Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Odpowiedz od gadarza na moją reklamację: niestety nie mam już żadych na sprzedaz, zostawiłęm sobie 5szt dla siebie na rozród, zapakowane były dobrze, tylko na twoją prośbe musiaęłm je podzielić na samiczki i samce prze co zrobilo im sie jeszcze ciaśniej, oczywiście wiem że to moja wina, tak jak napisałełaś miały zapewne złą wentyalcje, człowiek uczy sie na własnych błędach, jednak szkoda ze kosztowął mój bł.ąd życie 5świnek ;/, nie chciaęłm ich wysyłac, ale wysłałem na twoja , prośbe, takj czy tak, stracięłm 5szt, więc za nei też trzeba choc połowe ich ceny zapłacić, gwarantuje ci że gdy je wysyłalem były w świetnej formie, wszystkie !

• Replies 9.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Pucka [/B]wszystkie przedstawione swiniaki są u mnie na stałe. Nie potrafię ich oddać komuś. Jutro jeszcze jadę obejrzeć proski z ogłoszenia na animalii. Mam je wziąźć do siebie. Czy zostaną u mnie, nie wiem.

A TZ..cóż...ma cheć się wyprowadzić. :evil_lol:

Posted

[quote name='Zytka']Odpowiedz od gadarza na moją reklamację: niestety nie mam już żadych na sprzedaz, zostawiłęm sobie 5szt dla siebie na rozród, zapakowane były dobrze, tylko na twoją prośbe musiaęłm je podzielić na samiczki i samce prze co zrobilo im sie jeszcze ciaśniej, oczywiście wiem że to moja wina, tak jak napisałełaś miały zapewne złą wentyalcje, człowiek uczy sie na własnych błędach, jednak szkoda ze kosztowął mój bł.ąd życie 5świnek ;/, nie chciaęłm ich wysyłac, ale wysłałem na twoja , prośbe, takj czy tak, stracięłm 5szt, więc za nei też trzeba choc połowe ich ceny zapłacić, gwarantuje ci że gdy je wysyłalem były w świetnej formie, wszystkie ![/quote]

Zytko a pisałaś, że ciała się tak szybko nie rozkładają? Przecież było czuć zapach. I jeśli byłaby zła wentylacja to ten jeden by nie przeżył. A nawet jakby przeżył byłby w złym stanie, a on był żywotny. Te argumenty do niego nie trafiają? I tak w ogóle po co mu 5 świnek do rozrodu? Nie wystarczą 2?

Posted

No to super :angryy:
Skoro tak to tłumaczy to co możemy zrobić. Nie wierzę mu, ale nie mamy dowodów. Cholera jasna i jeszcze kolejne będzie skazywał na cierpienia. Co w tej sytuacji robimy?
Jeszcze pisze, że szkoda, że jego błąd kosztował życie świnek! Taki wrażliwy się nagle zrobił, może jeszcze płakał nad nimi :angryy:
Pisał, że oddzielił samiczki od samczyków, a chyba były w jednym pudełku, tak?

Posted

Skoro tak... Po prostu to jest dla nas lekcja na przyszłość, odbiór tylko osobisty i koniec.

:shake:

Ze Stargardu cisza, nie wiem, co o tym myśleć, bo osoba wystawiająca podała mi specjalnie komórkę, bo nie będzie na necie przez kilka dni, więc nie ma sensu pisanie kolejnych maili. A na sms nie odpowiedziała.

Posted

Witam :)
Pozwole sobie napisać pare zdań o Nikusiu:)
Więc tak: prosiak jest super! Spodziewałam sie dzikusa, a on jest bardzo ciekawski, już na drugi dzień gdy przyszłam do domu to zaczął do mnie "gadać" :) Teraz wlasnie siedzi ze mną na łóżku, przytulony do moich kolan:) i co chwile sobie gruchocze, albo sie rozłazi, albo ciekawie rozgląda:) Zaraz potym jak go przywiozlam to się zakopal w kupce siana i słomy i udawał że go nie ma. Nie chciał też jeść. martiwlo mnie to bardzo. Wyciągnelam go z klatki i zaczęłam tulać:loveu::loveu::loveu: wlazł mi pod sweter i tak sobie drzemalismy. Potem zaczął mnie lizać i podgryzać. A w nocy zjadł całe sianko i jabłko:) Także jest ok! siwnka cudna, zadbana, oswojona- ukłony dla Seledynka.
Jak narazie nie planuje towarzystwa dla Nikusia. Myslę, że trzeba z tym troche poczekac.
Jutro wstawie jakies zdjecia:)
paaaa!

Posted

Przemyślałam sprawę naszych martwych świnek tak w miarę (!) na chłodno, porównałam z przepisami, które dała na stronę Karena i wyszło mi, że nic nie możemy zrobić :-(

Na chwile obecną, w świetle tego maila, którego ku...tas przysłał (a którego z cała pewnością nie omieszka użyć, gdyby czuł się przez nas zagrożony), możemy mu zarzucić jedynie oszustwo, polegające na sprzedaż martwych świnek zamiast żywych. Wyłga się, że wymagaliśmy wysłania towaru w ten sposób i on nie miał wpływu na naszą decyzję.
Natomiast, gdybysmy chcieli mu udowodnić, że świnki włożone do pudełka już były martwe w chwili rozpoczęcia podrózy, musielibyśmy zrobić maluchom sekcję zwłok, bowiem tylko to dałoby pewność kiedy nastąpił zgon.
Sam fakt uśmiercania zwierząt będzie facet tłumaczył potrzebą gospodarczą (ma węża, to coś mu musi dawać jeść itp).
Nikt nie uwierzy nam na słowo, że świnki zaczynały się rozkładać - znaczy może i ktoś nam uwierzy, ale wiecie, że wątpliwości są rozstrzygane na korzyść oskarżonego.
Jeśli ktoś widzi brak logiki w moim rozumowaniu, to niech mi wskaże.

Ale te zdjęcia, które ma Elurin wskazują jednak na taką możliwość, że gość zamroził świnki żywcem (przytulone). [B]A to już jest przestępstwo.[/B]
Tak więc uważam, że powinniśmy przesłać zdjęcia oraz krótką informacje o tym, co sie stało do TOZ-u. Co TOZ z tym zrobi, na to już nie mamy wpływu :-(
No i zgodnie z przepisami, powiadomić musi ten, kto jest stroną, czyli osoba, która odbierała świnki, ew. ten, kto zamówił "towar" :shake:
Pozostali mogą występować jako świadkowie.
Jeśli czujecie się na siłach...

Posted

bebebe, ja tez mam wrażenie, że niewiele możemy zrobić.
Co dokładnie oznacza "potrzeba gospodarcza"? Bo z prawa jestem noga i to lewa tyle co sama zinterpretuję tyle rozumiem :lol:
Ale nawet jeżeli to można podciągnąć pod "potrzebe gospodarczą" nie kóci się z przepisem:
[SIZE=3][I][FONT=&quot] 2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome
dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:[/FONT]
[FONT=&quot] 12) stosowanie okrutnych metod w chowie i hodowli zwierząt,

[/FONT][/I][FONT=&quot]Co do TOZ-u możemy zapytać tak ogólnie ich jak postępują w takich sytuacjach, czy takie sprawy jak zamrażanie zwierząt na pokarm są karalne i podchodzą pod przestępstwo. I w zależności co odpowiedzą, zrobić coś dalej lub nie.[/FONT][I][/I][/SIZE]

Posted

A tak na zdrowy rozum, bez przepisów i paragrafów - skoro trzymanie, np. psa bez wody i ochrony przed deszczem i słońcem jest już przestępstwem to zamrożenie żywych świnek chyba tym bardziej.

Mamy jego ogłoszenie, w którym wyraźnie pisze, że mrozi, może nie te, ale w ogóle.
Chciałabym zrobić cokolwiek, niech to będzie tylko zapytanie ogólne skierowane do TOZ.

P.S. Mam problem z Małym, bo nie chce biegać na wybiegu, tylko koczuje przy klatce Juranda, albo gryzie pręty chcąc się do niego dostać. Zwariuję z nimi!:roll:

Posted

Tak, jedyne, co możemy zrobić, to poinformować TOZ, że [B]naszym zdaniem[/B] świnki są [B]mrożone żywcem. [/B]I dołączyć załączniki. Koniec, kropka :shake:

Posted

[quote name='Karena']
P.S. Mam problem z Małym, bo nie chce biegać na wybiegu, tylko koczuje przy klatce Juranda, albo gryzie pręty chcąc się do niego dostać. Zwariuję z nimi!:roll:[/quote]
U mnie Gotfrydzik od 2 dni gryzie pręty, bo chce do dziewczyn :) Nie mam sumienia dać go do drugiego pokoju, bo sie biedaczek zanudzi sam.
Ale u mnie problem się rozwiąże we wtorek, jak go Eleonora weźmie.
Gotfrydzik (zwany uporczywie przez Elę Eryczkiem :) nie wiem czemu) ma na płatku ucha taka maleńka narośl, jakby pod skórą umiejscowił mu sie łepek od szpilki. Co to może być?

Posted

Tak, Zytka zamawiała.

Zrobiłam fotkę ogłoszenia z kompa, w razie, gdyby usunął posta :razz:

Jest tam wyraźnie napisane, że "robi" też mrożonki.
Myśle, że to nie jest tylko pojedynczy gadziarz który robi coś takiego i watro by było jakoś zarzucić temat do TOZ-u.

Posted

Słuchajcie, dostałam mail od sprzedającej ze Stargardu, że zakończyła aukcję, ale oferta nadal aktualna. Zapytałam ile w końcu jest świnek do oddania 1 czy 2 i jaka jest płeć. Czekam na odpowiedź.

Posted

[quote name='bebebe1']Gotfrydzik ma na płatku ucha taka maleńka narośl, jakby pod skórą umiejscowił mu sie łepek od szpilki. Co to może być?[/quote]
Może to być krwiak, wystarczy, że inny proś go dziabnął .

Posted

Mam coś fajnego na bazarek - plakat z autografem Jurka Owsiaka :multi:
Wstawię jutro, bo już dzisiaj padam, ale chyba na dogo, bo na caviarni mało nas do licytacji jeszcze.

Posted

mój nowy bazarek":
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9287164#post9287164[/URL]

edit:
seledynek - wyszyłam torbę dla Twojej Mamy :
[IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/gb1.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='bebebe1']
Gotfrydzik (zwany uporczywie przez Elę Eryczkiem :) nie wiem czemu) ma na płatku ucha taka maleńka narośl, jakby pod skórą umiejscowił mu sie łepek od szpilki. Co to może być?[/quote]

Jak do mnie trafił to już to miał. Wetka mówiła, że to tkanka bliznowata po ugryzieniu. Nie boli go to, więc się nie martw. Powiedz tylko czy wzdęcia się powiększają? Normalnie je?

Posted

[quote name='pucka69']
seledynek - wyszyłam torbę dla Twojej Mamy :
[IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/gb1.jpg[/IMG][/quote]

Pucko śliczna torba :lol: Mama była zdziwiona i napadła na mnie, że robię z niej wiedźmę na forum! :P Ale jest zadowolona :)

Posted

[quote name='Mokisia']Witam :)
Pozwole sobie napisać pare zdań o Nikusiu:)
Więc tak: prosiak jest super! Spodziewałam sie dzikusa, a on jest bardzo ciekawski, już na drugi dzień gdy przyszłam do domu to zaczął do mnie "gadać" :) Teraz wlasnie siedzi ze mną na łóżku, przytulony do moich kolan:) i co chwile sobie gruchocze, albo sie rozłazi, albo ciekawie rozgląda:) Zaraz potym jak go przywiozlam to się zakopal w kupce siana i słomy i udawał że go nie ma. Nie chciał też jeść. martiwlo mnie to bardzo. Wyciągnelam go z klatki i zaczęłam tulać:loveu::loveu::loveu: wlazł mi pod sweter i tak sobie drzemalismy. Potem zaczął mnie lizać i podgryzać. A w nocy zjadł całe sianko i jabłko:) Także jest ok! siwnka cudna, zadbana, oswojona- ukłony dla Seledynka.
Jak narazie nie planuje towarzystwa dla Nikusia. Myslę, że trzeba z tym troche poczekac.
Jutro wstawie jakies zdjecia:)
paaaa![/quote]

Mokisiu bardzo się cieszę :loveu: Myślę, że jak za jakieś pół roku spróbowałabyś dołączyć do niego innego samczyka to byłoby w porządku ^^