Klingos Posted March 3, 2014 Posted March 3, 2014 Cześć wam, mam mały problem. Do tej pory mój szczeniak tolerował maty - załatwiał się i odchodził. Problem pojawił się, gdy kupiłem nowe. Nie ma problemu z załatwianiem się na nich, ale zaczął je rozgryzać. Jak go tego oduczyć? Teoretycznie wiem, że komendami i smakołykami, ale praktycznie średnio to się sprawdza. Quote
Parysio Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 A po co Ci w ogóle maty? uczysz go tym tylko tego że może sikać w domu. To nie załatwi sprawy. Jak napisałeś jest to szczeniak. Na pewno zaczynają wychodzić mu zęby, swędzą to gryzie. Spróbuj mu zapewnić jakąś rozrywkę. To nie chodzi o komendy bo szczeniak jej nie wykona gdyż nie wie o co chodzi w niej tak naprawdę. Zapewnij mu jakieś gryzaki. Quote
Aśka Belkowska Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Szczeniak ma prawo mieć wpadki nawet do 6 miesięcy. Maty są więc przydatne, ale dobrze starą metodą przesuwać je coraz bliżej drzwi, żeby załapał o co biega. Przynajmniej ułatwia to nam obserwację kiedy zaczyna kręcić się obok drzwi. Jeżeli wchodzi w okres wymiany ząbków rzeczywiście trzeba mu zapewnić jakieś gryzaki. Świetnie pomagają w przekierowaniu paszczęki podczas zabawy. :evil_lol: Szkoda rzeczy i rąk. Quote
kamilucha22 Posted June 4, 2014 Posted June 4, 2014 A jesli szczeniak nadal sika w tym samym miejscu? ja przesuwam maty blizej drzwi, piore wykladziny zeby zniwelowac zapach a i tak ona wraca i sika w to samo miejsce gdzie nie ma juz mat ?? Quote
Koszmaria Posted June 12, 2014 Posted June 12, 2014 [quote name='kamilucha22']A jesli szczeniak nadal sika w tym samym miejscu? ja przesuwam maty blizej drzwi, piore wykladziny zeby zniwelowac zapach a i tak ona wraca i sika w to samo miejsce gdzie nie ma juz mat ??[/QUOTE] czuje zapach-wytrzyj matą trochę te siusie,a podłogę gdzie zwykle sika umyj octem i sodą oczyszczoną. Quote
adiiszek Posted June 16, 2014 Posted June 16, 2014 potwierdzam - miejsca wyczyść wodą z octem - pomaga... A jeśli chcesz, by zawsze sikał w jedno mijsce - z TRIXIE jest preparat, kosztuje chyba 9zł - dajesz 3 kropelki na matę, na którą chcesz, by pies się wysikał....podejdzie, powącha i do 10 sekund się wysiusia... A te krople to olejki zapachowe, które wpływają tak pozytywnie na psa :)) Nasza sunia np. załatwia się już TYLKO na maty (ma 3 miesiące, miesiąc temu sikała tam, gdzie miała ochotę, łącznie z tym, że pod Siebie) :)) Także polecam! Quote
Recommended Posts