ader Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 Witam wszystkich. Od pół roku mieszka z nami zwariowana suczka w typie ast. Jako że TTB oczarowały nas swoim sposobem bycia charakterem i wyglądem zastanawiamy się nad przygarnięciem psinki drugiej pod nasz dach. I teraz mamy mnóstwo pytań i wątpliwości . Czy mieszkanie w bloku ponad 40m dwa pokoje i tylko nasza dwójka ( plus psinka ) nie jest za małe na drugiego bulla? Co do spacerów nie ma akurat problemu ponieważ mieszkamy kilkaset metrów od lasu i tam spokojnie pieski mogą się wybawić. w samym marcu przebyliśmy z naszą suczka ponad 70km.. Mała ma 7 miesięcy i jest przyjaźnie nastawiona do wszystkiego co się rusza( w sumie nie musi nawet się ruszać ). Bawi się z innymi astami. Chciałbym się spytać innych włascicieli jak wygląda mieszkanie w bloku z dwoma stafikami. Jesteśmy młodzi więc naturalne jest że planujemy dziecko i czy dwa TTB to za dużo przy maluchu? Jak wygląda sprawa zostawania psiaków samych w domu? Nie chodzi o szkody materialne bo to tylko rzeczy a o to czy pieski nie "pokłócą się" pod naszą nieobecność. Quote
gryf80 Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 ja swego czasu w bloku miałam mixa bula i pita na 60 m.psy wychodziły na spacery 3-4 x dz w tym jeden lub 2 bardzo długie,w tym czasie były zabawy z obcymi psami,swobodne bieganie zabawy ze mną.dochodziły do tego wycieczki za miasto nad rzekę.po tych charcach miały tylko jedno marzenie-spanie.w domu był spokój i cisza.myśle że metraz nie ma tu nic do rzeczy,wazne jest aby "wyszalały "się na dworze.w domu będzie spokój. w domu zostawały i zostaja na 8-9 godz same(nie licze 2 kotów) Quote
maartaa_89 Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 [quote name='ader']Witam wszystkich. Od pół roku mieszka z nami zwariowana suczka w typie ast. Jako że TTB oczarowały nas swoim sposobem bycia charakterem i wyglądem zastanawiamy się nad przygarnięciem psinki drugiej pod nasz dach. I teraz mamy mnóstwo pytań i wątpliwości . Czy mieszkanie w bloku ponad 40m dwa pokoje i tylko nasza dwójka ( plus psinka ) nie jest za małe na drugiego bulla? Co do spacerów nie ma akurat problemu ponieważ mieszkamy kilkaset metrów od lasu i tam spokojnie pieski mogą się wybawić. w samym marcu przebyliśmy z naszą suczka ponad 70km.. Mała ma 7 miesięcy i jest przyjaźnie nastawiona do wszystkiego co się rusza( w sumie nie musi nawet się ruszać ). Bawi się z innymi astami. Chciałbym się spytać innych włascicieli jak wygląda mieszkanie w bloku z dwoma stafikami. Jesteśmy młodzi więc naturalne jest że planujemy dziecko i czy dwa TTB to za dużo przy maluchu? Jak wygląda sprawa zostawania psiaków samych w domu? Nie chodzi o szkody materialne bo to tylko rzeczy a o to czy pieski nie "pokłócą się" pod naszą nieobecność.[/QUOTE] wasza suka jest jeszcze młoda. w tym wieku większość TTB kocha inne psy, dopiero gdy dorastają zaczyna się robić nieciekawie, choć wiadomo że to kwestia konkretnego psa. Ja bym poczekala jeszcze troche, niech suka skonczy te 1,5 roku-2 lata i wtedy sie zastanowcie. no i jak drugi TTB to lepiej facet a nie suka Quote
gryf80 Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 o,własnie marta dobrze wskazała...wzięłam drugiego psa jak ten pierwszy miał 3 lata.(to pies i suka) Quote
ader Posted March 20, 2014 Author Posted March 20, 2014 Myśleliśmy że młode psiaki szybciej się dogadają. Quote
Amber Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 To nie ma znaczenia. Psy w pewnym wieku dorastają i próbują swoich sił. Oczywiście nie musi tak być, ale mieć dwie żrące się suki TTB mieszkaniu... Oj, nie chciałabym ;) Miałam ten sam dylemat i mimo tego, że chciałam trzecią sukę, kupiłam samca. Ale na waszym miejscu bym się wstrzymała z 2 psem, szczególnie, że planujecie dziecko, a warunki są jednak blokowe. Quote
maartaa_89 Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 [quote name='ader']Myśleliśmy że młode psiaki szybciej się dogadają.[/QUOTE] A jak myślicie co sie zaczyna dziać gdy w młodych lubiącch sie do tej pory psiakach zaczynają buzować hormony? Niejedna psia przyjaźń kończy się na etapie dorastania, właściciele TTB (i nietylko) doświadczają tego na własnej skórze ;) nie jest powiedziane że z waszymi psami byłoby tak samo, ale generalnie lepiej jest brać drugiego psa gdy pierwszy jest już odchowany, wychowany i może mocno pomóc w wychowywaniu kolejnego. Mądrze prowadźcie obecną psinkę, a jak dorośnie pomyślcie o kolejnym. ja bym tak zrobiła- wiadomo to wasz wybór Quote
ader Posted March 20, 2014 Author Posted March 20, 2014 No drugiej suczki na pewno nie weźmiemy :] Jak już to byłby psiak z tymże na początek sterylizacja naszej obecnej wariatki żeby nie wykombinowali czegoś :) Quote
Martens Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 Jak jest Was dwoje na takim metrażu, to drugi ast nie powinien być problemem. Ja mam podobną sytuację metrażowo-domownikową, tyle że są dwa staffiki i nie ma dziecka w planach ;) Asty, pomijając może okres dorastania, są w mieszkaniu dużo spokojniejsze od staffików - znane mi asty (dorosłe) poza spacerami w domu głównie się wylegują. Ze staffikami jest różnie, niby są mniejsze, ale jak wpadną w nastrój to potrafią odstawiać w mieszkaniu gonitwy i dzikie harce ;) Jak będziecie mieli wybiegane, ułożone psy, to nie powinno być problemów. Tyle, że jak piszą przedmówcy, poczekałabym z drugim psem. Nie wiem, czy była już cieczka, ale ze sterylką poczekałabym u suki minimum 3 miesiące po pierwszej cieczce - plus to co było pisane, poczekajcie aż suka będzie starsza, uksztaltuje się jej stosunek do innych psów, dojrzeje. Teraz jest w sumie w najgorszym wieku ;) zmieniać się będzie jeszcze mocno, z posłuszeństwem może być różnie, więc poczekajcie chociaż kilka miesięcy, żeby mieć lepsze wyobrażenie, czy dacie sobie radę z drugim psem, i żeby miec więcej czasu na układanie nowego, a nie absorbować się dojrzewaniem suki. Co do zostawiania psów samych razem - kwestia indywidualna. Ja zostawiam tak u siebie psa i sukę, tyle że bez żarcia czy bardziej lubianych zabawek, żeby nie miały się o co pożreć. Wiem też, że mój pies akurat suce zawsze ustąpi i będzie łagodził konflikt. Gdyby oba były tak jędzowate jak moja suka, to w życiu nie zostawiłabym ich samych razem, niezależnie od płci, bo wiem, że w razie bójki żaden by nie odpuścił. Nie nastawiajcie się więc negatywnie, że jak dwa ttb to będzie krwawa jatka jak zamkną się za wami drzwi ;) ale bądźcie przygotowani, że jak oba psy dojrzeją i pokażą różki, to może jednak trzeba będzie je izolować na czas waszej nieobecności, tak na wszelki wypadek. Quote
razed_in_black Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 [B]ader[/B] tak jak reszta pisze poczekaj aż suka dorośnie, teraz jest w najgorszym wieku i jeszcze może dać tak popalić, że odechce się wam drugiego psa ;) Moja amstaffka teraz jest cudownym i kochanym psem, który dał mi i mojemu chłopakowi nieźle w kość, własnie w takim wieku dziecięcym 6-11 miesięcy. Zawsze przed pracą była wybiegana, wybawiona itp, ale jak zostawała sama w domu to siała takie spustoszenia w mieszkaniu, że już chcieliśmy ją oddać :( Nigdy nie siedziała w domu sama dłużej niż 6 godzin bo pracowaliśmy w różnych godzinach. Ach i też kochała wszystkie psy, ale teraz już nie okazuje im takiej sympatii i potrafi się rzucać na inne osobniki. Pamiętaj też, że dziecko to większy obowiązek niż psy i trzeba mu poświęcić więcej czasu, psy często idą w odstawkę, często też są oddawane bo rodzice nie mogą pogodzić wszystkich obowiązków. Quote
ader Posted March 24, 2014 Author Posted March 24, 2014 no właśnie drugiego psiaka weźmiemy na pewno tylko jeśli nie teraz w ciągu dwóch-trzech miesięcy to dopiero za jakieś 4-5lat a wtedy nasza nie będzie juz za "stara" na nowego kolegę? Quote
klaki91 Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 [quote name='ader']no właśnie drugiego psiaka weźmiemy na pewno tylko jeśli nie teraz w ciągu dwóch-trzech miesięcy to dopiero za jakieś 4-5lat a wtedy nasza nie będzie juz za "stara" na nowego kolegę?[/QUOTE] nie będzie, o ile będzie dalej lubiła inne psy Quote
Recommended Posts