Lili8522 Posted April 10, 2014 Posted April 10, 2014 [quote name='egradska']to jakas plaga ostatnio, na Owczarku w ub. miesiacu odeszly 3 pieski pod rzad:-( Pewnie zadne to pocieszenie, ale nawet lekarze w swietnej szwajcarskiej klinice nie zdolali uratowac psiaka forumowiczki, mimo ze szybko trafil pod dobra opieke...Paskudny i podstepny ten skret:shake: Odpocznij, Saruniu[/QUOTE] Ja potwierdzam, naczytałam się dużo o skręcie żołądka... uratowanie psa graniczy z cudem... Słyszałam że są szanse tylko wtedy kiedy zauważy się pierwsze objawy skrętu... U Naszego psa stało się to pod Naszą nieobecność, pędem do weta z nim po powrocie do domu (jeszcze żył) ale nie udało się... Zwyczajnie było za późno... :-( Straszne cholerstwo... Quote
bela51 Posted April 10, 2014 Posted April 10, 2014 [quote name='Lili8522']Ja potwierdzam, naczytałam się dużo o skręcie żołądka... uratowanie psa graniczy z cudem... Słyszałam że są szanse tylko wtedy kiedy zauważy się pierwsze objawy skrętu... U Naszego psa stało się to pod Naszą nieobecność, pędem do weta z nim po powrocie do domu (jeszcze żył) ale nie udało się... Zwyczajnie było za późno... :-([/QUOTE] Współczuje Ci. Choc psa moich znajomych udało sie uratowac. To w duzej mierze zalezy od czasu reakcji opiekuna. I dlatego oczekiwałabym wyjasnien od hotelu. Chyba, ze opiekunom Sary wystarczy to co napisała dexterka. Quote
Lili8522 Posted April 10, 2014 Posted April 10, 2014 (edited) [quote name='bela51']Współczuje Ci. Choc psa moich znajomych udało sie uratowac. To w duzej mierze zalezy od czasu reakcji opiekuna. I dlatego oczekiwałabym wyjasnien od hotelu. Chyba, ze opiekunom Sary wystarczy to co napisała dexterka.[/QUOTE] Dziękuję. Też znam 2 uratowane przypadki z mojego otoczenia, jeden to nawet pies mojej wetki... Z tym czasem zgadzam w 100% to on ma największe znaczenie i jest go bardzo niewiele... Edited April 10, 2014 by Lili8522 Quote
dexterka Posted April 10, 2014 Author Posted April 10, 2014 Sara dostała wieczorną miskę ok godziny 19:30 i jak zwykle została u siebie na wieczorne leżakowanie. Ostatni raz widzieliśmy normalnie zachowującą się Sarę jakieś 20 minut później podczas kiedy to po odkarmieniu pozostałych pensjonariuszy wyprowadzaliśmy mniejsze psiaki na ogród. Kiedy nadszedł czas wyprowadzania "dużych" na siusiu przed snem czyli ok godziny 21:30-22:00 (dokładnie nie jestem w stanie przywołać godziny we wspomnieniach) Sara już nie żyła... Jest to dla nas szok, po którym do teraz nie możemy się pozbierać. Skręt żołądka jest straszliwą przypadłością. Zazwyczaj zabija pieska w ciągu 5-6 godzin. Przynajmniej tego do tej pory byłam świadoma. Taką wiedzę posiadłam opiekując się moim wyżłem weimarskim, który na skręt jest szczególnie narażony. W tym przypadku jak się okazało Sara zmarła w ciągu 2 godzin nie dając nam żadnych szans na reakcję... Co do wyjaśnień to rzecz jasna opiekunowie dowiedzieli się o tym pierwsi natychmiast po odkryciu tego makabrycznego zdarzenia... Jest nam niezmiernie przykro. Tym bardziej, że Sara miała naprawdę ciężki okres. Śmierć swojego ukochanego Pana, oddanie w obce ręce, choroba (ropomacicze), wreszcie niespodziewana śmierć... Najgorsze jest to w tym wszystkim, że choć staraliśmy się ponad miarę, aby Sara "zapomniała" o tym ciężkim okresie w swoim życiu, to i tak w finalnej bitwie mimo kilku wcześniejszych sukcesów, musieliśmy zejść pokonani przez tę straszliwą chorobę... Quote
szafra Posted April 10, 2014 Posted April 10, 2014 Mój owczarek miał dwa razy skręt żołądka ... pierwszy raz po pierwszych oznakach dziwnego zachowania popędziłam z nim do weta. Szybka operacja uratowała mu życie. Po operacji przez 3 miesiące było dobrze. Niestety postarzał się o jakieś 10 lat, miał problemy ze stawami i głodowe porcje jedzenia :shake:. Jego marzeniem było się najeść a niestety nie mógł jeść dużo. Niestety po tym czasie miał drugi skręt żołądka. Nigdy tego nie zapomnę :-(. Sara biega pewnie teraz po tęczowych łąkach z moim Szafranem [*]. Quote
Marycha35 Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 (edited) Choróbsko zakichane, musiało akurat Sarę zaatakować?!?!!?? Tyle łazi cholernych oprawców zwierząt, mają piękne żołądki, tfu... Chyba czas na zmianę tytułu wątku:( Edited April 11, 2014 by Marycha35 Quote
Recommended Posts