PaniDziwna Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 Hejka :) A więc, mój pies ma 4 lata. Jest ze schroniska i jest wykastrowany. Niestety nie umie chodzić na smyczy, nie umie chodzić przy mojej nodze, ciągle mnie ciągnie, a ja za nim ledwo na spacerach nadążam. Nwm ile pies waży, ale 40 kg na pewno, a ja mam 12 lat, a na dodatek na końcu 13 r. złamałam rękę (prawą...), więc może być jeszcze trochę osłabiona. No a chciałabym chodzić z nim na normalne spacerki, bo praktycznie na każdym muszę biegać po rowach xd Czy jest jeszcze możliwość, że się nauczy chodzić przy nodze na smyczy? Jeśli tak, to w jaki sposób mam go uczyć? Albo czy da się go oduczyć ciągnięcia? Z góry dziękuję za pomoc :) Quote
flytoys Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Da się nauczyć, ale przy 40 kg psie i nie do końca sprawnej ręce, będzie duzy problem :shake: Za każdym razem kiedy pies ciągnie, trzeba ściągać go z powrotem do nogi; po każdych kilku krokach, które przejdze przy nodze na luźnej smyczy - nagradzać. Inny sposób: pies zaczyna ciągnąć, zatrzymujemy się. Idziemy dopiero, gdy się uspokoi. inna: pies ciągnie, wtedy gwałtownie zmieniamy kierunek spaceru. Quote
4Łapki Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Jeśli chodzi na obroży, pomyślałabym o szelkach. Amortyzują siłę ciągnięcia. I na pewno zastosowałabym metody podane przez flytoys. Życzę cierpliwości - wiadomo, że efekty nie przyjdą z dnia na dzień, ale praca opłaci się w przyszłości ;) Quote
flytoys Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Pomyślałam jeszcze o jednej rzeczy: kantar dla psa. Przy psach tak dużych - dobrze się sprawdza. Quote
4Łapki Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Z kantarem przedobrzyć nie można. Pies może skojarzyć, że bez kantara można wyrywać ręce ze stawów. I trzeba potrafić go używać, inaczej może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Quote
flytoys Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Nie używam w praktyce :evil_lol:, ale widzę, jak radzą sobie znajomi z dużymi, narwanymi psami. Quote
PaniDziwna Posted March 31, 2014 Author Posted March 31, 2014 Ok, dzięki, w końcu się doczekałam odpowiedzi :multi: Spróbuję tych metod, a z ręką to się już tak w miarę na siłach czuję :p Quote
Soko Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 To naprawdę nie jest takie proste - zatrzymaj się, ściągnij psa i gotowe ;) Nieciągnięcie na smyczy wychodzi naprawdę w większości przypadków samo (a przynajmniej zmniejszenie ciągnięcia), po prostu wyżyty pies nie potrzebuje odchodzić na sto metrów, wystarczają mu te dwa przed nami. [url]http://prosteszkoleniepsa.weebly.com/14-chodzenie-na-lu378nej-smyczy.html[/url] Quote
Recommended Posts