice? bo za cholere nie chce zostawiac psa nawet na minuty w obcym miescie w obcym budynku.

[COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]Aby zdiagnozować zwichnięcie rzepki, trzeba przeprowadzić badanie ortopedyczne i RTG. Ocenia się je w skali od 0 do 4:[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]0 - staw kolanowy bez zmian, prawidłowy w ruchu[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]1 - staw kolanowy prawie normalny, brak zaburzeń ruchu[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]2 - luźne usytuowanie rzepki, podczas zginania ulega zwichnięciu[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]3 - znaczne przesunięcie rzepki, podczas zginania można ją wprowadzić na miejsce i zwichnąć[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]4 - przesunięcie rzepki wymagające operacji

skala na jaką ja rzepke/i to 2 bo jak przyłoże ręke do jej kolan i ona idzie to czasami wylatuje i od razu wskakuje na miejsce pies nie odczuwa bólu, jestem jeszcze młody a juz takie zycie mam ciezkie nie chodzi mi tylko o psiaki, gdyby nie ja w moim domu to psy miały by na prawde fatalnie :( rodzina mowi " przesadzasz, samo sie zrobi" ja hcyba prędzej z nerwow wysiąde niz moja mama, mam depresje tyle ze nikt o tym nie wie zyje z tym cisne to wszystko w sobie.[/FONT][/COLOR]

Edited by DonOmar