Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ile wam kosztuje dzienne wyzywienie psa i kota?

pies: waga , plec
cena/dziennie: tu napiszcie ile wychodzi za jedną porcję dziennie czyli ryz+mieso+warzywa, bez suchej
ryz/mieso/warzywa: po ile tego dajecie do jednej porcji
ile porcji gotowanych dziennie:
sucha karma: czy wasz pies oprócz gotowanych też je suche, ile dziennie lub czy ma stały dostęp

kot: ile wazy, plec
cena/dziennie: tu napiszcie podobnie jak u psa tylko oczywiscie bez ryzu :evil_lol: i suchej
mieso/warzywa: po ile tego dajecie do jednej porcji dziennie
ile porcji gotowanych dziennie:
sucha karma: czy wasz kot oprócz gotowanych papu też je suche, ile dziennie lub czy ma stały dostęp

wiem ze jest juz podobny temat ale tamten to z przepisami na gotowane papu. . . nie znalazlam nigdzie takiego tematu,
wiec zalozylam i zeby bylo szybciej latwiej znalezc odpowiedzi, informacje, prosze w poscie pisac tak samo jak ja wyzej, z krotkimi odpowiedziami, a pod tym mozna wiecej napisac ;)

bardzo wiel ludzi ktorzy decyduja sie na posiadanie psa czy kota, pytaja ile by kosztowalo utrzymanie
mysle ze taki temat bylby swietny

EDIT: A JESLI POWINNAM COS POPRAWIC/ZMIENIĆ , PISZCIE :)

Posted (edited)

Moim zdaniem powinna jeszcze być informacja ile się ma zwierząt. Bo inaczej kosztuje utrzymanie 1 kota, jeśli się ma jednego kota, a inaczej jesli się ma np 4 swoje koty i jeszcze 5 Tymczasów. Istotne tez jest czy kot jest wychodzący i ile ma lat i jak spędza czas.

A jeśli chodzi o psa - to ważne tez chyba jest czy to pies, który mieszka na dworze (tez zimą) czy taki co mieszka w domu. Czy chadza na 20 kg spacery po górach itd czy raczej leży i myśli. I cena rożnych dodatkowych rzeczy, które jedzą zwierzęta. Moje psy uwielbiają surową marchew i jedza ja kilogramami; a jeden z psów bardzo lubi owoce i warzywa. Koty lubią śmietankę i ser biały. I na to by tez musiała być rubryka

No i dochodzi cena smaczków, cena mokrego jedzenia (puszki, saszetki)

edit -ja (przykładowo) mam dwa psy niespokrewnione -obie suki, obie szczupłe, obie mają po ok 2 lata, obie ważą po ok 20 kg, spędzaja czas podobnie
jedna je 2-3 razy wiecej od drugiej, jedzą to samo
nasypuje czy nakładam na 2 miski - i jedna zjada część tego co dostanie, a drugie zje swoje, dokładkę i skończy po tamtej
no i jak policzyć ile je który pies?
zakładajac, że kupuję worek karmy suchej np. za 120 zł - różne karme kupuję i róznie im wystarcza -podzielenie tej kwoty na dwa psy nie jest prawidłowe -bo jedna na pewno zje więcej, ale nie wiem ile więcej

Edited by Patmol
  • 3 weeks later...
Posted

pies: 8 kg , pies
cena/dziennie: mój pies je TYLKO suchą karmę, codzienne wyżywienie suchą to około 2 zł :eviltong:
ryz/mieso/warzywa: nic
ile porcji gotowanych dziennie: jak wyżej ;)
sucha karma: 2 razy dziennie, miskę ma zabieraną, dostaje około 130g dziennie

Posted

15-16 kg suka całodzienne utrzymanie ok. 6 zł mięso + ryż ( lub makaron ) + warzywa 50 % mięsa + 25% warzyw + 25% ryż , 2 porcje dziennie , na suchą karmę nie chce patrzeć , zresztą jest alergikiem i nie toleruje chemii zawartej w suchej karmie .

• 2 weeks later...
Posted

pies: 45 kg, aktywna suka
cena/dziennie: około 6 zł dziennie, raz więcej raz mniej
ryz/mieso/warzywa: bez ryżu/około 800-900 gram dziennie surowych produktów pochodzenia zwierzęcego/bez warzyw
ile porcji gotowanych dziennie: 0
sucha karma: brak suchej karmy

Posted

Podziwiam wszystkich, którzy znajdują czas aby gotoać swoim psom i dodatkowo robią to świadomie aby te posiłki były pełnowartościowe

Ja karmię karmami suchymi ale sprawdzam dokładnie ich skład, tak aby moja suczka dostawała to czego potrzebuje.

pies:10kg, dorosły
cena/dziennie: ok. 1,60zł - 2,00zł
mięso/warzywa: tylko sucha karma, czasam dla urozmaicenia gotowane podroby
ile porcji dziennie : dwie
sucha karma: 120 g dziennie

Posted

[quote name='klaraela']Podziwiam wszystkich, którzy znajdują czas aby gotoać swoim psom i dodatkowo robią to świadomie aby te posiłki były pełnowartościowe

Ja karmię karmami suchymi ale sprawdzam dokładnie ich skład, tak aby moja suczka dostawała to czego potrzebuje.

pies:10kg, dorosły
cena/dziennie: ok. 1,60zł - 2,00zł
mięso/warzywa: tylko sucha karma, czasam dla urozmaicenia gotowane podroby
ile porcji dziennie : dwie
sucha karma: 120 g dziennie[/QUOTE]

W pełni podzielam Twoje zdanie,teraz w sprzedaży jest tak duży wybór naprawdę bardzo dobrych karm,że psy po nich świetnie wyglądają i nie chorują,tak że trochę szkoda czasu na pichcenie psu jedzenia,no chyba że ktoś ma go dużo. Poza tym utrzymanie miesięczne psa na gotowanym jest znacznie droższe,biorąc pod uwagę w miarę dobre składniki jakie trzeba dać do takiego żarcia i nie można pominąć też aspektu kosztów energii czy gazu na których trzeba to jedzenie ugotować,a te niestety nie tanieją tylko co roku są droższe.

• 2 months later...
Posted

1. Pies, 11kg
2. Cena/dziennie gotowane: nic
3. Ryż/mięso/warzywa: nic
4. Ile porcji gotowanych dziennie: nic
5. Sucha karma:
70zł/m-ąc, 2.30 dziennie, 50 zł/m-ąc/1,60 dziennie zależy od aktualnych promocji na naszą karmę i dostępności w sklepach.
170 g dziennie, raz wiecej raz mniej,
Ma to dzielone na 3 porcje w ciągu dnia.

6. Karma mokra: nic
7. Przysmaki: nic
Przysmaki i karmę mokrą w saszetce też jako przysmak dostaje raz na jajkiś czas więc nie wliczam ich do comiesięcznych wydatków.

Wcześniej psu gotowałam: ryż, mięso, suszone warzywa. Wychodziło mi ok. 50 zł/m-ąc/1,60 dziennie.
Dostawał porcję 3 razy dziennie.

• 1 month later...
Posted (edited)

Mam sześć psów i sześć kotów, mieszkam w stolicy (to ma znaczenie-drogo!):
kupuję dwa razy na tydzień po 6 kg. mięsa wołowego (pręga)=120 zł.+ makaron 6 zł. + warzywa ok. 6 zł.=132 zł. Na miesiąc wypada 530 zł. Dodatkowo dla kotów co dzień puszeczka 1 zł.(do domieszania z mięsem)=35 zł. mies. oraz worek suchej karmy 150 zł. (raz dziennie). Dodatkowo worek suchego dla psów w okresie wzmożonego ruchu (jak który gruby, nie dostaje), ok 150 zł. Razem wyszło mi 830 zł. i tyle mniej więcej mam w wydatkach, tylko jak podzielić to na psy i koty??? Chyba na 9 (kota liczę za pół psa, zresztą mam różne gabaryty psów) Wypadło mniej niż 100 zł. na miesiąc. Ale mało! Czyli po 3 zł. dziennie!

Koty dostają rano i w południe suche, wieczorem mięso zasmaczone małą puszeczką (100 g na wszystkie). Psy rano trochę suchego, w południe jeden z ADHD ciut gotowanego (nie zawsze), wieczorem wszystkie mięso, makaron, warzywa.

Edited by dziuniek
  • 1 month later...
Posted

pies: 4, maltańczyk samiec
cena/dziennie: 2 zł (bo czasem smaczki)
ryz/mieso/warzywa: jada rzadko
ile porcji gotowanych dziennie: 0-1
sucha karma: 1.40 = mokra Animonda Vom Feinstem 3.60 - 3.90

• 2 months later...