zasadzkas Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Karena, myślę, że domek narożny, trójkątny znacznie pomógłby w tej jednej części odzyskać nieco życiowej przestrzeni (nie pamiętam, który ma domek, a który hamak) ;) Quote
fazik77 Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 [quote name='pucka69']ale po co Ci samczyk skoro masz samiczkę?[/quote] :lol: A jak myslisz? Quote
agamika Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Halu a odebrałas tą swinke z allegro co była ? bylisciwe juz umówieni z tym facetem z tego co pamietam przed swietami . a puzniej , nie widziałam zebys cos pisała :oops: Quote
pucka69 Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 jeżeli chcesz rozmnażać świnki morskie, to obawiam się, że od nas ich nie dostaniesz. Musialabys podpisać umowę adopcyjna a tam w 4 pkt jak byk stoi napisane : [FONT=Times New Roman][B]4. pod żadnym pozorem nigdy nie rozmnażać;[/B][/FONT] Quote
Elurin Posted January 5, 2008 Author Posted January 5, 2008 Fazik77 - właśnie się domyślamy...i nie jesteśmy zachwyceni. Czemu chcesz, żeby Twoja świnka miała małe? Jest wystarczająco dużo świnek szukających domów... Poza tym każda ciąża to ryzyko. W jakim wieku jest Twoja świnka? Jesli powyżej roku, to ciąża jest b. ryzykowna. Wiesz, uważam, że wystarczy świnek rozmnażanych przez "hodowców", które trafiają do sklepów. Nie ma powodu, żeby to tego dodawać kolejne prośki nierasowe (rasowe to inna sprawa), będzie ich po sklepach jeszcze dłuuuugo multum. Można też spojrzeć na to racjonalnie - małe świnki zabiorą miejsca w ew. domach świnkom, które domów już szukają. Quote
Karena Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Zgadzam się z Elurinem, i tak jest już za dużo swinek niechcianych, oddawanych, do ratowania. Fazik77 obawiam się, że trafiłeś pod zły adres. Quote
Hala Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Agamika, odebrałam świnkę. Pokazywąłam już jego zdjecia na dogo. Zakochałam się w nim za zabój. Jest boski, prawie tak boski jak orzeszek Bony. :loveu: [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img175.imageshack.us/img175/8483/img4232xh6.jpg[/IMG][/URL] Quote
Hala Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Elurin, a jak myślisz..mam jeszcze spróbować wypuscić świnki razem? :cool1: Quote
agamika Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 :loveu::loveu::loveu::loveu: Hala cuuudny jest :cool3: mi własnie umkło info o nim , nie nadazam za watkami ostatnio . Przez tydzien miałam 6 psów w mieszkaniu w tym jden nie tolerujacy innych ...:shake: Quote
Elurin Posted January 5, 2008 Author Posted January 5, 2008 Halu - tak, ale może już nie dziś;). I spróbuj na terenie neutralnym - Ronja np. zapoznawała świnki w wannie. Może tak spróbuj - na terenie całkiem dla nich obcym. Quote
Hala Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 No tak..w wannie. Całkiem sprytnie. jakby się krew miała polać łatwo sprzatnąc. :cool3: Quote
seledynek Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 [quote name='Elurin'] Seledynku - ropień!!! Nie ropniak! Pamiętasz, różnica dość istotna![/quote] Pamiętam jaka jest różnica i dlatego napisałam ropniak. Ropień tworzy się między tkankami (czyli np. pod skórą i to świnki miały), a ropniak to nagromadzona ropa w jamach ciała (czyli np. ropniak otrzewnej, czego tak bardzo się baliśmy u świnek). Quote
Elurin Posted January 5, 2008 Author Posted January 5, 2008 Ale wet użył potem słowa ropień na to, co widział na ekranie... Wszystko już jedno. A jak się czują świnki? Bo Gilbuś i Gutek dobrze, choć po powrocie byli trochę osowiali. Kupiłem im Vitacraft Sensitive, smakuje im. Trilac dam im rano, jakoś mam opory... Boję się pogłębienia tych wzdęć, wolę mieć na nich oko. Quote
kimera Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Halu, świnka prześliczna! W moich ulubionych kolorach. Wanna to nie najlepsze miejsce do zapoznawania świnek, co innego szczury. Świnki lepiej zanieść do jakiegoś obcego pokoju, nawet kuchni czy łazienki - byle nie było dziur, w których mogłyby się zaklinować ze strachu. Na podłogę połóż koc, żeby im się łapki nie ślizgały, i daj jakieś pudełka do schowania, najlepiej z dwiema dziurami, żeby łatwo było uciekać, gdyby jeden gonił, bo jak zapędzi drugiego w róg, to może być nieprzyjemnie. Może zamiast probiotyków ludzkich, typu Trilac czy Lakcid, podać świnkowe, czyli wodny roztwór kawałka cekotrofa od zdrowej świnki. Tam są najlepsze bakterie do zaszczepienia świnki. Quote
seledynek Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Hmmm, mi się wydawało, że jak pokazywał na ekran to tylko używał słowa ropa. Może masz rację, dzisiaj jestem trochę zakręcona. Dałam świnkom pierwszy raz Bio-Lapis. Mniej im smakował niż Lakcid, ale cała 6 wypiła prawie całe 50 ml tego roztworu. Co do ich samopoczucia to trudno mi powiedzieć. Nic się za bardzo nie zmieniło. Nadal uważam, że w porównaniu do Nikusia czy rozetek siedzą takie trochę osowiałe w klatkach, ale jest to przejściowy stan, czasami buszują w miskach. Jedynie martwi mnie ich nastroszone futerko... Też im podaję Vitakraft Sensitive, Gotfrydzik prawie wszystko zjada, ale z innymi mam pewne problemy. Mają takie cykliczne fazy. Jednego dnia dam im całą miseczkę i wszystko zjedzą, a drugiego zjedzą tak malutko, że martwię się, że ich głodzę. Nie wiem z czego to wynika, bo Cavię Complete zjadały całą :/ A ja nie mogę do niej wrócić (notabene wcześniej tak samo z nią było, czasami nic nie tknęły z miseczek, ostatnio się do niej przekonały i zjadało wszystko, bardzo się z tego cieszyłam, więc szkoda, że muszę z niej zrezygnować). Najwyżej inną karmę postaram się im podawać, jak dostanę trochę gorsza to kupię Burgess'a i będę mieszała z jakąś kompletną karmą. Pusia mojego TŻ-ta też nagle dostała sporych wzdęć. Nie dostawała nic z warzyw kapustnych... Normalnie blady strach padł, że to jednak może być od Cavi Complete :/ Quote
kimera Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Na pewno nie od Cavii, chyba żeby się trafiła jakaś zła partia... Ja od dłuższego czasu karmię Cavia Complete i nic pusiom nie jest. Poza tym, że przytyły, ale jedzą jak prawdziwe świnki. Niemal wylizują miski. A Vitakraft Sensitive by mi się zmarnował, gdybym nie oddała innej śwince, bo Bobek nie chciał nawet tknąc tych "niemieckich kulek błota". Quote
seledynek Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 No nie wiem Kimero... świnki naprawdę były leczone na wiele rzeczy. Z 4 różne leki dostały i żadne nie pomogło. Dr Monika martwiła się, że to jednak może być coś poważnego i dlatego zleciła USG, które nic poważnego nie wykazało, oczywiście gazy przeszkadzały, ale mam nadzieję, że wyniki jakie uzyskaliśmy są wystarczające. Dr Monika jasno powiedziała, że po tym leczeniu to dla niej jest jasne, że to nietolerancja żywieniowa, a świnki w okresie wzdęć jadły tylko Cavię Complete. Quote
pucka69 Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 to może im fundnąć tę karmę weterynaryjną? supa guinea excel? ona zawiera m.in "probiotyk wspomagajacy rozwoj korzystnych bakterii w jelicie i usprawniający procesy trawienne" Quote
seledynek Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Pucko właśnie tą karmę dr Monika dla nich polecała, w skrócie Burgess ;) Na razie rozglądam się za Oxbow na ebayu i chyba go kupię. Quote
invictus hilaritas Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 KRAKOW ZGLOS SIE !! SLICZNA SWINKOOSOBA POTRZEBUJE DT !! [URL]http://allegro.pl/item293278040_swinka_morska_rozetka_gratis.html[/URL] Quote
pucka69 Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 spytałam o płeć świnki i przestrzegłam przed terrorystami Quote
Ayia Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='seledynek']Pucko właśnie tą karmę dr Monika dla nich polecała, w skrócie Burgess ;) Na razie rozglądam się za Oxbow na ebayu i chyba go kupię.[/quote] a co chcialas kupic? i uwazaj na przesylke bo nie kazdy wysyla poza Niemcy! i przesylka kosztuje ok 25zl jak nie wiecej :shake: ja na dniach dostane juz [B][FONT=Verdana]Critical care [/FONT][/B] Quote
Elurin Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 Dziewczyny, to dać im ten trilac? Bo mam watpliwości, nie chcę pogłębić tych wzdęć... Może poczekać parę dni, kupić Biolapis? Co radzicie? Quote
Ayia Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 a moze wlasnie to od Trilac jest? Seledynku przeciez tez dawalas im chyba cos oprocz pokarmu? Quote
Recommended Posts